Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V1067 i Monitor Audio BR6 5.0

montero

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawana jestem posiadaczem RX-V1067. Do tego zestaw MA BR6 fronty bi-amped,BR2 tyly i BRLCR jako centralny. Slucham duzo muzyki (koncerty bluray dts hd-ma 5.1 i do tego flac i sacd - tu polecam ten model yamahy z racji na pelne DSD).

Zamierzam kupic jakis dobry,ale nie za drogi subwoofer. Pokoj 30 m2.Chodzi o uzupelnieie dolnego pasma

Najbardziej mi przypadl do gustu REL T1, albo cos ze stajni BK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo mocniejszy

Ukryta Zawartość

Cenowo sa one zblizone. Co byscie polecili? Jaki inny dobry sub do muzyki?Czy ma ktos doswiadczenia z odsluchem suba podlaczonego na high level poprzez Gas Tight Neutrik?

Prosze o opinie. Dziekuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/75439-yamaha-rx-v1067-i-monitor-audio-br6-50/

Tak przy okazji.. z jakiego źródła korzystasz (napisz jaki konkretnie model odtwarzacza) i jak oceniasz współpracę z w/w amplitunerem? Czy FLACi można odtwarzać z USB (np. pendrive, hdd)?

P.s. Ostatnio słuchałem tandemu RXV 1067 + BD 667 wraz z Bowers'ami podłogowymi serii 6 (modelu nie pamiętam) - tylko pod katem stereo. Przyznam grało całkiem fajnie jak na ampli+BD w stereo.

Od niedawana jestem posiadaczem RX-V1067. Do tego zestaw MA BR6 fronty bi-amped,BR2 tyly i BRLCR jako centralny. Slucham duzo muzyki (koncerty bluray dts hd-ma 5.1 i do tego flac i sacd - tu polecam ten model yamahy z racji na pelne DSD).

Zamierzam kupic jakis dobry,ale nie za drogi subwoofer. Pokoj 30 m2.Chodzi o uzupelnieie dolnego pasma

Najbardziej mi przypadl do gustu REL T1, albo cos ze stajni BK

Ukryta Zawartość

albo mocniejszy

Ukryta Zawartość

Cenowo sa one zblizone. Co byscie polecili? Jaki inny dobry sub do muzyki?Czy ma ktos doswiadczenia z odsluchem suba podlaczonego na high level poprzez Gas Tight Neutrik?

Prosze o opinie. Dziekuje.

mam BX6 + sub ten drugi z linka (XXLS400) tylko z głośnikiem promieniującym do dołu

do muzyki jest bardzo dobry (szybki bas), schodzi również bardzo nisko choć nie ma takiej mocy jak porządny sub z bas reflexem (miałem poprzednio Infinity Beta SW12 500W)

tego suba kupiłem jeszcze gdy miałem poprzednie kolumny ale teraz do muzyki go już nie włączam, bo za rzadko coś tam uzupełnia na dole pasma...

na Twoim miejscu na próbę podpiąłbym te kolumny pod mocny wzmacniacz (typu HK 680) i kupiłbym suba mocniejszego do 5.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@don- odsluchaj gdzies BXW10-zobaczysz jak te malenstwo gra, jest przepasc miedzy nim a BRW10- mialem wczesniej jbl es250p i naprawde mala roznica miedzy nimi w kinie na 20m.kw. - w stereo BXW10 krotko piszac nokautuje es250p..

w skrocie :

-do kina BXW10 jest prawie jak es250p a w stereo o 2 klasy wyzej jak jbl..

-do kina BXW10 jest o klase wyzej jak es150p

-sprawnosc BXW10 jest w odsluchu wyzsza jak BRW10 kino/stereo......

możliwe, nie słuchałem subwooferów od MA ;)

z tym że patrząc na parametry i wagę to bardzo kiepsko to wygląda w stosunku do subów od BK a cena podobna...

XXLS400 - 30cm peerless, 400W wzmacniacz i 28kg wagi , BXW10 - 25cm, 200W wzmacniacz i 11 kg wagi

Tak przy okazji.. z jakiego źródła korzystasz (napisz jaki konkretnie model odtwarzacza) i jak oceniasz współpracę z w/w amplitunerem? Czy FLACi można odtwarzać z USB (np. pendrive, hdd)?

P.s. Ostatnio słuchałem tandemu RXV 1067 + BD 667 wraz z Bowers'ami podłogowymi serii 6 (modelu nie pamiętam) - tylko pod katem stereo. Przyznam grało całkiem fajnie jak na ampli+BD w stereo.

Flac,mkv - egreat S1A

Bluray,sacd - Sony BDP-s570

Nie narzekam nawet bez subwoofera gra to ladnie,chociaz wolalbym zaniemic sony na BD-S1067 yamahy. Ogolnie jak na razie jestem zadowolony z tego ampla,jezeli chodzi o obraz jak i muzyke.Jednak moge go tylko porownac do STR-DA2400ES,ktorego mialem wczesniej. Nie mialem czasu go potestowac pod katem roznych funkcji sieciowych ani tez bezposrednio z czytnikow usb. Potestuje i napisze.

W sumie to mam dwie opcje. Dzwonilem do dealerow MA i moge kupic RXW-12 ex-demo za 450 funtow z mozliwoscia wczesniejszego przetestowania w domu.

Druga to wlasnie XXLS400,ktory bardzo mi siedzi w glowie,bo monolith za duzy. Zona by mnie zabila:)

możliwe, nie słuchałem subwooferów od MA ;)

z tym że patrząc na parametry i wagę to bardzo kiepsko to wygląda w stosunku do subów od BK a cena podobna...

XXLS400 - 30cm peerless, 400W wzmacniacz i 28kg wagi , BXW10 - 25cm, 200W wzmacniacz i 11 kg wagi

Człowiek się uczy przez całe życie. Zawsze byłem przekonany, że o jakości dźwięku decydują inne parametry, a tu się dowiaduję, że podstawowe znaczenie mają kilogramy i centymetry. Nie stopnie Kelvina przypadkiem?

Epatowanie się mocą też chyba nie znajduje uzasadnienia. W zwykłym pokoju odsłuchowym 200 W suba wystarczy z ogromną nawiązką, Przecież nie nagłaśniamy sali kinowej.

masz rację, to kup sobie suba z 16cm głośnikiem i będzie gitara, w końcu rozmiar głośnika w przypadku suba to nie jest podstawowy parametr...

200W w przypadku suba zamkniętego to nie jest wcale wiele, zresztą nie o moc tutaj chodzi ale bardziej o kontrolę na głośnikiem, a waga mówi wiele o jakości wykonania obudowy i o tłumieniu drgań

poza tym rozmiar głośnika owszem, ma wielkie znaczenie w tym przypadku bo pokój kolegi ma 30m, więc 25cm w obudowie zamkniętej może co najwyżej wystarczyć do delikatnego wypełnienia dołu ale na pewno nie do fajnych wrażeń na filmach, xxls400 na pewno wypadnie tutaj zdecydowanie lepiej, choć to nie jest nadal to samo co potężny sub z bas reflexem

200W w przypadku suba zamkniętego to nie jest wcale wiele,

25cm w obudowie zamkniętej może co najwyżej wystarczyć do delikatnego wypełnienia dołu ale na pewno nie do fajnych wrażeń na filmach

Ja mam 25 cm w obudowie zamkniętej (BXW10), pokój 18 m2 i basu mogę mieć więcej niż aż nadto. Wzmocnienie na subie jest ustawione na 1/3 mocy, inaczej system automatycznej kalibracji MCACC wrzeszczy aby zmniejszyć moc na subie (Subwoofer Volume Down)

Montero napisał wyraźnie w podtytule do niniejszego wątku: "Jaki suboofer polecacie do muzyki?". Więc dywagacje na temat "fajnych wrażeń na filmach" są jakby nie na temat.

masz prawie 2x mniejszy pokój od kolegi i nie masz punktu odniesienia co oznacza uzupełnienie dolnego pasma w przypadku mocnych podłogówek BX6, które kolega i ja posiadamy, Ty masz małe monitory i tutaj taki mniejszy sub jest logicznym posunięciem

jak już pisałem - ja nie widzę zbytnio potrzeby włączania suba do BX6, z tym że dotyczy do stereo, przy dedykowanej ścieżce LFE możliwe, że korzyść jednak będzie wyraźna

tak czy inaczej, w tej samej cenie zdecydowanie lepiej wygląda propozycja suba z BK, wszystkie parametry, przynajmniej te które można zmierzyć na jego korzyść, bezpośredniego porównania pewnie i tak nie będzie...

ex-demo RX-SW w tej cenie to też niezła propozycja do muzyki, jeszcze można zerknąć na Velodyne 10/12Q - niby bas reflex ale gra...

masz małe monitory i tutaj taki mniejszy sub jest logicznym posunięciem

przy dedykowanej ścieżce LFE możliwe, że korzyść jednak będzie wyraźna

lepiej wygląda propozycja suba z BK, wszystkie parametry, przynajmniej te które można zmierzyć na jego korzyść, bezpośredniego porównania pewnie i tak nie będzie...

Małe monitory to są BX1. Ja mam większe BX2. Masz rację: przy dedykowanej ścieżce LFE obecność suba ma kardynalne znaczenie, a wielokanałowe nagrania muzyczne tę ścieżkę mają. I właśnie dlatego, że ja prawie wyłącznie słucham muzyki - preferuję układ, gdy wszystkie głośniki są od tego samego producenta i z tej samej serii. To gwarantuje, że są wzajemnie do siebie akustycznie dostrojone i jako zestaw 5.1 tworzą jedną koherentną całość, jeden spójny system. W odsłuchu muzycznym ma to szczególne znaczenie.

Pozdrawiam.

Dzięki szanowni forumowicze za odpowiedzi. Wszystkie są bardzo wartościowe. Począwszy od które mówią,że lepiej trzymać się jednego producenta i moc wcale nie jest najważniejsza. Do tych,które odnoszą się do budowy subwoofera,jego parametrów i nawet wagi,co jednak jest ważne. Przewertowałem dziesiątki wątków na wielu forach zagranicznych i opinie są takie,że najlepszą opcją są subwoofery z bk.Nie licząc prawie niedostępnych z oferty SVS. Seria BX MA to podobno najbardziej nieudana linia subów. Tak powiedział jeden z przedstawicieli MA.Szczerze to nie wierzę w to za bardzo. Ostatecznie każdy podkreślił,że najważniejsze znaczenie ma odsłuch w pomieszczeniu. Idąc za tym nie pozostaje mi nic innego jak zamawiać,słuchać i odsyłać jak coś nie pasi.

Jutro mają dostarczyć RSW12, w pomiedziałek BX10, i przed świętami XXLS400. Bedę miał także na dwa dni XLS200 MK2.

Ogólnie mam mętlik w głowie,ale chętnie opiszę moje wrażenia. Pozdrawiam.

W obrębie dwóch linii jednego producenta mamy dwa suby o praktycznie takich samych wymiarach zewnętrznych: RXW 12 i BX 10, przy czym ten pierwszy jest ponad dwa razy cięższy. To jednak daje do myślenia. Wiadomą rzeczą jest, że nizszy model nie jest taki lekki, bo super nowoczesny, tylko dlatego, że cięto koszty.

Skoro subwoofer waży tyle co jeden monitor RX2 - to o czym w ogóle mówimy?

Widziałem głośnik w RXW 12 - wygląda imponująco, magnes ma średnicę 18 cm i do tego jest odpowiednio "gruby".

Obudowa bardzo solidna z 25 mm MDF.

Nie zastanawiałbym się nawet minuty, szczególnie że w pomieszczeniu 30m2 subwoofer z 25 cm głośnikiem w małej obudowie zamknietej nie da sobie rady.

A w RXW 12 głośnik ma 30cm, wzmacniacz 500W. Będzie dobrze i w muzyce i w kinie.

Muszę się (częściowo) z Mczajem nie zgodzić w trzech sprawach.

Po pierwsze: w moim głębokim przekonaniu - SW powinien być z tej samej serii co reszta. Przynajmniej w zastosowaniach muzycznych jest to warunek sine qua non. Jak pisałem w innym miejscu - moja droga do decyzji o nowym zestawie głośników była długa. Każdą wolną chwilę poświęcałem na odsłuchy i porównania. W końcu na "placu boju" został Monitor Audio. Porównywałem serie BR, RX i najnowszą BX. Każda gra moim zdaniem znakomicie, ale każda też ma swoją charakterystykę brzmieniową, inną od pozostałych. Jeżeli ma to być (jak w moim przypadku) zestaw 5.1 do słuchania muzyki - to niezwykle ważną sprawą jest jednolitość i spójność akustyczna. SW daje podbudowę na samym dole, ale musi się ona wpisywać w charakterystykę reszty zestawu. Nie robiłem eksperymentów typu zestaw oparty na BX + sub RXW12. Jednak chyba każdy z nas, audio hobbystów, ma coś co się nazywa wyobraźnią akustyczną. Seria RX gra na tyle inaczej od BX, że stawiam dolary przeciw orzeszkom: taka kombinacja nie zagrałaby najlepiej.

Po drugie: BXW10 jest według mnie subwooferem rewelacyjnym. Przytoczona powyżej przez jednego z Szanownych Forumowiczów wypowiedź (rzekomo) sprzedawcy MA jest zdumiewającym rozmijaniem się z rzeczywistością. Mój pokój ma 18 m2 (nie 30 m2) i BXW10 sprawuje się tam znakomicie.

Po trzecie: ja bym nie przeceniał aspektu wagi. Może tak być (i coraz częściej jest), że mniejsza waga wynika nie z oszczędności, ale właśnie z nowocześniejszych rozwiązań. Ten temat był już dyskutowany w innym wątku. Wystarczy, że magens głośnika jest nie tradycyjny ferrytowy, ale zrobiony z jakiegoś metalu z grupy lantanowców (np. z neodymu - wcale nie tak znów drogiego) i już mamy kilka kilogramów mniej przy jednocześnie znacznie lepszych parametrach.

Głośniki niskotonowe z magnesem neodymowym są pewnie droższe od całego suba z tradycyjnym wooferem... ;) A teraz, gdy chińczyki trzymają ziemie rzadkie w garści ceny mogą poszybować... ;) Taki mały offtop.

A wracając do Yamahy, mam kilka pytań do jej użytkowników, jak się sprawuje w roli odtwarzacza plików?

Odtwarza je (flac i wav) bez przerw (gapless playback)?

Jak wygląda nawigacja po zasobach przy użyciu wyświetlacza ampli?

Wybór plików możliwy jest tylko przy użyciu strzałek góra / dół (co jedną pozycję), czy da radę przeskakiwać więcej pozycji (coś a la page up / page down lub +10 / -10); że już o luksusie wybierania klawiaturą pilota alfabetycznie, jak sms, nie wspomnę...;) ?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

BXW10 gra naprawde rewelacyjnie na 20m.kw w kinie i z naciskiem na stereo- volume suba ustawione na 40% i trzesie pomieszczeniem az milo a w stereo piekny bas bez rozlazlosci- wczesniej mialem jbl es250 w kinie rewelacja a w stereo szkoda mowic- niedowiarkom zalecam odsluch...;]

Po pierwsze: w moim głębokim przekonaniu - SW powinien być z tej samej serii co reszta. Przynajmniej w zastosowaniach muzycznych jest to warunek sine qua non.

Po trzecie: ja bym nie przeceniał aspektu wagi. Może tak być (i coraz częściej jest), że mniejsza waga wynika nie z oszczędności, ale właśnie z nowocześniejszych rozwiązań.

Co do suba z tej samej serii - to jakieś pomieszanie pojęć. Już nawet nie będę przytaczał publikacji w temacie, które w kwestii suba najczęściej mówią to samo (nie musi być z tej samej serii), ale nawet na logikę wiadomo, że o spójności "seryjnej" w zestawie to można mówić wyłącznie w realcji przody-centralny-tyły. Sub ma jak najlepiej odtworzyć pasmo poniżej powiedzmy 100Hz. Przynależność do serii nie ma żadnego, podkreślam: żadnego znaczenia. W czym niby BX 10 jest spójnieszy z resztą głośników? I w czym niby lepszy RXW 12 miałby mu ustępować w tej konfiguracji? Krótko - sub ma być po prostu jak najlepszy. Kropka. Nie ma co dorabiać teorii do zakupu suba niższej serii.

Co do wagi. Tak się dziwnie składa, że czym droższy tym cięższy. I najczęściej - czym cięższy tym lepszy. Skrajną naiwnością jest sądzić, że hiper materiały są stosowane w budżetowych subach. Po prostu - magnes mniejszy, ścianki cieńsze. Wystarczy popatrzeć na "robierane" zdjęcia tanich subów w Audio czy Audio-Video. Tanizna nie nowoczesność. Spójrzmy prawdzie w oczy zamiast tworzyć jakieś (niepotwierdzone teorie). Magnes neodymowy w głośniku niskotonowym - owszem, stosuje np Dynaudio ale w modelu Special 25 za 2 dychy, co nie przeszkadza temu monitorowi być bardzo ciężkoim btw.

o spójności "seryjnej" w zestawie to można mówić wyłącznie w realcji przody-centralny-tyły. Sub ma jak najlepiej odtworzyć pasmo poniżej powiedzmy 100Hz. Przynależność do serii nie ma żadnego, podkreślam: żadnego znaczenia.

To jest Twoje zdanie, do którego każdy ma niezbywalne prawo. Gdyby spójność seryjna nie miała znaczenia - to by robiono jeden, może dwa suby do wszystkiego. Nie bawiono by się w inny sub do M, inny do Bronze, inny do Silver, inny do Gold, a jeszcze inny do Platinum. Logika Drogi Watsonie.

W czym niby BX 10 jest spójnieszy z resztą głośników? I w czym niby lepszy RXW 12 miałby mu ustępować w tej konfiguracji?

Proponuję zrób doświadczenie i posłuchaj np. zestawu głośników Monitor Audio np. z subem Harman Kardon. Przekonasz się osobiście co mam na myśli mówiąc o niespójności SW z resztą zestawu.

Nie ma co dorabiać teorii do zakupu suba niższej serii.

Nie dorabiam żadnej teorii do niczego. Osobiście uważam, że sub ma być z tej samej serii i konsekwentnie przestrzegam własnych zasad. Słuchałem BR, RX, BX i wybrałem BX. Bo MNIE najbardziej odpowiadały. Logicznym następstwem był sub serii BX.

Skrajną naiwnością jest sądzić, że hiper materiały są stosowane w budżetowych subach.

Neeodym hiper matieriałem??? Ciekawe dlaczego zwyczajne proste magnesy neodymowe można kupić na bazarze za jakieś śmieszne pieniądze. Nie będę pisał do czego ludzie ich używają, aby nie być posądzonym o propagowanie zachowań niezgodnych z prawem.

Magnes neodymowy w głośniku niskotonowym - owszem, stosuje np Dynaudio ale w modelu Special 25 za 2 dychy, co nie przeszkadza temu monitorowi być bardzo ciężkoim btw.

Jest drogi ze względu namagnes neodymowy? A może raczej ze względu na szereg innych czynników?

Autorytatywny ton Twoich wypowiedzi jest zupełnie niepotrzebny.

Bobcat, MA robi kilka subów, bo robi suby różnej jakości i w różnej cenie. Co nie zmienia faktu, że sub z wyższej serii będzie lepszy także w otoczeniu głośników z niższej serii. Nie napisałeś znowu w czym BX10 miałby być lepszy od RXW12. Pls bez ogólników - konkretnie. Bo ja konkretnie napiszę, że RXW 12 ma (jak każdy aktywny sub) regulację natężenia i górnej częstotliwości odcięcia - więc ze zgraniem z resztą BX-ów nie będzie. Co zostaje - barwa, szybkość, dynamika - te zapewne są lepsze w modelu wyższym.

Bobcat, zamiast ironii - pls podaj po prostu kilka przykładów, gdzie w budżetowych seriach stosuje się hiper-nowoczesne-lekkie materiały. Ja podałem przykład -który wykpiłeś. A niesłusznie, bo mylisz magnesiki neodymowe w wysokotonówkach z tymi w głośnikach średnio i niskotonowych. Inne przykłady - Paradigm Signature (głośniki średniotonowe), nowa seria 800 B&W. To wszystko są naj lub prawie najwyższe serie.

w przypadku subów trudno pisać o "charakterze brzemienia"

jak jest dobry sub to do każdych kolumn przypasuje, w przypadku dużych kolumn sub powinien jednak dawać odczuwalną różnicę w stosunku do frontów... do BX2 na pewno pasuje taki stosunkowo nieduży sub z tej samej serii ale do BX6 już miałbym poważne wątpliwości, owszem, na pewno coś uzupełni i doda ale pytanie czy na tyle dużo aby efekt był satysfakcjonujący w takim sporym pomieszczeniu ? wg mnie jednak nie

gdy miałem Paradigmy 9v5 różnica była bardzo wyraźna po włączeniu suba BK (nie chodzi moc, ale takie wypełnienie i zejście), ale BX6 grają dużo lepiej pod tym względem , jak pisałem - ja swojego xxls400 nawet nie włączam do muzyki, bo efekt jest minimalny a to z pewnością jest sub o większym potencjale od BXW10

Zgadza się.

Pytanie retoryczne - co lepsze:

- dobre głośniki i przyzwoity sub czy:

- dobre głośniki i bardzo dobry sub

Oraz - czy jakość basu w zestawie 5.1 może być za dobra?

Co do "dedykowania" suba do danej serii - to trzeba mieć świadomość, że idąc w dół cennika, to "dedykowanie" polega na coraz to większych oszczędnościach.

Po to, żeby nabywca, który planuje wydać na suba kwotę X mógł sobie z oferty tego producenta coś kupić. Przy założeniu "costs-no-object" do serii BX i RX byłyby dołączane suby z serii Gold. To tak w dużym uproszczeniu.

Bobcat, MA robi kilka subów, bo robi suby różnej jakości i w różnej cenie. Co nie zmienia faktu, że sub z wyższej serii będzie lepszy także w otoczeniu głośników z niższej serii. Nie napisałeś znowu w czym BX10 miałby być lepszy od RXW12. Pls bez ogólników - konkretnie. Bo ja konkretnie napiszę, że RXW 12 ma (jak każdy aktywny sub) regulację natężenia i górnej częstotliwości odcięcia - więc ze zgraniem z resztą BX-ów nie będzie. Co zostaje - barwa, szybkość, dynamika - te zapewne są lepsze w modelu wyższym.

Bobcat, zamiast ironii - pls podaj po prostu kilka przykładów, gdzie w budżetowych seriach stosuje się hiper-nowoczesne-lekkie materiały. Ja podałem przykład -który wykpiłeś. A niesłusznie, bo mylisz magnesiki neodymowe w wysokotonówkach z tymi w głośnikach średnio i niskotonowych. Inne przykłady - Paradigm Signature (głośniki średniotonowe), nowa seria 800 B&W. To wszystko są naj lub prawie najwyższe serie.

Mczaju dlaczego (intencjonalnie?) przeinaczasz moje wypowiedzi? Ja nie pisałem, że BXW10 jest lepszy od RXW12. Napisałem wyłącznie, że lepiej się wkompnowuje, lepiej pasuje do brzmienia serii BX. Pytasz na co konkretnie zwróciłem uwagę. Uprzejmie służę wyjaśnieniem. Zastrzegam od razu, że to co teraz napiszę - to są wyłącznie moje subiektywne doznania i spostrzeżenia, zgodnie z moim osoobistym gustem. Z góry przepraszam za nieudolny styl, pisanie wypracowań, a już zwłaszcza poezja - zawsze były moją słabą stroną.

W BX spodobało mi sie ich coś, co ja postrzegam jako ciepłe, analogowe, lampowe brzmienie. Konsekwentnie bas z BXW10 jest ciepły, analogowy, soczysty, taki (nazwałbym) mięsisty. RX grają dl mnie za ostro i (znów: nazwałbym) cyfrowo. Bas z RXW12 jest (moim zdaniem) za suchy, jakiś taki mechaniczny. Do brzmienia RX pasuje idealnie. Do BX - dyskutowałbym. W obydwu przypadkach jest on dynamiczny i doskonale kontrolowany, lecz inne jest jego zabarwienie tonalne. Powtarzam: to są wyłącznie moje wrażenia po odsłuchach. Nie pretenduję do obwieszczania prawd objawionych.

Co do głosników z neodymowymi magnesami - muszę poszperwać. Wiem, że jakiś czas temu Pioneer chwalił się, że ich seria (chyba EX) miała wyłącznie takie głośniki. Nota bene (na marginesie) tak jak lubię firmę Pioneer - to nie cenię ich głośników.

Mówiąć o nedymowych magnesach, jakie są do dostania na bazarach - nie miałem na myśli magnesików w tweeterach. To są pecyny wielkości pudełka papierosów. I wcale nie drogie.

Pytanie retoryczne - co lepsze:

- dobre głośniki i przyzwoity sub czy:

- dobre głośniki i bardzo dobry sub

Najlepsze jest rozwiązanie trzecie: dobre głośniki i dobry sub. Ani przyzwoity, ani bardzo dobry. Bez (subowego) przegięcia w żadną stronę.

Co do "dedykowania" suba do danej serii - to trzeba mieć świadomość, że idąc w dół cennika, to "dedykowanie" polega na coraz to większych oszczędnościach. Po to, żeby nabywca, który planuje wydać na suba kwotę X mógł sobie z oferty tego producenta coś kupić. Przy założeniu "costs-no-object" do serii BX i RX byłyby dołączane suby z serii Gold. To tak w dużym uproszczeniu.

Widzę, że jesteś wyznawcą szkoły myślenia: jakość jest prostą funkcją ceny. Jest to w jakimś stopniu prawda, ale napewno nie są to proste zależności liniowe, jakie (o ile Cię dobrze zrozumiałem) w Twojej opinii występują.

Doprawdy nie wiem, w którym miejscu Cię wykpiłem? Nie było to moim zamiarem. Jeśli tak to odebrałeś - sorry.

W BX spodobało mi sie ich coś, co ja postrzegam jako ciepłe, analogowe, lampowe brzmienie. Konsekwentnie bas z BXW10 jest ciepły, analogowy, soczysty, taki (nazwałbym) mięsisty. RX grają dl mnie za ostro i (znów: nazwałbym) cyfrowo. Bas z RXW12 jest (moim zdaniem) za suchy, jakiś taki mechaniczny. Do brzmienia RX pasuje idealnie. Do BX - dyskutowałbym. W obydwu przypadkach jest on dynamiczny i doskonale kontrolowany, lecz inne jest jego zabarwienie tonalne.

swieta prawda- musicie odsluchac jak gra ten BXW10, duzo nie ustepuje w KD subowi JBL es250 a ten na pewno ulomkiem nie jest- w stereo inna bajka BXW10 wkomponowuje sie w zestaw BX6 5.0 idealnie ..

Właściwie dokonałem już wyboru. Wybór padł na XXLS400,chociaż XLS200 MK2 spokojnie by wystarczył z zestawem MA BR6 (myślę jednak,że zmienię zestaw na silver albo gold).Co do subów MA to fakt wyglądają ładnie i nieżle grają,ale pomiędzy BK jest przepaść. Powiedziałbym ,że nawet najtańszy sub bk czyli gemini gra lepiej niż BRW10, XLS200 gra lepiej niż BX10, RSW12 jest gdzieś pomiedzy nim a S400. Nie wiem czy nie zrobiłem błędu,czy s400 nie będzie za mocny,ale czytając opinie innych lepiej kupić coś dobrego niż kupić coś i za parę miesięcy znowu zmieniać.

Co do RX-V1067 to znakomity ampel. Zarówno w kinie jak i w stereo.Zwłaszcza z MA. To jest dopiero mój trzeci ampel,ale na dzień dzisiejszy nie zanieniłbym go na żadnego denona,marantza,czy hk w tym przedziale cenowym. Może na RX-V2067:)

Ma parę niedociągnięć,ale myślę,że z nowym firmware wszystko wyjdzie na prostą. Co lubię? DSD z SACD niespotykane w tym przedziale cenowym, i tryb party mode albo stereo 7.1 (w moim przypadku 5.1). Znakomity odsłuch flac i sacd. Według mnie bardzo dobry ampel av jeśli mówimy o muzyce. Sam głównie słucham muzyki. Szukałem czegoś co sprosta moim wymaganiom pod kątem dvd-audio i dts hd ma. Nie zawiodłem się. Znakomite radio internetowe. Praktycznie wszystkie dostępne stacje.Dobra jakość. Co nie działa to np. nie widzi flac w sieci,ale mi to nie przeszkadza,bo używam innych żródeł.

Jeśli chodzi o kino domowe to po prostu bajka. Dynamika i wierność szczegółów godna pozazdroszczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.