Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że dla łatwego zweryfikowania wysokości wpłat i ilości zamówionych elementów - lp.- w arkuszu powinny się pokrywać tymi z listy zamawiających.

to jest dobry pomysl, ale czy potrzebny ?

Robertus jeśli to pomoże to mogę przenieść całe zamówienie do arkusza żeby Tobie było łatwiej to ogarnąć.

Z obliczeń w arkuszu wyszło 133,91zł, wpłaciłem 132zł. Przy obliczaniach brałem pod uwagę aktualną liczbę chętnych na konkretny element. Jednak jak się okazało nie wszyscy zapłacili, rano przeleję resztę.

Chciałbym jeszcze podziękować organizatorom za poświęcony czas i pieniądze na projekt. Dzięki!

PS Co do lamp w analogu myślę, że ECC83 nie specjalnie nadają się do tego zadanie, prędzej ECC82, 6N6P bądź E80CC.

Btw Robertus z tego co widziałem część analogową zamierzasz zbudować na op-amp'ach. Będą to podwójne czy pojedyncze? Jeżeli te drugie to może warto dodać do płytki "przejściówkę" na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , mam kilka zalegających LME49710HE.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moje rozliczenie:

WM8804 - 9,65PLN 2szt. - 19,30PLN

WM8741 - 45,76 PLN 2szt. - 91,52PLN

LM2937ES-3.3/NOPB - 3,25 PLN 3szt. - 9,75PLN

LM2937ES-5.0/NOPB - 3,39 PLN 2szt. - 6,78PLN

MC7805ACTG - 1,89 PLN 6szt. - 11,34PLN

CX5032SB12000F0FLJZZ (kwarc) - 13,96 PLN 2szt. - 27,92PLN

ELLVGG3R3N (cewka pod układem U2) - 1,11 PLN 4szt. - 4,44PLN

TORX - 13,43PLN 2szt. - 26,86PLN

Razem netto: 197,91PLN + 25% + 6PLN = 253,39PLN

Moja wpłata na konto: 265,58PLN

Jest OK.

Pozdrawiam

Pierwsza wpłata:

A - 1szt - 9,65

C - 3szt - 9,75

E - 4szt - 7,56

F - 1szt - 13,96

G - 1szt - 1,11

---------------

42.03

* 1.25

----------------

52,54

+ 6,00

----------------

58,54

Druga wpłata:

TORX177 - 1szt - 13,43

----------------

13,43

* 1,25

----------------

16,78

Sumując: 75,32 pln

Wpłacono: 73,60 pln

Najpóźniej w poniedziałek przeleję różnicę (1,72 pln).

Mam pytanie, na które odpowiedź dużo wyjaśni, a mianowicie

wg jakiego "kursu sztukowego" liczymy ceny elementów?

Widzę, że dużo osób przelicza ceny stabów poniżej 100szt.,

a wydaję mi się, że ta liczba została przekroczona?

Najlepiej gdyby Robertus wpisał takie zestawienie:

element A - cena za szt.

element B - cena za szt.

...

TORX - cena za szt.

WM8804 - 12,85PLN/ 9,65PLN

WM8741 - 54,20 PLN/ 45,76 PLN/ 37,47 PLN (przy 100szt.)

LM2937ES-3.3/NOPB - 3,73 PLN/ 3,25 / 3,15 PLN (przy 100szt.)

LM2937ES-5.0/NOPB - 3,59 PLN/ 3,39 PLN

MC7805ACTG - 2,67 PLN/ 1,89/ 1,60 PLN (przy 100szt.)

CX5032SB12000F0FLJZZ (kwarc) - 24,43 PLN/ 16,29 PLN/ 13,96 PLN (przy 100szt.)

ELLVGG3R3N (cewka pod układem U2) - 1,21 PLN/ 1,11 PLN (przy 100szt.)

TORX177 - 17,26/ 13,43 PLN (powyżej 24 szt.)

Ceny pogrubione przy obecnym zamówieniu.

W związku z tym wprowadzam poprawki do moich obliczeń.

Sumując: 73,50 pln

Zatem dopłacać nie muszę.

Edytowane przez wagnerosss

Podejrzewam, że mój post zniknie szybko w tych wszystkich formalnościach, ale gdyby ktoś zdecydował się na odstąpienie płytki i części to chętnie przejmę projekt. Gdy już wszystkie elementy będą rozesłane to się przypomnę, bo wtedy pewnie będzie więc ludzi chętnych na sprzedaż.

Pozdrawiam

Mateusz

Jeśli chodzi o zamówienie częśći z Farnella to zostało już zrealizowane.

Przesyłka jest w drodze do mnie. W przyszłym tygodniu podam szczegóły jak zajmnę się segregacją i wysyłką do was.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Czekając na płytki i elementy warto zapoznać się z interesującą konstrukcją Edwarda CoCo - SPDIF Converter & Conditioner, opartej na "naszym" odbiorniku WM8804, pod adresem:

Ukryta Zawartość

Szczególnie ciekawe są pomiary odbiornika WM8804 i wnioski jakie z nich wypływają.

Ukryta Zawartość

Czekając na płytki i elementy warto zapoznać się z interesującą konstrukcją Edwarda CoCo - SPDIF Converter & Conditioner, opartej na "naszym" odbiorniku WM8804, pod adresem:

Ukryta Zawartość

Szczególnie ciekawe są pomiary odbiornika WM8804 i wnioski jakie z nich wypływają.

tak jak Robertus napisał na pierwszej stronie:

Wykorzystana tu została możliwość udoskonalania sygnału spdif i pozbywanie się jttera poprzez odbiornik WM8804.

dokładnie tak jak w CoCo. sam takiego uzywam i bardzo duzo to dało.

Ukryta Zawartość

Widzę że podczas mojej nieobecnośći na forum powstał super projekt. Szkoda że się spóżniłem.

Gratuluje , bo tak popatrzyłem zarówno prowadzenie masy dopieszczone i przemyślane jak i projekt układowy- jak choćby ta dodatkowa dioda czy dodatkowy mały kondensator odsprzęgający dla zasilania VPLL odbiornika, bo pętla PLL pracuje na ok 100MHz można by aby dorzucić dławik przed kondensatorami tymi.

Brawo:)

No i jest paczka z Farnella :-)

Jak widać wszystko jest zapakowane w orginalne szyny i taśmy od producenta.

Obecnie nie mogę wyrobić się w czasie, ale przez weekend poporcjuje to wszystko i od poniedziałku już zacznę wysyłki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Witam.

Powoli się z tym uporam. Dzisiaj wysłałem kolejną partie zamówienia.

Dałem poleconym, nie mniej koniecznie prosiłbym o potwierdzenie na PW czy przesyłka dotarła.

Edytowane przez Robertus

Dokładnie.

Ja zająłem sią organizacją części i rozsyłam z nimi paczki.

Pkrecz zajął się zamówineim PCB i on będzie rozsyłał przesyłki z płytkami.

Kilka dni temu znalazłem przypadkiem starą przystawkę pod staby 78xx. Podłączyłem precyzyjny miernik i tak z ciekawości jak je sortowałem przetestowałem ponad 300 szt. tych MC7805. :-)

Po symbolu widać, że dostałiśmy lepszą wersję militarną. (trzymająca podobno parametry w katalogu i na szersze zakresy temp. pracy)

Napięcie na wyjściu idealne. Na całość było od 5,00V do 5,03V.

I uwaga ! Na 300 przetestowanych (jest ich więcej) 2 szt. dawały ok 6,5V ! Trudno, niech strace te dwa.

Na przyszłość jednak apeluje, aby starannie (patrz ich wyprowadzenia) sprawdzić wszystkie staby na chwile przed zamontowaniem w układzie, aby zaś nie było przykrych niespodzianek, że zniszczymy jakiś scalak.

Co do układu analogowego, to projekt jest już wykonany.

Jednak muszę się zabrać i znaleźć czas, by rozebrać swój poprzedni DAC na WM8742 i podpiąć ją. I potem zabawa w dobieranie części filtracji i wejścia pod ten dac.

Trochę też zwlekałem w chwilach wolego czasu, bo dopiero dziś wieczorem wraca z urlopu kumpel mający dobry system oparty na Accuphase, który mi użyczy.

Bo żeby zrobić naprawdę dobrze grającą analogówkę trzeba jednak mieć na czym ją dobrze odsłuchać.

W związku z częstymi pytaniami o PCB.

Rozważamy możliwość wykonania kolejnej partji płytek tego DACa. Jeśli tylko będzie faktycznie pewna ilość zainteresowanych, zrobimy kolejne zamówienie na PCB.

Proszę jeszcze raz o sprawdzenie i potwierdzenie mi na PW gdy otrzymacie przesyłki z częściami.

Dzięki.

KOMUNIKAT :)))

Z tego co wiem jest jeszcze pewne zainteresowanie płytkami. Proszę o zrobienie dodatkowej listy - TAK NA SZYBKO, bo istnieje jak gdyby możliwość dorobienia płytek w miarę krótkim terminie. Umówmy się, że na POWAŻNYCH, na 100% ZDECYDOWANYCH chętnych czekam do końca tygodnia tj. do 18 lutego. POWAŻNYCH, bo nie chciałbym z płytkami "zostać na lodzie", a zlecenie musi pójść stosunkowo wcześnie :)))

KOMUNIKAT :)))

Z tego co wiem jest jeszcze pewne zainteresowanie płytkami. Proszę o zrobienie dodatkowej listy - TAK NA SZYBKO, bo istnieje jak gdyby możliwość dorobienia płytek w miarę krótkim terminie. Umówmy się, że na POWAŻNYCH, na 100% ZDECYDOWANYCH chętnych czekam do końca tygodnia tj. do 18 lutego. POWAŻNYCH, bo nie chciałbym z płytkami "zostać na lodzie", a zlecenie musi pójść stosunkowo wcześnie :)))

Nowe zamówienie na PCB

1. Rogalaf (Poważny) 2 szt.

Co do układu analogowego, to projekt jest już wykonany.

Jednak muszę się zabrać i znaleźć czas, by rozebrać swój poprzedni DAC na WM8742 i podpiąć ją. I potem zabawa w dobieranie części filtracji i wejścia pod ten dac.

Trochę też zwlekałem w chwilach wolego czasu, bo dopiero dziś wieczorem wraca z urlopu kumpel mający dobry system oparty na Accuphase, który mi użyczy.

Bo żeby zrobić naprawdę dobrze grającą analogówkę trzeba jednak mieć na czym ją dobrze odsłuchać.

A czy już wiadomo na jakich to układach będzie? Czy taki sam zestaw jak w pierwszej wersji, tzn. AD825+AD8021?

Pytam bo powoli kompletuję części i może układy miałbym już z głowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi