Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 42-46 cali o przyzwoitej cenie i malym poborze pradu?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek jest właśnie w głównej mierze o poborze prądu, bo na tym zależy Robertowi i oczywiście posypały się posty fanatycznych plazmowców o identycznym poborze prądu - ta nacja jest niereformowalna :D

To tylko brać to co emeryci. Oni nie mogą się mylic :)

A jak ktoś nie chce poświęcać jakości obrazu (bo wątpię, żeby ktoś kupował topowy LCD żeby oszczędzać na prądzie, bo wcześniej spłaci swój mieszkaniowy niż mu się ta "inwestycja" zwróci), to niech pomyśli tak: ok, kupię sobie 1 płytę B-R mniej (w roku - taka będzie różnica w rachunkach?) ale przynajmniej pozostałe będę mógł obejrzeć bez "absmaku" :)

To tylko brać to co emeryci. Oni nie mogą się mylic :)

A jak ktoś nie chce poświęcać jakości obrazu (bo wątpię, żeby ktoś kupował topowy LCD żeby oszczędzać na prądzie, bo wcześniej spłaci swój mieszkaniowy niż mu się ta "inwestycja" zwróci), to niech pomyśli tak: ok, kupię sobie 1 płytę B-R mniej (w roku - taka będzie różnica w rachunkach?) ale przynajmniej pozostałe będę mógł obejrzeć bez "absmaku" :)

Sorry, ale nie wiem czemu wyskakujesz z tymi emerytami, kupiłem topowego LED-a ze względu na jakość obrazu, która mi znacznie bardziej odpowiada od plazmowego, pobór prądu nie miał znaczenia, a że przy okazji jest bardzo niski to kolejny plus.

piszę właśnie, że jak ktoś nie chce poświęcać jakości obrazu - co nastąpiłoby w przypadku LCD w cenie plazmy o tej samej przekątnej.

Kupując topowego LCD załóżmy, że osiąga już poziom 2 razy tańszej plazmy. Jak ktoś to robi z uwagi na preferencje co do obrazu - ok, jego wybór.

Ale jeżeli ktoś to robi z celem oszczędzania prądu, to różnica w cenie mu się nigdy nie zwróci uwzględniają koszt zamrożonego w ten sposób kapitału.

To zależy też od konkretnej serii TV - LED-y niższych serii są znacznie tańsze, a komuś mimo wszystko może lepiej podobać się obraz niż na plazmach - i ma 2 w jednym - oszczędność i jakość ;-)

Mam plazme...i jestem zadowolony z obrazu.

Jednak po prostu zal mi tak ja wypalac codziennie po 10godz biorac pod uwage zuzycie matrycy i pradu (moja plazma niestety jest pradozerna w koncu ma 3 lata).

Gdybym jeszcze wypalal ja ogladajac fajne filmy to OK. W koncu po to jest. Ale w 90% uzywania gra sobie w tle...a to leci muzyczny kanal, a to bajki a to TVN24.

Dlatego zastanawiam sie nad LCD. Chce wydac ok 3000-4000zl za 42-46 cali.

Design tez ma znaczenie. Chce ladny mebel.

Co do oszczednosci ze to sie nie zwroci to hmm. dla mnie latwiej spiac sie raz i zaplacic niz pozniej bulic mc w mc. A nie wiem jak wam mi rachunki za prad wychodza naprawde grube.

Mimo ze w pomieszczeniach gdzie czesto przebywal sa zarowki energooszzczedne.

Jakos wiaze mi sie to z zakupem plazmy ale jaj sobie za to uciac nie dam.

Rzeczywiscie wspolczesne plazmy maja zuzycie o ok 40-50% mniejsze niz moja. To juz cos..

Moze sie skusze na panasa p42x20 bo to za darmo mozna kupic. Tylko wlasnie kwestia designu...

Aha...chce by tv mial mozliwosc czytania filmow np USB.

Popatrze porozmyslam i zobacze. Podejrzewam ze kupie cos co bedzie w dobrej cenie (wyprzedaz).

Towarzysze przedmówcy mają rację.

Jeśli zależy Ci na niskim zużyciu prądu, to musisz wiedzieć że świetlówkowe LCD pobiera nawet więcej niż plazma tej samej wielkości. W grę więc by wchodziło tylko podświetlenie w pełni ledowe, a tu już wyższa cena zakupu skutecznie niweluje zamierzone oszczędności.

Za czas jakiś, gdy przyjdzie mi wymieniać telewizor a plazmy zniknęłyby z rynku, wybiorę coś pomiędzy diodową :

1. Toshibą -lekkie przekroczenie zakładanego zakładanego przez Ciebie budżetu ale polecam.

2. Philipsem - nieco większe przekroczenie

3. Loewe - dużo większe przekroczenie

Na oledy na razie chyba nie dam się namówić bo jak znam życie to cena będzie zawrotna a całość niedopracowana.

Zaś jeśli do wyboru skłonisz się głównie niską ceną, to radziłbym zainteresować się styczniowymi wyprzedażami LG. Z wierzchu wyglądają chyba najładniej pośród wszystkich marek, pokazują zupełnie poprawny obraz, a nade wszystko mają wzorowy rozkład menu najmądrzejszy jaki widziałem. Jednak w przeciwieńswie do świetlówkowców, telewizory diodowe LG ostatnio wcale nie były tańsze niż u konkurencji.

Towarzysze przedmówcy mają rację.

Jeśli zależy Ci na niskim zużyciu prądu, to musisz wiedzieć że świetlówkowe LCD pobiera nawet więcej niż plazma tej samej wielkości.

Na czarnym obrazie może i tak ;) ... ale średnie zużycie przy oglądaniu np. "Wiadomości" wątpię by było na LCD większe. Nawet bardzo w to wątpię. Oczywiście LCD i plazmę ustawiamy na podobną postrzeganą jasność, aby cały pomiar miał sens.

Na plaźmie pisze jak byk max. 380 W, na LED jak byk 150 W, ale palzmowiec i tak powie że pobór prądu jest identyczny :-)

widzę drogi kolego, że marudną masz naturę...i łatwowierną.

W specyfikacji plazmy panasonica TX-P42S20E jak byk jest napisane:

Znamionowy pobór mocy: 275W

Średni pobór mocy w stanie włączonym 117W

Co zrozumiesz z tego naprawdę nie wiem. Jeśli chcesz się poprztykać bardzo proszę. Tylko poproszę o argumenty a nie pitu pitu zasłyszane w internecie. Z łaski swojej dokształć się jeszcze w kwestii średniego zużycia prądu w przypadku pdp a stałego w przypadku lcd. Jeśli to przyswoisz daj znać a chętnie porozmawiamy. I naprawdę polecam.

Cieszę się, że kolega Robert Gdansk dobrze zrozumiał o co chodzi. Faktycznie sprzęt pdp sprzed 3 lat nie jest aż tak energooszczędny. Średnie zużycie prądu wychodziło ok. 200W i to było całkiem dużo. Mnożąc to przez 10 godzin dziennie wyjść może sporo, tym bardziej że cały czas straszą podwyżkami za prąd. Jednakże 200W to tylko dwie są stare żarówki po 100W. Wymiana ich na dwie po 18W da już wymierne oszczędności. I wówczas po przeliczeniu wynika, iż nie powinny być aż tak strasznie.

Nie uważam też że obecne technologie LCD są złe. I oni poszli do przodu. W przypadku obrazu HD jakość jest już całkiem przyzwoita i mogą konkurować z plazmami. I nie okłamujmy się LCD też biorą sporo prądu.

Moją skromna radą byłoby sprzedanie 3 letniej plazmy na rzecz najnowszej technologii plazmowej obowiązkowo z trybem ECO. Zużycie prądu będzie akceptowalne i nie straci się na jakości obrazu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

=> sittek

Jedynie tyle ci chciałem przekazać, że średni pobór prądu w nowoczesnym LED wynosi ok. 60 W, a więc połowę tego co weźmie porównywalna plazma, tylko tyle ci chciałem przekazać, więc nie rzucaj się tak, no i oczywiście dokształć się empirycznie - pomierz sobie pobór LED-a C8000 i i porównaj do S20E, a potem możemy się poprztykać jak zaczniesz marudzić :-)

Moją skromna radą byłoby sprzedanie 3 letniej plazmy na rzecz najnowszej technologii plazmowej obowiązkowo z trybem ECO. Zużycie prądu będzie akceptowalne i nie straci się na jakości obrazu.

Nie chcę cię już zasmucać informacją ile bierze LED w trybie ECO, bo są tu już ilości subminimalne ;)

=> sittek

Jedynie tyle ci chciałem przekazać, że średni pobór prądu w nowoczesnym LED wynosi ok. 60 W

Już trochę lepiej, tylko znowu podajesz niesprawdzone dane .... :)

Skoro jako przykład plazmy wziąłem model Panasonica, również jako odniesienie podaję przykład LCD panasonica, a konkretnie również 42 calowy model TX-L42V20. I niestety muszę cię zasmucić. Nominalny pobór prądu w przypadku LCD wynosi 150W. ( +- 5%).

Empirycznie wychodzi, że w przypadku Panasonica plazma TX-P42S20E, przy średnim zużyciu ok. 100W pobiera o około 50% mniej od analogicznego LCD.

Chciałeś empirycznie. Proszę. :)

Jedynie tyle ci chciałem przekazać, że średni pobór prądu w nowoczesnym LED wynosi ok. 60 W, a więc połowę tego co weźmie porównywalna plazma

Zyzio: A ja jeszcze raz proponuje porównać ile zaoszczędzi miesięcznie gdy będzie oglądał 12 godzin dziennie przy poborze 120W dla plazmy w porównaniu do 0 wat dla LCD (tak zero żeby jeszcze bardziej to podkreślić). Bo mi wychodzi 20PLN. A Tobie?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Nie chcę cię już zasmucać informacją ile bierze LED w trybie ECO, bo są tu już ilości subminimalne ;)

W trybie ECO zużycie zmniejsza się do 20%, więc pobór prądu spadnie z 150W do 120W. Czy są to wartości subminimalne? Wątpię. Ponieważ LCD nadal i tak zużywać będzie więcej prądu od PDP.

=> sittek

Piszę o LED, ale jak widzę niewiele jeszcze wiesz - wiec się dokształć, a takie sufitowe wyliczenia zostaw dla siebie :-)

W trybie ECO zużycie zmniejsza się do 20%, więc pobór prądu spadnie z 150W do 120W. Czy są to wartości subminimalne? Wątpię. Ponieważ LCD nadal i tak zużywać będzie więcej prądu od PDP.

W LED 120 W ???? Buhahaha

=> bravo32

Choćby oszczędności wynosiły 400 zł rocznie, to Robertowi właśnie o to chodzi :-)

=> sittek

Piszę o LED, ale jak widzę niewiele jeszcze wiesz - wiec się dokształć, a takie sufitowe wyliczenia zostaw dla siebie :-)

W LED 120 W ???? Buhahaha

Model Panasonic TX-L42V20 to technologia Full HD IPS LED. Co do jego poboru prądu zapraszam na stronę producenta albo do watomierza. Poradzisz sobie z tym pierwszym czy chcesz jednak link ?

Zyzio: No ale to 240 zł a nie 400 zł według TWOICH SŁÓW i przy moim założeniu że LCD NIE POBIERA ENERGII!!!. Nie wiem czym się tu jeszcze podniecać skoro różnice są pomijalne a facet chce wydać na ekran 4000 zł a nie 400 zł....

Model Panasonic TX-L42V20 to technologia Full HD IPS LED. Co do jego poboru prądu zapraszam na stronę producenta albo do watomierza. Poradzisz sobie z tym pierwszym czy chcesz jednak link ?

A ja zapraszam do pomiaru modelu C8000 na żywo, nie z tego co wyczytałeś w internecie :-) Potem możemy dyskutować :-)

Zyzio: No ale to 240 zł a nie 400 zł według TWOICH SŁÓW i przy moim założeniu że LCD NIE POBIERA ENERGII!!!. Nie wiem czym się tu jeszcze podniecać skoro różnice są pomijalne a facet chce wydać na ekran 4000 zł a nie 400 zł....

Facet chce wydać raz, a nie co miesiąc płacić więcej, chyba wyraźnie to zaznaczył ;-) A jaka to będzie różnica sprawdzi sobie empirycznie jak kupi TV :-)

Zyzio: No ale .....

Według kolegi zyzio LEDy prawie w ogóle nie pobierają energii a zapewne ma na to empiryczne dowody że nawet ją oddają.

Według kolegi zyzio LEDy prawie w ogóle nie pobierają energii a zapewne ma na to empiryczne dowody że nawet ją oddają.

Tak sobie to tłumacz :-)

Facet chce wydać raz, a nie co miesiąc płacić więcej, chyba wyraźnie to zaznaczył ;-) A jaka to będzie różnica sprawdzi sobie empirycznie jak kupi TV :-)

Jeśli nadal jest to jego główny wyznacznik po przeczytaniu wyliczeń które są tu przytaczane to musiałby być pierdo...ty! Ty widzę także masz delikatnie pod górkę z matematyką. Trzeba było iść w liceum na mat-fiz lub jeszcze lepiej do technikum (studia pomijam) a nie uczyć się o motylkach, kwiatkach, sztuce i niebieskim kolorze nieba....

Jakie wyliczenia ? Jakoś konkretów nie widzę :)))Nawet nie znamy modelu, który wybierze Robert :))) Niech sobie każdy robi co chce, empiria bywa zaskakująca :-)

Rozmiar minimum 42 cale ......

Macie na dzien dzisiejszy jakis faworytow?

Reasumując.

Proponuję nadal 42 calową plazmę. Jednak Panasonica. One w trybie ECO są naprawdę energooszczędne. Zużycie prądu na poziomie 100W.

I co najważniejsze.

Gdy dziecko usiądzie przed samym telewizorem ( wiadomo że przeważnie tak robią) nie zepsują sobie wzroku jak w przypadku jarzeniówek typu LCD. Przecież zdrowie dzieci najważniejsze.

I co najważniejsze.

Gdy dziecko usiądzie przed samym telewizorem ( wiadomo że przeważnie tak robią) nie zepsują sobie wzroku jak w przypadku jarzeniówek typu LCD. Przecież zdrowie dzieci najważniejsze.

Co najwyżej dzieciak nabawi się migreny od ciągłego migotania obrazu na tle powidoków przechodzących w wypalenia i taki to będzie zysk zdrowotny :-)

Dodam jeszcze fakt iz w pokoju goscinnym mamy dwa duze okna (stara kamienica) i niestety przy duzym naslonecznieniu slabo bylo z jasnoscia TV.

Biedne dziecko...na dodatek niewiele zobaczy na tej "oszczędnej" plaźmie i to w trybie ECO !...:-)

Wpisy jakie to LCD mają zgubne skutki dla zdrowia (w szczególności dzieci) jako żywo przypominają historię transportu.

Gdy George Stephenson prowadził na trasie pomiędzy Darlington a Stockton swój pierwszy pociąg ciągnięty przez skonstruowany przez niego pierwszy parowóz - miejscowa prasa grzmiała, aby mu to zabronić. Albowiem krowy pasące się obok toru stracą mleko na widok tego dymiącego potwora, zaś straszliwy pęd (jakby ktoś pytał: 25 km/godz) pourywa pasażerom i postronnym obserwatorom głowy.

Tu mnie zastanowiles... nie ukrywam ze jest to dla mnie najwazniejsze. Myslalem ze szkodliwosc TV na wzrok odeszla wraz z epoka wczesnych CRT...

Dziekuje Panowie za opinie, wszystko cenne nawet Wasze kłótnie..:D

Reasumujac...

Tak stare plazmy jak moja wciagaly prad niemilosiernie. Nowsze edycje wcale nie sa duzo gorsze od LCD.

Co kupie to pewnie zadecyduje zona patrzac na design .. jak mowie to ma byc uzyteczny i ladny TV o akceptowalnym dla mnie poborze pradu.

Chcialem jeszcze zasiegnac opini co do podswietlenia LED. Te TV sa drozsze od zwyklych LCD, wyraznie ciensze (obudowa) i energooszczedne.

A jak sprawa z obrazem? Zwlaszcza przy jasnym oswietleniu zewn? Daja rade?

Co najwyżej dzieciak nabawi się migreny od ciągłego migotania obrazu na tle powidoków przechodzących w wypalenia i taki to będzie zysk zdrowotny :-)

Zyzio zatrzymałeś się jednak dawno w rozwoju. I od lat ani kroku dalej. I pewnie też siadałeś za blisko przez Rubinem. Masz teraz powidoki i bardzo niespokojny umysł. Nie przyjmujesz NIC. Współczucia.

Zyzio zatrzymałeś się jednak dawno w rozwoju. I od lat ani kroku dalej. I pewnie też siadałeś za blisko przez Rubinem. Masz teraz powidoki i bardzo niespokojny umysł. Nie przyjmujesz NIC. Współczucia.

To samo można powiedzieć o plazmowcach. ŻADNE argumenty do nich nie docierają.

To ja współczuję tobie, nie masz pojęcia jak bardzo :-)

A jak sprawa z obrazem? Zwlaszcza przy jasnym oswietleniu zewn? Daja rade?

LED jest tu niedościgniony...oczywiście nie dla zatwardziałego plazmowca.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.