Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe jaka będzie cena aktywnych 19 stek. Na czym polega przewaga aktywnych atc? Czy wzmacniacz może być słabszy by je występować?

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Ciekawe jaka będzie cena aktywnych 19 stek. Na czym polega przewaga aktywnych atc? Czy wzmacniacz może być słabszy by je występować?

Brak zwrotnicy pasywnej i bezpośrednie napędzanie głośników przez niezależne wzmacniacze-> podpinasz pre lub daca z reg. głośności i grasz nie martwiąc się o problemy z wysterowaniem i kablami i zewnętrznymi wzmacniaczami :) To najkrótsza definicja i niejako punkt wyjścia oraz oczko w głowie atc od początku ich działalności:

http://atcloudspeakers.co.uk/technology/active-amplification/

Ogólnie ma to swoje zalety (jest ich więcej), lecz jak ze wszystkim nie jest pozbawiony również kilku "wad" (choć jest ich mniej) i przy dobrym projekcie powinno być tylko to pierwsze :)

A pro pos 20 to większa obudowa może sugerować inne strojenie (jeśli np. w 19 QTC 0,7, więc w 20 może być już krytyczne 0,5) w basie i tym samym wysokotonowcu (należy go wytłumić i tym samym dostosować do głośności basowca). Czyli dźwięk jeszcze bardziej precyzyjny i mniej podbarwiony oraz nieco cichszy. 20 uchodzą za kolumny hifi najbliższe swym brzmieniem do studyjnych odpowiedników. Choć sporo będzie zależeć od strojenia całej kolumny i tak np. studyjne stare 20 w pomiarach wyglądały następująco:

http://www.eis.com.pl/pl/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=275

Nie powinno być to brzmienie totalnie nudne bo ma lekkie siodło w okolicach 2-4 kHz.

Z nowych słuchałem tylko 40 i wywarły dobre wrażenie. Pamiętaj również, że 11 nie będą łatwe do napędzenia i jeśli szukasz mocno eufonicznego brzmienia możesz nie być zachwycony.

Do aktywnych kolumn nie potrzeba wzmacniacza, one posiadają już wbudowane wzmacniacze. Wystarczy przedwzmacniacz, albo cd z regulowanym wyjściem i gra.

Koncowki Naima NAP 250 w bi-ampie...:) gralem w tej konfiguracji z ATC SCM40, cos niesamowitego!

Zgadza się, dla tych końcówek Naima, ATC 40 nie będą stanowiły najmniejszego problemu.

ps. Mariusz wypożycz może na próbę i za cenę przesyłki daci myteka z musictoolz. Napędzisz nimi p1 po xlr i może zrobić się ciekawie.

Też już brałem go pod uwagę, posiada regulowane analogowe wyjście a to jest jego bardzo duży plus. Chociaż w recenzjach ma opinie raczej przejrzystego daca i nie wiem, czy nie będzie zbyt klarownie z końcówką ATC. Ale wypróbować nigdy nie zaszkodzi.

Trudno powiedzieć- zakładając, że pre i źródło będzie takie same to aktywne na pewno zagrają bliżej założeniom producentów niż pasywne, ale ostatecznie to wersja pasywna może okazać lepiej dostosowana dźwiękowo pod gust właściciela.

http://studio-hifi.com/images/ATC_SCM50_aktiv-passiv-Stpl-4-2011.pdf

Tu widać bezpośrednie porównanie ch-ki obu wersji scm50- nieco się różnią a w praktyce różnice mogą być jeszcze większe, jeśli dodatkowo wystąpi niedopasowanie ze wzmacniaczem (np. lampowym, bądź innym o dużej imepedancji wyjściowej). Jak wynikało z rozmowy ze sprzedawcą mającym codziennie możliwość porównania obu wersji różnych modeli atc warto dopłacić do kolumn aktywnych i że cały fun z atc zaczyna się od modelu 50 lub 100 :)

Czy takie aktywne 40 zagrają lepiej niż pasywne np. końcówka mocy naima 250?

Pradowo pewnie lepiej, natomiast dzwiekowo, nie bylbym taki pewien. Naim + ATC to klasa sama dla siebie. Sporo osob gra pre Naima np 552,252 z aktywnymi ATC...

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Mam za małe pomieszczenie do 50 tek ...

Nie przejmuj się. Jak większość z nas :) ja w 12 m2 gram z 19 i może 40 to max co mógłbym spróbować tu upchnąć. Chyba że z serii pro i zdjąć nieco bas.

ps. Mariusz spróbuj koniecznie jeśli będziesz mógł. Przejrzystość- przejrzystością, ale mytek ma też fajnie zaznaczony bas i z atc mogą się polubić. Jeśli nie 192dsd to może brooklyn?

Ja osobiście jednak nie kupił bym aktywnych. Oczywiście że będą grały bardzo dobrze, ale jak już wszyscy koledzy na tym forum wiedzą, audiofil co jakiś czas tam coś zmienia i nie ma się co nawet oszukiwać, że sprzęt,, nawet ten grający wyśmienicie, nie będzie potem wymieniony na coś innego a wtedy ze sprzedażą takich aktywnych może być problem, a nawet jeżeli nie, to wtedy praktycznie sprzedajemy wszystko i wymiana na coś innego wygeneruje zbyt duże koszty.

. Mariusz spróbuj koniecznie jeśli będziesz mógł. Przejrzystość- przejrzystością, ale mytek ma też fajnie zaznaczony bas i z atc mogą się polubić. Jeśli nie 192dsd to może brooklyn?

Wypróbuje, wypróbuje, tak jak piszesz, nigdy nie wiadomo co będzie. Człowiek ma czasem pewne przekonania (które rodzą się w głowie) a jak się potem okazuje rzeczywistość bywa zupełnie inna;-)

Miałem u siebie myteka 192dsd, ale nie grałem wówczas na atc, a na vandersteenach- było dobrze i możliwe, że pożenię myteka z atc u siebie (choć wcześniej porównam z lks003).

• 4 tygodnie później...

A tu moja sztuka SCM11. Siedzi to na 30kg standzie Target R2

Kolumienki zacne a dobre standy to podstawa. Moje stoją na Rogoz Audio. Jaka jest reszta toru do tych 11nastek?
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Kolumienki zacne a dobre standy to podstawa. Moje stoją na Rogoz Audio. Jaka jest reszta toru do tych 11nastek?

Dałem pomiędzy standy a głośnik 'Atacama isolation pad', ale nie słyszę aby były lepsze od moich DIY. I możliwe ze są trochę za twarde, popróbuje z czymś bardziej sprężystym ;] Źródło mam jak w opisie, linn klimax renew ds1 i roksan caspian m2. Zasilanie standard, tu najwięcej trace myślę :)

Dałem pomiędzy standy a głośnik 'Atacama isolation pad', ale nie słyszę aby były lepsze od moich DIY. I możliwe ze są trochę za twarde, popróbuje z czymś bardziej sprężystym ;] Źródło mam jak w opisie, linn klimax renew ds1 i roksan caspian m2. Zasilanie standard, tu najwięcej trace myślę :)

Ja po między standy a kolumny dałem korek samoprzylepny gr. 1mm, kwadraty 20mmx20mm, u mnie sprawdziło się najlepiej, ale jak to zwykle bywa każdy musi sprawdzić u siebie. Zasilanie jest bardzo ważne, z tanich kabelków moge polecić Furutecha Alpha Nano 1150 zł 1,5m za nowy na rodowanych wtykach w RCM. W cenach bardziej kosmicznych będą Harmonix Studio Master 350, Harmonix XDC2, NBS i Acoustic Revive ale tu to już za używki płaci się "okazyjne" 2500zł;-)
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Ja po między standy a kolumny dałem korek samoprzylepny gr. 1mm, kwadraty 20mmx20mm, u mnie sprawdziło się najlepiej, ale jak to zwykle bywa każdy musi sprawdzić u siebie. Zasilanie jest bardzo ważne, z tanich kabelków moge polecić Furutecha Alpha Nano 1150 zł 1,5m za nowy na rodowanych wtykach w RCM. W cenach bardziej kosmicznych będą Harmonix Studio Master 350, Harmonix XDC2, NBS i Acoustic Revive ale tu to już za używki płaci się "okazyjne" 2500zł;-)

Dzięki za sugestie, będę musiał się tym tematem zainteresować. No i kable głośnikowe tez czekają mnie do wymiany. Powiedz mi jak u Ciebie jest z basem? Ja mam mały pokoik 3.7 na 4.5m i musiałem przestawić na dłuższa ścianę żeby uciec od dziury w tym pasmie . Teraz siedzę pod ściana i tak chyba nadrabiam braki w zasilaniu i akustyce. Jak masz je u siebie ustawione i czym je napędzasz?

Edytowane przez kennijczyk

Dzięki za sugestie, będę musiał się tym tematem zainteresować. No i kable głośnikowe tez czekają mnie do wymiany. Powiedz mi jak u Ciebie jest z basem? Ja mam mały pokoik 3.7 na 4.5m i musiałem przestawić na dłuższa ścianę żeby uciec od dziury w tym pasmie . Teraz siedzę pod ściana i tak chyba nadrabiam braki w zasilaniu i akustyce. Jak masz je u siebie ustawione i czym je napędzasz?

Kolumny ATC19, końcówka mocy ATCP1, przedwzmacniacz ATC CA2 pokój mam 2.9 na 5.5 system jest na krótszej ścianie. Z basem nie mam żadnych problemów.
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Kolumny ATC19, końcówka mocy ATCP1, przedwzmacniacz ATC CA2 pokój mam 2.9 na 5.5 system jest na krótszej ścianie. Z basem nie mam żadnych problemów.

A widzisz :) myślałem nawet żeby użyć caspiana jako pre i uzyc P1 jako koncowki. Miałem kiedyś sia2-150 mk2 i jako końcówka dawało to rade. Nie jest zbyt analitycznie dla Ciebie? Nie znam przedwzmacniacza ,ale końcówka chyba podobna do sia2. Czyste solidne, transparentne wzmocnienie.

Atc maja to do sie ze to konstrukcja zamknięta wiec łatwo jest he ustawić nawet mogą blisko ściany być - nie będzie problemów z basem . Za to bas maja świetny (mowię o 11 ) zwarty szybki i twardy moze dolny bas nie schodzi nisko ale to nie przszkadza

sam myśle zeby wróci moze do nich na jakiś czas , akurat sie pojawiła okazja kupić nowe jak i starszy model 11

W atc mi brakowało trochę słodyczy na średnicy do tego pózniej porównywałem z harebethami to jakby atc gubił niektóre instrumenty po prostu nie było ich słychać tak dobrze jak na harbertach

A widzisz :) myślałem nawet żeby użyć caspiana jako pre i uzyc P1 jako koncowki. Miałem kiedyś sia2-150 mk2 i jako końcówka dawało to rade. Nie jest zbyt analitycznie dla Ciebie? Nie znam przedwzmacniacza ,ale końcówka chyba podobna do sia2. Czyste solidne, transparentne wzmocnienie.

Lepiej jeden dobry wzmacniacz niz dwa średnie klocki , bawiłem sie w bi-ampling . Sprzedaj caspiana m2 i p1 i za to masz świetny wzmacniacz

:)

Ciekawe z tym gubieniem instrumentów, u mnie jest hologram 4K:-) jeszcze takiego grania u siebie nie miałem, perfekcyjna lokalizacja instrumentów osadzonych na wielkiej przestrzeni. Co się tyczy zbytniej analityczności to zwolennikom typowego lampowego brzmienia z basem miękkim jak kaczuszka się podobać nie będzie, tu jest właśnie czyste transparentne granie (kennijczyk) z porywającą dynamiką. Oczywiście moim zdaniem naturalne ciepło też jest, ale, nie jest ono dopalone jak w systemach lampowych.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Lepiej jeden dobry wzmacniacz niz dwa średnie klocki , bawiłem sie w bi-ampling . Sprzedaj caspiana m2 i p1 i za to masz świetny wzmacniacz

Żaden bi amping. Pre i końcówka. Caspian gra dobrze jako pre, szczególnie mając na uwadze ile ten mój wart jest teraz. Widziałem dwa razy na targach jak tak robili i stad ten pomysł. Jak pisałem wyżej sprawdziłem też ten manewr i caspian dodaje ciepła oraz ciężaru na dole, a ATC daje energie, czystość i moc. Jakby się trafił używany P1, to ta kombinacja myślę byłaby bardzo silna w tej cenie (okolice 1800funtow).

Żaden bi amping. Pre i końcówka. Caspian gra dobrze jako pre, szczególnie mając na uwadze ile ten mój wart jest teraz. Widziałem dwa razy na targach jak tak robili i stad ten pomysł. Jak pisałem wyżej sprawdziłem też ten manewr i caspian dodaje ciepła oraz ciężaru na dole, a ATC daje energie, czystość i moc. Jakby się trafił używany P1, to ta kombinacja myślę byłaby bardzo silna w tej cenie (okolice 1800funtow).

To juz lepiej kupić pre z daciem z regulacja głośności i wtedy dobrej końcówkę mocy np roksan platynium ? Tak pytam z ciekawości

Żaden bi amping. Pre i końcówka.

100% racji, ATC P1 i do tego pre do ostatecznego wymodelowania dzwięku, może być wtedy pre lampowe, albo właśnie Caspian w tej roli, moc i wyrafinowanie:-)
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

To juz lepiej kupić pre z daciem z regulacja głośności i wtedy dobrej końcówkę mocy np roksan platynium ? Tak pytam z ciekawości

Nie wiem. Ale nie chce rewolucji teraz robić. To później. Teraz po prostu dorzucenie solidnej końcówki by na pewno wniosło sporą poprawę. Wiem to bo raz to już doświadczyłem. A klimax jako źródło spisuje się moim zdaniem znakomicie. Dac plus źrodło porównywalnej jakości sporo by kosztowało.

Tez nie wiem czy warto aż tak dopłacać do sprzętu - atc sa świetne kolumny ale do jakiegoś poziomu , wiec warto najpier posłuchać czy jakieś zmiany sa i jak sa czy warte sa tych pieniędzy . Pamietam ja przytargałem do domy fajnego sudgena ktory jest dwa razy drodzy or mojego Luxmana - i było troszkę lepiej ale zeby dawac dwa razy więcej - nie opłacało sie

Caspian m2 to fajny wzmacniacz i myśle ze musisz duzo więcej wydać na wzmacniacz zeby było lepiej - w tej granicy tez znajdziesz fajne klocki ale to raczej krok w bok niz w przód

Do tego ktos mi moze powiedzieć jaka jest różnica miedzy nowymi 11 a starymi

Starszy model miałem rok w domu wiec pamietam jak grały

Edytowane przez szwagier83

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Tez nie wiem czy warto aż tak dopłacać do sprzętu - atc sa świetne kolumny ale do jakiegoś poziomu , wiec warto najpier posłuchać czy jakieś zmiany sa i jak sa czy warte sa tych pieniędzy . Pamietam ja przytargałem do domy fajnego sudgena ktory jest dwa razy drodzy or mojego Luxmana - i było troszkę lepiej ale zeby dawac dwa razy więcej - nie opłacało sie

Caspian m2 to fajny wzmacniacz i myśle ze musisz duzo więcej wydać na wzmacniacz zeby było lepiej - w tej granicy tez znajdziesz fajne klocki ale to raczej krok w bok niz w przód

A ja wiem ,bo sprawdzilem juz caspiana jako pre z atc. Naprawde jest duza roznica, mialem wtedy monitor audio i z atc byloby to samo, nawet mysle wieksza ,bo sa one trudnejsze w napedzeniu. Dodakowa moc by je rozbudzila. Tak stalo sie z rx6. To tak jakby do rozbrykanej klasy dzieciakow wszedl nagle dyrektor szkoly i wszyscy staneli by na bacznosc hehe, tak te kolumienki fikaly ;)

Gość

(Konto usunięte)

z harebethami to jakby atc gubił niektóre instrumenty po prostu nie było ich słychać tak dobrze jak na harbertach

A pamiętasz może w jakich to było utworach i czego brakowało...tak z ciekawości pytam bo lubię potestować...

Ciekawe z tym gubieniem instrumentów, u mnie jest hologram 4K:-) jeszcze takiego grania u siebie nie miałem, perfekcyjna lokalizacja instrumentów osadzonych na wielkiej przestrzeni. Co się tyczy zbytniej analityczności to zwolennikom typowego lampowego brzmienia z basem miękkim jak kaczuszka się podobać nie będzie, tu jest właśnie czyste transparentne granie (kennijczyk) z porywającą dynamiką. Oczywiście moim zdaniem naturalne ciepło też jest, ale, nie jest ono dopalone jak w systemach lampowych.

Tak jest...to jest "prawdziwe", surowe brzmienie...też emocji upatruje w dynamice, szybkości...oczywiście bez zbytniego chłodu...

Edytowane przez Gość
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.