Skocz do zawartości
IGNORED

Phast i konfiguracje

Rekomendowane odpowiedzi

Maciej jakie obecnie produkty robi Wołodia,

tzn te obecne

Edytowane przez terror twins

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Integra PP na KT66, końcówka Retro SE na 6c33c, końcówka SE Anniversary na 6c33c, monobloki SE standard na 6c33c, monobloki SE Limited na 6c33c, monobloki PP 2 x 6c33c, preamp na ecc88 lub ecc83, phonopre MM/MC 3 x ecc83, DAC na AD1865 i ecc88.

Tyle mi wiadomo na dzisiaj.

Jesienią rozpoczynamy burzę mózgów na temat nowego preampa :)

Gość

(Konto usunięte)

I to jest właściwa droga :)

Trochę inną drogą pójdę: rezystory Amtrans AMRG+Takman REY+Audio Note Tantalum+Mills, kondensatory V-Cap+Duelund CAST PIO. Mam nadzieję, że jest to droga słuszna.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mam nadzieję, że w porównaniu do Kiwame i Jantzenów wpłyną nie tylko na samopoczucie ale także na brzmienie :)

Kluczem są trafa.

Edytowane przez masza1968
Gość

(Konto usunięte)

Na samopoczucie już wpłynęły. :) I na kieszeń. :(

Porównamy u Ciebie i zobaczymy czy był sens eksperymentować. Ale faktem jest, że schemat+trafa+lampy to 80-90% końcowego efektu.

Mam nadzieję, że w porównaniu do Kiwame i Jantzenów wpłyną nie tylko na samopoczucie ale także na brzmienie :)

Kluczem są trafa.

Czyli wymiana rezystorów nie miała wpływu na brzmienie? Wydawało mi się, że Wołodja był bardzo zadowolony z Kiwame. Chętnie posłuchał bym tego samego wzmacniacza w wersji ze standardowymi trafami i SE Limited, wtedy dopiero możnaby stwierdzić, co dają same trafa.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czyli wymiana rezystorów nie miała wpływu na brzmienie? Wydawało mi się, że Wołodja był bardzo zadowolony z Kiwame.

Mirek, daje i to sporo.

Ja nie odnosiłem się do kwestii Kiwame vs byle co tylko do Kiwame vs Takman, Amtrans itp.

Mirek, daje i to sporo.

Ja nie odnosiłem się do kwestii Kiwame vs byle co tylko do Kiwame vs Takman, Amtrans itp.

Teraz rozumiem :-) u siebie zauważyłem zmiany ale Kiwame dałem tylko w tor sygnału, na zasilanie metal (Takman, AudioNote) na razie tylko w pre, końcówka dostanie nowe rezystory we wrześniu, w międzyczasie jeszcze nowe kondesatory do zwrotnic :-) nie chcę wprowadzać zbyt wielu zmian na raz.

Integra PP na KT66, końcówka Retro SE na 6c33c, końcówka SE Anniversary na 6c33c, monobloki SE standard na 6c33c, monobloki SE Limited na 6c33c, monobloki PP 2 x 6c33c, preamp na ecc88 lub ecc83, phonopre MM/MC 3 x ecc83, DAC na AD1865 i ecc88.

Tyle mi wiadomo na dzisiaj.

Jesienią rozpoczynamy burzę mózgów na temat nowego preampa :)

toż to Wołodia się sporo napracował, tworząc taki wachlarz produktów

Edytowane przez terror twins

to ja tez sie podziele wrazeniami z upragdu.

mam monobloki phasta jak wczesniej wspomnialem.

jesli dobrze kojarze to na lampach 6L6

wymienilem sterujace lampy na AEG 5670 (tanie w zakupie) i rewelacyjnie brzmiace (ogromna poprawa brzmienia w stosunku do oryginalow)

lampy mocy tez byly wymienione, oryginalnie byly chyba JJ-e teraz sa ruskie 5881wx1 sovtek.

w samym schemacie wymienione zostaly kondensatory na lampach na mundorfy evo oil 0,47uf 4 szt (po 2 szt na monoblok) + obligado gdzies do masy czy jakos tak, sam tego nie lutowalem oczywiscie, poprosilem eksperta.

w przedzmacniaczu poszly lampy o dociazonym brzmieniu (nie pamietam jakie) i kondensatory vintage Gudemany 0,47uf

w Dacu mam teraz mundorfy evo silver gold oil i lapmy e88cc philipsa

wrazenia odsluchowe.

dzwiek szybki, za szybki!!!!!

rerwelacyjne plyty brzmia tak ze szczena opada czasem, ale slabiej nagrana muzyka nie pozostawia nawet cienia watpliwosci co do jakosci realizacji plyty.

mam wrazenie ze wszystko jest zbyt klarowne, zbyt wykrecone, zbyt wiernie oddajace nagranie, wszystko jest za bardzo!!!!

chodzi mi o to ze w koncu slucha sie na tym muzyki ktora ma cieszyc, no a nagrania sa jakie sa, czasem stary jazz (chociaz z tym nie jest jeszcze najgorzej, czasem troche alternatywnego rocka (tutaj jest ciezko) elektronika tylko nieliczna da sie sluchac z przyjamnoscia, sluchalem kilka plyt w hi res 96/24 lub 192/24 i jest bajka, no takiej przestrzeni i miesistosci dawno nie slyszalem, no ale co z tego, jak mam takich plyt kilka tylko a lubie muzyke wszelaka przeciez.

reasumujac.

dzwiek mega klarowny, wyczyszczony, szybki etc chyba nie jest tym czego oczekuje po moim systemie.

mam wrazenie ze gralo to lepiej przed wymiana kondow jak po, tzn jest zupelnie inaczej. tamten byl troche zamulony, trzeba bylo cos zrobic, ale tez jest za bardzo techniczny, jest po prostu za bardzo...

scena gdzies daleko odsunieta, glosy wydaja sie czasem byc wielkosci pokoju, trabki wibruja na ustnikach, no niby wszystko jak trzeba a jednak...

a ja chce ciepla lampy, chce przyjemnosci z muzyki a nie samych parametrow, bo mozna sie zagalopowac i przesadzic.

plan jest taki ze najpier wymienimy na gudemany te mundorfy w koncowkach zamiast tych evo oil, zobaczymy jak to zadziala, na 2gi rzut pojda eventualnie kondy w Dac-u myslalem o miedzianych audionote, ale drogie jednak, zaczerpnalem jezyka no i miedz z papierze z olejem to chyba najbardziej mila dla ucha wersja kondow, no coz, moze wystarcza te gudemany i bedzie po temacie.

po wymianie pewnie we wrzesniu podziele sie wrazeniami i opisze dalsze dzialania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33464-0-14223800-1376608415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maciek a czymn sie rozni Retro od Anniversary?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

lampy mocy tez byly wymienione, oryginalnie byly chyba JJ-e teraz sa ruskie 5881wx1 sovtek.

Ta zamiana to ogromny błąd....

To na jj będziesz miał namacalność i pastelowe barwy które tak cieszą gdy realizacja utworu jest kiepska.....sovtek to totalna rozbiórka nagrania...

JJ-- trzeba je "kręcić" na minimum 70 % mocy admisyjnej .....poniżej siada nasycenie i dynamika....

pozdrawiam

Edytowane przez BOBSAPP
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Maciek a czymn sie rozni Retro od Anniversary?

Chyba wyłącznie zasilaniem. Całe jest wyprowadzone na zewnątrz i jest zastosowany inny układ prostowniczy. Też lampowy ale czymś tam się różni.

Różnice brzmieniowe? Szczerze mówiąc to jak zastosujemy takie same lampy to trudno będzie z zamkniętymi oczami odróżnić. Słuchałem Retro JuGa tylko przez kilkanaście minut więc nie do końca jestem wiarygodny co do różnic w brzmieniu.

aa, właśnie z racji Twojej znajomości, który z obecnych produktów jest best buy w kategoria bezwzględnej?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Michał, wszystkie grają na zbliżonym, bardzo dobrym poziomie.

A który najlepszy? Każdy będzie mówił, że jego :)

Jeśli cena ma być wyznacznikiem to najdroższe są monobloki Limited.

Michał, wszystkie grają na zbliżonym, bardzo dobrym poziomie.

A który najlepszy? Każdy będzie mówił, że jego :)

Od kilku miesięcy jestem użytkownikiem anniversary (z tego co wiem to egzemplarz używany w 2010 roku przez Ciebie masza1968). Doradź proszę jaka kombinacja kondensatorów najlepiej Ci się w nim spisywała. Obecnie siedzą w końcówce 2 szt. audio note i 2 szt. jantzen silver, w preampie identycznie. Próbowałeś może np. 4 audionote w preampie i 4 jantzeny w końcówce lub na odwrót?
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak go sprzedawałem koledze, od którego kupiłeś siedziały w końcówce wszystkie Audio Note. Tak samo miałem w następnej końcówce ale obecnie w monoblokach kompletnie zrezygnowałem z kondensatorów Audio Note na rzecz Jantzen Audio Silver/Gold/Z-cap.

Wszystko zależy co chcesz uzyskać. Audio Note za bardzo dociążają (a wręcz m.zd. mulą) dół, którego Phast i tak produkuje olbrzymią ilość.

Wspomniany Jantzen bardziej ten bas różnicuje i daje więcej świeżości i przestrzeni muzyce. Cieplej też jest na średnicy.

Ja Jantzeny stosuje zarówno w monoblokach jak i pre ale to wszystko będzie zależało od posiadanych kolumn.

Z tego co mi Piotrek mówił to masz chyba tuby? Jeśli tak, to do głośników tubowych chyba Jantzenów bym nie wkładał - może okazać się za ostro.

Tak, u mnie grają tuby. Na szczęście nie są ostre - nic mnie tak nie drażni w sprzęcie jak ostrość. Bas mam aktywny z regulacją więc nadmiar mogę zniwelować. Może w wolnej chwili pokombinuję z tymi kondami. Póki co największe zmiany u mnie przynosi ustawienie kolumn - po przeniesieniu z dłuższej ściany na krótszą i dzięki temu zwiększeniu odległości od miejsca odsłuchowego uzyskałem poprawę dźwięku, przy której wymiana lamp czy kondensatorów wydaje się kosmetyką... No ale ręce mnie już swędzą żeby coś grzebnąć. Czekam na 6sl7 metal base ruskie z Ebaya - wskoczą w miejsce Philipsa 6188 - ciekaw jestem jakie to wniesie zmiany.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czekam na 6sl7 metal base ruskie z Ebaya - wskoczą w miejsce Philipsa 6188 - ciekaw jestem jakie to wniesie zmiany.

Moim skromnym zdaniem ruskie Metal Base to nie jest dobry wybór.

W miejsce 6SN7 daj 6F8G (TungSol lub National Union) a w miejsce 6SL7 - 6C8G (najlepiej TungSol ale praktycznie nie do dostania lub RCA Aladdin albo National Union) i oczywiście przejściówki do nich. Trudno o lepszy dobór lamp do Anniversary.

Philips 6188 to bardzo dobra i tania lampka. Ciężko o lepszą SL'kę. Jeśli już to RCA Red Base.

A jak będzie Ciebie korciła zmiana kondensatorów to pomyśl o Duelandach Alexander - to mniej więcej kompromis między AN a Jantzenem.

W miejsce 6SN7 daj 6F8G (TungSol lub National Union) a w miejsce 6SL7 - 6C8G

Poszukam tych lamp na ebay - szczerze mówiąc pierwsze o nich słyszę. Wizualnie prezentują się ciekawie - widziałem na zdjęciach Twojego sprzętu. Wiem, że trudno opisywać brzmienie ale napisz parę słów jak one grają.

Ta zamiana to ogromny błąd....

To na jj będziesz miał namacalność i pastelowe barwy które tak cieszą gdy realizacja utworu jest kiepska.....sovtek to totalna rozbiórka nagrania...

JJ-- trzeba je "kręcić" na minimum 70 % mocy admisyjnej .....poniżej siada nasycenie i dynamika....

pozdrawiam

rzeczywiscie z JJ-iami jest ladniejszy dzwiek, mniej "wykrecony" ale za to przyjemniejszy, co nie znaczy ze dalej mam za duzo gory i dalej zamierzam wsadzic te gudemany zamiast mundorfow do koncowek

zastanawialem sie jeszcze nad kondami w dacu, czy audio note to rzeczywiscie byl by najlepszy wybor, lubie bas i dociazenie, lubie miedz i kable z monokrystalika uwazam za najfajniejszy material jakmi mozna uzyc.

Mam jeszcze jeden typ ktory sprawdzalem kiedys i bardzo dobrze zadzialal, ale tez nie jest tani a mianowicie w dacu mundorf silver oil ale z tej starej serii, drozsze sa od tych nowych evo chyba z 2 razy, ale jak do tej pory to byly to najfajniejsze kondy jakie slyszalem w tym konkretnym miejscu aplikacji, dzwiek bardzo szlachetny, czysty i nic mu nigdzie nie brakowalo a przy tym nie wykrecal zadnego pasma no i najbardziej zroznicowana srednica z nich byla, gladka, miesista, no wszystko tak jak trzeba.

dzieki za ten powrot do JJ-ow ;]

zastanawialem sie jeszcze nad kondami w dacu, czy audio note to rzeczywiscie byl by najlepszy wybor, lubie bas i dociazenie, lubie miedz i kable z monokrystalika uwazam za najfajniejszy material jakmi mozna uzyc.

Jeśli chcesz uzyskać zbliżony efekt do Mundorfa S/O za zdecydowanie mniejsze pieniądze a lubisz miedź, spróbuj Audyn True Copper.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Poszukam tych lamp na ebay - szczerze mówiąc pierwsze o nich słyszę. Wizualnie prezentują się ciekawie - widziałem na zdjęciach Twojego sprzętu. Wiem, że trudno opisywać brzmienie ale napisz parę słów jak one grają.

Oj trudno z opisami. Generalnie te lampy wyciągają jeszcze pełniejszy i dojrzalszy dźwięk. Są niesamowicie muzykalne.

A ja ostatnio jestem pod wrażeniem Red Base 5692, mam też Tungsole i National Union. Tungsole to naprawdę wysoka półka w całym paśmie doskonałe , National Union mniej dociążone od Tungsoli ale wokal referencyjny. I malutkie Red Base miazga detal a to co najważniejsze scena perfekcyjna. Oczywiście tak gra u mnie wszystko zależy od zestawu.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość masza1968

(Konto usunięte)

I malutkie Red Base miazga detal a to co najważniejsze scena perfekcyjna.

Dlatego ich doskonałym dopełnieniem są 6SN7 RCA Grey Glass. Razem tworzą doskonały duet ale 6F8G z 6C8G grają jeszcze barwniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi