Skocz do zawartości
IGNORED

Wharferdale Diamond 9.1 z czym się lubią?

Cypisek_XL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zasięgnąć porady i sugestii jak poprawić brzmienie mojego zestawu. Przedstawię stan aktualny: kolumny Wharferdale Diamond 9.1 grające z amplitunerem Technics SA-GX230D , źródła: CD, HD player do FLAC, TV (zestaw jako kino domowe to sprawa drugorzędna). Od dawna zastanawiam się żeby zamienić amplituner na wzmacniacz jednocześnie poprawić jakość brzmienia z Diamond 9.1 na podstawkach (tego na razie nie zmieniam) i mieć więcej zadowolenia. Od dawna grzebie w necie ale mądrzejszy nie jestem i raczej sfrustrowany ponownie odkładam temat. Wiem że Technics to nie za wysoka poprzeczka więc chciałbym moje kolumny jak najlepiej wykorzystać z rozsądnym wzmacniaczem (używany 400-600 zł). Pokój to około 14 m2 jak na rysunku. Muzyka różna ale może wskazałbym na soft jazz, chillout, i okolice (dynamiczna muza też się pojawia). Lubię miękki bas i zdecydowanie ciepłe brzmienie. Słuchanie bez maksa, Więc mam pytanie Wharferdale Diamond 9.1 z czym się lubią? Jakie firmy i modele by z tym miło zagrały?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj

testowałem Wharfedale evo 30/40 bardzo dobrze wypadły z elektroniką Rotela i Cambridge Audio natomiast tak sobie z Marantzem,dobrze z droższym Marantzem PM-17

sprawdzałem z:

CA Azur 540/640 A i V2

CA Azur 540/640 C i V2

Rotel RA 02/05/06

Rotel RCD 06

Marantz PM 6002/6003/7000/7001/7200 oraz PM-17

Marantz SA 6002/6003/7001/7001KI/8400 oraz CD-17

przyzwoicie zagrały z tańszymi modelami Denona ale bez żadnych szaleństw

IMHO Wharfedale dobrze zgrywają się z brytyjską elektroniką

mój znajomy ma zestaw do kina i właśnie ma tam diamond ale podłogówki gra to z denonem krótki to odsłuch był ale całkiem miło to grało

ps. koledze brakowało wysokich/stare przyzwyczajenie z altusów

Pozdro

Mam 9.2 z tym iż teraz są jako tyły w KD ,pracowały przez jakiś czas jako fronty z różną elektroniką co mogę o nich powiedzieć to tyle iż są "ciemne" grają bardziej dołem i średnicą.

Ja używam tych głośników z wzmacniaczem Denona PMA-700AE i odtwarzaczem cd DCD-700AE i jestem z nich bardzo zadowolony. Słucham różnego rodzaju muzyki od metalu po muzykę klasyczną i chyba jest to dość uniwersalny zestaw. Dodam że pokój w którym stoi sprzęt ma dość małą kubaturę.

Mam 9.1. 10.1 czy 9.1 są dość wymagające. Niejeden japoński wzmacniacz za 3500zł nie daje radę... U mnie 9.1 zostawiłem z Cyrus 2. Gra fajnie. Wszystkie brytyjskie firmy... Cyrus, Arcam, Quad...

U mnie było bardzo dobrze z Nakamichi 1 Amplifier. No ale on ma gwarantowaną wydajność prądową na wyjściu 28A :).

Podobnie w przypadku podpięcia AVR 7000 H/K. Ten amplituner kina domowego ma pobór max w impulsie 1.2 kW , więc też jest w stanie wszystko wysterować. Potwierdzam, że są to wymagające kolumny pod względem napędzenia, ale przy zagwarantowaniu odpowiedniego impulsu, potrafią wznieść się na niezły poziom.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Miałem WD 9.2 z amplitunerem Yamaha RX-797. Nałożyły się cechy komponentów, co zaowocowało mocno podkreśloną średnicą z dość obfitym i miękkim basem, przy jednoczesnym zubożeniu góry - praktycznie zero szczegółu (blaszki, trójkąty i inne takie "przeszkadzajki"). W klasyce sprawdzało się to nawet zadowalająco, w jazzie i okolicach też nieźle, pod warunkiem, że tak zwane angielskie brzmienie jest tym, czego szukasz. Jednak kawałki rockowe brzmiały karykaturalnie wręcz - jeśli miewasz czasem apetyt na takie "mięcho", nie sklejaj swoich WD z rzeczoną Yamahą.

To trochę taki głos na "nie", ale myślę że podobne opinie też mogą okazać się pomocne przy doborze klocków.

U mnie najfajniej zgrały się z Dualem CV 5600 - naprawdę bajka. Miałem je dosyć długo i generalnie lubią się ze wzmakami z otwartą góra i zwartym basem, szybkimi i zrównoważonymi, ew. minimalnie jaśniejszymi. Z Rotelem ra-04 tez świetnie wyszły, ale dual miał lepszą górę.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.