Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt na Usherach

Adrian

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Wczoraj miałem przyjemność (i to dużą) słuchać tych konstrukcji u Jara podpiętych do Xindaka drutami Audio Nova (głośnikowe Quasarus i IC Nightflight) - całość gra bardzo muzkalnie i równo. Nic nie denerwuja a tylko sprawia przyjemność obcowania z muzyką. Jeden z ciekawszych systemów w tej cenie jakie słyszałem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 2 tygodnie później...

Dla kolegów zainteresowanych aplikacjami głośników Ushera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obiecałem kiedyś jeszcze rysunek paczki więc go dodaję.

Brakujące wymiary

wysokość - 1100 mm,

szerokość - 210 mm,

głębokość - 350 mm

rozpórki za wooferami - 25x50 mm

bas refleks - tymczasowo fi 59mm dł 145 mm (docelowo chcę dać fi ok 70 mm)

przesunięcie tweetera względem osi kolumny - 25 mm,

Sciany - grubość 25 mm, front 50 mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brakujące wymiary

wysokość - 1100 mm,

szerokość - 210 mm,

głębokość - 350 mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brakujące wymiary

wysokość - 1100 mm,

szerokość - 210 mm,

głębokość - 350 mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Co do dopracowania do od dawna szykowałem się do zmiany BR bo pierwszy, który dałem miał wyraźnie za mały przekrój. Po konsultacjach z Panem Albeckim (dziękuje Panu Witoldowi za porady) i próbach satosowałem BR o przekroju 77 mm bo taki maksymalnie wchodził mi na długość jako prosty. Pan Witold sugerował zagięty port o średnicy 80 mm (BR 25.50 z jego oferty) ale nie wybrałem go bo nie chciałem od nowa przerabiać frezów, choć nie wiem czy nie byłby łatwiejszy do umieszczenia w kolumnie...

BR zrobiłem z aluminium łączonego z grubościenną rurą PP i o łącznej długości 220 mm, zaokrąglony niedużymi promieniam (R=5) z obu końców).

Wrażenia z odsłuchu - tego brakowało do tej pory jako "kropki nad i" w mojej konstrukcji. Przy większych poziomach głośności jest zdecydowanie lepiej, przy niskich dół uległ doważeniu, jednak bez dudnienia i straty prędkości.

Konstrukcję uważam za skończoną i z czystym sumieniem polecam ją każdemu, kto chce kupić kolumny ok 4-4,5 kzł ponieważ nie słyszałem w tej cenie lepszych paczek.

Wszystkim zaintersowanym chętnie odpowiem na wszelkie szczegółowe pytania.

JAro gratuluję.

Wiem jak brzmią bo śłuchałem ale powiedz co dokładnie zmieniło się w basie po zmianie BR jeśłi chodzi osłuchanie ciche wieczorne. Napisałeś "dół uległ doważeniu" ale jak to określisz bardziej tradycyjnie, co się poprawiło.

pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

Nowa wersja projektu symetrycznego na Usherach. Kolumny ciut niższe i zgrabniejsze jak dotychczasowe. Zwrotka jak poprzednio.

Ukryta Zawartość

post-5574-100001666 1179521599_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaro4444

Zrobiłeś nową wersje kolumn?

Bardzo podoba mi się brzmienie z SS18W8535. Zastanawia mnie jak brzmieniowo ma się SS do ushera 8935A ?

I jakby zagrał w Twojej wersji obudowy projekt na 8935A z T-9950?

Cenowo wychodzi bardzo atrakcyjnie.

Czytaj tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dzięki. A ktoś z DIYowców go aplikował?? Parametry ma bliźniacze do 8945a, a jest 2x tańszy.. Przymierzam się do konstrukcji na nim z 9950 lub 9930 i tu też mam dylemat.. czy warto dopłacić do 9950. Próbował ktoś takich zestawień?? Póki co to są one chyba najlepsze w tej cenie, a nadal cicho o nich...

rafaljakichmalo

Ponoć 9950 to kopia SS 9700 , tak więc raczej warto dołozyć. Ponoć usher jest łagodniejszy od SS i lepiej sie zachowuje na dole pasma.

W podobnej cenie są jeszcze pierścieniowe Vify

Ukryta Zawartość

, które stosuje Sonus Faber. Ciekawe jak brzmią ?

Podoba mi sie w nich ten "cycek" :) dzięki niemu zabezpieczone są przed wścibskimi palcami małoletnich :)

Ukryta Zawartość

9950 to bardzo dobry głośnik w swojej cenie. Nie znam lepszego w tym przedziale cenowym i +50% droższych.

Co do 8935A to powinien być wg. słów Pana Albeckiego za ok 2 tygodnie gotowy projekt na tym głośniku. Na pewno potrzebuje on większej obudowy jak 8945A i P. Średnica podobno jest wyśmienita z niego, bardzo ładna barwa.

Powinienem go posłuchać za może 3-4 tygodnie jak będę w Akkusie po odbiór głośników.

Byłbym wdzięczny za jakieś wrażenia, ale nawet bardziej za za kilka technicznych porad odnośnie aplikacji. Ze względu na ograniczony budżet pozostanę przy 8935a. Stąd też moje zainteresowanie 9930. Mógłby ktoś go porównać do 9950?

Ktoś pisał (jaro 4444 ?) że Pan Albecki przy zamówieniu głośników może dołączyć "sensowną" aplikację.

Jak to się ma do 8935A +9950?

Zaryzykować w ciemno budowę monitorów nie mam zamiaru i w tej sytuacji pozostaje ostinato, a to chyba krok w tył ?

Podobna sytuacja jest gdybym zdecydował się na seasy.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Firmowo Usher łączy 8935a z 9930. Z jednej strony głupio byłoby potem żałować tych zaoszczędzonych 60zł., ale z drugiej jeśli nie widać różnicy... Tylko czy na prawdę nie widać - na to pytanie szukam odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Odpaliłem dziś konstrukcję na Usherach w paczce wg ostatniego rysunku. Materiały zwrotki: Alpha Core, Mills, Mundorf M-Cap. Zobaczę jak to gra jak się wygrzeje i głośniki wypracują mechanicznie.

P.S. Nowe wersje Usherów 8945P mają membranę pokrytą innym impregnatem i bardziej błyszczącą jak starsze serie tego głośnika. Ciekaw jestem jak wpłynie to na brzmienie bo optycznie jest lepiej.

• 2 tygodnie później...

Czy otworki przez które przechodzą kable od komory głośników do komory ze zwrotnicami nie mają znaczenia? Z jednej strony walka o szczelność, precyzyjne obliczanie objętości, wytłumienia, a na koniec połączenie z dodatkową niewytłumioną i nieuszczelnioną komorą?

Jaro4444, inaczej zaimpregnowana membrana wymaga nowej zwrotnicy/korekty w projekcie.

Pisal o tym Troels w 2.5clone:

Ukryta Zawartość

w PDF-ie sa charakterystyki obu wersji, odchylki sa niestety znaczne.

Scan speak nie potrafi utrzymac stalosci parametrow produkcji i wiec i Usher musi miec z tym problemy;p

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Czy otworki przez które przechodzą kable od komory głośników do komory ze zwrotnicami nie mają

>znaczenia? Z jednej strony walka o szczelność, precyzyjne obliczanie objętości, wytłumienia, a na

>koniec połączenie z dodatkową niewytłumioną i nieuszczelnioną komorą?

Adse a znasz coś takiego jak silikon lub klej montażowy??? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.