Skocz do zawartości
IGNORED

Bryan Ferry oraz Roxy Music

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem kilka dni temu Olympia'e. Lekkie rozczarowanie. Produkcja moze i OK ale troche na sile. Plyta wedlug mnie 'przebogacona' i wpychano nazwiska by robic wrazenie a nie by muzyka ladnie sie ulozyla. Takze kompozycjnie daleko do Roxy Music z najlepszych czasow. Mimo to trzeba przyznac, ze plyte da sie sluchac i to pewnie z powrotami.

pzdrw

såså

Posiadam trzy tytuły: Bryan Ferry 'Frantic' SACD DSD 5.1; Bryan Ferry 'Boys and Girls' SACD DSD 5.1 i Roxy Music 'Avalon'SACD DSD 5.1

Polecam szczególnie tę ostatnią odsłuchać na systemie wielokanałowym. Niesamowita realizacja powoduje, ze mamy do czynienia płynięcia w środku muzyki. Ostatni kawałek na tej płycie 'Always Unkonwing' jest dostępny wyłącznie w wersji multichannel i jest to prawdziwa nagroda dla fanów mający taki system. Pozastawia niezapomniane wrażenie. Jedna z najlepszych realizacji jakie w ogóle słyszałem!

• 1 rok później...

26 listopada premiera nowej płyty Byrana Ferrego "THE JAZZ AGE"!

Bryan Ferry i cały ten jazz

Bryan Ferry zaskoczył swoich wielbicieli nowym projektem. Legendarny wokalista formacji Roxy Music artysta utworzył... zespół jazzowy.

Bryan Ferry wraz z nowo utworzonym zespołem jazzowym Bryan Ferry Orchestra przygotował zestaw instrumentalnych nagrań, opartych na repertuarze zespołu Roxy Music i jego solowej dyskografii. – Po czterdziestu latach nagrywania z Roxy Music i solo stwierdziłem, że już czas, by spojrzeć na nowo na piosenki, które pisałem przez lata – wyjaśnia Bryan Ferry.

Na płycie "The Jazz Age" znajdzie się 13 utworów, m.in. tak znane przeboje, jak: "Love Is The Drug" oraz "Avalon", zaaranżowane w stylistyce wodewilowej z okresu I i II wojny światowej. Jej premierę zaplanowano na 26 listopada.

Bryan Ferry należy do grona najpopularniejszych muzyków brytyjskich. Karierę rozpoczął w 1972 r. wraz z zespołem Roxy Music, z którym do 1982 r. nagrał 8 płyt. Jego solowa dyskografia obejmuje 13 albumów studyjnych. W 2011 r. muzyk został kawalerem Orderu Imperium Brytyjskiego. W tym samym roku Bryan Ferry zaśpiewał przed polską publicznością w warszawskiej Sali Kongresowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bryan Ferry will release his new album “THE JAZZ AGE” in the UK on 26th November 2012.

If there was ever a musical icon and a decade destined to come together it is Bryan Ferry and the Roaring Twenties. The artist as creative powerhouse with a dazzling career of endless surprise, delight and innovation, and the decade - a time of modernity, decadence and bright young things - all driven on by the thrill of it all.

So what better way to celebrate and mark the 40th year anniversary of Ferry's incredible career as a singer and songwriter, than by rearranging his own compositions and have them performed in a 1920's style by his very own Jazz Orchestra?

Ukryta Zawartość

post-17176-0-06438300-1352067009_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Hmmm,zamiast skrzyknac komande z np Siren czy ewtl Avalon,'piekny usmiech Bryan' kombinuje.Slaby imho projekt juz raz z wodewilu,lekko polsredni Dylanesque,slaba plyta solowa.Bryan,to juz bylo!

Z solowych BF bardzo lubię "Bête Noire" - rewelacyjny mroczny klimat. Oczywiście, mam wersję na LP.

nie zgadzam sie,Siren jest swietny choc kiepawo nagrany,Avalon-wybitny a solo? Duzo!

Dla mnie też Siren jest świetny, ale nie gardzę też Country Life i Stranded.

For Your Pleasure to klasyk, chociaż mniej lubię.

Manifesto i Flesh + Blood ma swoje perełki, a Avalon to arcydzieło glam new wave.

Oglądałem niezliczoną ilość razy. Gdy miałem fazę, to każdego dnia oglądałem fragment tego koncertu. Dla mnie to niemalże mistrzostwo świata - energia, którą widać i czuć jest niesamowita. Jedynie koncerty Petera Gabriela działają na mnie podobnie jak ten Roxy Music.

• 2 tygodnie później...

no i leci po raz 3ci! Tak,kupa energetycznej muzyki,niezly dzwiek,obraz(i jak zwykle fajne laski).Rozczarowujacy poziom edytorski-po prostu 2 plyty,spis kawalkow,zadnej wkladki informacyjnej...

Uffffff Cieszę się, że się podoba, bo myślałem, że będę musiał odkupić od Ciebie płytę jeśli się nie spodoba:)

Sceniczny wizerunek Roxy Music jest świetny. Eleganccy panowie w garniturach i fajne laski. Wygląda to genialnie, a chwilami nawet żywiołowo:)

tiaa,przyznam,ze balem sie tej plyty,bowiem wiele plyt koncertowych rozczarowalo mnie w stosunku do wykonawcow w ogole.przede wszystkim obawialem sie kawalkow z Avalona,czy nie spieprza tej genialnej intymnosci i aranzacji,Paul Thompson-facet o mocnych i ciezkich konczynach w szczegolnosci.Nie! Na koncertach najczesciej raza mnie takze podkrecone tempa.Ma to miejsce takze i tutaj-wspanialy w studio Both Ends Burning i Love Is the Drug sa nadto podkrecone.Ale i tak jest fajnie.Plyta cd brzmi swietnie!

Czyli kupiłeś taką wersję CD + DVD?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak,brzmienie z cd miazdzy dvd.nie bardzo rozumiem dlaczego na cd jest zmieniona kolejnosc,wqrwiaja te wyciszane oklaski.ale moze inaczej wyobrazali sobie dramaturgie dla sluchacza,

Mam takie same odczucia:) Totalna głupota ze zmianą kolejności utworów i tymi wyciszeniami. Wygląda na to, że ktoś doszedł do wniosku, że CD to tylko dodatek do DVD i spaprali go, żeby ludzie kupili wydanie 2 x CD. Na mnie to podziałało i kupiłem także to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tej samej paczce przyszedl Jeff Beck! Takze dvd.Ze slodziutka Tal Wilkenfeld na basie. A na deser-Cactus,co by przypomniec sobie ubroczny koncert w Dolinie Charlotty.Wow!

Ad. The Bryan Ferry Orchestra "The Jazz Age": "starszy Pan" juz kiedyś nagrał podobną płytę - "As Tears Go By" z 1999 roku,

Ukryta Zawartość

repertuar bardziej kameralny, bardziej lata 30/40 niz szalone, kryzysowe lata 20-te, dbałość o brzmienie "z epoki", charakterystyczny wokal BF nie do końca chyba sprawdza się w utworach o jazzowych harmoniach,

wydaje się zbyt mało "plastyczny"...tym niemniej ciekaw jestem nowej propozycji...szkoda, że w planach nie ma wydania winylowego...

BF%20-%20The%20Jazz%20Age.jpg

Ukryta Zawartość

Jak nie ma w planach winylu, jak jest. Ma być w sprzedaży od poniedziałku:

Ukryta Zawartość

Już nawet zamówiłem :)

Ale nie na Amazonie, lecz w jpc.de:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

machnijcie recenzyjke pliz! jesli to 40 min bicia pianki,przyznajcie to...

przypuszczam, że jednak szybciej recenzję napisze nasz "Stereofoniczny i Kolorowy" Kolega Violet...zazdroszczę mu bo ma więcej czasu na odsłuchy i nie ma zapewne na głowie przyziemnych spraw związanych z branżą...

ja raczej "powolny" jestem w recenzowaniu...

Przesłuchałem większość utworów, przewijając i przeskakując do następnego - całości nie dałem rady. Klimat lat 20. nie odpowiada mi zupełnie. Kupując płytę Ferrego oczekuję usłyszeć jego głos. jestem rozczarowany, zawiedziony i nie zamierzam kupować tej płyty.

• 2 tygodnie później...

Mam takie same odczucia:) Totalna głupota ze zmianą kolejności utworów i tymi wyciszeniami. Wygląda na to, że ktoś doszedł do wniosku, że CD to tylko dodatek do DVD i spaprali go, żeby ludzie kupili wydanie 2 x CD. Na mnie to podziałało i kupiłem także to:

i jak to oceniasz? Jaki to okres dzialalnosci? znasz moze the High Road? Okres Avalona,wysmienity sklad(Neil Hubbard m.in.,wysoko go cenie,wlasnie slucham Juicy Lucy)

• 2 tygodnie później...

Oj, opóźnia się dostawa Bryan Ferry Orchestra. LP ma być dopiero w przyszłym tygodniu.

A tak, przy okazji - recenzja z All Music 3,5/5 nie powala optymizmem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.