Skocz do zawartości
IGNORED

Blu-Ray z wyjściem analogowym i SACD

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

W audio sa stosowane inne uklady i moga byc rowniez inaczej oprogramowywane mimo iz konstrukcja i schemat blokowy takiego odtwarzacza pozostaje ten sam). W modelarstwie jest kilka pryzkladow , spektrum to tylko jeden z nich.Tyllko ignorant sie nie zgodzi z faktem ze w 2 takich samych odtwarzaczach moze byc inne firmware a co za tym idzie inaczej sterowac procesem dekodowania dzwieku - poprawa jakosci algorytrmow itp.

Podasz jakiś przykład z audio (nie z modelarstwa) czy tak tylko sobie rozmyślasz?

Nie hamletyzuj tylko sobie przeczytaj, jak problemy z angielskim - translator google. To o lexiconie co klonuje oppo 83. Ich CEO też twierdzą, że dokonują szeregu zmian.

Jak widać każdy ma swoje ulubione powiedzonka, których (czasem) nadużywa. Ja "depozytariusza jedynie słusznej prawdy" (co wzbudziło Twoją irytację) - Ty "nie hamletyzuj". Za odesłanie mnie mnie do translatora Google serdeczne dzięki. Jakoś udało mi się zdobyć certyfikaty kilku języków (w tej liczbie angielskiego) bez tego. No coż, każdy stosuje takie narzędzia językowe, do jakich dorósł.

Zapodaj jednak jakiś przykład związany z audio. Śmiało, dawaj fotki no i info o zmieniononym "oprogramowaniu". Uwiarygodnij swoją wypowiedź, bo od snucia teorii i domysłów to już paru expertów-gawędziarzy jest na forum.

To nie do mnie, ale muszę stanąć w obronie Autora. Nie wpadajmy w Internetową manierę że jek ktoś nie poda na-ten-tychmiast linku, to znaczy że zmyśla, albo łże. W polemice w innym wątku napisałem, że niedługo dojdziemy do paranoi: "2 x 2 = 4? Skąd to wiesz? Poproszę link. Jeśli go nie podasz - obwołam cię gołosłownym". Jeszcze trochę, a wyrośnie nam pokolenie mające Internet zamiast mózgu. Maniera żądania wszędzie linków na udowodnienie stawianych tez dowodzi chęci udup..... adwersarza przy braku argumentów własnych.

Bobcat, a ja mam do Ciebie pytanie, skąd ta nagła zmiana poglądów? Przed zakupem klona Oppo trochę inaczej to wszystko widziałeś. Przypomnij sobie:

Z uporem maniaka próbujesz mi wmówić jakobym by zdegustowany, bądź zażenowany że mój CA to (jak twierdzisz) klon Oppo. Wprost przeciwnie. Jeżeli nawet jest - TO BARDZO DOBRZE, bo Oppo zapewnia perfekcyjny obraz i dźwięk za rozsądną cenę. Więc nie nastąpiła żadna zmiana poglądów. Potwerdzam raz jeszcze superlatywy, jakie wtedy pisałem o Oppo. To samo mogę teraz napisać o swoim CA.

Chinskie raczki robia do nich plyty glowne w wielkiej fabryce nad rzeczka Jangcy i tyle

Nie nad Jangcy tylko w Prowincji Guangdong nad Rzeką Perłową.

Bobcat, nie wyjaśniłeś skąd zmiana poglądów.

Mówiłeś że oppo=kambodża, teraz udowadniasz że tak nie jest. Nie odwracaj tylko kota ogonem, jak jakiś polityk.

Od polityków mi naubliżał... :)

Domagasz się odpowiedzi na na zadane przez Ciebie pytanie, a sam również nie odpowiedziałeś na moje: czy gdy na tej samej płycie głównej są podzespoły od innego producenta to jest jeszcze klon czy już nie.

Owszem. Kiedyś napisałem, że CA = Oppo. Później zgłębiwszy nieco temat stwierdziłem że za mało wiem aby wygłaszać kategoryczne osądy. A następnie w celach wyłącznie polemicznych wcieliłem się w rolę advocatus diaboli aby Tobie i kilku innym Dyskutantom uzmysłowić, że zdjęcia nie są wystarczającym dowodem. Właśnie ze względu na możliwość zastosowania innych podzespołów i poruszoną przez jednego z Przedmówców kapitałną sprawę innego oprogramowania.

weźcie se darujcie kłótnie ... nie przekonacie jeden drugiego ;o) proponuję stuknąć się kuflami!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

@ Mczaj czepiasz się. Na podstawie tego, co na tamtą chwilę wiedziałem. Jak się potem okazało moja ówczesna wiedza nie była oparta na wystarczająco solidnych podstawach, czego się nie wypieram i otwartym tekstem przyznaję. Później uzyskane informacje spowodowały refleksję, że sprawa nie jest tak jednoznacznie oczywista.

Na linku ładnie widać, że jak coś jest faktycznie zmodyfikowane, to się po prostu różni i koniec. Różnią się elementy, inny zasilacz. Nie ma zgadywania i przypuszczeń. Zdjęcie wystarczy ...

A i tak mówimy tu o jakiejś tam "edyszyn" oppo - czyli klonie, ale ambitnym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu też zmiany z gatunku widocznych (cena też ciekawa)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ Mczaj zdjęcie pozwala tylko na stwierdzenie istnienia (bardzo dużego) PRAWDOPODOBIEŃSTWA że Y jest klonem X. Choćby było najlepsze nie widać na nim oprogramowania jakie jest w jednym i drugim modelu.. A jest to sprawa również bardzo istotna. Pozatym czy podzespoły od producenta A i B tak bardzo się "na oko" różnią, że na fotografii da się to stwierdzić?

Wiem, wiem, pisałeś to już ....

Żeby była jasność - mój ostatni post nie był skierowany do Ciebie. Ja już się poddałem. Jesteś tak zafixowany w jakiejść alternatywnej rzeczywistosci, że nic tego nie zmieni (aż do kolejnej zmiany poglądów o 180 stopni). Teraz to nawet gdyby ten słynny CEO kambodży napisał do Ciebie maila: "wiesz Bobcat, ten nasz odtwarzacz to tak naprawdę jest oppo80, ale nie możemy tego napisać wprost, wiesz, mamy jakiś brand i po prostu nie wypada takich rzeczy pisać wprost. Każdy pisze, że coś tam zmienił, że to autorska konstrukcja itp. Tak samo robi Lexicon, tak to działa" to Ty i tak byś mu odpisał że nie ma racji.

Odnalazłeś kolejną brzytwę ("oprogramowanie"...) której chwyciłeś się z wielkim zapałem i już w każdym poście klepiesz tylko o tym z pozycji eksperta - jakie to ważne itd. Dajesz tym świadectwo wiarygodności Twoich poglądów, które tu głosisz. Bez refleksji, z wyłączonym zdrowym rozsądkiem.

Rzucono Ci koło ratunkowe z tym "oprogramowaniem" a Ty już przyjmujesz to za pewnik, bo tak Ci wygodnie. Odpowiedz sobie po prostu sam (nie mi - pls) na te pytania:

- co niby to "oprogramowanie" miałoby zmienić w torze audio, zasilania

- skoro ludzie z Oppo spędzili ileś tam setek men-days'ów nad optymalizacją tego "oprogramowania", to jak niby CA miałby nagle coś tam na szybko poprawić? Gdyby były rezerwy, to pierwszymi, którzy by je wykorzystali, byliby ludzie z Oppo.

- czy ktoś po to kupuje gotowy, sprawdzony, doceniony projekt, żeby potem tracić czas i pieniądze żeby sobie w nim grzebać? Bardziej prawdopodobne, że tylko coś popsuje, lepsze jest wrogiem dobrego.

A wszystko tylko dlatego, że, pomimo iż się tego wypierasz, sam sobie wmawiasz, że CA 650 jest lepszy od Oppo 80. Wmawiaj sobie dalej, a moje posty - ignoruj pls, w tym dalszą część tego posta.

-------------------------------------

A dla zainteresowanych wykorzystaniem poczciwego Oppo w innych kosntrukcjach - poniżej chyba najbardziej zaawansowany i najdroższy klon - Ayre DX5. Nikt się tam nie wypiera bazowania na oppo - bo nie musi. Konstrukcja jest zmieniona, wszystko co i jak - napisane. Tak jest przynajmniej uczciwie. Cena podobno ... 10 tys $.

Ukryta Zawartość

post-17029-098130300 1295172802_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem na pewno, ale przypuszczam iż nad softem sporo "mendaysów" spędzili raczej ludzie z Mediatek'a... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Pewnie tak.

Ta tzw platforma Mediateka to zdaje się napęd ze sterowaniem i płytka "cyfrowa".

Oppo ją wziął jako pierwszy, dorzucił płytkę zasilacza i płytkę audio i wypuścił gotowy BR.

A że okazał się nadzwyczaj udany to i inni też się zainteresowali. CA i Lexicon wzięli go w całości. Inni (Theta, Ayre) tylko tę platformę, zasilanie i audio zrobili sami. Nuforce - zmodyfikował bazowego 83SE.

Jesteś tak zafixowany w jakiejść alternatywnej rzeczywistosci,

Jeśli ktoś z nas dwóch przebywa z alternatywnej rzeczywistości - to chyba nie ja. Cały czas piszę, iż "wiem, że nic nie wiem". Ty natomiast nie dopuszczasz wogóle myśli, że możesz nie mieć racji.

Dajesz tym świadectwo wiarygodności Twoich poglądów, które tu głosisz. Bez refleksji, z wyłączonym zdrowym rozsądkiem.

Nie oceniaj - nie będziesz oceniany. Ludzie którzy wiedzą wszystko są o wiele bardziej irytujący niż ci, którzy nie wiedzą nic (to powiedział ktoś wielki, nie pamiętam kto). Pozatym tylko krowa nie zmienia poglądów.

Rzucono Ci koło ratunkowe z tym "oprogramowaniem" a Ty już przyjmujesz to za pewnik, bo tak Ci wygodnie.

Kolejny dowód, że to raczej Ty przebywasz w alternatywnej rzeczywistości. Gdzie ja napisałem, że traktuję to jako pewnik? Cały czas podkreślam, że jest to tylko przyczynek do kolejnej refleksji nad tym, iż ferowanie kategorycznych osądów na podstawie zdjęć jest nieuprawnione.

Odpowiedz sobie po prostu sam (nie mi - pls) na te pytania:

- co niby to "oprogramowanie" miałoby zmienić w torze audio, zasilania

Pytanie padło publicznie, więc odpowiadam na Forum. Co daje zmiana oprogramowania? A dlaczego niektórzy przechodzą z Windows na Linuxa? Ot tak sobie, dla hecy?

- skoro ludzie z Oppo spędzili ileś tam setek men-days'ów nad optymalizacją tego "oprogramowania", to jak niby CA miałby nagle coś tam na szybko poprawić? Gdyby były rezerwy, to pierwszymi, którzy by je wykorzystali, byliby ludzie z Oppo.

A skąd ta pewność, że dopatrzyli wszystkiego? Że tam nic nie można poprawić, udoskonalić, usprawnić? Zdarza, że świeże spojrzenie z boku pozwala dostrzec rzeczy, które umknęły uwadze autorów.

- czy ktoś po to kupuje gotowy, sprawdzony, doceniony projekt, żeby potem tracić czas i pieniądze żeby sobie w nim grzebać? Bardziej prawdopodobne, że tylko coś popsuje, lepsze jest wrogiem dobrego.

Przykłady choćby z motoryzacji dowodzą, że czasem kupuje się licencję i po wprowadzeniu własnych zmian - końcowy produkt jest lepszy od oryginału. Pozatym to, co napisałeś na temat lepszego i dobrego dowodzi, że Twoje rozumienie owego porzekadła jest odwrotne od powszechnie spotykanego. Jeżeli dobre jest dobre, to lepsze jest jego wrogiem dlatego, że jest jeszcze bardziej dobre.

A wszystko tylko dlatego, że, pomimo iż się tego wypierasz, sam sobie wmawiasz, że CA 650 jest lepszy od Oppo 80.

Nie uprawiaj proszę psychoanalitycznej amatorszczyzny, gdyż znów trafiłeś kulą w płot. Po pierwsze nie znam Oppo, więc nie potrafię powiedzieć który jest lepszy. Mogę tylko napisać że CA jest znakomity (obraz, dźwięk, funkcjonalność) i tyle. Po drugie wielokrotnie podkreślałem, że niezwykle cenię firmę Oppo, więc jeśli 650BD jest jego klonem (a wiele wskazuje, że tak właśnie jest) - to mnie może tylko ucieszyć i traktuję to jako zaletę. Przecież to chyba dobrze jest mieć za niespełna 3000 PLN coś, za co na świecie wołają 10000 USD, nie wydaje Ci się? Mnie to znakomicie poprawia samopoczucie.

Pozdrawiam Cię Mczaju.

Nie oceniaj - nie będziesz oceniany. Ludzie którzy wiedzą wszystko są o wiele bardziej irytujący niż ci, którzy nie wiedzą nic (to powiedział ktoś wielki, nie pamiętam kto). Pozatym tylko krowa nie zmienia poglądów.

lepiej bym tego nie ujal

Czasami slepe dazenie do prawdy sprawia ze stajemy sie mniej "sensitive" na mozliwosc wystepowania innych zagadnien.

Chwileczke - zadnym kolem nie rzucalem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - no i będą w nowych Opkach mody NuForce'a....żeby już całkowicie zmiażdżyć konkurencję....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - no i będą w nowych Opkach mody NuForce'a....żeby już całkowicie zmiażdżyć konkurencję....

Sorry, ale mnie to pachnie bezczelnym marketingiem i tyle. Kup nową płytkę analogową Nu Force to i tak już doskonały dźwięk z 93/95 SE/NF będzie jeszcze doskonalszy. Ktoś to rozpozna? Byle tylko wyrwać od nas kolejną kasę metodą uprzedniego robienia nam wody z mózgu.

Teraz keczup jeszcze bardziej pomidorowy (i oczywiście stosownie droższy).

Ukryta Zawartość

trochę muszę w tym przypadku bobcatowi przyznać rację.

ale nie od dziś ludziska lubią płacić za etykietę i "świecidełka" bez realnej wartości.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

trochę muszę w tym przypadku bobcatowi przyznać rację.

ale nie od dziś ludziska lubią płacić za etykietę i "świecidełka" bez realnej wartości.

Nie troche ale Bobcat ma 100% racji. Ten calu Nuforce powinien sie nazywac 'Nubullsh...' (reszte mozna sobie dopisac.

Rozumiem, ze koledzy już słuchali nową 95-tkę oraz 95-tkę NuForce, choć nie ma ich jeszcze na rynku :))))

W ogóle nie macie pojęcia jak to gra a już się produkujecie - wyluzujcie ! :D

Rozumiem, ze koledzy już słuchali nową 95-tkę oraz 95-tkę NuForce, choć nie ma ich jeszcze na rynku :))))

W ogóle nie macie pojęcia jak to gra a już się produkujecie - wyluzujcie ! :D

93 Nu Force gra perfekcyjnie. 95 podobno jeszcze lepiej. Więc są to absolutne szczyty perfekcji. Trudno sobie wyobrazić coś jeszcze lepszego. Wmawianie więc ludziom, że jak wydadzą dodatkową kasę na płytkę analogową - to będzie jeszcze lepiej jest tylko żerowaniem na świadomie kreowanym snobiźmie. Może i będzie, ale na tym szczeblu doskonałości jakiekolwiek dalsze przyrosty jakości dadzą się stwierdzić tylko na wysublimowanej aparaturze laboratoryjnej. Ucho najbardziej nawet wytrawnego melomana nie będzie w stanie tego wychwycić.

Ale to nie jest wmawianie :) Zobacz pomiary choćby jittera dla 83SE i NuForce....cena za to to inna para kaloszy....ale w tym światku nie ma nic taniego, wszędzie dymają, z tym że flagowce znanych marek to jest dopiero dymanko podchodzące pod 20 kzł czy 30 kzł bez przyrostu jakości do taniego jeszcze w miarę Oppo.....

93 Nu Force gra perfekcyjnie. 95 podobno jeszcze lepiej.

Więc są to absolutne szczyty perfekcji.

Trudno sobie wyobrazić coś jeszcze lepszego.

Ucho najbardziej nawet wytrawnego melomana nie będzie w stanie tego wychwycić.

Pracujesz w marketingu ??? :)

A gdzieś Ty słuchał 93NuForce i w porównaniu do czego ?

Nigdzie nie słuchałem. Tylko zacytowałem opinie, które się przewijają w prasie i w sieci. To jest chyba generalna zasada, że od pewnego (wysokiego) poziomu jakości - dalsze jej przyrosty stają się coraz mniej zauważalne. Logika Drogi Watsonie. Na to, żeby wiedzieć że 2 x 2 = 4 niekoniecznie trzeba od razu być profesorem matematyki.

A tak na marginesie: śmieszna staje się maniera, że jak tylko ktoś o czymś wyrazi się dobrze - od razu jest pomawiany o uprawianie marketingu.

Ja w tej wypowiedzi Bobcat'a odnalazłem nutkę ironii... ;)

Ale to nie jest wmawianie :) Zobacz pomiary choćby jittera dla 83SE i NuForce....cena za to to inna para kaloszy....ale w tym światku nie ma nic taniego, wszędzie dymają, z tym że flagowce znanych marek to jest dopiero dymanko podchodzące pod 20 kzł czy 30 kzł bez przyrostu jakości do taniego jeszcze w miarę Oppo.....

Mnie się też kiedyś wydawało, że jitter jest uosobieniem zła wszelakiego. Przyznanie, że się nie miało racji nie przynosi ujmy, więc się niniejszym przyznaję. Okazał się być papierowym tygrysem.

Poproszę więc o linki do opinii o modelu 93 NuForce.

Wujek Google Ci wskaże. W dużych ilościach.

Jesteś kolejną ofiarą Internetu. Bez linku dany byt nie istnieje. Niedługo jak ktoś powie, że najwyższym szczytem w Polsce są Rysy też będzie musiał podać link, pod rygorem bycia obwołanym gołosłownym.

Bijesz pianę masowo, a na grzeczną prośbę o linki do opinii/testów o 93 NuForce wykręcasz się

jak przedszkolak Googlem - taki to z Ciebie mądrala ... nieładnie.

Oppo 93/95 nikt pewnie jeszcze nie słyszał, więc temat nie jest rozpoznany.

Negowania z góry, że wersja Nuforce nie będzie lepsza – nie rozumiem. Z jednej strony wiara, że dźwięk po analogu można poprawić softem, z drugiej kpienie z zasadności implementacji lepszego toru analogowego czy zasilania. Brak tu jakiejkolwiek racjonalności.

Opinia że nie można zrobić lepszego dźwięku niż ten z oppo 95, że to wyjdzie tylko na aparaturze pomiarowej, albo że trzeba mieć niewiadomo jaki słuch przypominają mi wypowiedzi osób z pokolenia moich rodziców (takich, co wciąż mówią „ścisz to radio”) lub zupełnych lajkoników w temacie audio.

Osobiście wolę podejście na zasadzie modyfikacji Nuforce, gdzie wiadomo o co chodzi, że jest to odtwarzacz oppo i zmieniono to, to i to (i to widać). Jak ktoś porówna, wyjdzie że gra lepiej – to w czym problem? To chyba lepsze niż ściema lexicona czy Kambodży, że to ich własne konstrukcje.

Podstawowa wersja Oppo 93 będzie na wyjściach 7.1 grać tak samo jak BDP-83, bo zawiera dokładnie ten sam tor C/A. Stereo to inna para kaloszy, starszy model może mieć przewagę, ze względu na dedykowany tor C/A i osobne wyjścia do stereo; i mowa tu o podstawowym odtwarzaczu (BDP-83) a nie o jego audiofilskich mutacjach.

A w ogóle, to z tych nowych Oppo żadem Mega Killer; współczesny odtwarzacz strumieniowy omijający szerokim łukiem struktury VIDEO_TS czy BDMV? Wolne żarty!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.