Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m2 - wymiana przetworników

Mazder

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z moich sierścichów zrobił mi prezent i wyostrzył sobie pazury o zapasowe Tannoye m2. Efekt: spłaszczone i zagniecione kopułki, poszarpane zawieszenia i pogniecione membrany midbassów.

Lubiłem te kolumny. Od roku służyły mi jako zapasowa para na różne okazje. Chciałbym dalej z nich korzystać, więc mam pytanie do znawców tematu: na co wymienić tak zdewastowane przetworniki? Ewentualnie gdzie dostać takie same albo komu oddać, żeby się tym zajął?

https://www.audiostereo.pl/topic/73913-tannoy-m2-wymiana-przetwornik%C3%B3w/

Jeden z moich sierścichów zrobił mi prezent i wyostrzył sobie pazury o zapasowe Tannoye m2. Efekt: spłaszczone i zagniecione kopułki, poszarpane zawieszenia i pogniecione membrany midbassów.

Lubiłem te kolumny. Od roku służyły mi jako zapasowa para na różne okazje. Chciałbym dalej z nich korzystać, więc mam pytanie do znawców tematu: na co wymienić tak zdewastowane przetworniki? Ewentualnie gdzie dostać takie same albo komu oddać, żeby się tym zajął?

Zapytaj się kol. McGyvera. Swego czasu z dobrym skutkiem je modyfikował. Modyfikacja obejmowała też ewentualną wymianę przetworników . Głośników oryginalnych raczej nie kupisz. Produkowane były dla Tannoya przez jakiś azjatycki koncern (nie mogę sobie przypomnieć nazwy) już dość dawno.

Zapytaj się kol. McGyvera. Swego czasu z dobrym skutkiem je modyfikował. Modyfikacja obejmowała też ewentualną wymianę przetworników . Głośników oryginalnych raczej nie kupisz. Produkowane były dla Tannoya przez jakiś azjatycki koncern (nie mogę sobie przypomnieć nazwy) już dość dawno.

Oryginalne głośniki da się kupić u dystrybutora na Polskę, firmy EIC, [email protected]

Za jeden głośnik niskośredniotonowy chcieli 250 zł, a więc dużo.

Za 500 zł czasami da się kupić dwa Tannoye M2 na allegro, a jeszcze taniej M1, można z nich przełożyć głośniki do M2, cała linia M oparta jest o te same przetworniki.

Oryginalne głośniki da się kupić u dystrybutora na Polskę, firmy EIC, [email protected]

Za jeden głośnik niskośredniotonowy chcieli 250 zł, a więc dużo.

Za 500 zł czasami da się kupić dwa Tannoye M2 na allegro, a jeszcze taniej M1, można z nich przełożyć głośniki do M2, cała linia M oparta jest o te same przetworniki.

Nie wprowadzaj w błąd w serii M1 i M2 są różne przetworniki midibasowe

Jedynym przetwornikiem w serii M który jest ten sam to kopułka wysokotonowa (25mm), midibasy w seriach mercury :

MR: 100mm

M1 : 130mm

M2, M2.5, M3, M4: 165mm (M4 ma dwa takie przetworniki)

M5: 200mm (x2)

Potwierdzam, skorzystałem z podpowiedzi kolegi "pingwing" i odpisali, że mają te przetworniki w cenie 250zł. Mi akurat potrzebny do M2.5.

Dzięki za tą informacje. Dość długo szukałem tego woofera.

Pozdrawiam.

Maaatkooo!!! 250zł za woofer klasy podstawowej? Rozbój! Za taką cenę można kupić o niebo lepszego Scan-Speaka 18W8434! Na aluminiowym koszu, z dupnym magnesem, i gra jak marzenie.

Cześć McGyver, a można sobie tego Scan-Speaka wsadzić do skrzyni M2 lub M2.5 ot tak bez zmian w zwrotnicy?

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że musiałbym wymienić w obu skrzynkach na raz.

Na pewno nie dam 250 złotych za średniawe głośniki. Za tyle to można całą kolumnę kupić.

Jak się nazywały te przetworniki, które montował Tannoy? Może udałoby się je znaleźć po nazwie producenta na rynku wtórnym.

Ewentualnie jakich zamienników szukać, żeby to grało co najmniej podobnie?

Te głośniki na zamówienie Tannoya produkowała tajwańska korporacja NMB. Identyczne, ale z trochę inną ramką kosza miał Magnat w kolumnach serii Vector. Bardzo podobne, tylko z szarą membraną miało Heco w serii Xenon. Mam dwa takie na półce, można je bez zmian w zwrotnicach zastosować do M2, M2;5 oraz do M3. Jak ktoś chce, to pisać proszę.

Mam też parkę głośników Mission z włókna szklanego, te mają lepszy nieco środek, ale są zdaje się czteroomowe więc trzeba by kopnąć w zwrotnicach, ale jakby co, to jest gotowy schemat na forum, sam wrzucałem. Jak ktoś chce, to pisać proszę.

Nie wprowadzaj w błąd w serii M1 i M2 są różne przetworniki midibasowe

Jedynym przetwornikiem w serii M który jest ten sam to kopułka wysokotonowa (25mm), midibasy w seriach mercury :

MR: 100mm

M1 : 130mm

M2, M2.5, M3, M4: 165mm (M4 ma dwa takie przetworniki)

M5: 200mm (x2)

Przepraszam za wprowadzanie w błąd.

• 2 tygodnie później...

sory za off topic ale mam pytanie czy lepiej kupić tannoye m2 lub 2.5 czy zrobić własne monitory w cenie do 500zł chodzi o jakość dzwieku srednich i wysokich tonów. Jeszcze raz przepraszam za offa pozdro

Lepiej zrobic DIY. Obudowa 6-8litrów strojona na 55-50Hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dolphin123 dzięki za odp. i dzięki za linki ogólnie znam te linki tylko mnie to zastanawiało ponieważ jedni mówią żę lepiej zrobić a drudzy mówią że lepiej szukać czegoś używanego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.