Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Czy teraz żartujesz sobie ? Celowo pisałem wiele razy jak sytuacja wygląda i dostaniecie spis cześci z płytką.

Chodzi o to, że nawet to wyjaśniałem ci jeszcze raz kilka dni temu na PW. :-)

Schematu nie ma, bo to jest układ bazujacy na ogrinalnym, niedostępnym urządzeniu. A projekt modyfikowany ot tak, na potrzeby danego układu DACa.

Płytka pokrywająca się z listą elementów będzie.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Czy teraz żartujesz sobie ? Celowo pisałem wiele razy jak sytuacja wygląda i dostaniecie spis cześci z płytką.

Schematu nie ma, bo to jest układ bazujacy na ogrinalnym, niedostępnym urządzeniu. A projekt modyfikowany ot tak, na potrzeby danego układu DACa.

Czy to oznacza, że schematu nie ma i nie będzie?

Skoro jest płytka, to musi być i schemat albo dosadniej, jak będzie płytka, to będzie i schemat, więc w czym problem?

Nie, nie będzie i nawet to wyjaśniałem, inni wiedzą. Nie bedę w nieskończoność to samo pisał. :-)

W takich sprawach osoby nie biorące udziału w projektcie proszę w razie jakiś pytań na PW, by bezcelowo nie pisać w wątku.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Jak sobie żartuje ??? tak pisałem na pw. bo dla mnie jest to dziwne piszesz o super analogówce achy i ochy , ale schematu nie podajesz .Rozumiem twój wkład i pracę włożoną w projekt ale wszyscy co przedstawiają swoje projekty na forum do ogólnego wykorzystania podają schemat aby przed zakupem elementów,PCB itp. można się było zorientować czy jest to czego się szuka czy też nie i tylko pod takim kątem dopytuję się o schemat może być bez wartości elementów rozchodzi się o topologię.Robiłem kilka pod poprzedni DAC na WM i żadne nie były zachwycające a szkoda mi czasu na kolejne które mogą zagrać ot tak, po prostu poprawnie i nic ponad to.

Dlatego napisałem wyraźnie zainteresowanym dlaczego nie będzie schematu i na jakiej zasadzie.

Oraz nawet tobie osobiście po raz drugi, że jeśli nie zgadzasz się na co masz prawo, to nie bieresz udziału w analogówce i po problemie.

Nie wiem czemu pijejsz ogólnie, że wszyscy przedstawiają swoje projekty, Na pewno nie przy takim projekcje. Czy nie był przedstawiony schemat DACa ?

Dlatego nikt nikogo nie namawia, analogówek jest co nie miara i każdy sobie może podłączyć co uważa i po problemnie.

Temat w tej konkretne sprawie uważam za zakończony.

pkrecz - jakieś więsci o płytce do analogu?

po wielu bojach z zakupami części ;-) _prawie_ złożyłem bestie, dziś wieczorem pierwsze odpalenie.

Edytowane przez kabturek

A ja chciałbym się zapytać o dwie kwestie techniczne:

1. czy byłoby zainteresowanie pomiarami zmontowanego DAC'a (na hi-endowym oscyloskopie itp.), jeśli tak ,to jakimi?

2. jakie były przyjmowane tolerancje impedancji ścieżek przy PCB DAC'a?

Z tego ,co się dowiedziałem wpływa to na jitter bardziej, niż użycie kwarca z kosmosu.

Robertus: wykonałeś ogrom pracy, dzieląc się z nami swoją wiedzą i umiejętnościami, za co mam do Ciebie wielki szacunek. Cierpliwe znosiłeś moje marudzenie o komponenty, za co mój szacunek wzrósł do rangi podziwu dla Twojej osoby. Ale proszę nie spinaj się tak z tym schematem, dla mnie się to kłóci z ideą DIY.

Może udostępnij schemat na zasadzie NDA, lub odpłatnie, skoro uważasz, że nie chcesz go upubliczniać?

Myślę, że większość tutaj na tyle szanuje Twój wkład, ze zrozumie i przyklaśnie.

Jeśli chodzi o płytkę i zestaw części, to:

LISTA NA PCB ANALOGU I CZĘŚCI:

1. ov_darkness 2xPCB 2xkpl.części (jeśli będą wspólnie zamawiane)

Edytowane przez ov_Darkness

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Zaraz zaraz. Jaka lista na analog, czy oficjalnie podałem, żę otwieram już listę na PCB do analogu ?

Oco tu chodzi...

A co do mojej pracy, dzięki za dobre słowa.

Ale to zainteresowani WM-DACem otrzymali dokładne na PW informacje, że jeśli nie godzą się na warunki, to nie biorą udziału w zamówieniu i kropka.

Jako nieliczna chyba osoba ze zwykły zjadaczy chleba zajrzałem do referencyjnego urzadzenia, robiąc projekt i testując tylko dla siebie.

Podzieliłem się tym z wami, ale widzę cały czas, iż źle zrobiłem.

Pomimo obietnic dotrzymania tajemnicy pewnej osobie i nie ujawnienia projektu, i tak jescze spotkałem się z ostrzeżeniami jakiejś podłej wszy.

Mało tego osobiście wyjaśniałem jak się przedstawia sprawa i widzę brak zrozumienia co niektórych.

Nie będę w nieskończoność to samo powtarzał.

Jeszcze jedna taka presja czy samowolka w wątku, a ostrzegam, że wycofuje kompeltnie się z owego projektu.

kabturek

Nikt nie siedzi dniami bezczynnie tylko nad płytką. A poza tym to przełożenie projektu w danym programie, w dokładny sposób, jaki został wykonany prototyp w rzeczywistości i dogranie wszystkich rzeczy też trochę trwa.

Pkrecz też ma swoje zycie i pracuje sumiennie, co z resztą widać.

Spokojnie. Na wszystko w krótce będzie czas :-)

Edytowane przez Robertus

Ja popieram Robertusa.

Postawił warunki.Każdy kto ma chęć na tą analogówkę się zgodził.No chyba że nie dostał wiadomości o sprawie na PW.

Nie rozumiem w takim razie narzekań.

Sprawa schematu.Przecież każdy kto będzie miał pcb i listę części,gdzie co wsadzi-no to już ledwo rozgarnięty przedszkolak DIY z tak prostego projektu zrysuje sobie schemat.Piszemy tu o 4 szt. opów i reszty aplikacji.Z dużo większych gotowców się zrysowywało schematy.Toż to nie kino domowe.

Też czekam z niecierpliwością na ten projekt.Nie pamiętają chyba wszyscy czasów na tym forum gdzie na pewne zamówienia do projektów czekało się nawet po pół roku.I tak realizacja tego daca trwała bardzo krótko.Chwała za to wykonawcom.

Najbardziej jestem zawiedziony że ten projekt nie jest w wersji zbalansowanej po tym jak posłuchałem mojego systemu w ten sposób podłączonego pod zbalansowanego daca.

Czy nie dało by radę z tych dwóch analogówek zrobić wersję symetryczną?

Pytam bo więcej będę wiedział jak dostanę pcb i części pod analogówkę a nie wiem czy zamawiać dwie pcb czy jedną.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam. Wreszcie dojrzałe podejście do tematu. Jak większości na szczęście :-)

Widzę że tu co niektórzy to chyba zwyczajnie nie dorośli by się określić, czy biorą udział czy nie.

Co do analogóki zbalansowanej.

Po pierwsze projekt był dostosowywany pod po wyjście niesymetryczne, podpinay pod wzmaka z dobrym rezultatem i taki pozostał.

Nie mam pojęcia jak zgrają dwie osobne analogówki, trzeba je poza tym zmodyfikować inaczej, dostosować układ niestety.

Jednak kwestje prowadzenia masy na PCB i wykonania całego projektu już szlak trafi. (gdzieś je trzeba połączyć w punktach poza płytkami)

Witam. Wreszcie dojrzałe podejście do tematu. Jak większości na szczęście :-)

Widzę że tu co niektórzy to chyba zwyczajnie nie dorośli by się określić, czy biorą udział czy nie.

Co do analogóki zbalansowanej.

Po pierwsze projekt był dostosowywany pod po wyjście niesymetryczne, podpinay pod wzmaka z dobrym rezultatem i taki pozostał.

Nie mam pojęcia jak zgrają dwie osobne analogówki, trzeba je poza tym zmodyfikować inaczej, dostosować układ niestety.

Jednak kwestje prowadzenia masy na PCB i wykonania całego projektu już szlak trafi. (gdzieś je trzeba połączyć w punktach poza płytkami)

Nic to..

Podepniemy i tą analogówkę i inną zbalansowaną.

Lepsze wygra.

Na pewno warto spróbować.

A projekt w czego razie na pewno się nie zmarnuje.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Gość

(Konto usunięte)

ov_Darkness

Nie dość,że korzystamy z czyjejś ciężkiej pracy wiedzy doświadczenia to jeszcze trzeba podać na tacy? jeśli chcesz to narysuj sobie schemat z płytki, kiedy ją otrzymasz... będziesz miał własny jedyny niepowtarzalny.

Czemu nie potrafisz docenić tego ,ze kolega Robertus potrafi znaleźć , pożyczyć najlepsze klocki świata wg nich zbudować i sprawdzić działanie sprzętu godzinami odsłuchiwać poprawiać .. by projekt był jak najlepszy....

zrób projekt analogówki do tego daca podziel się wrażeniami z odsłuchu opublikuj na forum

zbierz zamowienia na setki komponentów porozsyłaj itd itp.

to może wtedy zrozumiesz o co tak naprawdę chodzi w DIY.

Nie, no nie przesadzajmy.

Po prostu miałem okzaję zajrzeć do naprawde dobrego urządzenia audio i tyle.

No i życzliwych kumpli, aby pod ich system mogł podlączyć moje projekty-niedoróbki w fazie tworzenia.

Zrobiłem własne układy dla siebie, bo lubie w tym grzebać, które akurat dobrze zagrały, sugerując się jedynie jak jest w czymś sprawdzonym.

A że dobrze wypadło, w takim razie czemu by się tym nie podzielić...

Słowa uznania należą się również dla kolegi Pkrecza.

To on starał się przygotować płytkę do zakładu PCB w taki sposób, by była zbliżona jak prototyp.

A wyszło to profesjonalnie. :-)

Oczywiście bądżmy świadomi, iż nie będzie to jak fabryczny sprzęt uważany za urzadzenie referencyjne w audio. :-)

Ale lepszy niż diy z którymi obecnie już miałem do czynienia, czy jakieś przeróbki w urządzeniach audio.

No to może ja się pochwalę :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18546-032481400 1300300673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to może ja się pochwalę :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18546-032481400 1300300673_thumb.jpg

gratulacje. jakich lamp użyłeś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6n6p wg projektu pana Fikusa. niestety wzmocnienie jest dość duże więc muszę mocno skręcać głośność. Znalazłem na jego stronie opisy lampizacji Cd-ków z tym samym przetwornikiem, ale nie miałem okazji jeszcze ich wypróbować.

Natomiast ponieważ jestem laikiem elektronicznym i moja wiedza i doświadczenie są skromne mam pytanie do znawców lamp: jaki sygnał dać na lampy V+ czy V- czy oba. Ja dałem + na siatki natomiast widziałem na w/w stronie projekty gdzie + szedł na siatki a minus na katody, z tym że w jednym oba sygnały miały po drodze rezystory 1k natomaist w innym + szedł przez 1k a minus przez 10k - nie mam pojęcia jak były dobierane ich wartości i jaki ma to wpływ na muzykę (niestety autor w/w strony nie odpowiedział na mojego maila.

A ja odpaliłem i sygnał puściłem przez kondy od razu do wzmaka bez analogówki. Bardzo kulturalne granie. Dobra lokalizacja źródeł. Dużo powietrza i zwiewności. Dac bardzo neutralny. Pcm1794 przy nim to cięższy zawodnik. Bardziej "analogowy". U mnie gra na 8742 i myślę że podpięcie lampy będzie bardzo miłym połączeniem ale nad tym pracuję. Nie tylko ja ;) Porównam z analogówką z projektu. Mam kilka miejsc gdzie "roluję" kondami i na pewno miejscem gdzie słychać zmiany jest kond 1000uF na analogu.

Nie wiem czy widzieliście, ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest robione zamówienie na fajne trafko, które było by pasujące do tego projektu.

Ukryta Zawartość

Ja awaryjnie mam trafo zalewane 2x6v 2x250mA za 8zł i nie widzę minusów. Zero brumu szumu itp. Więc po ciula wywalać kaskę, która można przeznaczyć na analogówkę?

Do pcmki trzeba już pokaźnego trafa - obciążenie większe.

Edytowane przez homodelfinus

homodelfinus, to za mało.

Daje to po wyprostowaniu 8,4V bez obciążenia. I jeszcze spada, a miernik nawet bardzo czuły tego ci nie pokaże.

3,5V to minimalna wartość spadku napięcia do poprawnej pracy stabów na 5V. Chociaż to i tak za mało do pewnej pracy jak kiedyś sprawdzałem. Minimum 4V najlepjej.

Może i faktycznie działa, ale napięcie nie jest na pewno stabilne przy ciągle zmieniającym sie szybko poborze prądu na zasilaniu analogówym. Poza tym staby wtedy mają mniejszy wspólczynnik tłumienia niż podany w katalogu.

zephyr

Nie wiem czy widzieliście, ale tutaj jest robione zamówienie na fajne trafko, które było by pasujące do tego projektu.

Tarfo by się nadawało jak najbardziej, pod warunkiem że zgodziliby się na wykonanie odczepu 2x20V.

2x 18V to za mało. Tymbardziej, że zasilanie analogu musi być stabilne.

Tam jest jeszcze dyskretna prestabilizacja napięcia. 2x19,5V to minimum.

Edytowane przez Robertus

Też zamówiłem wczoraj trafo u Pana Lachowskiego ,TOROIDY, w wersji audio 60va do zasilania daca ,bardzo jestem ciekaw jak to wypadnie do tego na czym teraz mam ,trafa ei zalewane INDEL 20va ,jakie wogóle macie doświadczenia z trafami,w ostatnim teście high fidelity są testowane dace z zasilaczem Tediego ,który stosuje trafo toroidalne

A ile wyszło by zrobienie pojedynczej płytki pod DAC? Bo coś wiedzę że na horyzoncie nie ma kolejnego zbiorowego zamówienia.

Jeśli bym zamawiał PCB to w jakim zakładzie?Jakie pliki były by potrzebne? Jestem zielony jak trawa w tym temacie!

Wybaczcie że tak truje ale z projektów starszych DACów widzę że im więcej czasu upłynie od powstania projektu tym trudniej o części.

A ile wyszło by zrobienie pojedynczej płytki pod DAC? Bo coś wiedzę że na horyzoncie nie ma kolejnego zbiorowego zamówienia.

Jeśli bym zamawiał PCB to w jakim zakładzie?Jakie pliki były by potrzebne? Jestem zielony jak trawa w tym temacie!

Wybaczcie że tak truje ale z projektów starszych DACów widzę że im więcej czasu upłynie od powstania projektu tym trudniej o części.

wlasnie jedna osoba sprzedaje pcb i troche czesci w zakladce rozne kostki do wziecia.

• Pokaż nowe odpowiedzi