Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny fullrange na głośnikach Audio Nirvana

mhgawel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Czy ktoś miał do czynienia z głośnikami szerokopasmowymi Audio Nirvana? Na całym forum nie ma ani jednego postu na ten temat a jestem nimi żywotnie zainteresowany :)

Link do strony producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzi mi o jeden z dwóch modeli:

AN Super 10 Cast Frame - 350$ za parę z przesyłką do PL;

Ukryta Zawartość

AN Super 10 AlNiCo - 900$ za parę z przesyłką do PL;

Ukryta Zawartość

Same głośniki są dość pozytywnie opisywane na zagranicznych forach.

Cast Frame są rzekomo nieomal bezkonkurencyjne w kategorii jakość/cena, o wersji AlNiCo niewiele niestety można znaleźć :/

Do pierwszego forumowicze proponują obudowy bass-reflex albo też tuby (BLH), MLTL (nie wiem jaka jest polska nazwa) i odgrody (OB).

Do drugiego ze względu na większy Qts (katalogowo ok. 0,55, w rzeczywistości podobno rzędu 0,75) - OB i semi-OB lub obudowy zamknięte.

Producent zaleca do wszystkiego swoje obudowy BR w różnych rozmiarach, ale cieszą się one już nieco mniejszym uznaniem wśród komentatorów.

Jeśli ktoś coś wie lub miał/ma z nimi do czynienia a także jest w stanie podzielić się swoją wiedzą to będę bardzo rad.

Pozdrawiam,

mhgawel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co taki duży głosnik ? 8" to lepszy kompromis. Wybór jest duży. Z ciekawszych: SONIDO i TangBand.

Jeśli interesuje cię żywy, realistyczny dźwiek to polecam głośniki z dużym magnesem i małym xmax. W OB tylko z basowym wzpomaganiem.

No ale te 8" to lepszy kompromis między czym a czym lub w jakiej kwestii?

Głośników 8" jest na rynku masa: Fostexy, Lowthery, Beymy, wymienione przez Ciebie SONIDO i TangBand, kilka chińczyków, których nazw nie wspomnę i pewnie wiele, wiele innych. Znakomita ich większość ma niestety to jedno ograniczenie, że wymaga obudów tubowych lub wspomagania basu. Głośniki AN 10" pozwalają zaś na konstrukcje B-R z przyzwoitym, nisko schodzącym basem bez dodatkowych zabiegów. Większy głośnik = większy bas (w bardzo dużym uproszczeniu).

Co prawda AN nie są bez wad, bo mają wznoszącą charakterystykę w górnych rejestrach co trzeba ogładzić filtrem; BSC też jest zalecane. Można by rzec, że cały urok szerokopasmowca, rozumianego jako pojedynczy głośnik spięty na żywca kablem ze wzmacniaczem, szlag trafia. Wrażenia odsłuchowe (przynajmniej wg opisów) pozwalają jednak nieco przymknąć na to oko.

Co do kwestii technicznych to Xmax=1mm jest chyba wystarczająco niskie dla realistycznego odtworzenia muzyki.

Podsumowując:

1. Dzięki za odpowiedź i sugestie.

2. Czekam z niecierpliwością na kogoś kto miał do czynienia z głośnikami AN ;)

Pozdrawiam,

mhgawel

Po co taki duży głosnik ? 8" to lepszy kompromis. Wybór jest duży. Z ciekawszych: SONIDO i TangBand.

Jeśli interesuje cię żywy, realistyczny dźwiek to polecam głośniki z dużym magnesem i małym xmax. W OB tylko z basowym wzpomaganiem.

Wiekszy glosnik to znacznie gorsze soprany. Glosniki do BR maja mniejszy magnes, a co za tym idzie, gorsza kontrole. Lepiej zainwestowac w sprawdzonà tube lub zainstalowac BSC. Uzywanie mniejszego magnesu tylko po to by uniknac BSC lub tuby - nie ma sensu. Straty szczególow i mikrodetali spowodowane mniejszym magnesem sa ZNACZNIE wieksze niz poprzez uzycie BSC.

No i właśnie 10" AN jest takim kompromisem w kwestii równowagi bas-sopran. Większe głośniki tj. 12 i 15" wymagają już dodatkowego tweetera. Ten ostatni zresztą produkowany jest też w wersji coax, żeby niedostatki wysokich jakoś nadrabiać.

Jeśli chodzi o rozmiar magnesu to porównując głośnik AN 8" z analogicznym rozmiarowo Fostexem FE206eN mamy następujące wartości: średnica identyczna (145mm), wysokości Fostex nie podaje więc nie ma jak porównać, ale masy wynoszą odpowiednio 1400g dla AN i 1067g dla Fostexa, można zatem wysnuć wniosek, że AN ma większy magnes.

Wersja AN 10" ma ten sam magnes co AN 8", co przy większym MMs rzeczywiście pogorszy kontrolę. Ale można porównać np. Eff/no, które dla wersji 8" wynosi 3.0% a dla 10" 2,4% (Fostex 206 ma 2,68%). Wersja AlNiCo głośnika 10" ma magnes ważący ok. 1kg i no=1,214%, więc ze wszystkich wymienionych będzie miała pewnie najbardziej gładki dźwięk. No i tak różne parametry można porównywać w nieskończoność...

Co do wyboru obudowy to głośniki AN zarówno w wersji 8" jak i 10" można swobodnie wykorzystywać w BR, ale też i w tubach, MLTL itd. I ta właśnie wszechstronność mnie ku nim skłania.

Jeśli zaś chodzi o baffle-step to występuje chyba we wszystkich kolumnach w mniejszym czy większym stopniu i BSC i tak wypadałoby zabudować.

Tak czy siak nie zmienia to faktu, że jestem zainteresowany głośnikami Audio Nirvana ;)

mhgawel

Wiekszy glosnik to znacznie gorsze soprany. Glosniki do BR maja mniejszy magnes, a co za tym idzie, gorsza kontrole. Lepiej zainwestowac w sprawdzonà tube lub zainstalowac BSC. Uzywanie mniejszego magnesu tylko po to by uniknac BSC lub tuby - nie ma sensu. Straty szczególow i mikrodetali spowodowane mniejszym magnesem sa ZNACZNIE wieksze niz poprzez uzycie BSC.

Słuchałem dziś Sonido 18cm w wersji Alnico. Bardzo wysoka klasa głośnika. Bardzo żywy dźwięk. Wyśmienite rozciągnięcie pasma do góry. Parametry dla Horna.

A tak z ciekawości co to za model? Na stronie Sonido nie widzę niczego z magnesami Alnico. O ile wiem to produkowali lub produkują głośniki w dwóch wersjach: pod horna i pod BR, ale na stronce tylko głośniki pod horna mają pokazane.

Słuchałem dziś Sonido 18cm w wersji Alnico. Bardzo wysoka klasa głośnika. Bardzo żywy dźwięk. Wyśmienite rozciągnięcie pasma do góry. Parametry dla Horna.

A tak z ciekawości co to za model? Na stronie Sonido nie widzę niczego z magnesami Alnico. O ile wiem to produkowali lub produkują głośniki w dwóch wersjach: pod horna i pod BR, ale na stronce tylko głośniki pod horna mają pokazane.

SFR175A (A jak alnico).

Wersja pod BR to SWR175 (również występuje w obydwu wersjach magnesów)

Słucham od kilku dni i mimo wad jakie niosą ze sobą tego typu przetworniki (papierowy fullrange z whizzerem), to jestem nim cały czas zachwycony. Rozważam zakup za jakiś czas. Niestety trzeba zapłacić prawie 1200zł za parę.

Te 1200zł to ciut więcej niż AN z magnesem ferrytowym.

Gdzie można znaleźć więcej informacji na ich temat? Strona www.sonido.hu jest dość lakoniczna niestety... Czy ktoś tym w Polsce handluje czy trzeba ściągać z Węgier?

SFR175A (A jak alnico).

Wersja pod BR to SWR175 (również występuje w obydwu wersjach magnesów)

Słucham od kilku dni i mimo wad jakie niosą ze sobą tego typu przetworniki (papierowy fullrange z whizzerem), to jestem nim cały czas zachwycony. Rozważam zakup za jakiś czas. Niestety trzeba zapłacić prawie 1200zł za parę.

Te 1200zł to ciut więcej niż AN z magnesem ferrytowym.

Gdzie można znaleźć więcej informacji na ich temat? Strona www.sonido.hu jest dość lakoniczna niestety... Czy ktoś tym w Polsce handluje czy trzeba ściągać z Węgier?

Przesyka z Węgier kosztuje 20 euro.

SFR 145-8/F - 140,-EUR/pair + 20,-EUR sipping

145-8/A - 180,- " - "

175-8/F - 216,- " - "

175-8/A - 256,- " - "

200-8/F - 306,- " - "

200-8/A - 346,- " - "

SWR 200-8/F - 286,- " - "

200-8/A - 336,- " - "

SCW 300-8/F - 198,-EUR/PAIR + 23,-EUR sipping

Ceny całkiem zachęcające w porównaniu z AN, w szczególności jeśli chodzi o wersje Alnico. No i przesyłka ciut tańsza (20€ zamiast 100$).

Myślę, że SWR200-8/A lub SFR200-8/A to byłyby moje typy. Ktoś na diyaudio.com zbudował kolumny na SWR w oparciu o projekt otrzymany z Sonido.

Muszę poczytać na ich temat :)

Dzięki za informacje.

SFR 145-8/F - 140,-EUR/pair + 20,-EUR sipping

145-8/A - 180,- " - "

175-8/F - 216,- " - "

175-8/A - 256,- " - "

200-8/F - 306,- " - "

200-8/A - 346,- " - "

SWR 200-8/F - 286,- " - "

200-8/A - 336,- " - "

SCW 300-8/F - 198,-EUR/PAIR + 23,-EUR sipping

Ceny całkiem zachęcające w porównaniu z AN, w szczególności jeśli chodzi o wersje Alnico. No i przesyłka ciut tańsza (20€ zamiast 100$).

Myślę, że SWR200-8/A lub SFR200-8/A to byłyby moje typy. Ktoś na diyaudio.com zbudował kolumny na SWR w oparciu o projekt otrzymany z Sonido.

Muszę poczytać na ich temat :)

Dzięki za informacje.

W szczególnosci 200 i 175 mają duzo bardziej wyrownana charkterystyke od AN. Prawie linijka :)

Podaj adres to podeślę ci projekty i pomiary.

Hej,

[email protected] albo [email protected]

Z góry dziękuję :)

W szczególnosci 200 i 175 mają duzo bardziej wyrownana charkterystyke od AN. Prawie linijka :)

Hej,

[email protected] albo [email protected]

Z góry dziękuję :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.