Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretne I/V Spencer'a do PCM1794

BB84

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poruszyć temat układu konwersji I/V do kostki PCM1794 ze strony www.fetaudio.com

Jest to dosyć prosty układ na łatwo dostępnych tranzystorach Toshiby 2SA1358/2SC3421. Składa się z konwertera I/V i desymetryzatora na tranzystorach.

W najbliższym czasie spróbuję zaprojektować do niego płytkę, wcześniej jednak jeden z forumowiczów zaoferował się przetestować prototyp.

Myślę, że po sparowaniu tranzystorów można będzie wywalić z wyjścia kondensatory i dobudować proste zabezpieczenie dc i opóźnione załączenie w celu ustabilizowania temperaturowego.

Całego pdf'a znajdziecie tu, strona 21/22

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu schemat

post-18073-011079200 1291503371_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74959-dyskretne-iv-spencera-do-pcm1794/

Chciałbym poruszyć temat układu konwersji I/V do kostki PCM1794 ze strony www.fetaudio.com

Jest to dosyć prosty układ na łatwo dostępnych tranzystorach Toshiby 2SA1358/2SC3421. Składa się z konwertera I/V i desymetryzatora na tranzystorach.

W najbliższym czasie spróbuję zaprojektować do niego płytkę, wcześniej jednak jeden z forumowiczów zaoferował się przetestować prototyp.

Myślę, że po sparowaniu tranzystorów można będzie wywalić z wyjścia kondensatory i dobudować proste zabezpieczenie dc i opóźnione załączenie w celu ustabilizowania temperaturowego.

Całego pdf'a znajdziecie tu, strona 21/22

Ukryta Zawartość

A tu schemat

Bardzo fajnie, że się wziąłeś za ten projekt.

Obecnie robi go Rambo w wersji roboczej a jak jemu zagra to wykonam płytkę do tego.

Obecnie przyszły płytki do IU z wątku o DAC PCM179x.

Tam też jest dokumentacja w postaci schematów tj płytki głównej i dwóch alternatywnych buforów.

Poniżej schemat płytki głównej.

Ukryta Zawartość

Właśnie o koledze Rambo wspominałem w pierwszym poście. Jeśli podejmiesz się projektu to ja nawet nie zaczynam, z pewnością zrobisz to lepiej ;)

Zamiast oryginalnego zasilacza można pomyśleć nad salasem.

Jestem ciekaw, który projekt zagra lepiej.

Ten Spencera jest dobry do prostszych rzeczy - tj. jak ktoś robi prostą wersję niezbalansowaną i dlatego na pewno się przyda (u mnie wszędzie jest RCA :) ). Zasilacz na pewno trzeba dać dobry, bo tego typu układy nie znoszą słabego zasilania. 337/317 będzie dobry jedynie do uruchomienia i w tym celu go wykorzystam.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mam zestaw płytek do Salasa v 1.0 na 1 x (-5V do -35V), 2 x (5V do 35V) i 1 x (1.5V do 5V) zamówiłem części i będę porównywał z SuperTeddyReg.

System gra dobrze, albo nie....

Ten Spencera jest dobry do prostszych rzeczy - tj. jak ktoś robi prostą wersję niezbalansowaną i dlatego na pewno się przyda (u mnie wszędzie jest RCA :) ). Zasilacz na pewno trzeba dać dobry, bo tego typu układy nie znoszą słabego zasilania. 337/317 będzie dobry jedynie do uruchomienia i w tym celu go wykorzystam.

Spencer robi z powodzeniem wersję zbalansowaną, która brzmi podobno o wiele lepiej. Czy ten układ "przebije lampę" na WK-WA nie wiem, warto spróbować.

A co myślicie o zabezpieczeniu przed offsetem i opóźnionym załączeniu ? możliwość wywalenia kondków to chyba główna zaleta.

Wstępna koncepcja. Kondensator 33uF/opcjonalne wyjście na większego foliowca. Zastanawiam się, czy go nie wywalić na dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.