Skocz do zawartości
IGNORED

Taki przedwzmacniacz MM/MC " wystrugałem"

paweljazz

Rekomendowane odpowiedzi

Kondensatory trzeba dobierać ...w/g własnych upodobań i ciężko tutaj cokolwiek doradzić.

Ostatnio się mocno zdziwiłem bo bardzo ładnie zabrzmiała solidna ale "nieaudiofilska" WIMA MKP.

Jeżeli masz takową to spróbuj w zestawieniu 1 mikro plus równolegle 100n (ale te 100n w możliwie w największej obudowie). Nie jest to kosztowny zabieg (w TME to koszt ok 20PLN) a IMHO warto. Jeżeli zwiększenie pojemności bardziej się Tobie podoba potestuj 1,5 mikro lub 2 mikro plus owe 100n.

Wpis Ahaji w pełni popieram bo sporo osób kupuje żółte (dosłownie i w przenośni) paskudztwa do audio (MKP), które czasami maja rozjazd po 30%.

Gorzej jak dostaniesz żółtą 'wimę' 2u2 ... a w środku będzie 100n ... dlatego pytałem o wartość. Dlatego np pcb do projektu to np 150$ a złożony zestaw to 175$ ... ;-). A to już nie jest możliwe z porządnymi częściami.

Paradoksalnie większy kond na wyjściu nie zwiększa basu , a podbija lekko środek.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Rożne cuda pakują teraz w obuddowy dlatego coraz bardziej lubię mój mostek RLC.

Dopieszczanie brzmienia to rzecz gustu i tutaj opinie będą zawsze podzielone.

Mnie się brzmienie z dodatkowym mniejszym kondensatorem podoba.

Jak dobrze dostać rzeczowe i konkretne ukierunkowanie.

Czy mam rozumieć to co napisał kolega ahaja że w zasadzie to kondensatory a przynajmniej te no name powinienem powymieniać na takie od bardziej pewnego i prawdomównego producenta?

Pozdrawiam i życzę mało śniegu przed garażem i samochodem.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Wiesz co to 'ruska baba"?

To poszukaj sobie zdjęć z kondkami żółtymi i co w nich może siedzieć ...

Gdzieś na diyaudio i kilku innych forach pisali co zrobić, żeby to grało.

...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... :-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

No nieźle sobie gościu zawalczył, zawsze twierdziłem że niektórzy Polacy to kombinatorzy i świnie są. Trzeba mieć tupet. A jaka gadana. I to jest właśnie polowanie na naiwnych tak ostatnio była mowa o "Cmentarnym Super Gramofonie".

Alledrogo łyka wszystko.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Pawle - spokojnie - jak tam jest parę droższych elementów to cena jest śmiesznie niska.

Tego typu klocki kosztują 2-3 tys GBP a nie PLN. Jak spojrzysz na ceny niektórych kitów to zaczynają się od 200-400EUR plus trafo, obudowa, plus robota ...

Jeżeli to gra to może być warte 3Kzł zamiast wydawać np.6Kzł za RCM na IC.

Ja spokojny jestem, tylko nie wiedziałem że można być tak pozbawionym wszelkich skrupułów. Nie powiem obudowa zrobiona z dwóch zeszrotowanych kompaktów całkiem pomysłowo. No jeszcze po kupnie trzeba czekać do 8 dni zanim zostanie wysłany, czyli sprzedający jest też mistrzem budowania napięcia i wprowadzania niepewności . Ale ja mam lepsze kondensatory na końcu ;) no przynajmniej w/g mnie.

Pozdrawiam

ciekawe co za wspaniały układ jest tam zmontowany jeśli konstruktor skupuje z Alle ecc83 RFT po 22zł

bogato w środeczku raczej nie będzie

ja za podobny samodział nie odważyłbym się krzyknąć więcej jak tysiaka, za 3 tysi kupuje się używanego eara

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tak jak napisałem - zależy co włożysz do środka i jak rozwiążesz np zasilanie.

Wersje tanie maja prosty pojedynczy zasilacz, droższe są z reguły dual mono.

To wszystko podnosi koszty.

Patrząc na to co jest w środku EAR-a też można kwestionować kwotę 600GBP. Oczywiście producentowi jest łatwiej bo zamawia duże ilości i od pewnego momentu wie jakie elementy są najlepsze. W DIY eksperymenty i zakupy detaliczne z wielu źródeł sporo kosztują ale nie musimy płacić za pracę, marketing i dystrybucje.

Właśnie "pościągałem" trochę lampek NOS i mogę coś na ten temat powiedzieć.

Tak jak napisałem - zależy co włożysz do środka i jak rozwiążesz np zasilanie.

Wersje tanie maja prosty pojedynczy zasilacz, droższe są z reguły dual mono.

To wszystko podnosi koszty.

Patrząc na to co jest w środku EAR-a też można kwestionować kwotę 600GBP. Oczywiście producentowi jest łatwiej bo zamawia duże ilości i od pewnego momentu wie jakie elementy są najlepsze. W DIY eksperymenty i zakupy detaliczne z wielu źródeł sporo kosztują ale nie musimy płacić za pracę, marketing i dystrybucje.

Właśnie "pościągałem" trochę lampek NOS i mogę coś na ten temat powiedzieć.

EAR 834P kosztował w UK 290-340 GBP zależnie od wersji, a w Niemczech ceny zaczynały się od 1100 DM. I tyle jest mniej więcej wart w tej chwili. W Polsce jest to towar niesprzedawalny i z drugiej ręki można go kupić nawet za 800 zł, zwłaszcza jeśli sprzedający "jest na musiku". Wbrew pozorom najlepsza jest wersja MM (bez traf MC i potka na wyjściu, który chrzani przestrzeń, bo ma dołożone jeszcze kilka dodatkowych rezystorów). Według znawców tematu lepiej zainwestować w trafa wejściowe innego producenta albo w dodatkowy MC pre-pre. Na schemacie załączanym do urządzenia, a krążącym w sieci są błędy w wartościach niektórych elementów i w połączeniach. Lepiej kupić używkę niż walczyć ze źle sklonowanym urządzeniem. Z tego co wiem w obiegu znajduje się około 10 sztuk więc prędzej czy później natrafi się okazja. Czy ktoś z szanownych kolegów zrobił już rozeznanie w kwestii dostępności tranzystorów j-fet 2SK118 gr.O? Ostatnio usłyszałem niezbyt miłą wiadomość, że Toshiba nie produkuje już tych elementów.

ciekawe co za wspaniały układ jest tam zmontowany jeśli konstruktor skupuje z Alle ecc83 RFT po 22zł

bogato w środeczku raczej nie będzie

ja za podobny samodział nie odważyłbym się krzyknąć więcej jak tysiaka, za 3 tysi kupuje się używanego eara

I tyle właśnie jest wart słynny EAR - 1000 PLN i to za oryginał, nie za klon.

Panowie macie jakiś patencik nie wiem podstawka jakaś żeby szybciej podmieniać te kondensatory na wyjściu. A może dodawać równolegle do tego 1,5 mikro mniejsze a jak już uzyskam najbardziej zadowalający efekt to zastąpić go w miarę możliwości jednym. Zastanawiałem się też nad tymczasowym wlutowaniem złącza ARK ale niem czy to jest poprawnie technologicznego punktu widzenia???

No przecież czasem najtrudniej wpaść na najbardziej banalny pomysł.

Dzięki :)

Pamiętaj, że po wyjęciu z podstawki każdy kondensator trzeba ROZŁADOWAĆ !!!

Bo może się okazać, ze brzmienie jest "porażające"

Coś z mojego podwórka (a świstak siedzi i ..produkuje następne 2 Borbely)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętam, pamiętam a raczej pamiętać będę bo kondensatory zamówię po świętach, teraz i tak poczta nie wydoli dostarczyć.

Piknie te płyteczki wyglądają. A elementy to już masz optymalnie dobrane? A PCB to gzie kupujesz i czy są one tak przygotowane czy wszystko robisz od zera, może ja bym się pokusił na coś takiego za jakiś czas wiadomo apetyt rośnie w miarę i tak dalej.

Prosty i tani Hiraga Preamp na ecc83.Polecam!

Istnieje prostsza wersja pod nazwą "Le Tube". Więcej na jej temat zamieściłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętam, pamiętam a raczej pamiętać będę bo kondensatory zamówię po świętach, teraz i tak poczta nie wydoli dostarczyć.

Piknie te płyteczki wyglądają. A elementy to już masz optymalnie dobrane? A PCB to gzie kupujesz i czy są one tak przygotowane czy wszystko robisz od zera, może ja bym się pokusił na coś takiego za jakiś czas wiadomo apetyt rośnie w miarę i tak dalej.

PCB projektowałem sam (HA !!!) i robiłem w Merkarze.

Jak sie dobrze przyjrzeć to sa 2 różne zestawy (inne Ra i inny zestaw kondensatorów). Robie tak żeby porównać a potem ..dopieszczać.

Wesołych..

ps. Andrzeju następne pomysły w przygotowaniu.

Istnieje prostsza wersja pod nazwą "Le Tube". Więcej na jej temat zamieściłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Mówią że od przybytku głowa nie boli... i co teraz zrobić, co lepiej zagra...?

Ukryta Zawartość

Mówią że od przybytku głowa nie boli... i co teraz zrobić, co lepiej zagra...?

A no właśnie. Co wybrać? Albo co jeszcze ulepszyć? Najważniejsze że w dobrym kierunku się toczy.

Tymczasem: Fajnych Świąt życzę wszystkim Dobrym Ludziom tu zaglądającym i nie tylko tutaj.

Paweł

• 2 tygodnie później...

Pytanie natury technicznej tak sobie dzisiaj z nudów oczywiście postanowiłem pobawić się miernikiem i pomierzyłem napięcia w przedwzmacniaczu i co się okazało. Wszystkie napięcia OK jest jedno ale napięcie siatki w lampach oznaczonych na schemacie z pierwszej strony (V1 i V101) wynosi 100V niej czyli 147V a nie jak książka powiada 250V. Na drugiej (V2 i V102) parze wszystko OK. Czy tak powinno być czy może coś nie teges. Spójrzcie proszę dobrzy ludzie i dajcie jakiś znak sygnał.

Pozdrawiam, Paweł

Pytanie natury technicznej tak sobie dzisiaj z nudów oczywiście postanowiłem pobawić się miernikiem i pomierzyłem napięcia w przedwzmacniaczu i co się okazało. Wszystkie napięcia OK jest jedno ale napięcie siatki w lampach oznaczonych na schemacie z pierwszej strony (V1 i V101) wynosi 100V niej czyli 147V a nie jak książka powiada 250V. Na drugiej (V2 i V102) parze wszystko OK. Czy tak powinno być czy może coś nie teges. Spójrzcie proszę dobrzy ludzie i dajcie jakiś znak sygnał.

Pozdrawiam, Paweł

Przepraszam miałem oczywiście napięcie na anodach :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.