Skocz do zawartości
IGNORED

Audio do Forda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przerwie.

Przymierzam sie do zmiany, a wlasciwie do instalacji (bo to co tam wlozyla fabryka trudno nazwac audio) car audio w Fordzie S-Max.

Najpierw oczekiwania:

-ma odtwarzac CD

-gniazdo USB (na frontowym panelu lub ewentualnie na "smyczy")

-musi dac sie wkomponowac w 'jajowaty' otwor po Fordowskim CD6000 (1DIN+przejsciowka,lub niektore 2 DIN)

- ma grac! - a jak to o tem potem

Czego nie musi miec:

-nawigacji

-DVD

-BD

-BT

-TV

itp dodatkow.

Co do "grania" - to ja mam slyszec, a nie mnie ma byc slychac ;) - lokcie trzymam wewnatrz samochodu, jezdze z zamknietymi oknami i choc jestem lysy to kark mam raczej drobny ;)

Brzmienie jakie lubie?

Nie moze byc "ostro" - gore wole lagodna (co nie znaczy ze malo detaliczna i "przez koc".

Bas nie musi "masowac brzucha", ale troche 'mieska" mile widziane.

W skrocie - raczej Accuphase'owe niz Krellowe brzmienie.

Wymagania juz sa - teraz pora na ograniczenia/kompromisy:

Do wydania na calosc (razem z wytlumieniem drzwi i ew. przegrody silnika) mam jakies 8 tys PLN - zakladajac ze wszystko bedzie montowal nie wybrany jeszcze zaklad Car Audio, bo mnie obie raczki mam lewe jesli chodzi o sprawy techniczne.

https://www.audiostereo.pl/topic/74402-audio-do-forda/

Witam po przerwie.

Przymierzam sie do zmiany, a wlasciwie do instalacji (bo to co tam wlozyla fabryka trudno nazwac audio) car audio w Fordzie S-Max.

Najpierw oczekiwania:

-ma odtwarzac CD

-gniazdo USB (na frontowym panelu lub ewentualnie na "smyczy")

-musi dac sie wkomponowac w 'jajowaty' otwor po Fordowskim CD6000 (1DIN+przejsciowka,lub niektore 2 DIN)

- ma grac! - a jak to o tem potem

Czego nie musi miec:

-nawigacji

-DVD

-BD

-BT

-TV

itp dodatkow.

Co do "grania" - to ja mam slyszec, a nie mnie ma byc slychac ;) - lokcie trzymam wewnatrz samochodu, jezdze z zamknietymi oknami i choc jestem lysy to kark mam raczej drobny ;)

Brzmienie jakie lubie?

Nie moze byc "ostro" - gore wole lagodna (co nie znaczy ze malo detaliczna i "przez koc".

Bas nie musi "masowac brzucha", ale troche 'mieska" mile widziane.

W skrocie - raczej Accuphase'owe niz Krellowe brzmienie.

Wymagania juz sa - teraz pora na ograniczenia/kompromisy:

Do wydania na calosc (razem z wytlumieniem drzwi i ew. przegrody silnika) mam jakies 8 tys PLN - zakladajac ze wszystko bedzie montowal nie wybrany jeszcze zaklad Car Audio, bo mnie obie raczki mam lewe jesli chodzi o sprawy techniczne.

Tutaj się trochę powtórzę, radyjko JVC plus jakieś głośniki focala. Warunek - 4 głośniki takie same. Radioodbiornik - dowolny. W sprawie wyższych modeli multimedialnych musisz sprawdzić czy Ci wejdzie na głębokość. Jakość instalacji jest równie ważna jak sam sprzęt, także polecam jakiegoś geeka specjalistę, choćbyś miał zabulić połowę kasy za instalację... Wzmacniacze zewnętrzne i zestawy z subwooferem odpuść... Jednym słowem pełen custom na końcówce wbudowanej w radio. Myślę że porady z forów caraudio można sobie też odpuścić. Jedno wielkie nieszczęście, głuchość, zarozumiałość, zdzierstwo... Jeżeli trudno uwierzyć w moje słowa, to zapraszam do posłuchania w moim aucie.. Prowadziłem research na własną rękę w tym temacie i przesłuchałem mnóstwo konfiguracji. Spotkałem się jedynie z ludźmi, którzy nie potrafią uzasadnić tego, co wcześniej wypowiedzieli... W instalacji żadnych wtyczek... wszystko na beton skręcane na śruby lub lutowane. Oddzielne zasilanie z bezpiecznikiem prosto od akumulatora. Tyle w temacie...

Edytowane przez Piotr_1
https://www.audiostereo.pl/topic/74402-audio-do-forda/#findComment-2064700

Dziękuje za odpowiedź - tak jak wspomniałem, ręce mam lewe więc "geek" od CA to warunek niezbędny. Sub odpada (dwa szkodniki wożone na tylnym siedzeniu), a i zewnętrzny wzmak jakoś mi się nie uśmiecha. Nie jestem tylko pewien czy wbudowana końcówka napędzi głośniki - ale skoro u Ciebie gra to dlaczego nie....

Czytając wszelkiej maści fora łatwo wpaść w pułapkę powielanych poglądów i wygórowanych wymagań (było nie było fora są pełne zapaleńców).

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/74402-audio-do-forda/#findComment-2066089

Ja mam taki zestaw - 4 szt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus JVC KD-R611

Te głośniki bardzo solidne... oczywiście bas jest trochę podbijany korektorem parametrycznym w radiu (+2@60Hz Q=2). Mają skuteczność 88dB, potrafi to zagrać zaskakująco głośno bez charakterystycznych zniekształceń jak na takie małe głośniki i końcówkę z radia. Na zewnętrznych wzmacniaczach brzmienie o wiele gorsze... chyba że zapodasz sobie jakieś inne źródło niż radio oraz wmacniacz własnej konstrukcji...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
https://www.audiostereo.pl/topic/74402-audio-do-forda/#findComment-2067722