Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do HK AVR 132

karczka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Kompletuje właśnie swoje kino domowe i jestem na etapie doboru kolumn. Mam już ampli HK AVR 132 oraz HK DVD 23.

Jeśli chodzi o kolumny początkowo miał być to zestaw jbl scs 178 ale odpadł on w przedbiegach na rzecz plastików harmana hkts11. Ale jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia i zacząłem się zastanawiać nad czymś "pełnowymiarowym" i "drzewnianym". Początkowo padło na zestaw 5.0 DALI CONCEPT 6, 1, center (2400zł). Kilka dni temu miałem okazję posłuchać concept-ów 6 podłączonych do denona pma 1500ae no i ... rozczarowanie. To nie to... Ahaa, kino to ma służyć w dużej mierze do muzyki i wiem, że zaraz mi powiecie, że do muzyki tylko stereo i wzmak. Zgadzam się, ale wymarzyłem sobie kino więc muszę to w ten sposób pogodzić. Na stereo tez kiedyś przyjdzie czas...

Wracając do tematu, concepty miały dużo góry, kiepską średnice a basu brak. Pewnie to dla tego, że bezpośrednio porównywałem je z ikonami 6, które tez wypadały średnio, a to z kolei pewnie dla tego, ze do salonu denona wpadlem w niedzielę bezpośrednio po audio show z sobieskiego ;)

Skoro nie Concepty to może zestaw 5.0 WHARFEDALE DIAMOND 10.5 10.0 10 CC (1900zł)? Ewentualne braki niskich nadrobi z czasem jakiś sub natomiast chciałbym aby średnie i góra były na akceptowalnym poziomie.

Na pewno będę chciał się wybrać gdzieś do sklepu i je przesłuchać natomiast może ktoś jest w stanie mi coś o nich powiedzieć lub podać jakąś alternatywe zestawu 5.0 która nie przekroczy 2000zł.

A może w ogóle próbuję przekombinować i nie będzie dużej różnicy między plastikami Harmana (hkts11) a najtańszymi zestawami 5.0 z trumnami z przodu? Dodam tylko ze mam zestaw słoików od harmana do kompa (harman kardon soundsticks II) i gra na prawdę bardzo dobrze w porównaniu do tego jak wygląda i przy cichym słuchaniu wieczorem jest ok. Dopiero jak się "podkręci volume" góra zaczyna być nachalna i agresywnie wdziera sie do uszu. Natomiast patrząc na budowę ts-ów, w każdej za przeproszeniem kolumience 2x75mm + tweeter, można mieć wrażenie, że będzie dużo lepiej niż w moich słoikach.

Ahaa, byłbym zapomniał. Czy to nie problem, że Wafelki mają 6ohm? Mój ampli jest raczej ubogi w moc, a lubię długo, na prawdę głośno słuchać.

Ampli ma moc 2x40w lub 5x30w

Pokój 17,5 m2

Namieszałem chyba trochę ale mam nadzieję, że zrozumiecie mój chaotyczny (pierwszy na forum) post.

Na koniec muszę dodać, że muzyki słucham bardzo różnej, w zależności od dnia, może to być np. bocelli, il divo, celine dion, ale również jakiś hip hop, pop, dance, tak więc kolumny powinny być w miarę uniwersalne.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

https://www.audiostereo.pl/topic/73666-jakie-kolumny-do-hk-avr-132/

Zapomniałem dodać, że do tej pory głównie słucham na słuchawkach (senki HD555) podłączonych do ww ampli i DVD lub tez bezpośrednio do kompa i to jest teraz moje żródło odniesienia do kolumn.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Przepraszam za szczerość ( miałem kiedyś AVR 132) ale ten ampli to cienizna. Wharfedale zagrają z nim paskudnie - będzie ciemno ja w d.... u m....... Ten ampli gra efekciarsko (tak na siłę mimo braku mocy) i najkorzystniej wypada z JBL BALBOA. Jednak warto na nie zapolować z drugiej ręki 5.1 około 1200-1500zł.

do don-a 111:

"ten amplituner uciągnąłby chyba tylko Klipsche F1/F2 ale skoro zwracasz uwagę na nieagresywną górę to wątpię aby Ci się spodobały " - aż tak źle nie jest. Kolumnę z dwoma 18 w trybie stereo "uciąga". Jak to robi to już inna sprawa, ale ogólnie daje radę więc z jedną 16 do moich potrzeb da sobie rade. Muzyki będę słuchał w stereo a na 5 kanałów będę włączał ampli tylko na filmów. Natomiast co do klipschów to słuchałem z ampli onkyo w saturnie i dopiero "KLIPSCH RF 52" mi się podobało ale tu cena za same fronty ok 2000 a chce od razu jednak kupić zestaw 5 kolumn a nie "kompletować małymi kroczkami".

do stempla:

"Przepraszam za szczerość ( miałem kiedyś AVR 132) ale ten ampli to cienizna. Wharfedale zagrają z nim paskudnie - będzie ciemno ja w d.... u m....... Ten ampli gra efekciarsko (tak na siłę mimo braku mocy) i najkorzystniej wypada z JBL BALBOA. Jednak warto na nie zapolować z drugiej ręki 5.1 około 1200-1500zł. " - Wiem ze nie jest "gruby" i nie chodzi mi tu o liczbę cm :P Ale tego się spodziewałem kupując jeden z najniższych modeli (jeśli nie najniższy, ale jeszcze jest chyba avr 130). Jak wcześniej napisałem, myślę z czasem o jakimś porządnym stereo, ale to dopiero za jakiś czas jak się dorobię trochę dolarów a teraz chcę zbudować jak najmniejszym kosztem przyzwoite kino, trochę lepsze niż Panasonic lub LG ze sklepu nie dla idiotów. Muszę przesłuchać te wafle, z tym nie będzie większego problemu, natomiast jeśli chodzi o balboa to nie bardzo chyba jest gdzie, ale może lepiej poszukam. Pozostaje jeszcze mniej ważna kwestia ale jednak zawsze... wyglądu. Balboa wygląda jak... jak balboa. Wafelki natomiast wyglądają jak dla mnie na kolumny dużo droższe niż są. Podobają mi się.

A wczoraj jeszcze trafiłem na takie cuda :http://www.audiostereo.pl/monitor-audio-br2-brlcr-brfx-brw10_72996.html

Co o tym sądzicie? Trochę przekracza budżet, ale jeśli miało by być o "7 klas" lepsze to moze warto się zastanowić ;>

Dziękuje za wpisy i czekam na dalsze podpowiedzi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.