Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon czyli co do czego

doktorek511

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie kolekcji płyt winylowych wiec trzeba było kupic gramofon. Wybór padł na jkies no name z allegro które dość szybko się popsuło. Z racji ze zdązyłem się juz zarazić postanowiłem kupić kolejny. Wybór padł na grammofon CB 201DE-LUXE ze wzmacniaczem (z racji ze była to oferta z mojego miasta) W porównaniu do mojego starego "gramofonu" posiada 2x wiecej przełącznikówni niestety nie mam pojęcia do czego służą, wiec proszę o uświadomienie:)

zdjęcie gramofonu: (zaznaczyłem rzeczy które mnie interesują)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

p.s czy ktoś spotkał się już z takim modelem? niestety w google nie znalazłem niczego podobnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/73395-gramofon-czyli-co-do-czego/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Myślę, że to czarne ramię znajdujące się nad talerzem, jest elementem układu zmieniarki płyt. Może to potwierdzać również długa oś talerza wystając ponad powierzchnię tego ostatniego.

GM

przepraszam ze tak długo nie odpisywałem w moim temacie.. niestety nie miałem dostępu do internetu.

Oś talerza nie wystaje ponad ramię. Boczny przełącznik ma 3 pozycje (7, 10, 12) i przy ruszaniu nim ramię przesuwa się pare mm zgodnie z ruchem wskazówek zegara

Przełącznik "7, 10, 12" to przełącznik średnic płyt (7 cali - singiel, 10 cali, 12 cali - longplay). Z tego wniosek, że gramofon jest w pełni automatyczny (po wciśnięciu "start" lub "play" ramię automatycznie podjedzie na krawędź płyty).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.