Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Oczywiście wrażenia odsłuchowe są najważniejsze ale..

parę słów na temat diy wzmacniaczy mocy na AudioShow.

Postuluję żeby powstała jakaś prosta tabelka na którejś ze stron audiostereo z następującymi danymi:

1. nazwa sprzętu,

2. autor,

3. moc wyjściowa

4. THD+N lub same THD

5. impedancja we/wy

6. liczba stopni

7. kilka słów od autora np. 100 znaków

8. sprzęt towarzyszący na AS

Jak któryś konstruktor nie wypełni wszystkiego to nic nie szkodzi. Mniejsza tu o dokładność a raczej o pewne oszacowanie.

Bo np. ktoś ma zniekształcenia 1% 1wat a inny 0.001% to ok ale dzięki tabelce będziemy wiedzieli jakim kosztem (liczba stopni).

Tabela może być oczywiście opublikowana po AS. Wtedy swoje słuchowe przemyślenia dot. wzmacniaczy uzupełnię o podstawowe dane z tabeli - i pewnie tak też inni zrobią.

Wiem to są podstawowe dane i tak wszystkiego nam nie powiedzą ale nie wymagajmy za wiele od DIY bo nie każdy ma laboratorium w domu a kto ma to zawsze może je opublikować.

Takie informacje chcemy umieścić na kartach w naszym pokoju. Przychylam się do wniosku, żeby koledzy podali takie info na forum.

<<pdyn>>

Niebawem po ostatnich pracach kosmetycznych swój wzmacniacz przedstawi nam kolega Gzdacz.

To fajnie, zapytam tylko - ki czort ? Diabeł, czy inny belzebub ?

• Użytkownicy+

a pamiętasz mono-bloki Pana Waldka?

Jasne, o mały włos i byłyby moje. To jakaś najnowsza wersja ?

Józwa kropka nad zet robi różnicę,więc...........włóż swoje binokle))

Tak czy inaczej, Gzdacz mógłby opisać swoje klocki.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 15 Września 2012 - Wpis obraźliwy i nie na temat.
Ukryte przez palton, 15 Września 2012 - Wpis obraźliwy i nie na temat.

Jak Stary ma prowadzić pokój DIY, to ja bardzo dziękuje, smród i plaga głuchych w flanelowych koszulach, stary! umyj się to po pierwsze, już nie w spomne o toalecie zmiany bielizny, pokoje ociekające potem totalny smród, wole być w przyszłym tygodniu na targach w Londynie. Jak czytam wpisy starego audiofila to mi smrodem zionie monitor, po ostatnim spotkaniu.

• Redaktorzy

Józwa kropka nad zet robi różnicę,więc...........włóż swoje binokle))

Interpolowałem brakującą kropkę przez uprzejmość, przecież coś takiego jak "gzdacz" nie istnieje.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

... przecież coś takiego jak "gzdacz" nie istnieje ...

To dziwne, zwłaszacza że ten gzdacz coś jednak robi, a więc istnieje - stety.

ps.

organizacja AS2012 wydaje się być ... hmm

Normalnie, jak dzieci.

Jak Palton :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Użytkownicy+

Chciałbym aby Palton sie pochwalił swoimi ustaleniami.......które poczynił.

Wstępnie ustalony skład rady:

palton,

cir

mysioperz,

misiomor,

stary audiofil,

Prosimy zgłaszać się ze swoimi urządzeniami najpóżniej do 20 pażdziernika.

Chcemy aby urządzenia zagrały juz jako wygrzane i dopracowane przez konstruktorów.....nauczeni doświadczeniem z lat poprzednich.

Właściwym posunięciem byłoby wrzucenie zdjęcia urządzenia w wątku przez zainteresowanych

Czekamy z niecierpliwością na zgłoszenia.

• Użytkownicy+

1. Niutek - wzmacniacz czyli Zerowatt-tranzystor w kl.A Single Ended oraz widoczne na zdjęciach kolumny na szerkopasmowym- Fostex FE126.

2. nibyco - Aleph 30, A5 klon

3. Krzych 2 - konwerter USB-SPDIF JarkaC, DAC PCM1794+ analog Spencer, MSS, źródełko lapek ewentualnie shigaclone (trochę kaprysi na CDR), może jeszcze monobloki Ugoda, hybryda Moscode ( jak ją skończę) tutaj znak zapytania.

4. Stasiop - Nowy wzmacniacz - "Scalpel", Przetwornik Buffalo DACIII - zmodyfikowany gruntownie konwerter JarkaC USB-I2C + analogowka na mikowych kondensatorach ze stromym filtrem w.cz., laptop - JPLAYer kontra Foobar2000 ;)

5. Piotr_1 - Aleph 3 dual mono power klon - końcówka z krokową regulacją głośności, Kolumny CZAYA v05 z podstawkami 88dB , interkonekt stereo Gruby Maciek 0,9m, Bufor stereo OPamp dual mono attenuator, laptop WINAMP, pilot do PC, lutownica, części awaryjne, narzędzia, kilka starszych końcówek mocy awaryjnie - nie będą testowane, może rdac z zasilaczem DIY awaryjnie do porównania USB.

6. Robertinius - dac

Opublikowano · Ukryte przez palton, 17 Września 2012 - wpis nie na temat
Ukryte przez palton, 17 Września 2012 - wpis nie na temat

Proponuję jakieś kolumny klony-Harpii........tylko muszą być h-endowe taki jest warunek do spełnienia i grać galaktycznie.

neomamut wczoraj powiedział, że to raczkowanie nie organizacja

ustroje akustyczne i choć wstępne dostrojenie pokoju powinna zrobić f-ma, jakich na forum lansuje się kilka, w zamian za reklamę w naszym pokoju

i ja widzę w tym sens

ocena sprzętu do prezentacji powinna być dokonana na niezmieniającej się konfiguracji dot. kolumn i kabli, na firmowych wyrobach wypożyczonych na zasadach jak wyżej

dopiero wtedy zaistnieje szansa miarodajnego porównania oraz wytypowania urządzeń i akcesoriów do prezentacji

czy urządzenia z postu wyżej zostały poddane jakiejkolwiek prezentacji i ocenie szerszego grona czy są to tylko propozycje indywidualne?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

neomamut wczoraj powiedział, że to raczkowanie nie organizacja

ustroje akustyczne i choć wstępne dostrojenie pokoju powinna zrobić f-ma, jakich na forum lansuje się kilka, w zamian za reklamę w naszym pokoju

i ja widzę w tym sens

ocena sprzętu do prezentacji powinna być dokonana na niezmieniającej się konfiguracji dot. kolumn i kabli, na firmowych wyrobach wypożyczonych na zasadach jak wyżej

dopiero wtedy zaistnieje szansa miarodajnego porównania oraz wytypowania urządzeń i akcesoriów do prezentacji

czy urządzenia z postu wyżej zostały poddane jakiejkolwiek prezentacji i ocenie szerszego grona czy są to tylko propozycje indywidualne?

Bardzo rozsadna i słuszna uwaga-tym bardziej,ze zostało do AS jeszcze dwa miesiące,ale o tym nalezy wspomnieć.

Dostrojenie pokoju z pomiarami raczej jest niemozliwe-ale różne ustroje mile będa widziane wraz z przedstawicielem firmy akustycznej który konkrety powinien przekazać w piatek przed AS.

Mamy nadzieje,ze pokojowi DIY przyjdzie ktoś z pomocą o co prosimy i zabiegamy póki jest na to czas,z góry dziękując.

Teraz jest jeszcze zapytanie dotyczące kolumn i kabli firmowych......czy dystrybutorzy moga coś nam pożyczyć?

Wiem,ze jest taka obawa,ze moze sie coś zniszczyć i wtedy co?........a to nie sa tanie rzeczy-przypuszczam,ze moga być z tym problemy.

Poza tym nie kazdy wzmacniacz zagra z dana kolumną.........chociaz dobry niemalże każdy.

Kolumny raczej powinny być uniwersalne-dobrze grać zarowno z lampą i tranzystorem.

Mamy na forum osoby piszace w pismach audio-licze na to,ze powinni nam w tej sprawie pomóc,aby potem napisać jak w pokoju diy pięknie grało!!

Chociaz w ten sposób moga nam pomóc za co dziekujemy.

palton czy oprócz sprawdzonych wczesniej systemów dopuszczasz jednorazowe pokazy np dwa razy w ciagu dnia po 30-60 min o wczesniej ustalonej i podanej na forum godzinie. Byłoby bardzo ciekawie gdyby pojawiły sie prezentacje osób o sprawdzonej reputacji w temacie DIY , wieloletniej działalnosci, doswiadczeniu, fascynujacej osobowosci :) - ktore nie moga sobie pozwolic na spedzenie kilku dni w w-wie natomiast jednorazowy zorganizowany pokaz z wejsciem bez przepychanek i spotkanie z mozliwoscia zadawania pytan przez publicznosc odpowiadałby im ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

palton czy oprócz sprawdzonych wczesniej systemów dopuszczasz jednorazowe pokazy np dwa razy w ciagu dnia po 30-60 min o wczesniej ustalonej i podanej na forum godzinie. Byłoby bardzo ciekawie gdyby pojawiły sie prezentacje osób o sprawdzonej reputacji w temacie DIY , wieloletniej działalnosci, doswiadczeniu, fascynujacej osobowosci :) - ktore nie moga sobie pozwolic na spedzenie kilku dni w w-wie natomiast jednorazowy zorganizowany pokaz z wejsciem bez przepychanek i spotkanie z mozliwoscia zadawania pytan przez publicznosc odpowiadałby im ?

Z moich doświadczeń w pokoju, powoduje to zamieszanie i konflikt interesów, ponieważ osoby które przygotowywały dzień wcześniej systemy denerwują się gdy przychodzi ktoś spóźnialski w niedzielę z jakąś niesprawdzoną wtyczką i domaga się prezentacji niewiadomo czego i Bóg wie przez jak długo. Poza tym takie pominięcie etapu selekcji jest niesprawiedliwe, przekreśla sens prac i obecności jury. Ja osobiście bym wolał aby wszyscy w niedzielę i sobotę słuchali przyjemnie muzyki, a nie wysłuchiwali prezentacji, chyba że no coś niesamowitego by to było, na miarę nagrody roku.

wszedł, postawił, zagrało, nagroda roku

chyba człowiek orkiestra

to po kut konfigurujecie latami te systemy

palton czy oprócz sprawdzonych wczesniej systemów dopuszczasz...

ponadto ja osobiście nie toleruję takiego a priori

jak widać na dziś "organizator" jest funkcja dziedziczną

na moją propozycję podzielenia obowiązków usłyszałem, że nikt nie chce zostać tylko odźwiernym (?)

to przy zapewnieniu odpowiedniego splendoru ja wchodzę w tego odźwiernego :)

Oczywiście zjecie mnie za tę opinię,chcę podejść szczerze do tematu, cóż z idei DIY jeśli kolumny i kable będą firmowe.O ile kable potrafię zrozumieć choć byłbym za tym by nie były to jakieś kabelki za 40tys,na które żadnego diyowca nie stać,a zwykłe przyzwoitej jakości,o tyle kolumn już wogóle nie rozumiem,przecież jest tylu zdolnych i rzetelnych "kolumniarzy" na forum,których głośniki zapewne grają genialnie.Oczywiście nie lobbuję tu swoich głośników z prostej przyczyny, napewno nie jest to hi-end tym bardziej uniwersalne.Ale patrząc nawet z punktu jakiegoś obserwatora nie znającego naszego hobby,który odwiedzi pokój i zobaczy jakieś drogie kolumny i jeszcze droższe kable firmowe.Powiedzcie jak wtedy rzetelnie ocenić DIY.Takie odsłuchy według mnie w klasyfikacji ZróbTo Sam są bezwartościowe,tym bardziej że jest parcie na "dołożenie" całej reszcie.Wtedy pierwszy lepszy recenzent napisze-cóż to za pokój DIY skoro 50%(lub więcej np:CD,kondycjonery) sprzętu reprezentują znane firmy komercyjne?

Obserwuję ,że bardziej zaślepia idea tego "dołożenia" niż szczerej ,rzetelnej prezentacji pasji ,zdolności,i możliwości tego co można zrobić samemu ,bez wsparcia ogromnego koncernu i potężnych finansów.

Uważam że 100%(no 99% bo kabelki ZWYKŁE można zastosować firmowe )systemu,choćby miał być tylko jeden,daje prawo do nazwania pokoju DIY,i jest to jedyna uczciwa droga wobec zwiedzających,którym należy się główny szacunek,i dla których takie wystawy się odbywają,w innym wypadku jest to "przebiegła gra"

Pozdrawiam

niutek - nie doczytałeś, firmowe tylko do porównania dostarczonych do prezentacji klocków

przecież na czymś trzeba się oprzeć a łatwiej jest ocenić umowną neutralność znanych kolumn rynkowych i na nich dokonać wstępnych porównań niż zaryzykować z nieznanymi diy

a że grać później będą Twoje jestem przekonany :)

Aaaa to przepraszam.Mamelu,kto mnie zna wie że nie mam parcia by grało moje,tym bardziej,że wiem jakie ograniczenia mają szerokopasmowce,ale myślę,że nie napisałeś tego złośliwie.Chyba jednak dam sobie siana z tymi występami.

Z moich doświadczeń w pokoju, powoduje to zamieszanie i konflikt interesów, ponieważ osoby które przygotowywały dzień wcześniej systemy denerwują się gdy przychodzi ktoś spóźnialski w niedzielę z jakąś niesprawdzoną wtyczką i domaga się prezentacji niewiadomo czego i Bóg wie przez jak długo. Poza tym takie pominięcie etapu selekcji jest niesprawiedliwe, przekreśla sens prac i obecności jury. Ja osobiście bym wolał aby wszyscy w niedzielę i sobotę słuchali przyjemnie muzyki, a nie wysłuchiwali prezentacji, chyba że no coś niesamowitego by to było, na miarę nagrody roku.

głowny problem to taki ze nie masz zbyt wiele doswiadczeń

prezentacje ktore kiedys zorganizował jozwa były jednym z najlepszych pomysłow na ożywienie tłumów

jury nie ma nic do tego, powtarzam jeszcze raz chodzi o autorytety w dziedzinie z doswiadczeniem 20-30 -40 letnim

ponadto ja osobiście nie toleruję takiego a priori

jak widać na dziś "organizator" jest funkcja dziedziczną

na moją propozycję podzielenia obowiązków usłyszałem, że nikt nie chce zostać tylko odźwiernym (?)

to przy zapewnieniu odpowiedniego splendoru ja wchodzę w tego odźwiernego :)

palton juz wielokrotnie sprawdzał sie jako organizator wiec nie wiem jaki problem

jakies zaszczyty ? póki co widze tylko duzo pracy , dziesiatki telefonów i cos o czym zapominamy -mianowicie kto opłacił pokój czyli fundator imprezy

fundator musi miec zaufanego człowieka jako organizatora całosci - odpowiedzialnosc za pokój i uczestników -to nie jest prywatna impreza w domu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Redaktorzy

O ile kable potrafię zrozumieć choć byłbym za tym by nie były to jakieś kabelki za 40tys,na które żadnego diyowca nie stać,a zwykłe przyzwoitej jakości,o tyle kolumn już wogóle nie rozumiem,przecież jest tylu zdolnych i rzetelnych "kolumniarzy" na forum,których głośniki zapewne grają genialnie

Oczywiście. To ma być DIY a nie konkurs, czyj konkretny klocek zagra lepiej od całej reszty (i dlatego musi mieć super-duper kolumny za wiadro dukatów).

A skoro mowa o DIY, nikt przypadkiem nie ma Harpii DIY Misiomor Hommage? Byłoby ciekawie. A może lulu przytacha jakieś swoje kolumny?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.