Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt dla idealnej słyszalności smaczków gitarowych

zefka

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym, żeby kolumny były gustowne i nie straszyły wyglądem. ( i pasowały do fioletowego salonu)

kobieta...:)

Epos + Creek to sprawdzona kombinacja, tylko sprawdz ja rowniez ze swoim CD. To tak zeby nie macic juz Tobie w glowie za bardzo.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

kobieta...:)

Nie kryję się ze swoją płcią... :)

Dziękuję wszystkim za dobrą wolę i chęć niesienia pomocy. Jutro też opiszę wrażenia...

Proszę Cię...z tego by wynikało, że do różnej muzyki powinnam mieć różny sprzęt...to bez sensu totalnie.

Ogólnie mi o gitary chodzi - elektryczne, akustyczne, klasyczne oraz o saksofony... słucham różnych gatunków muzyki...

Nie dajmy się zwariować... Dobry sprzęt odtworzy wszystko. Jedną z cech dobrego sprzętu grającego, według mnie, jest właśnie jak najmniej inwazyjny charakter własny sprzętu i spójność dźwięku. To pozwala na oddanie różnorodności samej muzyki i instrumentów. Nie chodzi chyba o to żeby wszystko brzmiało na jedno kopyto, prawda? Dlatego cenię bardziej dźwiek spójny niż efekciarski, który często robi lepsze pierwsze wrażenie, ale szybciej się nudzi.

Nie dajmy się zwariować... Dobry sprzęt odtworzy wszystko. Jedną z cech dobrego sprzętu grającego, według mnie, jest właśnie jak najmniej inwazyjny charakter własny sprzętu i spójność dźwięku. To pozwala na oddanie różnorodności samej muzyki i instrumentów. Nie chodzi chyba o to żeby wszystko brzmiało na jedno kopyto, prawda? Dlatego cenię bardziej dźwiek spójny niż efekciarski, który często robi lepsze pierwsze wrażenie, ale szybciej się nudzi.

Dlatego napisałam, że chcę bez korekcji...

Dlatego napisałam, że chcę bez korekcji...

I dlatego potrzebujesz dobre, neutralne i rozdzielcze glosniki + w miare neutralne zrodlo ze wskazaniem na lekkie ocieplenie lub ochlodzenie, zaleznie od preferencji. Jak reszta toru, czyli glosniki, bo te najczesciej najwiecej podbarwiaja, beda neutralne wtedy mozna sie bawic w dopieszczanie systemu.

Zgadzam sie z grado, konfigurowanie zestawu pod jeden typ muzyki lub instrument jest bez sensu. To tak jak zalozenie rozowych okularow, jest fajnie, ale nie wszedzie pasuje. Dobry sprzet ma grac co najmniej poprawie wszystko. A 8k to juz wystarczajaco na w miare dobry sprzet.

nsnotes

Zefka:

Spytaj ile prowizji dostają Koledzy doradzający Ci konkretne sprzęta, wymienione z firmy i modelu ;).

Nie słuchaj ich.

Nie wiedzą nic o Twoich preferencjach (smaczki gitarowe to żaden kierunek), nie znają Twojego środowiska akustycznego w domu w jakim to ustawisz,…

… ale mają gotowe odpowiedzi ;D

Szczególnie nie słuchaj banialuk na temat różnych sprzętów do różnych rodzajów muzyki…

Kolega gitarowiec preferuje lampę bo gitara lubi się z wzmacniaczami produkującymi dużo zniekształceń parzystych harmonicznych. Muzyk kreuje muzykę, ale słuchacz już jak najwierniej musi ją reprodukować. Róznica jest oczywista.

Po co więc wzmacniacz z natury wprowadzający swój charakter.

Są pewne zasady doboru sprzętu, od razu sobie powiedzmy, głównie zespołów głośnikowych. Ale wiele tego na Forum.

Powodzenia.

To sa wlasnie porady w stylu dobra ,fajna porada. Tylko co z niej wynika?? A no nic: ze muzyk to woli taki charakter brzmienia, a gitarowiec inny. A juz sluchacz to lochoho!!!

No wiec co polecasz siodmy Grzegorzu ???

Bo to,ze z Twojej wypowiedzi nie wynika nic ale to kompletnie nic to juz wiemy.

Mozna by zasugerowac sie sprzetm , ktory posiadasz ale no walsnie ale...

Nie wiemy co posiadasz. Wypisujesz tu , ze koledzy beda mieli prowizje ze sprzedazy. Czy wszyscy na tym forum musza byc hanlarzami, przedstawicielami itp???

A moze siodmy Grzegorz zlozy jakis wzmacniacz w atrakcyjnej cenie , ktory bije wszelakie inne wzmacniacze na glowe , a moze wciaga nosem albo... albo...?

No wiec siodmy Grzegorzu co proponujesz???

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Użytkownicy+

Zefka:

Spytaj ile prowizji dostają Koledzy doradzający Ci konkretne sprzęta, wymienione z firmy i modelu ;).

Nie słuchaj ich.

Nie wiedzą nic o Twoich preferencjach (smaczki gitarowe to żaden kierunek), nie znają Twojego środowiska akustycznego w domu w jakim to ustawisz,…

… ale mają gotowe odpowiedzi ;D

Szczególnie nie słuchaj banialuk na temat różnych sprzętów do różnych rodzajów muzyki…

Kolega gitarowiec preferuje lampę bo gitara lubi się z wzmacniaczami produkującymi dużo zniekształceń parzystych harmonicznych. Muzyk kreuje muzykę, ale słuchacz już jak najwierniej musi ją reprodukować. Róznica jest oczywista.

Po co więc wzmacniacz z natury wprowadzający swój charakter.

Są pewne zasady doboru sprzętu, od razu sobie powiedzmy, głównie zespołów głośnikowych. Ale wiele tego na Forum.

Powodzenia.

Grzegorzu i Ciebie zaraził Ziobro ... Taki Elberoth, jak doradzi sprzęcik, to mu nawet na waciki nie wystarczy z tego interesu ;)

Ja ze swojej strony doradzam koledze, dobrze zaopatrzony barek ;) Gitary som wtedy jak żywe, o reszcie nie wspominam :).

Kolega Amores jest gitarzystą rockowym, najlepiej zapytać jego.

Koleżance.

Nie ma rady musisz iść do paru sklepów i posłuchać,jest i druga opcja, posłuchać u kogoś co ma jakieś pojęcie o SŁUCHANIU MUZYKI a nie tylko dane i wykresy.Jest tu kupa fajnych ludzisków na forum , a nic nie zastąpi odsłuchu w miłym towarzystwie.A i o poradę wtedy łatwiej.Pozdrawiam.

Chciałabym, żeby kolumny były gustowne i nie straszyły wyglądem. ( i pasowały do fioletowego salonu)

Jakbym słyszał kiedyś moją piękniejszą połowę. Na szczęście teraz chce aby salon przemalować pod kolumny :)

Trudną sytuację tu mamy. Piszesz, że nie znasz się na sprzęcie a koledzy podali już kilkanaście konfiguracji.

Nie będę oryginalny i radzę wybrać się do salonu ze swoimi płytami, posłuchać kilku zestawów i następnie napisać jaki dźwięk najbardziej Ci odpowiadał,

po weryfikacji tego na pewno pojawią się trafniejsze podpowiedzi w którym kierunku iść i z lepszymi systemami niż te które już słuchałaś. Później kolejny odsłuch i może będziesz już blisko tego czego szukasz.

Do Twoich wymagań polecam posłuchać Tethys II z Audio Academy.

Tak. Byłam, słuchałam i mam totalny mętlik w głowie. Nie ogarniam tematu.

Jedynym sensownym wyjściem wydaje się być wspólne słuchanie. Czy w Poznaniu są jacyś sensowni pomocnicy? Realnie patrzący. Fanatykom dziękuję.

HELPUNKU!

No rycerze poznaniacy na ratunek dziewczynie spieszyc!

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Tak. Byłam, słuchałam i mam totalny mętlik w głowie. Nie ogarniam tematu.

Jedynym sensownym wyjściem wydaje się być wspólne słuchanie. Czy w Poznaniu są jacyś sensowni pomocnicy? Realnie patrzący. Fanatykom dziękuję.

HELPUNKU!

Był kiedyś tu taki, a imię jego Dudivan ,gdzież on jest?I na pewno z Twojego grodu .Mła niestety daleko.Pozdrówka.

Podobać się i podobało, ale nie rzuciło na kolana.

Jest jeden sprzęt który powala mnie na kolana, łopatki i co tam jeszcze, ale zwyczajnie mnie na niego nie stać.

Będę szukać dalej, ostatecznie mogę dalej odkładać pieniądze i kupić coś w późniejszym czasie. Ale już mi się marzy teraz.

Szkoda że nie podzielisz się informacją o tym co było dobre, ale za drogie. Bo właśnie wtedy można dopiero zacząć skuteczniej doradzać. I sorry za brutalną prawdę (naprawdę się wstydzę że to piszę) ale słucha się w salonach a kupuje dużo taniej w internecie ...

Uzewnętrznię się, ale jak znajdę chwilę czasu. Notatki nawet robiłam.

Ale to wszystko jest jakieś bez sensu. Nie spodziewałam się, że kupno sprzętu to taka droga przez mękę.

Ale to wszystko jest jakieś bez sensu. Nie spodziewałam się, że kupno sprzętu to taka droga przez mękę.

Hahaha, witaj w klubie. Tutaj wiekszosc to "meczemnicy", chociaz niektorzy z wyboru ;)

poszukaj dynek i najma jak radził JarlBjorn - jak się zakochasz w dynkach to nigdy nie będziesz chciała słuchać niczego innego :-)

Pozdrawiam

Pamiętaj że jeden odsłuch to nic. Obejdź wszystkie salony w Poznaniu - będziesz wiedziała dużo więcej. Droga może i przez mękę - ale za to jaka przyjemna. I pamiętaj że TEN sprzęt musi zauroczyć Cię naprawdę - a nie tylko Ci się podobać. Jak go usłyszysz to będziesz wiedziała że to ten.

No ciekawe, ile dostałem prowizji od Audioklanu tudzież od firmy Rotel chwaląc ich wzmacniacz zwazywszy na fakt, że posiadam model 20-letni RA-840BX2, zakupiony ok. 10 lat temu w komisie ;)

<><

Twoja decyzja, aby poprosic kogos o pomoc jest bardzo rozsadna.

Wlasciwie osoba bez osluchania nie jest w stanie sie ustrzec bledow przy doborze zestawu. Trzeba znac mozliwosci i ograniczenia takich zestawow, wiedziec cos o akustyce pomieszczen. Trzeba wziac poprawke na wlasne samopoczucie przy odsluchu. No i wiedziec co w brzmieniu jest efekciarstwem, ktore sie znudzi po miesiacu, a co solidnym kawalkiem dobrego grania.

Jesli znajdziesz kogos kto ma dobre podstawy i ci doradzi przy wyborze to dobrze na tym wyjdziesz. Nie zapominaj jednak ze tobie ma sie to podobac tez, choc o to sie raczej nie martwie. :)

PS. No i najlepiej zeby to byl prawdziwy audio "kozak", bo jesli nie bedzie mial odpowiedniego doswiadczenia to moze zwiesc na manowce.

Kolumny Epos + wzmacniacz Creek, ale powyzej Evo, czyli 5350 lub Destiny, ale to juz drogo. Ze wzmacniaczy pod uwage wzialbym rowniez Rotela i Exposure. Kolumny warto kupic z drugiej reki bo raczej sie nie psuja, a oszczednosc spora. Mozna tez znalezc cos ciekawszego od Eposow, kierujac sie w strone uzywek lub malych polskich manufaktur.

Zycze cierpliwosci.

Pozdrawiam

Uzewnętrznię się, ale jak znajdę chwilę czasu. Notatki nawet robiłam.

No ,ale jaka przyjemność!!

Moim zdaniem jednak lampa przy porównywalnej jakości i wypełnieniu dźwięku wyjdzie taniej niż tranzystor.KT 88,EL 34 to takie typy niezbyt drogie a już grające bardzo dobrze.Napewno apriori nie odrzucaj i posłuchaj.

>zefka

Widze, ze jestes z Poznania, wiec masz do mnie niedaleko. Moge zaoferowac pomoc w sensie zaproszenia Cie na odsluch. Posluchasz sobie jak brzmia te Twoje gitary, saksofony i inne deciaki, a takze wokale i co tam jeszcze zechcesz, nie na wspolczesnych, lecz starszych kolumnach i porownasz sobie z tym czego do tej pory sluchalas i czego bedziesz jeszcze sluchac w sklepach, bąc u kolegow.

Blizsze informacje wyslalem na PW

Lutek Ty podrywaczu!

Z audio jest tak jak z nauka jazdy samochodem, tylko tego tak nie postrzegamy.

Kazdy (kazda) z nas powinien nauczyc sie swoich preferencji zanim cos kupi.

Aby sie nauczyc wlasnych upodoban, trzeba posluchac wiele zestawow.

Wielu to wciaz powtarza. Nie ma innej drogi.

Tak jak sie w zyciu zmienia samochody, tak samo i audio.

Samochody sie rozbija, audio czasem nie pasuje nam dzwiekowo.

Wtopy podobne.

Nie ma lekko, ale trzeba probowac wielu rozwiazan.

Np. ja i koledzy ktorzy pisza tutaj o aktywnych monitorach studyjnych APS AEON zrobilismy cos co wielu z Was przyprawia o usmiech politowania.

Kupilismy te monitory troche w ciemno, troche z zachwytu innych.

Ale wszedzie panuje zblizona opinia "bedzie pan zadowolony".

Jak wielu z Was w ogole myslalo o tym aby takie monitory poprostu wyprobowac ?

A zapewniam Was ze szczena niejednemu opadnie.

I spiesze poinformowac, ze nie jest tak jak pisze Grzegorz7.

Nikt mi za to nie placi ze wieszcze o AEON-ach.

Poprostu wiem co mam i wzorem "kazda pliszka swoj ogonek chwali", uwazam ze warto mowic o tym ze jest dobra konstrukcja, tylko o innej budowie niz typowy zestaw audiofilski.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Lutek Ty podrywaczu!

Nic z tego... Zona jak na razie nigdzie sie nie wybiera :-)

A to "bąc" w moim wpisie powyzej nie wyglada ladnie. Mialo byc oczywiscie: "bądź"

Nic nie mam do APS'ów :))) ale jednak one chyba nie do gitar. :)

Mają w sobie, było nie było, nie za drogie wzmacniacze tranowe, które są jakimś kompromisem będąc w cenie razem z niezłymi paczkami, których słuchałem bez lampy, w porównaniu z lampą jak i przez lampę a nawet przez dwie lampy (+pre). Ale nie o to chodzi.

Poprawcie mnie najwyższej jeżeli błędnie mniemam ale wydaje mi się, że gitary nie bez powodu wspomagają się piecami lampowymi. A brzmienie takich pieców odtworzyć może poprawniej lampa. Parzyste harmoniczne najlepiej odtwarza się urządzeniem "siejącym" parzystymi harmonicznymi a nie nieparzystymi. :)))

Kojarzy mi się to tak, jakby głos kobiety miałby być odtworzony przez faceta :))) Choćby facet miał identyczne pasmo i równe jak stół to i tak nie odtworzy głosu kobiety tak jak by się nam chciało. :)))

Powtórzę jeszcze, raz miałem Amplifona i własnie strunowce tkwią mi przez niego w głowie. Gdyby nie inne jego "wady" chyba bym mógł do niego wrócić. :) A pliszką jakby co to nie jestem, bo już go nie mam. :))) Nowe Aeony i nowy Amplifon jak bym miał przed sobą do wyboru, to wiadomo co bym wybrał. :))) To co gra ładniej :) A APS'y Aeon grają faktycznie poprawnie (profesjonalnie) ale czy właśnie ładnie? O tym już każdy jednak sam po posłuchaniu musi się przekonać czy mu podpasują. Wiem są tacy co dążą do równych charakterystyck bez względu na inne sprawy. Ale są i tacy co lubią odrobię upiększenia środka czy ciekawszych wybrzmień, magicznego blasku na powierzchni dźwięków czy choćby samego żaru lampek. :)

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Dlatego napisalem ze trzeba znalezc swoj wzorzec.

Ja nie jestem zwolennikiem lampy i swoj dzwiek znalazlem wczesniej w HD-600, a teraz w AEON-ie.

Chyba wlasnie dlatego ze jest poprawnie, czyli tak jak jest na plycie.

I mam takie wrazenie ze wielu audiofili ulega magii lampy przekazywanej z ust do ust. Tak troche sekciarsko.

Czytam tutaj ze ma byc ladnie i byc moze to jest lepiej.

Ale jak lepiej ? Czy mam przyjac ze oszustwo jest piekniejsze i lepsze ?

A propos piekna.

Kobiety czasami przesadzaja z makijazem, a jakze czesto te naturalnie piekne sa madre i fascynujace.

Sluchalem kilku systemow w swoim zyciu i na dzien dzisiejszy najbardziej przekonuja mnie systemy przejzyste, niekolorujace, te blizsze pelnej czytelnosci utworu muzycznego.

Ale przypomne ze o gustach sie nie dyskutuje.

Szanuje wybory kazdego z nas i ciesze sie gdy posiadacze innego niz moj gustu potrafia pieknie sie cieszyc swoim systemem i o nim opowiadac.

Nie lubie jednak kiedy probuje sie kazdemu wmawiac jedyny kierunek ktorym nalezy podazac.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.