Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw cd +wzmak + kolumny

hasos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar zakupić taki właśnie zestaw. Poniżej typy, które wydały mi się sensowne po przeczytaniu recenzji w sieci. Będę wdzięczny za uwagi i propozycje.

1. Harman Kardon HK 980 i Harman Kardon HD 980 (na ++)

2. Xindak A-06 i C-06 (na +)

3. Cambridge Audio Azur 540 C v2 i Cambridge Audio Azur 540 A v2 (++)

4. NAD C315 BEE i NAD C515BEE (mniej)

5. Marantz cd 5003 i pm5003 (na ++)

Z tego, co wyczytałem to zestawy ocieplone, "lampowe" w charakterystyce. Bardzo proszę o opinię i jakieś kolumny do tego w granicach 2 tyś. Lepiej podłogowe, ale jak niepodłogowe będę dużo lepsze w tej samej cenie, to mogę rozważyć. Kolumny mogą być używane, ale na gwarancji.

Zestaw będzie w pokoju ok 20mkw. Lubię brzmienie nieostre, właśnie takie lampowe, z miękkim basem, nisko schodzącym. co nie oznacza, że nie zależy mi na szczegółach, scenie, rozdzielczości. Chcę, by grało to nieostro i bez dudnienia midbasu. Ma być nastrojowo i miło.

https://www.audiostereo.pl/topic/74349-zestaw-cd-wzmak-kolumny/

Witam.

W takim razie posłuchaj Wharfedale Evo2 model 20 lub jeśli jesteś w stanie dołożyć pare stówek to polecam evo2 30. Aktualnie na te modele jest wyprzedaż i jeśli dobrze człowiek się zakręci to kupi za 50% ceny. Ja kupiłem evo 2 30 za 2200zł para - fornirowane, lakierowane.

A co do dźwięku to grają właśnie tak jak napisałeś. Miękko, plastycznie, łagodnie ale w żadnym wypadku nie flegmatycznie. Bas schodzi dość nisko ale nigdy nie gra głównej roli. Przed zakupem robiłem odsłuchy na harmanie i marantzu. Było ok, na harmanie lepiej - odniosłem wrażenie, że bas był lepiej kontrolowany. Obecnie u mnie grają na Denonie dcd-920 i pma-1500AE w pokoju 18m2.

Proponuje odsluch. Zweryfikuje kazda recenzje.

A co do mojego typu - Music Hall a15.2 + cd15.2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zjada pozostale.

Tak wiec polecam ewentualnie lekture recenzji budzetowego Music Halla w listopadowym Audio oraz jego odsluch.

Pozdr

Ukryta Zawartość

dzięki za propozycję, poczytam i spróbuję znaleźć miejsce do odsłuchu. Czy te kolumny zostaną poprawnie wysterowane przez sprzęt, który podałem? Może macie jakieś inne typy wzmak/cd.

Właściwie każdy sprawny wzmacniacz zintegrowany powinien dać sobie z nimi radę. Testy wykazały, że są łatwe do napędzenia, chociaż znam przypadek, że amplituner Denona nie dał rady i po ok. 20 min. się wyłączył.

Co do elektroniki, to to co wymieniłeś w tym zakresie cenowym jest jak najbardziej warte odsłuchania.

Linki do testów tych kolumienek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ostatni link to evo 40 czyli właściwie 30 bo różnią się tylko wysokością obudowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już czytam. A czy jeszcze odnośnie modeli Marantza i HK - widzę, że Marantz wypuścił modele 5004. Warto dopłacić czy brać jak coś 5003.? Podobnie HK - cdek jest 990, bo wzmak zostałby 980.

i CA z serii 550?

Marantz 5004 i CA 550 to po prostu nowe modele, a dokładniej te same stare modele z wyższą cyferką. Tych nowych nie słuchałem ale po przeczytaniu specyfikacji tech. nie zauważyłem różnic. Poza tym firmy wypuszczając nowy model nie mogą sobie pozwolić na jakiś drastyczny skok jakościowy bo przestałyby się sprzedawać modele wyższych serii. Ja osobiście odpuściłbym te nowsze modele. Natomiast Harman 990 to już inna historia. To po prostu wyższy model z wyższym próbkowaniem + wyjścia cyfrowe/zbalansowane + bardziej zaawansowany DAC. Ale czy różnica w dźwięku będzie słyszalna? Powinna być. Swego czasu miałem do wyboru: H/K hd950 lub 970 i wybrałem 970. Różnica oczywiście na korzyść 970. Kupiłem i używam do dziś. Jak będziesz miał możliwość posłuchaj obydwu i zdecyduj czy warto dorzucić te 500 stówek.

Jutro idę do krakowskiego AudioTrend - z tego, co widzę, to mają duży wybór. Na pewno coś znajdę ciekawego.

dodam, że w przypadku HK tylko cd bym brał hd990, ale wzmak niestety już 980.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.