Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna igła do gramofonu ADAM

merlin

Rekomendowane odpowiedzi

mam takie pytanie która igła ma "cieńsze wyjście" tzn w której ten metalowy romb który się wsuwa do wkładki jest mniejszy czy większy bo ja potrzebuje tego mniejszego a póki co to szukam tego po omacku - mam Adama (od kilku dni) i wkładkę typu MF 10... ale nie wiem którą i do jakiej igły. jedno jest pewne - nie jest to MF-100 i MF-104 bo te już sprawdzałem - mają za szerokie styki i nie wchodza do gniazda wkładki. więc może to jest MF-101 albo MF-105?

help hilfe...

https://www.audiostereo.pl/topic/7541-potrzebna-ig%C5%82a-do-gramofonu-adam/
  • Redaktorzy

Wymień całą wkładkę, na MF-cokolwiek, jeśli już musisz. A jeśli nie musisz (bo to już zleżały syf), to kup jakąś współczesną wkładkę typu MM i po kłopocie.

serdeczne dzięki. Tata ma co prawda nieużywaną komplatną MF-100 (trzyma w zapasie do swojego G8010) ale w tym układzie to faktycznie chyba wykombinuję coś lepszego dla mojego Adamka. wcześniej miałem Bernarda ale 2 razy musiałem mu naprawiać linkę od tego cięgna do elektromagnesu bo się zrywała. w końcu za trzecim razem była już za krótka i musialem użyć struny od gitary... E1... zadziałało więc go sprzedałem a w zasadzie wymieniłem "u żyda" na Adama... Niezły deal jak widzę ;) brak mu tylko igły.

jeszcze raz serdeczne dzięki

Merlin

• 5 lat później...

Mój gramofon Adam GS 420 jest właśnie w naprawie. Niedawno mocno się zastanawiałem nad zakupem jakiegoś nowego - starego gramofonu, ale skoro udało mi się znaleźć fachowca, któremu chce się pochylić nad moim zasłużonym sprzętem to na początek może być to dobre rozwiązanie.

Jednak, żeby mój sprzęt marki krajowej - Unitra zagrał, potrzebna będzie wkładka i stąd mój post. Co możecie mi doradzić z obecnie dostępnego asortymentu. Bo wątek który tym postem odświeżam kończy się na 2004 roku. I nie mogę znaleźć wkładek o których tu mowa a poza tym może pojawiły się jakieś nowe rozwiązania.

Co teraz używacie sami lub uważacie że mogłoby się sprawdzić w tym chyba szczytowym osiągnięciu polskiego przemysłu w zakresie produkcji gramofonów ? Jaką wkładkę i igłę polecacie jako sensowną i pasującą do tego sprzętu ?

Proszę także o poradę w zakresie przedwzmacniacza, bo także nie posiadam.

A ochota na słuchanie winyli opanowała mnie straszna. Najbardziej byłem zaskoczony tym, że w tej formie płyty wydają obecnie, polskie kapele ze sceny punkowej.

Nie jest ze mną dobrze. bo odpowiadam już sam sobie. Ale chodzi mi szczególnie o rzecz następującą.

Domyślam się już, że ponieważ nie jest to gramofon jakiś szczególnie wybitny, to raczej każda niedroga wkładka będzie się do niego nadawała. Chodzi mi natomiast o rzecz taką. Które z tych wkładek będą spokojnie pasowały także wielkością tzn. da się je zamocować i żeby nie zaburzyły właściwej pozycji ustawienia ramienia. Bo jak rozumiem ramie powinno być równolegle do płyty?

A taki ortofon np. wygląda mi że jest wyższy niż moja dotychczasowa wkładka MF-102.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.