Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel przedwzmacniacz+monobloki PROBLEM

wpiotras

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Posiadam system złożony z przedwzmacniacza Rotel RC 850 oraz dwóch monobloków RB 850. Od jakiegoś czasu pojawił się problem: zaczął ciszej grać lewy kanał, dźwięk przeniósł się bliżej środka sceny i prawego kanału. Zacząłem się zastanawiać co jest przyczyną, zamieniłem końcówki mocy stronami i dalej to samo, lewy kanał gra ciszej. Podejrzenie padło na przedwzmacniacz, gdyż parę razy poprawiło się, gdy kręciłem potencjometrem głośności zintegrowanym z balansem kolumn. Trochę trzeszczało, poruszałem gałką w górę i w dół, na boki i uspokoiło się. Potem znów było tak samo. Mam wzmacniacz Nad 302, wyjąłem zworki i zastosowałem go jako drugi przedwzmacniacz. Przez dłuższy czas było ok, wszystko wróciło do normy. Po dwóch dniach sytuacja powtórzyła się. Na przedwzmacniaczu Nad dźwięk tak samo zaczął być słabszy w lewym kanale. Można więc wykluczyć chyba przedwzmacniacz? Rozdzieliłem monobloki i podłączyłem przedwzmacniacz Rotel + jedną z końcówek mocy tworząc klasyczny wzmacniacz dzielony i wszystko gra dobrze, tak samo i na drugiej końcówce. Skonfigurowałem system ponownie jako przedwzmacniacz Rotel + dwa monobloki. Chwilę grało dobrze, potem znów ciszej na lewym kanale. Zmieniłem balans pokrętłem, zaczął dziwnie grać - trochę chrypieć i zniekształcać. Nie bardzo wiem już jak temu zaradzić. Kable sygnałowe i głośnikowe sprawdziłem. Proszę o pomoc i radę co z tym zrobić i co jeszcze sprawdzić. Zaczynam podejrzewać jednak końcówkę mocy, ale skonfigurowaną dopiero w systemie dwóch monobloków. Co o tym sądzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/74537-rotel-przedwzmacniaczmonobloki-problem/

wpiotras

"...Zmieniłem balans pokrętłem, zaczął dziwnie grać - trochę chrypieć i zniekształcać..."

To może być problem z potencjometrem. Producent na pewno nie zakładał, że będzie to grać w taki sposób jak opisałeś w zacytowanym zdaniu.

Ok, nurtuje mnie dlaczego na Nadzie też lewy kanał gra ciszej, a w konfiguracji przedwzmacniacz+jedna końcówka mocy jest w porządku, nic nie chrypi i dźwięk jest jak należy? Z dużo rzeczy do wykluczenia i nie wiem tak naprawdę , z której strony to dalej ugryźć, co wykluczać.....

wpiotras

"...Zmieniłem balans pokrętłem, zaczął dziwnie grać - trochę chrypieć i zniekształcać..."

To może być problem z potencjometrem. Producent na pewno nie zakładał, że będzie to grać w taki sposób jak opisałeś w zacytowanym zdaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.