Skocz do zawartości
IGNORED

Czy opłaca się zmieniać amplituner?

uploadertix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W chwili obecnej posiadam amplituner KD Panasonic SA-HE90, do niego podłączone DVD S-49 również Panasa i dość chaotyczny zestaw głośników (kupowane jak coś tam grosza było więcej): na froncie noname w formie Imago Acoustic IM-A 383, centralny to polski Skart central 80, z tyłu 2x jvc s-e2 - czyli zestaw 5.0 bez suba. Nie jestem audiofilem, jak dla mnie gra to hmm... prawie zadowalająco - znośnie na podstawowe potrzeby, lepiej od plastikowych pierdziawek na pewno :) Pokój 12m.

Jako, że ampli czasów kiedy był na gwarancji już dawno nie pamięta, to od niego chciałbym zacząć jakieś zmiany. Pytanie czy warto bez wymiany głośników? Czy zmieniając amplituner odniosę jakiekolwiek korzyści odsłuchowe poza tym, że będę miał sprzęt na gwarancji? Prawda jest taka, że głośników już raczej nie sprzedam - jakoś wątpię, że znajdzie się ktoś chętny na taki zestaw, a tzw cashback w moim przypadku jest niezbędny. Budżet na nowy amplituner to byłoby jakieś 1000zł.

Jakie rozwiązanie dla mnie proponujecie, jakie modele ampli mogłyby mnie zainteresować w tym przedziale i jaką strategię przyjąć w inwestowaniu w KD? Celem jest otrzymanie elektroniki na gwarancji i odświeżenie brzmienia. Sprzętu używam w 50% do filmów dvd/divix z dźwiękiem przestrzennym i w 50% do muzyki - zazwyczaj w postaci mp3/flac/radia internetowego z kompa, rzadziej z kompaktów.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników!

PS: Przy okazji - na ile wycenilibyście całość i czy jest szansa na sprzedaż tego?

Tak, jest to jakieś rozwiązanie. Może bez przesady z tymi 200zł - zestaw jest wart nieco więcej spoglądając na allegro, no ale... Za dużo się nie wyciągnie. W dalszym ciągu pozostaje pytanie: na co zbierać i od czego zacząć? W kierunku jakich modeli patrzeć, chociażby w tym budżecie jaki podałem - czy wymieniając ten ampli na inny w cenie 1000zł będzie lepszy efekt? A może zestaw głośników nowy i na tym będzie się dało zaszaleć? Potrzeba mi jakiegoś punktu wyjścia, żeby zmiany były korzystne i zauważalne.

Idąc tym tropem, to przecież mam sprzęt z dekoderami dts, dd, dpl II, na mos-fetach... Używany, kilka lat temu kosztował tysiące :) Pytanie pozostaje wciąż to samo: czy zmieniając cokolwiek uda mi się w tym budżecie uzyskać lepszą jakość + gwarancję na elektronikę :)

Być może właściciel sprzeda te kolumienki (link dalej) 5.1 idealne do twojego metrażu za 1k-1,2k ja licytowałem do sypialni za 700 ale niestety cena minimalna nie została osiągnięta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Wg mnie w twoim przypadku to najlepsze rozwiązanie i usłyszysz już duża różnicę. A twój ampli nie jest taki zły przyjmuje DD I DTS po bitsrimie (wejścia optyczne) jak i ma wejścia analogowe 5.1 praktycznie możesz uzyskać dźwięk HD.

Dodam że mój brat ma chyba identyczny ampli (przynajmniej front jest taki sam) gra na zestawie KeF HTS 5005 za odtwarzacz mu 1 wypust PS2 (gruba berta) i daje radę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.