Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Virgo 5 - Koln

Aro_Dj_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od dawna nosze się z planem zbudowania sobie kolumn.Do gustu bardzo przypadły Mi AP Virgo(wizualnie dla mię idealne).Co do wykonania obudowy raczej nie będę miał problemu mam tatę stolarza :).Ale potrzebuje informacji na temat co włożyć do środka jakie głośniki, zwrotnice(to przede wszystkim).Na razie wiem jak wykonać obudowy mam wymiary 990 x 230 x 400 mm i kat 7 stopni :)Prosze o propozycje głośników i jakiś chętnych do wykonania zwrotnic :)

https://www.audiostereo.pl/topic/74883-audio-physic-virgo-5-koln/

Co to jest Koln? Bo nie bardzo wiem co chcesz zrobić. Jezeli masz zamiar zrobić KLONA tych kolumn (czyli możliwie wiernie je odtworzyć)to zacznij od oryginalnych głośników. Ich dane znajdziesz na stronie producenta.

Tweeter:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Średnitonowiec:

Ukryta Zawartość

Pytanie tylko czy zechcą je Tobie sprzedać i za ile.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Kupno ich samych graniczy raczej z cudem.Chce kupić głośniki jak najbardziej podobne do nich.Może coś wavcor ? AP bierze głośniki od tej firmy.Mie dokładnie interesuje zrobienie czegoś takiego jak opisany na tym forum klon Virgo 3.

Kupno ich samych graniczy raczej z cudem.Chce kupić głośniki jak najbardziej podobne do nich.Może coś wavcor ? AP bierze głośniki od tej firmy.Mie dokładnie interesuje zrobienie czegoś takiego jak opisany na tym forum klon Virgo 3.

Masz na myśli wykonanego przeze mnie klona Virgo 2?

Zabierając się za klonowanie miałem: dokładne plany skrzynek, schemat zwrotnicy oraz wiedziałem gdzie i za ile można kupić głośniki "identyczne z oryginalnymi" - Gerhard podobno modyfikował głośniki, ale ile w tym prawdy to nie wiem, szczególnie po wykonaniu pomiarów moich klonów.

Wystarczyło kupić części i poskładać.

Pytanie: czy chcesz zbudować klona (dokładną kopię), czy kolumnę która będzie wizualnie podobna ale na innych głośnikach?

Tak właśnie twojego klona :)Właśnie znalezienie planów tych kolumn jest chyba nie możliwe mam tylko wymiary zewnętrzne.A szukam ich praktycznie co dziennie od miesiąca.I nic nie mam.Teraz tak sobie myślę ze może włożyć części takie jak twoje do mojej obudowy i powinno ładnie hulać.Tylko powiedz mi skąd zamawiałeś te Vify ? Bo Tweeter znalazłem ale reszty nie mogę no i jeszcze zwrotnice.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) projekt ale Tempo.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Teraz tak sobie myślę ze może włożyć części takie jak twoje do mojej obudowy i powinno ładnie hulać.Tylko powiedz mi skąd zamawiałeś te Vify ? Bo Tweeter znalazłem ale reszty nie mogę no i jeszcze zwrotnice.

To się nie uda. Najprościej rzecz ujmując będziesz miał układ przeznaczony do grania w prostej skrzynce zamontowany w pochylonej.

Głośniki się rozjadą i bedzie grało jak kupa.

Lepszym przybliżeniem będzie użycie głośników z linku który podał ahaja.

Trzeba by przerobić zwrotkę tak żeby midwoofer pracował do 100-150 Hz a niżej dać układ basowców jak w Virgo. 2 basu i BR jak w Virgo 2 albo 2 basy i 2 membrany bierne jak w Virgo 5.

No ale to nie jest klonowanie tylko wariacja na temat. Spore koszty a efekt niepewny.

Czyli mam włożyć do każdej dwa basy VIFa PL18WO i jednego Seas 27TFF-H831 . A jaki średniotonowiec ?? A juz o zwrotnicy nie wspomnę.Ta vifa stoi 350 zł za sztukę.Wiec za cztery trochę kasy wyjdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.