Skocz do zawartości
IGNORED

PRE AUDIO - polski gramofon

metal_cezar

Rekomendowane odpowiedzi

Na rynku audio jest cała masa firm produkujących sprzęt w różnym przedziale cenowym i zazwyczaj jakość przekłada się na cenę w związku, z czym, za dobry sprzęt trzeba wydać sporo pieniędzy, aby cieszyć się niezawodnym, szczerze grającym i cieszącym oko gramofonem. Jakiś czas temu stwierdziłem, że nadeszła pora, aby wymienić sprzęt do odsłuchu płyt. Po zakupie wzmacniaczy, kolumn, stojaków i okablowania zacząłem zastanawiać się nad gramofonem. Zaplanowałem wydać do 1500zł. Mając świadomość, że w grę wchodzi tylko zakup sprzętu używanego, poszukiwania rozpocząłem od allegro;-) szczególnie zainteresowany byłem aukcjami Luxmana albo Technics' a. Licytowałem nawet kultowy model SL110, ale cena doszła do 2000zł, więc niestety musiałem spasować. Po ok. 2 tygodniach poszukiwań zupełnie przypadkiem natrafiłem na licytacje gramofonu marki PRE-AUDIO w cenie ok. 1300zł. Sprzętem interesuję się już dość długo i nawet nie obiła mi się ta nazwa o ucho. Okazało się, że firma istnieje od niedawna i na swoim koncie ma tylko kilka urządzeń do odsłuchu płyt. Po dokładnej analizie opisu i zdjęć wystawionego sprzętu zdecydowałem się porozmawiać z Panem z firmy, który wystawiał aukcje. Rozmowa przebiegła w bardzo przyjaznej atmosferze;-) byłem przekonany, że działalność sprowadza się do montowania gramofonu z gotowych części z Chin – A TU SZOK!! Ramie, talerz, potencjometry są produkcji PRE AUDIO! Firma działa od niedawna, ale produkcją gramofonów zajmuje się już wiele lat, co oznacza spore doświadczenie w tej dziedzinie.

Po krótki namyśle postanowiłem zamówić gramofon. Do wyboru miałem ramię tangencjalne oraz łożyskowe. Jako, że jestem tradycjonalistą;-) zdecydowałem się na łożyskowe. Dostałem również możliwość zaplanowania rozmieszczenia niektórych elementów tak, więc wykonałem mały rysunek, na którym przedstawiłem gdzie mają być potencjometry obrotów, włącznik i poprosiłem o gramofon z „czerwonym oczkiem” żeby pasował do reszty sprzętu;-) w standardzie jest grawerowany napis z logo firmy, ale wole na własny koszt zamówić mosiężną tabliczkę, którą dokręcę do płyty granitowej. Niżej kilka fotek:

fotkied44.jpg

• cały jest wykonany z wysokiej jakości kamienia co sprawia, iż gramofon gra bardzo szczegółowo i dynamicznie,

• gramofon stoi na trzech kolcach, więc stoi bardzo stabilnie nie przenosząc przy tym żadnych drgań z podłoża,

• ramię jest przymocowane bezpośrednio do kamienia, nie posiada żadnych zbędnych mechanicznych kombinacji, które mają znaczący wpływ na brzmienie, posiada tylko niezbędną regulację,

• wszystkie elektroniczne elementy takie jak transformator ze stabilizatorem napięcia są w osobnej obudowie, dzięki temu nie przenoszą żadnych drgań czy zakłóceń,

• silnik starannie odizolowany,

• napęd paskowy,

• pozłacane wyjścia RCA,

• gramofon posiada regulację obrotów silnika oraz przełącznik : 33 i 45; wł,wył,

• solidna pokrywa gramofonu wykonana z 4mm szkła,

• waga całości ponad 20kg

SZCZEGÓŁOWE DANE TECHNICZNE:

Zasilacz 12V/10W

Silnik DC 12V

Gniazda RCA pozłacane

Przeciwwaga dla wkładek 5-14g

Prędkości obrotowe 33,33 / 45,11 r.p.pm.

Odchylenie obrotów +/- 0,5%

kołysanie obrotów +/- 0,06%

Waga talerza/średnica 2kg/300mm

Napęd talerza paskowy

Headshell/typ SME, aluminiowy

Wkładka -

Anti Skating tak

Nacisk 5-35mN

Overhang 14mm

Długość ramienia 244mm

Profil ramienia S-krztałtne

Liczba stożków/rodzaj 3 x chromowane

Regulacja wysokości tak +/- 5mm

Waga gramofonu 20kg

Wymiar gramofonu 470x360x30

Zasilanie 220 - 240V,50Hz

Pobór mocy 5W

Moje wrażenia? Jedno wielkie WOW! Od razu słychać różnicę o jakieś 60% a poprzednio nagrania odsłuchiwałem na METZ MEGASOUND TX 4963, LUXMAN PD-264 (tej samej igle)

Dźwięk bardzo szczegółowy, większa dynamika – zbędna elektronika i wbudowany zasilacz w gramofonie w poprzednich urządzeniach, z jakimi miałem do czynienia naprawdę ma istotne znaczenie. Granitowa ciężka podstawa na kolcach uniemożliwia ingerencje silnika czy też czynników zewnętrznych na prace ramienia.

Podsumowując – Pre-Audio to połączenie najwyższej jakości materiałów, precyzyjnego wykonania i wieloletniego doświadczenia, co w konsekwencji daje wysokiej jakości dźwięk. Gramofon, jaki zakupiłem przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Dodam jeszcze, że zakupiłem go za ok. 1100zł i jako gratis za długi czas oczekiwania (1 miesiąc) otrzymałem widoczny na zięciach docisk. Cena gramofonów, PRE AUDIO pójdzie niebawem w górę może nawet, o 100% więc radzę się śpieszyć;-)

Nie jestem ekspertem w pisaniu takich tekstów tak, więc proszę mnie nie krytykować za post od strony technicznej;-) Chciałem tylko wyrazić swoją opinie na temat młodej mało znanej POLSKIEJ marki.

Pozdrawiam wszystkich!

https://www.audiostereo.pl/topic/74843-pre-audio-polski-gramofon/

Brak postów oznacza tylko tyle że wszystkim ogladającym "szczeny" poopadały i intensywnie szukają ich po podłodze.

Co do mnie to skomentuje to krótko- CUDEŃKO !

Już na niego zachorowałem i zaczynam zbierać kaskę na podobny egzemplarz.

Napisz za jakiś czas jak się sprawuje.

pozdr,

Było już kiedyś na audiostereo o tych gramofonach. Pamiętam, że wersja oficjalna była inna - ramiona, silnik, talerz były wówczas przekładane z innych gramofonów. Producent dawał pomysł, plintę granitową i inne, drobniejsze elementy.

Pozdro,

Yul

Było już kiedyś na audiostereo o tych gramofonach. Pamiętam, że wersja oficjalna była inna - ramiona, silnik, talerz były wówczas przekładane z innych gramofonów. Producent dawał pomysł, plintę granitową i inne, drobniejsze elementy.

Pozdro,

Yul

Jeśli firma ma istnieć musi się rozwijać - widać poszli do przodu;-)

pozdrawiam a co do fotek okej umieszcze

Ciekawe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8986-061417100 1291311945_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

To ramię jest własnej produkcji? Hmm. Chętnie zobaczyłbym lepsze zdjęcia, bo to, co widać sprawia wrażenie produkcji dużego przemysłu. Na marginesie, połowa wpisu otwierającego to chyba z materiałów firmowych wzięta, sądząc po stylu.

Nie sądzę by było własnej produkcji przy cenie całości...chyba, że NASZ zdolny Polak robi to dla znanych masowych producentów.

Tak, czy inaczej pomysł ciekawy, a jeśli gra to "zawodowo" lub lepiej to tylko przyklasnąć.

Jozwa może mały teścik?

Moze wyjdzie z tego killer Projectów, czy Thorensów budżetowych.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale ten smell

Po ok. 2 tygodniach poszukiwań zupełnie przypadkiem natrafiłem na licytacje gramofonu marki PRE-AUDIO w cenie ok. 1300zł

Jezeli spojrzymy tu

Ukryta Zawartość

to metal_cezar, ktory jak rozumiem jest autorem tematu, nabyl rzeczony gramofon za 1PLN (slownie jeden), pozytywny komentarz brzmi

"Pre Audio to połączenie najwyższej jakości materiałów, precyzyjnego wykonania i wieloletniego doświadczenia, co w konsekwencji daje możliwie najwyższej jakości dźwięk. Gramofon jaki zakupiłem przeszedł moje najśmielsze oczekiwania POLECAM"

Jak sadze gdyby ktokolwiek mogl nabyc rzeczony gramofon za 1PLN w realu, to jego pierwsza reakcja byloby omdlenie ze szczescia. Czy gramofon kosztowal cie Panie Ladny PLN1300 czy miracle 1PLN? Eitherway po co takie zenujace kombinacje , jak macie dobry i co najwazniejsze POLSKI produkt to advertujcie go normalnie.

Jak dla mnie definitely smth smell.

Ukryta Zawartość

...O bosze... Kolejne podejście reklamowe tej firmy na forum???

Jak widać producent obok zmiany napędu z DD na paskowy wprawił chyba lepsze ramię, ale dalej o hi-endowym wymiarze sprzętu świadczy granitowa plinta i pozłacane gniazda RCA...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale ten smell

Jezeli spojrzymy tu

Ukryta Zawartość

to metal_cezar, ktory jak rozumiem jest autorem tematu, nabyl rzeczony gramofon za 1PLN (slownie jeden), pozytywny komentarz brzmi

"Pre Audio to połączenie najwyższej jakości materiałów, precyzyjnego wykonania i wieloletniego doświadczenia, co w konsekwencji daje możliwie najwyższej jakości dźwięk. Gramofon jaki zakupiłem przeszedł moje najśmielsze oczekiwania POLECAM"

Jak sadze gdyby ktokolwiek mogl nabyc rzeczony gramofon za 1PLN w realu, to jego pierwsza reakcja byloby omdlenie ze szczescia. Czy gramofon kosztowal cie Panie Ladny PLN1300 czy miracle 1PLN? Eitherway po co takie zenujace kombinacje , jak macie dobry i co najwazniejsze POLSKI produkt to advertujcie go normalnie.

kurcze... ludzie ostro ostro... kupiłem go za 1zł tylko dlatego, żeby sprzedający zaoszczędził na kosztach prowizji allegro. i tak to ile dałem w zasadzie pokrywa koszt materiałów i nie wiele więcej:/

... odpowiadając na kolejne pytanie - nie jestem producentem, który robi sobie reklamę!! LUDZIE PRZESTAŃCIE!!

co do fotek to umieszczę lepsze zdjęcia a te to tylko miniatury ale nie pochodzą z filmiku!!! boże.....

Ukryta Zawartość

zwracam uwage na gustowne logo firmy na plincie wykonane technika nagrobkową :)

pomysł na marketing ciagle ten sam jak widac, jak i na budowe gramofonu bo to nie składak z chinskich czesci tylko składak z pozyskanych z rozbiorki czesci

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Odpowiem tak, nabijanie mega pozytywnego feedbacku dla sprzetu, za transakcje o niskich wartosciach to klasyczny scam. Jezeli jednak wzruszyla cie ciezka dola sprzedawcy i chciales mu oszczedzic placenia prowizji, to no problem. Jednak wez pod uwage to ze nie postowales duzo wczesniej, jak rowniez opinie kolegow powyzej, ze twoja recenzja brzmi cokolwiek jak ulotka reklamowa. Jedyna rzecz, ktora wydawala mi sie juz zdecydowanie zbyt idiotyczna, nawet jak na przygotowywanie reklamy (nazwijmy ja prywatna), to zastosowanie tego samego nicku na allegro i do postu here, przy rzeczonej wartosci transakcji 1PLN.

No tak - każda dobra opinia jest reklamą... Wyraziłem swoje zdanie na temat sprzętu a jak ktoś to odbiera? Jestem z niego bardzo zadowolony i tyle;-) nie wiem jak z innymi gramofonami, ale moje ramię nie posiada żadnych śladów użytkowania - jestem pewien, że to nówka, nie widziałem nigdzie napisu SONY czy cokolwiek;-)

dsc_58098b701.jpg

dodam więcej zdjęć - proszę tylko o cierpliwość

Nie musi być napisu na ramieniu. To ramię i ta sama plinta były stosowane w modelu Sony PS X5 /DD/. Żadna rewelacja, bez VTA. Pozdrawiam Dink

hmmm jednak nie to samo. Widzę podobiznę - jednak to jest inne ramie

sony:

40995de952f3b113d4221a66d3871170.jpg

zakupiony gramofon:

dsc_57964191e.jpg

Gość Dink

(Konto usunięte)

hmmm jednak nie to samo. Widzę podobiznę - jednak to jest inne ramie

sony:

40995de952f3b113d4221a66d3871170.jpg

zakupiony gramofon:

dsc_57964191e.jpg

Kolego, ale wciskasz kit. To jest ramię z Twojego wpisu poprzednio zamieszczonej miniatura - dwie miniatury - porównaj. Znaczy, że masz kilka różnych modeli Sony /ramion/ i próbujesz manipulować. Zresztą, to ostatnie, które pokazłeś też jest Soniego.

Sorry, pomyliłem zdjęcia.

Nie mogę wkleić tego zdjęcia. To jest szóste zdjęcie wstecz, to z ciężarkiem na "sznurku". Ty pokazujesz w ostatnim swoim poście ramię z cieżarkiem inaczej zamocowanym. Również jest inne jarzmo.

To jest wcześniej zamieszczone przez Ciebie zdjęcie. Porównaj.

Kolego, ale wciskasz kit. To jest ramię z Twojego wpisu poprzednio zamieszczonej miniatura - dwie miniatury - porównaj. Znaczy, że masz kilka różnych modeli Sony /ramion/ i próbujesz manipulować. Zresztą, to ostatnie, które pokazłeś też jest Soniego.

Nie mogę wkleić tego zdjęcia. To jest szóste zdjęcie wstecz, to z ciężarkiem na "sznurku". Ty pokazujesz w ostatnim swoim poście ramię z cieżarkiem inaczej zamocowanym. Również jest inne jarzmo.

To jest wcześniej zamieszczone przez Ciebie zdjęcie. Porównaj.

CZŁOWIEKU!! to nie ja umieszczałem te miniatury tylko ktoś inny - zobacz po niku

a nie mnie posądzasz o wciskanie kitu

nie ładnie!! teraz czekam na "przepraszam" ;-)

te miniatury umieszczał " xniwax " jeśli dalej tego niwe widzisz

Eitherway po co takie zenujace kombinacje , jak macie dobry i co najwazniejsze POLSKI produkt to advertujcie go normalnie.

Alighieri, staraj się pisać po POLSKU. Please. Toż to oczy bolą...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość Dink

(Konto usunięte)

Metal_Cezar O.K. Zobacz Twoje pierwsze zdjęcia na samym początku wątku. Zamieściłeś zdjęcia dwóch innych patefonów. Jeden z cienkiej

płyty i drugi z grubej płyty. Ten z grubej ma po środku coś w rodzaju "kontrolki" - LEDa. Zgadza się?

Nie wiem, czego ode mnie oczekujecie. Ja tylko napisałem, co ustalałem ze sprzedającym.

z tego co mi wiadomo to te ramie nie pochodzi od innego gramofonu – podobnie jak talerz i też na to wskazuje stan i sprawność sprzętu. Może to jest robione na wzór jakiegoś modelu.

Ale jak to sprawdzić?

Zresztą nie robi mi to różnicy – sprzęt działa poprawnie i gra świetnie.

Metal_Cezar O.K. Zobacz Twoje pierwsze zdjęcia na samym początku wątku. Zamieściłeś zdjęcia dwóch innych patefonów. Jeden z cienkiej

płyty i drugi z grubej płyty. Ten z grubej ma po środku coś w rodzaju "kontrolki" - LEDa. Zgadza się?

te 6 połączonych miniaturek to jeden gramofon. Podaj meila to wyśle ci te same zdjęcia dużej rozdzielczości

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.