Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

piterson

ci wielcy sportowcy to przecież ironia, nie paniał?

soso, hermes

ok, Niemcy tacy sami jak my

czy klose gra jak rasiak?

a kiedyś to nawet mieli problem z wyspami owczymi ci niemcy

wniosek: są gorsi od nas

podziwiam dobre samopoczucie kolegów

pzdr serdecznie

>broy

>czy klose gra jak rasiak?

Klose nie gra jak Rasiak, ale jak patrzę na Petera Croucha to ... on już jest "Rasiak type' :-)

PS Jak dla mnie to mozemy przegrać w kompromitującym stylu wszystkie mecze tracąc wszystkie gole po strzałach bramkarzy.. byle przed Mundialem. A Janasa i kopaczy będę rozliczał z wyników po mistrzostwach.

> broy

Nikt nie kwestionuje, że na papierze jesteśmy słabsi od Niemców, ale po pierwsze występ nie zależy od jednego meczu na szczęście (a już na pewno nie od meczu z Kolumbią), a po drugie nie raz już udowadniano, że papierowe wyliczenia na turniejach nie przekładają się na rzeczywistość.

Jak wypadną słabo, to też nie będę specjalnie zawiedzony i nie będę chciał spuścić im "wpierdolu" (jak napisałeś), ponieważ jestem Polakiem i kibicem i reprezentacji Polski kibicuję na dobre i na złe.

Piłką nożną w wydaniu naszej reprezentacji przestałem się interesować w 1986 (Meksyk), ale z ostatnich udanych Mistrzostw (1982 Hiszpania) pamiętam odwoływany w ostatnim momencie samolot czarterowy kiedy to rzutem "na taśmę" nasi wygrali chyba z Peru i przeszli dalej. Dopóki piłka w grze.... - to wersja optymistyczna, a wersja bardziej realistyczna to chuba wciąż powiększający się dystans między polską a europejską, czy światową czołówką. Przykre. Co do reakcji kibiców - zawiedziona miłość bardzo łatwo przeradza się w nienawiść. I tak było spokojnie - mogły być ofiary śmiertelne (wśród reprezentantów) ;)

Tak naprawdę to mieliśmy tylko jeden dobry skład - wytrwał do 1982.

Skoro wspominamy....

Hiszpania, to rzeczywiście było to. Generał Boniek i jego adiutant Smolarek. Jeden i drugi z najwspanialszej drużyny -Widzew ;-) (wiem, że od tego wpisu niektórzy koledzy już nie będą mnie lubić ;-)

To były czasy.

Szkoda tylko tego meczu z Włochami, który Boniek głupio stracił przez żółte kartki.

Ł.A. Woman

> broy

a czego ty sie spodziewałeś po meczu z Kolumbią ? Że nasi rzucą się na przeciwnika i nie odpuszczą aż mu wrzucą 6 bramek ze strachu przed wpierdolem ze strony kibiców ? Zażyj prozac , posłuchaj czegoś uspokajającego i spójrz realnie na mecz z Kolumbią, który dał odpowiedź na kilka pytań. Po pierwsze kto ma być lub raczej kto nie ma być bramkarzem nr 1. Po drugie czy Smolarek może grać w ataku z Żurawskim . Po trzecie w jakiej formie jest Krzynówek (też było widać) . Dodatkowo dowiedzieliśmy się ,że Jop jest wolny jak ślimak , że Zewłakow potwierdza się na lewą obronę .Typowa szkolna gierka a nie mecz o życie w którym ktokolwiek by ryzykował kontuzję. Jest jasne ,że w bramce będzie stał Boruc chociaż w przekroju sezonu lepiej bronił i grał przeciwko lepszym zespołom Kuszczak, na lewej Żewłakow, na środku obrony Bąk z Lewandowskim ( no chyba ,że Lewandowski jest jeszcze wolniejszy niz Jop), na prawej Baszczyński. W środku nie ma alternatywy dla Szymkowiaka i Sobolewskiego , na prawej pomocy Smolarek , na lewej Kosowski a w ataku Żurawski z Jeleniem.

Krzynówek i Jop mają jeszcze szansę . No i Rasiak ma zawsze szansę - zapewne strzeli 3 bramki Dolnej Skasonii . Engel zakończył selekcję pół roku przed Mundialem i wtopił . Janas zakończy pół godziny przed meczem z Ekwadorem a osądzać go bedziemy po ostatnim meczu w Niemczech. Not za styl futbol nie przewiduje . Mam nadzieję ,że dobrze wyselekcjonowana Reprezentacja zagra w Niemczech z pełnym zaangazowaniem nie dając powodów do frustracji ani kibicom ani i sponsorom ;-)

pozdrawiam

p.s. mam też nadzieje ,że po pogrzebie Wielkiego Trenera Wielkiej Drużyny i po Mundialu nadejdzie nowy czas i nowi ludzie do polskiej piłki. Drużyna 1972-1982 grała w innej epoce ale niestety polską piłką zarządzają ludzie którzy nie są w stanie wydobyć się ze schematów myślenia , działania i szkolenia sprzed 30 lat. Może ten kuriozalny gol Kuszczaka uświadomi komuś ,że czasy się zmieniły , że jest futbol totalny , niepojęty dla Jana T. and Co i obecnie nawet bramkarz może strzelić gola '-) . Z tym ,że do zmian potrzebna by była totalna klęska na Mundialu i zdecydowany ruch ze strony Władzy Wykonawczej. Reasumując - jeśli drużyna Janasa wyjdzie z grupy to będzie fajnie. A jeżeli odpadnie to będzie szansa ,że bedzie jeszcze fajniej .

Witam

"soso, hermes

ok, Niemcy tacy sami jak my

czy klose gra jak rasiak?"

Broy, nie twierdzę, że indywidualnie, piłkarze niemieccy prezentują ten sam poziom co Polacy. Ale to też są ludzie, tacy jak każdy z nas. Będą poddani sporej presji, a piłce jak w życiu, nie zawsze wszystko wychodzi, nawet gdy czegoś się bardzo, bardzo chce.

W 1990 roku obrońca tytułu Argentyna, na inaugurację przegrała z Kamerunem. Czy zawodnicy Kamerunu byli indywidualnie lepsi od piłkarzy Argentyny? Moim zdaniem nie ale zostawiali w każdym meczu sporo zdrowia na boisku. Grali bez obciążeń i niewiele brakowało by wyeliminowali wtedy Anglię.

Stawiał ktoś na Grecję w ostatnich Mistrzostwach Europy? Gdzie są teraz Ci wspaniali greccy piłkarze?

Ile osób w 1974 roku wierzyło, że Polska wyjdzie z grupy gdzie przyszło nam walczyć z Argentyną i Włochami? Nie było mnie wtedy na świecie ale śmiem twierdzić, że nie było to 90% narodu.

Nie twierdzę, że będziemy świadkami cudu ale dlaczego mam być wielkim pesymistą?

Co do jednego muszę się niestety zgodzić, jak na razie nie widać aby polska piłka nożna stawała się nowocześniejsza. Nie wiem, czy nie potrafimy przejąć wypracowanych i sprawdzonych wzorców treningowych? No chyba, że wina leży w samej mentalności. Zawsze jest przecież jakiś plan minimum, zawsze mamy pod górkę bo jesteśmy biedni, a oni mają lepsze warunki itd. Grając z klasowym przeciwnikiem nadrzędny cel to "przegrać z klasą". Trafiając na Anglię wszyscy są przekonani, że "zwycięski remis" mógł być tylko jeden, a teraz i do końca świata będą w nas tłuc jak bębęn.

Mentalność to jedno, a drugie to poziom kultury fizycznej w społeczeństwie. Bez sportu masowego nie będzie powtarzalnych sukcesów w wymiarze międzynarodowym.

Pozdrawiam

Przepraszam, jeśli piszę trochę chaotycznie ale stygnie mi kolacja :).

>troy: Klęsk mieliśmy sporo, selekcjonerow też (w wyniku klęsk) - może nie były totalne, ale chwalić też nie bardzo jest czym. Jest coś w tym co pisze Hermes - mam wrażenie, że praca z młodzikami (kilkulatkami) leży, klubów jest mało i są biedne. Poza tym - po co biegać za szmacianką, kiedy można zagrać w FIFA, posiedzieć na czacie albo poudzielać się na jakimś forum ;)

Wracajac do pilki - mamy tak wklepane, ze Niemcy sa ZAWSZE dobrzy, ze boimy sie itd. Podobnie jak nasi wygraja z szacowna druzyna to 'cud nad Wisla' albo nad Tamiza (choc tam zdaje sie jeszcze nie wygrali).

Zaloze sie o male piwo, ze jezeli Niemcy nie wyjda z grupy to niczego nie zmieni w naszym przeszacowywaniu tej druzyny podobnie jak swietne ostatnimi laty Grecja czy Turcja sa nadal uznawane za marne zespoly choc wlali szanowanym. Podbnie rzecz ma sie z Czechami, ktorzy sa daleko wyzej w klasyfikacjach niz Niemcy i wygrywaja z dobrymi druzynami. Czy ktos sie boi USA? Nie. A to druzyna lepsza od wielu przerekalamowanych. Beckham jest gwiazda pisemek dla sikawek i mezem Victorii. Media, pieniadze, TV - ten swiat jest kreowany tak silnie, ze ma wplyw na rozbieranie futbolu na drobne. Dosc madrze (a jednak) powiedzial dzis rano w jedynce trener Engel - na Mistrzostwach sa same dobre zespoly i roznica miedzy nimi jest znikoma. Bedzie liczyc sie bardzo mentalnosc druzyny w dniu meczu. Mysle, ze to akurat sie sprawdzi i kto wie, czy mistrzem swiata nie bedzie kolejna 'Grecja' tak jak to sie stalo w mistrzostwach Europy.

Spaczona mentalnosc kibica - podatnosc na medialna cekinade.

pzdrw

soso

Niemcy - Kolumbia 3:0.

Niemcy bez większego problemu wygrali, z przeciętną drużyną Kolumbii.

Chociaż Lehmann w bramce, chciał chyba dorównać Kuszczakowi.

Taki wynik stawia drużynę Janasa, w jeszcze gorszym świetle.

Niemcy - Kolumbia

W składzie gości zabrakło pięciu piłkarzy, którzy wybiegli w pierwszym składzie przeciwko Polsce.

Ekwador - Reprezentacja niemieckich studentów 4:3 (1:2) w końcówce Ekwador strzelił 2 gole.

Niemcy nic nie pokazali z Kolumbia a Kolumbia byla zmeczona po meczu z Polska. Niemcy podparli sie 3 Polakami - Klose - nie trrafil do pustej bramki - nasz chlop! - Podolski - 3 marne strzaly w 100% pozycjach - nasz chlop - Borowski - to jakis kolaborant - strzelil z zimna krwia na 3:0. Poza tym pierwsza bramka Anglika Balllacka ((BrakPilki sie tlumaczy - Ball-lack), druga najlepszego na boisku Mordercy Swin (SchwineSchlachter). Lehmann faktycznie pokazywal jaja, szczegolnie przy choragiewce naroznikowej. W sumie zenada. Nasi rozloza ich gdzies w okolicach 1:0

pzdrw

soso

Nasi rozloza ich gdzies w okolicach 1:0

Zaraz....zaraz... Niemcy to chyba gospodarze tych mistrzostw....Na Koreę też ponoć mieliśmy sposób i wszyscy wiemy jak to się skończyło. Przy czym osobiście uważam, że tamta drużyna miała dużo więcej do powiedzenia niż obecna. Polska nie potrafi wygrać z Anglią, Szwecją ( głębokie urazy psychiczne)...i do obecnego stanu dojdą jeszcze Niemcy. Jestem sceptykiem jeśli chodzi o formę "Reprezentacji"na tych mistrzostwach. Niemcy wyjda z grupy z pewnością, nasi....?????? Chciałbym się mylić i to bardzo. Trzeba miec nadzieję....

Anglia zagrala towarzyski a Jamajka. Jamajka jest znana potega pilkarska choc ma lepszych bobsleistow niz pikarzy (pamietam na olimpiadzie w Insbrucku, gdyby nie wywalili sie na pierwszym zakrecie to moglo by byc goraca - mieli niezly czas po pierwszych 100 metrach).

Mecz Anglicy zaczeli od gola. W planie bylo jeden gol co 10 minut i fajnie. Kolejne 2 bramki strzelili wielbiciele reggae. Chodzilo o to, ze sa goscinni no i kolejne 10 minut mijalo. Przed przerwa Owen puscil straszna szmate w sam srodek bramki i kazdy dzieciak by takie cos obronil, nawet bramkarz Jamajki. Na nieszzescie znajdowal sie za plecami Owena. 4:0 do przerwy.

Potem byla juz tragedia. 5:0, i Owen udal, ze zostal z faulowany na polu karnym a sedzia to kupil. Peter Crouch mial zamienic karnego na bramke ale postanowil byc tak samo grzeczny jak Jamajczycy zatem pusil pilke lekko w sam srodek bramki. Na nieszczenie bramkarz Jamajki rzucil sie wyraznie przed strzalem i to w lewy rog i Crouch musial w ostatniej chwili przeniesc nad poprzeczka - dla pewnosci jakies 2 metry. Bomba. Owen zas byl niepocieszony. Dlaczego!?! Publicznosc wciaz szalala a Peter Crouch byl w stresie, ze zawiodl kolege zatem dla pewnosci wcisnal cos na 6:0. Anglicy zaczeli dokonywac tylu zmian pod koniec meczu, ze nie starczylo czasu na gre. Jamajka nie byla gorsza. Sedzia doliczyl 5 minut. No i po co?

Anglia nic nie ugra na tych mistrzostwach. Gdyby tak mogli wystawic jakas druzyne klubowa - o, to moze. Ale tak? Kompletny brak zgrania, Gerrard gdzies na tylach, chlopcy z Chelsea po autach, Robinson robil robinsonady - kabaret nie gra. Fajne tylko byly fryzury - Anglicy w gustownych jezykach a Jamajka w warkoczykach.

pzdrw

soso

Grrreg, 3 Cze 2006, 19:23

>Jak się Wam podobał wariant ustawienia na Niemcy?

Bardzo mi się to ustawienie podoba. Oczywiście do ideału daleko, ale czekałem dość długo na to, aż reprezentacja zrezygnuje z 4-4-2, które to ustawienie wcale nie zawsze się sprawdzało. Radomski i Sobolewski - bardzo dobry duet. Każdy z nich jest zbyt dobry, by siedzieć na ławce, dlatego fajnie, jak będą mogli pograć razem. W tym ustawieniu znacznie więcej należy wymagać od Szymkowiaka, bo wiele będzie od niego zależało. Cieszę się, że symptomy formy zdradza Krzynówek.

Piterson, 4 Cze 2006, 19:01

> W tym ustawieniu znacznie więcej należy wymagać od Szymkowiaka, bo

>wiele będzie od niego zależało.

M.zd. Szymkowiak to kluczowy zawodnik dla naszej reprezentacji i właśnie jego forma martwi mnie najbardziej. Nie chodzi mi o przygotowanie fizyczne lecz "czucie" piłki i mentalne nastawienie. Oby w piątek był znowu sobą.

A malkontentom wszelakiej maści, którzy nie wierzą w biało - czerwonych powiem: BĘDZIE DOBRZE!

Szymkowiak ostatnio niestety jakiś taki wystraszony ...

Nie wiem, czy kluczowym elementem nie okaże się właśnie pewność siebie,

zaufanie do umiejętności swoich i partnerów. Niestety z tym różnie bywało.

W meczu z Chorwacją o dziwo było całkiem nieźle, ale niestety kilku zawodników

wogóle nie było widać. Jakby od piłki uciekali. Może Mila i Kosowski jakoś się

w końcu odnajdą. Mam wrażenie, że dla naszej drużyny mistrzostwa trochę za

wcześnie :-).

Jestem Europejczykiem.

Witam.

Czy ktoś z was wie gdzie znaleść skecz kabaretowy, który był w Opolu w sobotę wieczorem... o Listkiewiczu, Rasiaku i Janasie ?? Byłbym wdzięczny za link...

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

na skecz trzeba poczekac

ale nie wiedziałem że nasz Grzesio potrafi takie akcje wymiatać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.