Skocz do zawartości
IGNORED

Cremona+Ma6900 czy Cremona+ML No383

jarro

Rekomendowane odpowiedzi

Lacrimosa: w takim razie dealerzy passa pieją częściej niz inni ;-) może jak o forum dowiedza sie dealerzy ML to sytuacja się odwróci :-)

A tak na poważnie - nie neguję że końcówka McIntosha jest super. Nie słuchałem. Wydało mi sie po prostu dziwne, że o ampie za 5000$ można powiedzieć że nie ma wad. Każdy ma wady, nawet Halcro.

A wracając do krella - niektórzy jeszcze cenią MDA-300 i 500.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth->>>

Pass dilerzy zawsze pieja i beda bo ich sprzet sie slabo sprzedaje dlatego jest zawsze na przecenie, po drugie wymagania zeby zostac dilerem sa latwe do pokonania. Prawie kazdy moze byc.

Mark Levinson dilerzy nie beda piac bo jest im to zabronione a sprzedawanie ML na internecie karane bardzo surowa (utrata dilerostwa) mowimy tutaj o inwestycji $ 50K.

Zgadzam sie z Toba HALRCO ma wady i jest wybredny z czym sie jego podlaczy. Napewno Mcintosh nie jest dla wszystkich i komus bedzie sie nie podobal ale czy to znaczy ze ma wady. Dlatego jest tyle firm zeby zaspokoic wysztkie smaki i zachcianki. Powinienem podkrelsic ze dla mnie nie ma wad. Polecam zebys posluchal szczegolnie z linestage C46.

Wracajac do Krell'a hmm MDA-seria to chyba pomylka 150,250,250s i KAS 2 sa dzwiekowo najlepsze, ale widze ze duzo sprzetu miales i zpewnoscie orientujesz sie ze Krell poszedl na boczny tor szczegolnie w ostantich latach. Pojawilo sie duzo atrakcyjnych produktow cenowo i dzwiekowo. Krella kupuja tylko bogaci i powiedzmy nie rozsadni to jest teraz lifestyle brand w USA.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Pewnie o zamienione PINy na XLRach.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Lacrimosa: dealerzy ML to była taka przenośnia :-) po prostu pierwsza firma która mi przyszła do głowy.

Z tymi Passami to mnie mocno zdziwiłeś. Co prawda kiedyś sam byłem mocno sceptyczny co do możliwości końcówek X-series, ale po lekturze amerykańskich forums, byłem gotów zmienic zdanie ... tyle tam na nich zachwytów nad passami.

Chyba zaraz wrócę do punktu wyjścia :-) Przyjanmniej do czasu aż posłucham.

W ogóle zauważyłem że pewny sprzety sa tam po prostu "modne" - PASS, JRDG, Audiomeca itd.

Ta ostatnia jest w Polsce prawie wogóle nie znana, a tam święci triumfy za sprawą przetwornika anagramu w najnowszych wersjach IIx. Szczerze mówiąc to miałem u siebie Audiomece Mephisto II przez 8 miesięcy (tylko nie wiem czy II czy IIx bo była "pozyczona" od dystrybutora) i jakoś szczególnie mnie nie powaliła.

->gutekbull

Mogę wyjaśnic zamiast Lacrimosy.

W standardzie połączenia zbalansowanego nie ma standardu! Tak ja w połączeniach np. skrętką komputerową kabel może być skrzyżowany lub nie. Wtedy w urządzeniu sygnał na pinach gniazda powinien być pobierany odpowiednio. No i w USA jest inny "satndard" niż w Europie. Czyli może się zdarzyć, że używając kabli z innego rynku niz urządzenie odwrócisz fazę sygnału.

Robert66->>>

Dobre pytanie :-) Oczywiscie mozesz mieszac lampe z tranzystorem. I w tym zesatwieniu C2200 moim zdaniem lepiej zabrzmi bedzie lepsza atmosfera, wiecej powietrza i przestrzeni meidzy instrumentami. Natomiast C46 bedzie mial lepszy bas, mniejszy szum w tle. Inaczej jezeli sluchasz muzyki akustycznej i klasyke mysle zeby bardziej do gustu przypadl Tobie C2200. A jesli wiekszosc twojej kolekcji to rock/pop to C46.

Ira->>>

Tak sila napendowo Threshold'a byl Nelson Pass i Rene B.

Niedawno firma byla poraz drugi wciagana z grobu.

Miedzy Toba a mna nie polecam ich starych produktow.

Gutekbull->>>

Tak jak najbardziej chodzi o PIN's w XLR. Hello Elberoth :-) Japonskie elektronika ma ustawiony PIN numer 3 na HOT Amerykanska na 2=HOT AES std oczywiscie nie wszytkie (ale wiekszosc) prosze sprawdzic. Najlepiej zamowic sobie XLR na taki set-up lub tanszym rozwiazanie jest odwroic + i - spades na glosnikach, nie ktorzy nie slysza roznicy i sluchaja tak latami innym to przeszkadza.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Elberoth->>>

Tak zgadza sie ,Audiomecca, AudioAero, i teraz w najblizszych miesiacach beda mowic o Lector Wloskim CD player za $3000 ktory gra lepiej niz Burmester za $60.000.

Anagram to swieta krowa w USA, Orpheus,Audio Aero i Nagra ten wynalazek uzywa.

Osobiscie Audiomecca gramofon i dzwignie podziwiam znakomity produkt.

Pozdr.

Niedawno miałem bliskie starcie z AudioAero Capitol cd-player (tym nowszym). Dźwięk "so, so" choć dla mnie trochę za słodko (dużo jednak zależy od systemu). Natomiast jakość wykonania hmmm.... może pominę wszystkie szczególy tylko powiem że grał tylko z lekko niedomkniętą klapą (z domkniętą odmawiał), a na koniec jeden kanał przestał grać.. ot tak, bez wyraźnego powodu. Natomiast w zapowiedziach na ostatnie AudioShow w prezentacji Audio Classic z Piaseczna była francuska firma Metronome Technologie. Ktoś widział? Była?

Jest to napewno jedna z firm które mnie ciekawią i będę próbował odsłuchać któryś z "integrated players".

Pzdr.

Lolo->>>

Metronome T2i Signature- yummmy :-)

Pozdr.

Lacrimosa... no nie wiem... miałem skromniejszy apetyt (T1 Sig) i to też nie teraz :) Miałeś jakieś problemy z reliability? Wadia, Linn, Meridian - wiadomo czego się po nich spodziewać. Ale Metronome to młody business.

Pzdr.

Lolo->>>

T1i jest bardzo dobrym CD playerem, jeden z najlepszych na rynku moim zdaniem.(z sensowno cena) Zadnych problemow, i awari w polu. Jest w tych urzadzeniach rowniez poczucie fit n'finish.

Rekomendowalem T2i Signature poniewaz uwazam ze jest lepszym zakupem lepsza VALUE ze tak powiem mimo to ze cena jest duzo wieksza....ale oferuje tak duzo/wiecej.

W kazdym badz razie jak bedziesz gotowy to z pewnoscia I will hook you up :-)

Pozdr.

Lacrimosa>>> MYślę i myślę i znowu mam wątpliwości .Zakup kremon był trochę na szybkiego ,przed nimi słuchałem Nautilusów802 i Matrixów 801; podobało mi sie ale znajomi audiofile mówili że to nie to, że całość ma brzmieć jak Cremony . Więc pomyślałem że od bardziej doświadczonych trzeba sie uczyć no to kupiłem SF.

Czytając wasze opinie i całą resztę którą znalazłem na tej stronie wydaje mi się że mogłem kupić trochę lepiej .

Mam ważne dla mnie pytanie czy nie lepiej wypadły by 802 lub metrixy z Mc402.

-> jarro - Chyba Nautilusow 801 i 802. Matrixy chyba nie sa juz produkowane.Poza tym skoro sluchales jednych i drugich to przeciez wybrales chyba te, ktore bardziej Ci sie podobaly? Za Cremony dales 24-32 kzl. W porownywalnej cenie mozna posluchac kilku zestawow (na ostatnim miejscu dla mnie na pewno bylyby B&W, ktorych brzmienia subiektywnie, organicznie nie znosze), np.:

- Pro Ac Response 3.8;

- Dynaudio Contour 5.4;

- KEF 205 (b.ciekawe glosniki);

- JMLab Electra 946;

- Isophon Europa;

- B&W Nautilus 302;

i pare jeszcze innych. Wymienilem te, ktore sluchalem (nie sluchalem Dynaudio C 5.4). Z tej ekipy wybralbym Pro Ac'i albo wlasnie Cremony - zreszta jak juz powiedzialem, Cremony z MC-402 zabrzmialy b.dobrze - bylo wszystko muzykalnosc, rownowaga, ladna kontrola basu itp. Jest jeszcze pare ciekawych polskich propozycji (np. b.chwalone przez forumowiczow Konsule).

No a jesli kupiles kolumny za ~30 kzl na szybko i bez zastanowienia to gratuluje - jestes jedynym przedstawicielem gatunku - ja zanim wybralem przesluchalem ponad 10 par i 5 razy dobrze sie zastanowilem. Za 15 kzl odkupilbym od Ciebie te Cremony ;-)

To mogly brzmiec duzo ciekawiej niz Nautilusy 802 - generalnie Matrixy byly jak dla mnie bardziej stonowane i ... lepsze :-)

Moim zdaniem Cremona to dobry match dla MC 402, ale przede wszystkim musi sie podobac TOBIE. Moze para, ktora masz jest jeszcze niewygrzana, poza tym poczekaj z wyrokiem az posluchasz z Mc402.

Pozdr.

Jarro->>>

Nie jestes zadowolony ze Cremona dlaczego? Wczym jest el problemo? Bo jezeli problemem jest co powiedzieli koledzy to w takim razie nie ma zadnego problemu. Jak Qb-1 napisal sprzet jest dla Ciebie nie dla nich :-)

B&W 802N to sa znakomite glosniki ale malo muzykalne jak dla mnie, by mialy wicej bassu niz Cremona ale Cremony zaleta jest srednica i czysty i elegancki sopran. 802N bardziej pasuja do systemu KD niz do sluchania muzyki.(moja opinia) Pozatym, niedlugo tego glosniki beda zmienione z nowym modelem.

Dzisiaj Cremona to najlepsze kolumny ponizej $10K. Jedyna konkurencja to Avanti ale Cremona bedzie lepsza na dluzsza mete. Avanti najpierwszy odsluch potrafia "pokazac" pozniej trzeba kolonich tanczyc zeby graly przujemnie. Sa wybredne.

Daj im troche czasu na aklimatyzacje, one potrzebuja 100H

rozumiem ze sa "prosto z pudelka" Czy juz masz Mc402?

Pozdr.

Lacrimosa>>>byłem jeszcze raz posłuchać z passem i wadią (teraz była to wadia 16) i jakby brakuje mi troszkę

ciepła i czegoś do okoła ;sam nie wiem.

Cremony prosto z pudełka , a kolegom jeszcze nie powiedział że kupiłem (siedzę w domu słucham i oglądam)

Maca nie mam bo do warszawy jadę dopiero około 7/04 muszę posłuchć ;teraz muszę podejść do tego spokojniej.

-> Lacrimosa - zgadzam sie - z tym, ze B&W 802 to znakomite glosniki - ale tylko kiedy sie do reki wezmie sheet z parametrami. Odsluch mnie dobil i tak jest ze wszystkimi B&W. Nie wiem, czy zaryzykowalbym stwierdzenie,ze Cremona to najlepsze kolumny do 10k$ ale na pewno jedne z najlepszych.

Pozdr.

Jarro->>>

Nie martw sie jak im "dasz" odpowiednia ilosc czasu i pozniej Mc402 wszystko bedzie OK. Cremona prosto z pudelka maja tendencje grac "thin" z czasem bass i cieplo bedziesz mial. Jezeli po 100h i z 402 bedziesz dalej uwazac ze czegos brakuje to dam Tobie sugestje kablowe. (Mam nadzieje ze wszystko w torze jest na poziomie 402/Cremona)

Qb_1->>>

B&W sa tricky i graja bardzo dobrze ale dobor elektroniki musi byc ostroznie dobrany. Wiem duzo ludzi ich nie lubi ale wiekszosc je kocha. B&W w dalszym najwieksza firma glosnikowa z najlepszym zapleczem research & development. Oni potrafia miec nowy gotowy produkt w 3 miesiace w sklepie na polce i za XXX dolarow, co innym butikowym firma zajmie rok i bedzie kosztowal XXXX i tak nie bedzie gral tak jak B&W.

W racajac do magicznej sumy $10K co myslisz ze jest godne uwagi?

Pozdr.

Lacrimosa zgadzam się z tobą ,albo się akceptuje dźwięk B&W ,albo nie. Ja wprawdzie użytkuje tylko 805, ale jest w nich coś genialnego co sprawia ,że trudno się z nimi rozstać.Z Maciem się lubią nawet bardzo. Z mieszanymi uczuciami wczoraj wystawiłem je na sprzedaż. Po dwóch latach szukam odmiany, ale nie wiem czy robię dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.