Skocz do zawartości
IGNORED

złe połączenie hk980 z br2

dziobek1166

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam hk980 i br2 i gra to źle. Czemu tak jest może mi ktoś odpowie? średnica i wysokie są super ale bass jest jak by odcięty daleko na drugim planie tego niższego wogóle nie ma:( co mam zrobić? myślałem żeby sprzedać kolumny i kupić podłogowe? czy lepiej sprzedać wzmacniacz? ktoś chętny?

kable to silver rx najgrubsze jakie są. jakie kolumny podłogowe polecili byście do tego hk? muzyka to rap z niskim basem i instrumentalna

Heco Celan XT 801, 901.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Moze podlaczyles w przeciwfazie te BRy?

Może winne są kable?

Nie rob jajec. Zaden kabel nie przyniesie takiej derastycznej zmiany w postaci nie ma basu, a po zmianie kabla raptem jest.

?👈

No ja też zastanawiam się, czy wszystko dobrze podłączyłeś, bo to aż niemożliwe. HK w zakresie basu nie jest słabeuszem przecież, więc nieobecność basu w ogóle jest wręcz niewiarygodna.

No chyba, że basu jest tyle ile trzeba, a dotąd słuchałeś go z jakiejś tuby basowej w aucie, która robiła buuuuuuuuuuuuuuuuuuu buuuuuuuuu... Nie chcę urazić, ale takie przypadki też znam.

Powrót po dłuższej przerwie...

No chyba, że basu jest tyle ile trzeba, a dotąd słuchałeś go z jakiejś tuby basowej w aucie, która robiła buuuuuuuuuuuuuuuuuuu buuuuuuuuu... Nie chcę urazić, ale takie przypadki też znam.

Tez mozliwe. To male monitorki wiec nie ma co od nich wymagac.

?👈

Sprawdź dokładnie połączenia w kolumnach, następnie we wzmacniaczu. Kiedyś mój znajomy z pracy podłączył nowo nabyte kolumny dwoma kompletami kabli a we wzmacniaczu nie wcisną(speakers B)i basu też nie było. W pośpiechu robimy czasem śmieszne błędy.

wcześniej miałem podłogowe kolumny sony i basu było aż za dużo więc miałem go trochę zmniejszonego, teraz bass jest po prostu taki dziwny niskiego nie ma wogole ani tego buuuu buuu tylk ogłśnik sie trzęsie jak głupi i nie ma basu. to jest chore. poszedłem do salonu posłuchać innnych kolumn i inne monitorki dawały bass az miło na dużej sali ja mam pokój 12m2 a tam sala ze 120m2 a jak właczyłem podłogowe triangle po cichu to bass schodził tak nisko jak jeszcze nigdy nie czułem ani nie słyszałem i wszystko w takiej dużej sali a u mnie nie ma nic. i wydałem 3000zł na coś co teraz leży w kartonie bo razem gra to źle. kupi to ktoś odemnie najlepiej te monitorki. dodam tylko że na muzyce instrumentalnej graja świetnie ale jak włączę swój rap to porażka jest.

Sprawdź dokładnie połączenia w kolumnach, następnie we wzmacniaczu. Kiedyś mój znajomy z pracy podłączył nowo nabyte kolumny dwoma kompletami kabli a we wzmacniaczu nie wcisną(speakers B)i basu też nie było. W pośpiechu robimy czasem śmieszne błędy.

Mozesz tez podbic bas w ustawieniach i sprawdzic czy jest go wiecej.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Są 2 słowa klucze:

1) Zródło systemu - jak np. CD player/komputer/dvd/DAC nie daje basu, to kolumny go zwykle nie wyczarują :)

2) Pokój - no własnie, 12m2 bas może nie mieć się jak rozwinąć, stąd go nie słychać, chociaż kolumny go pewnie mają, bo jak mówisz wachlują przetworniki jak głupie. Spróbuj na chwile podłączyć Twój sprzęt gdzieś w większym pokoju, typu 20-25m2. Może się okazać, że Twój zestaw daje piękny bas. Nie raz tak miałem...

we wzmacniaczu jak dodaje bass to głośnik sie bardziej trzęsie ale w dźwięku nic sie nie zmienia. trzęsie sie na tyle mocno że zaczynam słyszeć wylatujące powietrze. po prostu to jest do niczego. hk980 gra niskim bassem po tem jest przerwa po tem jest wyższy bass. a że monitoru nie grają nisko a tam gdzie jest tra przerwa we wzmak nie ma nic i dopiero jest wyższy bass i tylko ten wyższy bass słychać na drugim planie do tego.

Spokojnie dziobek1166 wyluzuj. Zabieraj się za sprawdzanie. Kolejno czerwony zacisk kolumny z czerwonym zaciskiem wzmacniacza, biały zacisk kolumny z białym zaciskiem wzmacniacza, gałka basu na maksa, musi być coś źle. Bądź tylko rozważny z ustawieniem potencjometru głośności.

Są 2 słowa klucze:

1) Zródło systemu - jak np. CD player/komputer/dvd/DAC nie daje basu, to kolumny go zwykle nie wyczarują :)

2) Pokój - no własnie, 12m2 bas może nie mieć się jak rozwinąć, stąd go nie słychać, chociaż kolumny go pewnie mają, bo jak mówisz wachlują przetworniki jak głupie. Spróbuj na chwile podłączyć Twój sprzęt gdzieś w większym pokoju, typu 20-25m2. Może się okazać, że Twój zestaw daje piękny bas. Nie raz tak miałem...

źródło to v-dac miałem też cd ale dac gra o niebo lepiej., głośniki grały w większym pokoju też i tak jak mówiłem jest tylko ten wyższy bass, średnica i wysokie są piękne ale ja chce też słyszeć niskie tupnięcia itd które słyszę tylko na słuchawkach albo na trianglach za ponad 5tyś w salonie które były podłączone do gorszego wzmacniacza niż mój.

jeśli chodzi o kable to mam o tym pojęcie i wszystko powoli podłączałem. nawet kupiłem drugie kable i zrobiłem bi-wyring różnica? graja lepiej wysokie tony i nic więcej.

nie wiem jak to możliwe ale te monitorki zagrały przepięknie i bass był w dużej sali stałem blisko głośników im dalej tym mniej basu..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A nie jest tak, że ten niski bas słyszysz w pokoju obok na przykład? Słyszałem już o takich przypadkach, że gościowi w pokoju bas nie grał, a u sąsiadki w mieszkaniu obok pianino przez okno wyskakiwało... Oczywiście przesadzam, ale jeśli wszystkie połączenia są ok, to może być problem z akustyką. Podaj jakie masz wymiary pokoju. Alternatywnie spróbuj w wiekszym pomieszczeniu.

w pokoju obok przy otwartych drzwiach jest mniejszy bass tzn też go nie ma. wymiary pokoju 4 na 3 metry. pozostaje mi tylko sprzedać te monitory za... 800zł bo tyle są warte teraz a dwa miesiące temu zapłaciłem za nie 1300zł i jak tu się nie załamać? od miesiąca szukam chętnego i znaleźć nie moge.

może ktoś z tego forum kupi ode mnie głośniki? bardzo by mi pomógł bo akurat 800zł brakuje mi do triangli... Powiem krótko na muzyce koncertowej popie itd gra dobrze na instrumentalnej gra wybitnie ale na rapie z niskim basem nie gra to już dobrze.. to jest bass 40hz taki po prostu jest odcięty i już nie schodzi i koniec.

Wytrzymaj chwilę jeszcze, bo nie tędy droga. Zakładamy, że monitory stoją na ciężkich standach poprawnie ustawione. I basu nie ma, głośnik gania, czyli trzeba rozważyć aspekt akustyki na 100%. Bo z Triangli basu też może nie być. Na Twoim miejscu pozbierałbym koce po rodzinie, foremki od jaj, książki, kwiatki i inne ustroje i pomęczył się z diagnozą. Podejrzewam, że w salonie Twoje br2 mogłyby zagrać z ładnym dołem. A sądzę tak, bo też kiedyś przez to przeszedłem. Chyba identyczny przypadek. Dzięki uprzejmości pewnego salonu i ich pokoju okazało się, że tamta konfiguracja pięknie grała, a dół aż masował po brzuszku.

Skoro głośnik trzęsie się jak głupi to kręcenie gałkami i podbijanie nic ci nie da, to jakiś problem z akustyką albo same kolumny są po prostu nieodpowiednie do takiej muzyki.

Możesz jeszcze tego spróbować: zapuść jakiś znany ci utwór z dobrym basem i przejdź się po pokoju, czy w którymś miejscu jest normalny bas ? Jeśli tak to masz problem z falami stojącymi.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Witam posiadam hk980 i br2 i gra to źle. Czemu tak jest może mi ktoś odpowie? średnica i wysokie są super ale bass jest jak by odcięty daleko na drugim planie tego niższego wogóle nie ma:( co mam zrobić? myślałem żeby sprzedać kolumny i kupić podłogowe? czy lepiej sprzedać wzmacniacz? ktoś chętny?

To są tylko monitory. Niskiego basu z nich nie wydusisz. Zamiast je sprzedawać ze strata i dokładać do innych (tez pewnie nie wiele to da - patrz akustyka) pożycz od kogos lub ze sklepu suba. Jestem pewny, że rozwiąże Twój problem (zwłaszcza w muzyce, której słuchasz).

Nie pisze tego bezpodstawnie. Kolega miał te monitory z podpiętym CHT-8Q w około 15m2 i grało to bardzo porządnie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Mam Monitor Audio Bronze Br2 połączony kablami DNM Resom z Denonem DRA-500AE. Na brak basu nie narzekam. Dżwięk jest w każdym zakresie prawidłowy. Bas dobrze zaakcentowany i nasycony, chociaż do podłogówek, które miałem wcześniej nie ma go co porównywać. Końcówki kabli wpięte są w dolną parę zacisków, a obie pary zacisków spięte fabrycznymi zworami. Kabel głośnikowy do najgrubszych nie należy. W pokoju ok. 22 m2 kolumny ustawiłem (wbrew audiofilskim regułom)w obszernych wnękach regału w odległości ok. 180 cm od siebie. I wszystko jest ok.

może mój wzmacniacz się do nich nie nadaje? w salonie grały też bez basu jakoś tam mdło myślałem że w mniejszym pomieszczeniu bass będzie i grubo się pomyliłem a sprzętu oddać nie mogłem. najchętniej bym to sprzedał wszystko po prostu nie podoba mi się to jak to gra.

Ukryta Zawartość

szkoda tylko było mojej ciężkiej pracy na ten sprzęt będzie stał na półce bo już wole na słuchawkach słuchać muzyki niż na tym.

Ukryta Zawartość

stawiałeś kolumny na innych podstawkach (nie na szafie) ? ustawiałeś w innym miejscu w pokoju ?

zrób mały eksperyment, włącz coś basowego (byle nie jakieś testy z niskim zejściem do subwooferów) i przejdź się po pokoju, być może kolumny pompują powietrze na darmo a bas pojawia się tylko w określonych punktach pokoju (np w rogach)

BR2 to nie podłogówki ale bez przesady, to nie są małe monitory aby basu z nich nie było w ogóle

kolumn nie chce mi się już podłączać, nie stały na półce tylko na stojakach teraz stoją na półce i będą stały już tam, nie są podłączone. Sprzedam je to kupie podłogowe wcześniej miałem podłogowe w tym, samy pomieszczeniu i było ok tylko jakość dźwięku gorsza bo gorsze głośniki to były

Dla mnie dwie możliwości:

1) albo niekorzystna akustyka pomieszczenia

2) albo po prostu jesteś przyzwyczajony do tubowego basu i słuchałes dotąd z max podkconym, szczególnie w rapie.

Inaczej tego nie jestem w stanie wyjasnić. Zamiast tracić 500 PLN na sprzedaży br2 wypożycz sobie suba audio jak radzi Masza - to naprawdę b. dobre rozwiązanie.

nie interesuje mnie dźwięk 2.1 chciałem dobre stereo no i mam i stoi na półce wszystko. bass o taki jak mi chodzi z podstawek dawały triangle za 2700zł i za 3500zł jakiejś niemieckiej firmy. br2 tego nie potrafią. nie grają basem z moim wzmacniaczem.

nigdy nie słuchałem z podkręconym bassem, zawsze był na zero i musiałem tylko podkręcac wyskoie tony żeby mi sie podobało. na tych głośnikach tonów wysokich ani średnich nie ruszam bo gra dobrze tylko ten bass którego nie ma tzn jest na 3 planie a podkręcenie go czy przestawiane kolumn nie pomaga.

nie interesuje mnie dźwięk 2.1 chciałem dobre stereo no i mam i stoi na półce wszystko. bass o taki jak mi chodzi z podstawek dawały triangle za 2700zł i za 3500zł jakiejś niemieckiej firmy. br2 tego nie potrafią. nie grają basem z moim wzmacniaczem.

zaraz zaraz, taki bas o jaki Ci chodzi dawały Triangle ale chyba w sklepie a nie u Ciebie w pokoju ?

jeśli nie chcesz podłączać kolumn aby sprawdzić czy punktowo w określonych miejscach ten bas się nie pojawia, to niestety żadnej poprawy w tym zakresie nie osiągniesz... czasem nawet pół metra ma znaczenie w ustawieniu

Ten wzmak NIE MA BASU! nie ma siły aby ruszyć membranami! nie spal sobie głośników przy próbie uzyskania go! Sprzedaj i kup np Roksana Caspiana. Poczujesz co to pulsowanie basu:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.