Skocz do zawartości
IGNORED

Wybor sprzetu 5.1 do 4000 pln

Salata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jestem znow na poszukiwaniu sprzetu 5.1, tyle, ze mam troche bardziej sprecyzowane wymagania. Dojrzalem do momentu przemodelowania pokoju w ktorym mam sprzet AV. TV poleci na sciane, wiec pomyslalem, czemu by nie zmodernizowac sobie odrobine zestaw audio.

Rys historyczny: Obecnie mam fajny sprzet stereo, ktory zostaje (AX-892/CDX-993+tuner fm). Wzmak posiada pre-in, obecnie zmostkowany. Kolumny to Cabasse Tobago MT30. Calosc gra na 16m2. Z muzyki jestem bardzo zadowolony a i filmy w stereo brzmia takze niezle.

Niestety ilosc wejsc audio mi sie skonczyla i jestem w kropce. Posiadam do zabawy i filmow PS3, filmy tez ogladam za pomoca ASROCKa ION330HT z XBMC (hdmi). Do DVD nadal uzywam Xbox1 i kabla component bo najladniej wyglada. Posiadam tez PS2, ktory nie jest podlaczony, bo nie chce co chwile przelaczac kabli w TV. Inne zrodla tez sie niedlugo znajda - netbook na IONie. TV to plazma Panasonica TX-P50X10Y (HD Ready), z ktorej jestem bardzo zadowolony i ma jeszcze prawie 5 lat gwarancji (czyt. nie do wymiany w najblizszym czasie).

Rozwiazaniem mojej bolaczki mysle, ze bedzie ampli. Tylko jaki? Jako glosniki (tylko do kina) wybralem HKTS11, bo wizualnie sie podobaja, fajnie brzmia w KD i cena dobra. Chyba, ze cos o lepszym brzmieniu z wymiarowo mniejszym subem bedzie warte dolozenia dodatkowych $.

Z wyborem ampli mam spora zagwozdke. Myslalem o uzyciu stereo jako koncowki mocy i kupic ampli z pre-out (AVR 260, itp). Nie wszystkie ampli maja to wyjscie wiec sie zastanawiam czy warto w to brnac, bo na sprzet nie chcialbym wydawac wiele kasy. Mocno mnie jednak zaniepokoila informacja:

Wyjście pre out jest regulowane. Jeżeli podłączysz to do wejścia main in we wzmacniaczu to regulacja głośności będzie tylko w amplitunerze (we wzmacniaczu automatycznie będzie się robić głośniej albo ciszej). Jeżeli podłączysz to do wejścia line in (aux, cd, tuner, tape) to regulacja głośności będzie i w amplitunerze i we wzmacniaczu.

Niestety, najczęściej jest tak, że jeżeli wykorzystasz pierwszy sposób podłączenia, to najczęściej tracisz możliwość słuchania czegokolwiek podłączonego do pozostałych wejść we wzmacniaczu.

U mnie zauwazylem mostek. Czyli jak sie nie obrocic to d^%$ z tylu. Nie chce podpinac CD pod amplituner, bo szczerze watpie ze zagra to lepiej niz z moim wzmakiem. Decyzja praktycznie zostala podjeta - niezalezny zestaw 5.1- czyli calkowicie odseparowac KD od stereo i kupic ampli z dobrymi skalerami i dobrze konfigurowalnym selektorem, bo nie ukrywam ze chcialbym zachowac component jako tor video (obok HDMI). Myslalem o ONKYO TX-SR608, bo wszedzie sie nad nim rozplywaja w superlatywach. A moze cos innego lub tanszego? Nie lubie przerostu formy nad trescia, a w zyciu wychodze z zalozenia by kupowac sprzet gdzie stosunek jakosci+mozliwosci do ceny jest najlepszy. Sprzet ma sluzyc tylko i wylacznie do filmow. Nie potrzebuje 3D, bo mnie nie rajcuje. Nie podobaj mi sie sprity/bitmapy wystajace przed TV . O braku komforu noszenia okularow 3D nie wspomne.

Drodzy. Doradzcie cos, bo w glowie mam metlik. Glosniki 5.1 musza byc w miare male bo beda wisiec obok i pod TV. Sub najlepiej jak bylby odrobine mniejszy od tego z HKTS11, ale to nie jest mus. Kwota to 4K pln (z marginesem) na wszystko wliczajac glosniki. Jaka elektronike wybrac ?

--

Pozdrawiam

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/74353-wybor-sprzetu-51-do-4000-pln/

jak oamplituner mzoe Marantz 4003 lub wyzszy a do tego glosniki Klipsch HD 500 lub te Hrmany o ktorych wspominales :) to jest opcja keidy jednak chcial bys zastosowac pre out

jesli kino sobno to czem uwlasnie nie 608? masz 4000 zmiescisz sie z tym budzecie. Jelsi cos tanszego z procesorem i wyjsciem component to Onkyo 578 ma juz skaler Faroudja

Słuszną podjąłeś decyzję. Ja cały czas się bawię w te pre outy i nigdy nic nie zagrało tak jak osobne stereo. Niektórzy pisali, że nawet mając main in to ten pre out coś nie działa tak jak powinien. Zestaw kolumn wydaje mi dobrym wyborem biorąc pod uwagę twoje stereo. Filmy w kinie będą grały na tyle dobrze, że nie będziesz ich chciał słuchać na stereo i odwrotnie muzyka dalej będzie najlepsza na stereo.

Jeżeli zdecydujesz się na ten komplet kolumn to czemu nie sprawdzić ich z firmowym amplitunerem. Ja posiadam amplituner HK AVR 230 (dziadek tego, który wymieniłeś) Ta firma zaskoczyła mnie pod względem dbałości o drobiazgi i wszechstronności tego amplitunera. Z AVR 260 nie będziesz miał problemu z podłączeniem żadnej ilością konsol, odtwarzaczy itp bo harmany zawsze były wypchane mnóstwem gniazd (nie ujmując tu innym firmom)

Z innych zestawów kolumn tego typu mogę polecić zestawy LG (dobry stosunek jakość/cena) sporo tańsze więc zapewne grają gorzej od HK. Subwoofer tak jak chciałeś jest połowę mniejszy. Znam jeden zestaw LG jednak są tam kolumienki stojące a takich chyba nie chcesz dlatego nie mogę polecić konkretnego zestawu.

Dobrze naszprycowane są też amplitunery yamahy i także posiadają firmowe kolumienki ale nie mam doświadczenia z odsłuchu jedynie wiele dobrego czytałem na temat yamahy jako ampli

JBL to kolejna firma, która ma w ofercie malutki zestaw 5.1 Dobrze powinien zagrać z harmanem tu jednak też nie mogę nic konkretnego powiedzieć.

Proponuję jednak, jeżeli kolumny ci odpowiadają, kupić do nich ten amplituner avr 260 (ja jestem bardzo zadowolony z mojego avr 230)

nie widze sensu kpowqc tak wysokiego ampliunera do malych glosnkow. 160 Harmana Onkyo 508 lub Denon 1611 wysatrcza

Też tak myślę. Patrzyłem raczej pod kątem ilości sprzętu, który chce podłączyć. Jeżeli avr 160 ma wystarczająco wejść to tak jak napisałeś w zupełności wystarczy (nawet może i to za dużo jak na takie małe zestawy). Chociaż 260 ma parę bajerów i może się nadawać również do bardziej wymagających kolumn w przyszłości gdyby te okazały się nie wystarczające. Jeżeli Salata nie ma zamiaru oszczędzać i ma te 4k od tak to jednak obstaję przy 260.

Dzieki Panowie.

Obecnie zdecydowany jestem na glosniki HK tylko waham sie miedzy 11 a 60. 60 niby dostal EISA w tym roku, ale wydaje mi sie ze cos z nimi nie tak. Nie dosc ze drozsze o 50% to:

Dolna granica pasma przenoszenia dla HKTS60 to 35Hz - a w 11 - 25HZ.

Waga subwoofera to 9kg dla modelu 60 i 22kg dla modelu 11 (wtf - uzyli plastiku zamiast mdf?).

HKTS 60 nie sluchalem, a 11 mi sie podobaly w kinie.

Tak wiec ta EISA coraz bardziej przypomina Laur Konsumenta, albo dopuero teraz zaczalem zwracac na to uwage.

Co do elektroniki to mam dylemat miedzy HK AVR-250 a Onkyo TX-SR608. Obydwa fajne, 255 sluchalem, ale na wstepie zajem wszytkie wejscia HDMI w H/K. W Onkyo kusi mnie HDMI z przodu, bo jak trafi do mnie jakis tabslet na Tegrze 2 to zamierzam go podpiac do systemu. Co prawda bede mogl podpiac go jeszce do TV, bo tam bede mial 2 wolne HDMI, ale nigdy nic nie wiadomo. Nie lubie czesto wymieniac sprzetu, bo skapiradlo we mnie nie znosi uczucia utraty wartosci.

Pozdrawiam

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.