Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Przywieziemy 2 plyty koncertowe - jedną z operą drugą z jakimś ostrym łojeniem

Wiem o co chodzi dobrze mowisz;) Da rade...;) bedzie miekko i rozdzielczo :)

Ale sa jeszcze mocniejsze testy duzy chor plus orkiestra symfoniczna z duzymi kotlami i forte! - wtedy sie dzieje :D

Ale te efekty bardziej zaleza od zrodla niz od wzmacniacza.

Pozdrawiam StasioP

Masz rację duzo zalezy od źródla, ale wzmacniacz musi być przezroczysty jak szkielko, dość szybki i musi panować nad glośnikami..., ale z Twojego opisu wydaje mi się, że taki był cel.

Moim zdaniem (nie tylko), to źródło powinno być neutralne i w tym możliwie szczegółowe. A reszta dopasować się pod charakter jego.

Reszta toru jak preamp, koncowki mocy czy same głosniki w rożny sposób ubawiają/oraniczają przekaz. A informacji nie uzyskanych z zawartości materiału dźwiękowego nie odtworzymy już dalej.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Żródłem chcesz robić charakter brzmienia?..........to dla mnie jest niepojęte,więc poproszę o wyjasnienie,bo powyższy post jakiś zagmatwany..........więc troszkę może rozjaśnię.

A jak będzie zródło o częstotliwości 24/96 to podobno nie będzie w ogóle grało z Twoim dackiem-prawda to-czy nie?

Moim zdaniem (nie tylko), to źródło powinno być neutralne i w tym możliwie szczegółowe.

A widziales takie zrodlo cyfrowe? ;) bo ja nie! Zawsze jest cos nie tak w zrodlach cyfrowych...

Ja upatruje najwezszego gardla wlasnie w zrodle cyfrowym, bo wiem jak graja patefony analogowe i tasmy magnetyczne

Żródłem chcesz robić charakter brzmienia?..........to dla mnie jest niepojęte

A tu sie w pelni z Toba zgodze ;)

Nie. Źle mnie zrozumiałes, moze trochę ja żle to ująlem. Chodzło mi jak już pisałem, iż reszta systemu w spory sposób ubawiają czy oraniczają przekaz zlaeżnie od konfiguracji.

Trzeba dopasować aby to zagrało poprawnie, ale dac bez względnie powiniem przekazywać jak najwięcej z materiału dźwiękowego. Być czysty, bo od niego zależy ile wydobędziemy z nagrania. Zawsze ma jakiś tam charakter, ale aby jak najmniej maskował.

A co do mojego DACa to tylko podobno nie zagra, u mnie na 88.2/24 bezproblemowo zagrało, ale od niego jest inny wątek.

Dobrze wiemy, że z takim podejciem jakie jest, odchodzi ochota na wystawiane klocków. Mam też info od dwóch osób co, sie wycofały z prezentacji na AS wlaśnie przez to podejście - może przesłuchamy, może nie i chaos w tym wątku.

A co do wystawiania mojego DACa to i tak myslłem o przyniesieniu dwóch konstrukcii na WM8741.

O wielobitowiecu AD1865 myślałem w przyszłym roku.

Miałem zprezentować znaną konstrukcję forumową na WM8741 oraz nowszą wersję na tym układzie.

Jak widzę niektórzy wystawiają układy fabryczne, nieco modyfikowane, czy takie o których na forum nawet nikt nie słyszał, to mam mieszane uczucia. Nagle z okazji AS się ukazują.

Wystawiać - owszem oto chodzi, ale swoje projekty, albo takie jak inni wspominali, co już o nich na forum coś wiadomo.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Nie. Źle mnie zrozumiałes, moze trochę ja żle to ująlem. Chodzło mi jak już pisałem, iż reszta systemu w spory sposób ubawiają czy oraniczają przekaz zlaeżnie od konfiguracji.

Trzeba dopasować aby to zagrało poprawnie, ale dac bez względnie powiniem przekazywać jak najwięcej z materiału dźwiękowego. Być czysty, bo od niego zależy ile wydobędziemy z nagrania. Zawsze ma jakiś tam charakter, ale aby jak najmniej maskował.

A co do mojego DACa to tylko podobno nie zagra, u mnie na 88.2/24 bezproblemowo zagrało, ale od niego jest inny wątek.

Dobrze wiemy, że z takim podejciem jakie jest, odchodzi ochota na wystawiane klocków. Mam też info od dwóch osób co, sie wycofały z prezentacji na AS wlaśnie przez to podejście - może przesłuchamy, może nie i chaos w tym wątku.

A co do wystawiania mojego DACa to i tak myslłem o przyniesieniu dwóch konstrukcii na WM8741.

O wielobitowiecu AD1865 myślałem w przyszłym roku.

Miałem zprezentować znaną konstrukcję forumową na WM8741 oraz nowszą wersję na tym układzie.

Jak widzę niektórzy wystawiają układy fabryczne, nieco modyfikowane, czy takie o których na forum nawet nikt nie słyszał, to mam mieszane uczucia. Nagle z okazji AS się ukazują.

Wystawiać - owszem oto chodzi, ale swoje projekty, albo takie jak inni wspominali, co już o nich na forum coś wiadomo.

Nie ma takiego kryterium, aby zgłaszać tylko forumowe projekty zbiorowe, tudzież upublicznione. Za taką opcją opowiadają się wyłącznie osoby biorące udział w zbiorowej pracy forum. Ja o swoich projektach pisałem na forum, osobiście nic nie mam przeciwko samozwańczym konstruktorom, którzy są forumowiczami, albo nawet nie piszą za dużo na forum. No bo dlaczego? Komuna obowiązkowa? A może trzeba zamawiać więcej płytek w zamówieniach zbiorowych? ;) Bez urazy proszę.

• Użytkownicy+

Może przesłuchamy??? Proszę o konkrety. Jeśli ktoś z rady pokoju tak napisał, to proponuję niech zrezygnuje z tej funkcji.

Chaos w wątku spowodowali dwaj wcześniej zbanowani forumowicze, którzy mścili się za ich zbanowanie. Jak już mówiłem, odblokowałem ich w ramach amnestii, czego nie potrafili uszanować. W tej chwili są konkrety, jest ustalona Rada Pokoju, zasady są czytelne (głosowanie) , a przygotowania są staranne jak nigdy wcześniej.

Oczywiście, że lepszy projekt od podstaw, niż klon. Jednak i taki wysiłek należy docenić. Gdybyś zrobił klona, mówiłbyś inaczej ... Trudna rola rady, każdy chce na nią wpłynąć. Dobrze, że wszystko będzie głosowane, a nie decydowane przez jedną osobę.

Ja o swoich projektach pisałem na forum, osobiście nic nie mam przeciwko samozwańczym konstruktorom, którzy są forumowiczami, albo nawet nie piszą za dużo na forum. No bo dlaczego?

No ja też nie, tylko wlaśnie chodzi mi oto, jak też wspominasz, by przedstawić swój projekt na forum, z czego jest dokładnie zbudowany, zaznajomić innych i niech wypowie sie ktoś ja gra.

Może przesłuchamy?

No ja jestem za. Tyle że w sobotę na AS jadę prosto z roboty (innej częśći polski) prosto do Wawy. Nawet nie będe spał w nocy. Także siłą rzeczy nie przytargam urządzenia, jedynie w niedzielę o ile jest możliwość chociaż odsłuchu.

Wracając sobotę do domu, w niedziele byłbyłm skory przywieźć wam spowrotem daczka.

Chaos w wątku spowodowali dwaj wcześniej zbanowani forumowicze, którzy mścili się za ich zbanowanie. Jak już mówiłem, odblokowałem ich w ramach amnestii, czego nie potrafili uszanować. W tej chwili są konkrety

No to wytłumaczenie od samego organizujacego zmienia postać rzeczy. Dlatego jak napisałem powyżej zmieniłem podejście.

• Użytkownicy+

No ja jestem za. Tyle że w sobotę na AS jadę prosto z roboty (innej częśći polski) prosto do Wawy. Nawet nie będe spał w nocy. Także siłą rzeczy nie przytargam urządzenia, jedynie w niedzielę o ile jest możliwość chociaż odsłuchu.

Wracając sobotę do domu, w niedziele byłbyłm skory przywieźć wam spowrotem daczka.

Jeśli nie możesz być w piątek, to proponuję - prześlij daca kurierem do mnie, lub innej osoby która będzie w piątek. Jeszcze lepiej jeślibyś przyjechał do mnie (Inowrocław) wcześniej ze sprzętem. Nocleg nie stanowi problemu, pobawimy się i posłuchamy wspólnie.

• Użytkownicy+

No ostatnio to w modzie ;) ale dobrze ze przynajmniej dzieci z tego nie bedzie :D

Jak masz ochotę, to zapraszam do wspólnej zabawy :) Zresztą co mi tam, zapraszam wszystkich, byleby nie naraz ;)

• Użytkownicy+

:D:D:D:D:D:D:D:D

Wicia, przyłączysz się ? ;)

no,no Robert nie znałam Cię z tej strony...masz ty ułańska fantazję..:)

Ułani mieli takie małe szabelki ;)

1. Niutek - wzmacniacz czyli Zerowatt-tranzystor w kl.A Single Ended oraz widoczne na zdjęciach kolumny na szerkopasmowym- Fostex FE126.

2. nibyco - Aleph 30, A5 klon

3. Krzych 2 - konwerter USB-SPDIF JarkaC, DAC PCM1794+ analog Spencer, MSS, źródełko lapek ewentualnie shigaclone (trochę kaprysi na CDR), może jeszcze monobloki Ugoda, hybryda Moscode ( jak ją skończę) tutaj znak zapytania.

4. Stasiop - Nowy wzmacniacz - "Scalpel", Przetwornik Buffalo DACIII - zmodyfikowany gruntownie konwerter JarkaC USB-I2C + analogowka na mikowych kondensatorach ze stromym filtrem w.cz., laptop - JPLAYer kontra Foobar2000 ;)

5. Piotr_1 - Aleph 3 dual mono power klon - końcówka z krokową regulacją głośności, Kolumny CZAYA v05 z podstawkami 88dB , interkonekt stereo Gruby Maciek 0,9m, Bufor stereo OPamp dual mono attenuator, laptop WINAMP, pilot do PC, lutownica, części awaryjne, narzędzia, kilka starszych końcówek mocy awaryjnie - nie będą testowane, może rdac z zasilaczem DIY awaryjnie do porównania USB.

6. Robertinius - dac

7.jarokar - kolumny, trójdrożna konstrukcja na głośnikach: góra Visaton G25FFL, środek Vifa PL11MH-08-08, bas Visaton GF 200, obudowa lity dąb 35mm, moduł wysoko tonowy też z litego dębu. Podstawki pod kolumny z granitu.

• Użytkownicy+

aaa, koniiika ... !

Janek, Twoim konikiem jest robienie wzmacniaczy lampowych, a więc:

1. Niutek - wzmacniacz czyli Zerowatt-tranzystor w kl.A Single Ended oraz widoczne na zdjęciach kolumny na szerkopasmowym- Fostex FE126.

3. Krzych 2 - konwerter USB-SPDIF JarkaC, DAC PCM1794+ analog Spencer, MSS, źródełko lapek ewentualnie shigaclone (trochę kaprysi na CDR), może jeszcze monobloki Ugoda, hybryda Moscode ( jak ją skończę) tutaj znak zapytania.

4. Stasiop - Nowy wzmacniacz - "Scalpel", Przetwornik Buffalo DACIII - zmodyfikowany gruntownie konwerter JarkaC USB-I2C + analogowka na mikowych kondensatorach ze stromym filtrem w.cz., laptop - JPLAYer kontra Foobar2000 ;)

5. Piotr_1 - Aleph 3 dual mono power klon - końcówka z krokową regulacją głośności, Kolumny CZAYA v05 z podstawkami 88dB , interkonekt stereo Gruby Maciek 0,9m, Bufor stereo OPamp dual mono attenuator, laptop WINAMP, pilot do PC, lutownica, części awaryjne, narzędzia, kilka starszych końcówek mocy awaryjnie - nie będą testowane, może rdac z zasilaczem DIY awaryjnie do porównania USB.

6. Robertinius - dac

7.jarokar - kolumny, trójdrożna konstrukcja na głośnikach: góra Visaton G25FFL, środek Vifa PL11MH-08-08, bas Visaton GF 200, obudowa lity dąb 35mm, moduł wysoko tonowy też z litego dębu. Podstawki pod kolumny z granitu.

8. mamel - wzmacniacz lampowy "Konik"

i konika cisawego:):D:D

Nie ciągnijmy tego dalej, radzie pokoju nie wypada :)

Świetnie,w końcu lampka,bo coś więcej nie widać.Mogę jeśli nie będzie za dużo wzmacniaczy również dołączyć do swojej propozycji lampkę SE na 6p3s(w napięciówce 1stopień oporowy i wtórnik) -konstrukcja autorska z potężnymi trafami ,które nawijał pod "wymiar" Pietro4.

no nie wiem, "mamel shit combo" bez traf (poszły do poprawki) nie zagra ale ..., może sprawdzimy coś innego ( z fostexem only)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Szkoda ,że tego OTL już nie mam,trochę by pozamiatał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Świetnie,w końcu lampka,bo coś więcej nie widać.Mogę jeśli nie będzie za dużo wzmacniaczy również dołączyć do swojej propozycji lampkę SE na 6p3s(w napięciówce 1stopień oporowy i wtórnik) -konstrukcja autorska z potężnymi trafami ,które nawijał pod "wymiar" Pietro4.

Daj foty :)

Proszę foty,tyle,że mam tylko "warsztatowe", nowy właściciel bardzo ładnie wykończył front(drewno egzot.),no i oczywiście zgadza się wypożyczyć

Ukryta Zawartość

post-25239-0-66214100-1348259780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę foty,tyle,że mam tylko "warsztatowe", nowy właściciel bardzo ładnie wykończył front(drewno egzot.),no i oczywiście zgadza się wypożyczyć

Nie wiem, nie wiem...

• Użytkownicy+

1. Niutek - wzmacniacz czyli Zerowatt-tranzystor w kl.A Single Ended oraz widoczne na zdjęciach kolumny na szerkopasmowym- Fostex FE126, lampka SE na 6p3s

6. Robertinius - dac

Opublikowano · Ukryte przez Piotr_1, 23 Września 2012 - NNT
Ukryte przez Piotr_1, 23 Września 2012 - NNT

Panowie dajcie sobie spokój z szarlatanami bo ich konstrukcje zagrażają życiu. Nie chcę psuć nikomu wizerunku ale miałem w swoich rączkach różnorakie kwiatki polskich szamanów diy, którym wydawało się że są audio guru. Słabo się robiło na sam widok przerabianych i konstruowanych urządzeń. Brak podstawowej wiedzy i urządzeń pomiarowych doprowadzał do dziwacznych rozwiązań. Większość konstrukcji groziła porażeniem lub poważnym uszczerbkiem na zdrowiu, o uszkodzeniu sprzętu towarzyszącego nie wspomnę. Jeżeli ktoś lubi taką zabawę to polecam korzystanie z usług podobnych szamanów.

Wiele osób chciałoby Hi-End tanim kosztem a TAK SIĘ NIE DA!

Poprawnie wykonane, bezpieczne, ładne i dopracowane urządzenia zawsze będą słono kosztowały. Koniec i kropka.

Szymon, nie bardzo Cię rozumiem. Angażujesz się w sprawy pokoju DIY a jednocześnie konstruktorów nazywasz szarlatanami.

Szymon, nie bardzo Cię rozumiem. Angażujesz się w sprawy pokoju DIY a jednocześnie konstruktorów nazywasz szarlatanami.

Wrzucasz tekst z innego wątku-to jest dla mnie niezrozumiałe....chociaż wiem dlaczego Cię głowa boli-próbujesz debiutancko lobbować więc......

Jeżeli chcesz aby pre phono konstruktora o nicku Dink który w/g Ciebie nie jest szarlatanem-(w/g mnie jeszcze jest kimś całkiem innym)

zasługuje na pokaz na tegorocznym AS to macie szansę....zajrzyj do analogu do wątku DRAPAK PEEZEETA -kontakt na pw i po Twoim bólu!!!

Życzę powodzenia-urzadzenie zostało wielokrotnie zrecenzowane na forum.

Poza tym Dink pokazał już klasę jako konstruktor na AS 2010,oraz także nienaganne salonowe maniery))

Kryspin jesli chcesz dyskutowac z Szymonem to udaj sie do stosownego wątku o dokonaniach pewnego konstruktora w ktorym to Szymon zabrał głos - inaczej twój wpis tutaj jest tylko trollowaniem

wystarczy zapytac go ktore konstrukcje widział , posiadał :) a przy okazji podbijesz watek o swoim ulubionym konstruktorze

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.