Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy do MC.

markam

Rekomendowane odpowiedzi

Zachęcony wypowiedziami doświadczonych Forumowiczów, postanowiłem zmienić przedwzmacniacz gramofonowy. W zasadzie nigdy nie używałem innego pre, niż te wbudowane we wzmacniacze ze średniej półki, oraz ostatnio Pono Box II Pro-Jecta, gdyż mój obecny wzmacniacz nie posiada wejścia gramofonowego.

Gramofon to Pro-Ject RPM 9.1.

Wkładka, obecnie Ortofon MC 15 super II, ale może zmienię. Tak na marginesie, czy warto wrócić do MM i wybrać 2M Black?

Czytałem tutaj dość pochlebne opinie na temat kilku przedwzmacniaczy, z których biorę pod uwagę;

Phono Box SE II

CA 640 P

CS Blue

Pre ahaja – ale tylko gotowy, sam nie zrobię.

Każdy inny, polecony przez Was.

Nie wiem, czy wszystkie wymienione wyżej przedwzmacniacze obsługują MC.

Założyłem sobie, że przedwzmacniacz powinien właśnie dobrze współpracować z wkładkami MC.

Czy przejście z Phono Box II na Phono Box SE II da wyraźną poprawę?

Co bym chciał zmienić w dźwięku? Brakuje mi nieco energii, mocy, wykopu w niektórych nagraniach. Mam wrażenie, że dźwięk jest odrobinę zbyt delikatny. Ale tylko odrobinę. Głównym powodem chęci zmiany pre jest coś, czego jeszcze nie wiem a co usłyszę, biorąc pod uwagę przeczytane opinie, że mój Phono Box II jest bardzo słabym przedwzmacniaczem.

Nie traktuję hobby gramofonowego tak poważnie, jak niektórzy Koledzy i nie posiadam takiego doświadczenia oraz wiedzy, dlatego proszę o pomoc w tej kwestii.

https://www.audiostereo.pl/topic/75578-przedwzmacniacz-gramofonowy-do-mc/

Posiadam rzeczonego CS Blue i szczerze polecam.Będziesz z niego zadowolony.Oczywiście najlepiej było by zrobić jakiś odsłuch,ja miałem taka możliwość i od razu złożyłem zamówienie u producenta.

Cześć markam,

Wydaje mi się że PJPBII jest małym mezaliansem w małżeństwie z RPM9.1 PJPBII tylko jest, ale nie gra wiem bo miałem, CA640 już lepiej (też miałem) ale chyba nadal za nisko do 2M Black i przyzwoitych MC. Podobno PJ PBII SE jest niezłym przedwzmacniaczem. Ja po kompletnej klapie PJ PBII wszystkie przedwzmacniacze PJ omijam. I spróbowałem czegoś innego na razie działa i jest fajnie. Wydaje mi się że do RPM 9.1 i wkładek o których napisałeś warto poszukać czegoś bardziej wyrafinowanego niż CA albo PJ.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam powinneś zainteresować się kwestią pre DIY,ponieważ współczesne produkty oferują niewiele za zbyt wygórowaną cene,gdy dobrze namierzysz,pozostanie słuchanie (zasłuchanie) :}

Na forum jest w trakcie realizacji nowa wersja Pre by AHAJA (wątek NUDA PHONO).

Być może ktoś będzie przesiadał się na nową wersję i będzie mógł sprzedać poprzednią.

Chyba warto dać ogłoszenie. Powodzenia.

Czytałem wiele dobrego o pre ahaja. Czy obsługuje on MM i MC? Czy istnieje wersja CS Blue do MC?

Widzę że to chyba lepszy wybór niż niedrogie przedwzmacniacze fabryczne.

>>>Markam,

Do wkładek MC, i to tych porządniejszych, a za taką uważam Ortofona MC 15, nie polecam Ci żadnego z wymienionych wyżej pre. Nie polecam żadnego z "niedrogich przedwzmacniaczy fabrycznych". Takie pre do MC musi być regulowane. Nie wiem jak te DIY, bo każdy do nich trochę co innego kładzie, inaczej zasila, pakuje to w inną obudowę, a i klasa motażu - lutów, połączeń jest pewnie inna. To wszystko co wymieniłem w poprzednim zdaniu wpływa na dźwięk, co czyni te wyroby najnormalniej w świecie nieporównywalnymi ze sobą. Czy 2500 zł za pre fabryczne mieści się w Twoim budżecie?

Pozdro,

Yul

P.S. A tych ludzi z Audio Forte można posłuchać w przyszłości, znają się, wiedzą co mówią. Rozmowa z nimi nie musi się koncentrować na tym co mają akurat w sklepie lub na tym co mogą sprowadzić. Chcą pomóc, a to ważne.

Czytałem wiele dobrego o pre ahaja. Czy obsługuje on MM i MC? Czy istnieje wersja CS Blue do MC?

Widzę że to chyba lepszy wybór niż niedrogie przedwzmacniacze fabryczne.

Wersja obsługująca MM i MC low nazywała się CS Silver. Można było wybrać jedno z 4 wzmocnień: 40, 50, 60 lub 65dB, podobnie impedancję wejściową: 100 ohm, 300 ohm, 1kohm lub 47 kohm, a pojemność wejściową w zakresie 50-750pF (skokowo co 50pF). Jeżeli jesteś zainteresowany skontatuj się z p. Bogdanem alias Bogsalem (nick z Allegro)- e-mail: [email protected] lub GSM 696 463 345 (niestety nie wiem czy nadal jest aktualny). Spróbuj poszukać w wyszukiwarce u góry strony (opcja Zaawansowane).

Do wkładek MC low polecam układ ze strony RJM Audio Richarda Murdeya

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na zdjęciach mój preamp wykonany w oparciu o dokumentację z w/w strony.

post-8831-052879300 1292689477_thumb.jpg

post-8831-071569700 1292689543_thumb.jpg

post-8831-049780200 1292689993_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yul;

Kwota którą podałeś nie jest niska, jak na pre gramofonowe dla średnio zaawansowanego użytkownika współczesnego gramofonu, lecz chętnie poznam Twoją propozycję. Ostatecznie nie wykluczam nabycia. Czy będzie to urządzenie, którego sam używasz?

NE5532;

Czy wrsja CS Blue LE jest przystosowana do MC? Kontaktowałem się już z panem Bogdanem, ale czekam jeszcze na dodatkowe informacje.

Yul;

Kwota którą podałeś nie jest niska, jak na pre gramofonowe dla średnio zaawansowanego użytkownika współczesnego gramofonu, lecz chętnie poznam Twoją propozycję. Ostatecznie nie wykluczam nabycia. Czy będzie to urządzenie, którego sam używasz?

NE5532;

Czy wrsja CS Blue LE jest przystosowana do MC? Kontaktowałem się już z panem Bogdanem, ale czekam jeszcze na dodatkowe informacje.

>>>Markam,

Kupiłem pre Musical Surroundigs Phonomena z myślą o wkładce MC. Wypróbowałem go na dwóch użyczonych mi uprzejmie wkładkach niskopoziomwych: Ortofon MC 10 i Benz Micro Gold. Z dopasowaniem pre do wkładek nie miałem żadnego problemu, bo to pre ma 240 teoretycznych ustawień. Niektóre z nich są czysto teoretyczne, bo w praktyce trudno dla LO MC zastosować gain np. 40 dB. Ale "od przybytku głowa nie boli", jak to się mawia. Rzecz polega na tym, żeby mieć te regulacje, bo bez nich spasujesz wkładkę MC z pre gramofonowym tylko na zasadzie przypadku. I co? Ile wkładek tyle pre? Nie tędy droga.

Jak na razie postanowiłem jeszcze dać tzw. ostanią szansę wkładce MM i kupiłem Goldringa 2400. I w tym momencie nagle przestałem się interesować wkładkami MC, hehe.

Pozdro,

Yul

P.S. Pozostaje Ci jeszcze rynek wtórny na porządniejsze, regulowane pre gramofonowe pod wkładkę MC. Akurat zakup pre gramofonowego można uznać za stosunkowo bezpieczny, podobnie jak np. tunera radiowego. Znacznie bardziej ryzykowne są zakupy mechanicznych urządzeń audio, takich jak gramofony czy magnetofony.

Yul;

Teraz więc ponawiam moje pytanie;

Czy może warto wrócić do MM i nabyć chwaloną wszędzie 2M Black z Shibatą? Wybór przedwzmacniacza do niej byłby chyba łatwiejszy i bardziej bezpieczny niż do MC.

Jaki szlif ma ten Goldring? FG? Jak brzmi w porównaniu z Ortofonami? Słuchałeś tego pre, czy kupiłeś w ciemno?

Yul;

NE5532;

Tego niestety nie wiem na 100%. Natomiast można zmienić kilka rezystorów jak ma to miejsce w układzie-protoplaście czyli w Boogle Hagtecha.

Phonomena faktycznie oferuje wiele ustawień. Można to zaadaptować do większości innych układów, pod warunkiem że zastosowany układ wzmacniający będzie charakteryzował się możliwością pracy z bardzo dużym wzmocnieniem i szerokim pasmem przenoszenia. Phonomena nie nadaje się do klonowania, bo użyte tam tranzystory są już nie do zdobycia np. monolityczne pary LM394. Dla zilustrowania zamieszczam bardzo uproszczony schemat poglądowy Phonomeny - układ złożony z wielu tranzystorów ma tutaj symbol zwykłego op-ampa. W serwie siedzą scalaki LF353.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> markam chodze juz po wielu audiomaniakach i jesli chodzi o timing i prace basu cs silver w wersji na olejakach z dodatkowym zasilaniem i odpowiednio dobranymi opampami, jaka mial kiedys kolega Tngsol, daje lupnia wszystkim hi-endowym wynalazka, o przepraszam raz jeden totalnie nie zagral. Jednak na mclo generuje zbyd duze szumy wiec dobry jest tylko do mcho i mm (wstyd do niego porownywac cs blue), nie ma tez startu w niektorych konkretnych aspektach brzmienia do dobrych lampowych pre z dobranymi trafami, ale tak akurat ma sporo opampiakow.

Natomiast sklepowe preampy obecnie popularne u nas mozna sobie wsadzic... w pudelko.

Yul;

Teraz więc ponawiam moje pytanie;

Czy może warto wrócić do MM i nabyć chwaloną wszędzie 2M Black z Shibatą? Wybór przedwzmacniacza do niej byłby chyba łatwiejszy i bardziej bezpieczny niż do MC.

Jaki szlif ma ten Goldring? FG? Jak brzmi w porównaniu z Ortofonami? Słuchałeś tego pre, czy kupiłeś w ciemno?

>>>markam,

Wątek rozłazi się tradycyjnie dla zakładki Analog. Nie uważam żeby "lampka" była panaceum na wszystko, no chyba że to jest lampka wina, hehe. Podobnie nie uważam, że wszystkie problemy leczy partanina DIY, no chyba że problemy mentalne owego twórcy, bo wiadomo, że "każdy ojciec swoje dziecko chwali". I nikogo nie będę przekonywał do swoich poglądów. To że każdy przedwzmacniacz fabryczny zostanie tu skrytykowany, to więcej niż pewne, bo tu same nadkonstruktory piszą. Jeśli o Twój zestaw chodzi, to widzę w nim słabe ogniwo w postaci tego najtańszego pre, nieszczęśliwie zestawionego z porządną, wymagającą wkładką zamontowaną w porządnym gramofonie. Potrzebujesz lepszego pre, a nie wkładki. Pod warunkiem, że ten Ortoofn jest ciągle w dobrej formie.

W przypadku Goldringów 2400-2500 zachodzi dobra synergia z węglowym ramieniem, co potwierdzają także inni. Szlify są dobre lub bardzo dobre (Vital, 2SD), jedyny problem z tymi wkładkami to delikatność układu drgającego. Super cienki cantileverek, cholernie zwężony, wrażliwy na uszkodzenia szlif. W przypadku płyt trochę pokiereszowanych jakoś tych Goldringów nie widzę. Słucham na nim płyt nowych lub używanych w idealnym stanie, porządnie umytych.

Pozdro,

Yul

Podsumowując;

Yul proponuje dobry, dosyć drogi preamp, przy pozostawieniu MC 15.

Wkładka od nowości przegrała jakieś 200 - 250 płyt, więc może jeszcze spokojnie pochodzić.

Po drugiej stronie (pozostałych, zabierających głos) przeważa pogląd, że dobre i sprawdzone DIY bije na głowę przemysłowo produkowane, tanie i średnio drogie konstrukcje.

Myśląc o nabyciu w przyszłości dobrej wkładki MM, potrzebowałbym w zasadzie preampa uniwersalnego. Wciąż nie wiem dokładnie, czy pre ahaja i CS nadają się do obu rodzajów wkładek, czyli posiadają przełącznik MM/MC, lub oddzielne gniazda, pozwalające używać obu wkładek zamiennie. Pozostaje też kwestia bardziej dokładnego dopasowania, regulacji w tych pre, o czym pisał Yul. Nie wiem, czy oferują one taką możliwość, czy też w tym przypadku jest to zbędne.

Jeżeli któryś z DIY spełnia powyższe warunki, to z pewnością się nim zaintersuję ze względu na korzystny stosunek ceny do jakości, jeśli nie, poszukam czegoś co sugeruje Yul, czyli porządnego preampa firmowego.

Budawanie urządzenia we własnym zakresie zdecydowanie odrzucam. Podziwiam jednocześnie i doceniam Kolegów, którzy podejmują się tego, uzyskując zadowalające rezultaty.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i zapraszam do kolejnych wpisów, mogących pomóc mi w sprecyzowaniu wyboru.

>>>markam,

Wątek rozłazi się tradycyjnie dla zakładki Analog. Nie uważam żeby "lampka" była panaceum na wszystko, no chyba że to jest lampka wina, hehe. Podobnie nie uważam, że wszystkie problemy leczy partanina DIY, no chyba że problemy mentalne owego twórcy, bo wiadomo, że "każdy ojciec swoje dziecko chwali". I nikogo nie będę przekonywał do swoich poglądów. To że każdy przedwzmacniacz fabryczny zostanie tu skrytykowany, to więcej niż pewne, bo tu same nadkonstruktory piszą.

Pozdro,

Yul

"nikogo nie będę przekonywał" - robisz to permanentnie, konsekwentnie, podtekstem, każdym swoim wpisem

a wystarczyłoby sprawdzić i dopiero pisać - ale po co - moje jest mojsze

(Paravicini, Croft, Hiraga i paru innych to także partaniny są)

markam - "potrzebowałbym w zasadzie preampa uniwersalnego"

- to podobnie jak uniwersalne opony, takie 2,3,4... w jednym

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

P

Myśląc o nabyciu w przyszłości dobrej wkładki MM, potrzebowałbym w zasadzie preampa uniwersalnego. Wciąż nie wiem dokładnie, czy pre ahaja i CS nadają się do obu rodzajów wkładek, czyli posiadają przełącznik MM/MC, lub oddzielne gniazda, pozwalające używać obu wkładek zamiennie. Pozostaje też kwestia bardziej dokładnego dopasowania, regulacji w tych pre, o czym pisał Yul. Nie wiem, czy oferują one taką możliwość, czy też w tym przypadku jest to zbędne.

Po prostu weź i poczytaj wątki Ahaji:

- PHONO STAGE MM MC - wersja forumowa

- PHONO STAGE MM MC - ZAMÓWIENIE PCB

"nikogo nie będę przekonywał" - robisz to permanentnie, konsekwentnie, podtekstem, każdym swoim wpisem

a wystarczyłoby sprawdzić i dopiero pisać - ale po co - moje jest mojsze

(Paravicini, Croft, Hiraga i paru innych to także partaniny są)

>>>mamelu,

To ja odbijam piłeczkę: Phonomenę słyszałeś? Nie - "...a wystarczyłoby sprawdzić i dopiero pisać - ale po co - moje jest mojsze..."

I może jeszcze zrewanżuję Ci się jednym zdankiem o tym co Ty z kolei robisz - pomimo paru latek na karku, masz tendecję do nieustannego stawiania sprawy: "kto ma dłuższego siusiaka?". Ja nic przeciwko tym niewinnym igraszkom nie mam, ale byłbym Ci niezmiernie wprost wdzięczny, gdybyś w swej łaskawości znalazł sobie do tej zabawy innego partnera niż ja.

Z phono na lampkach to już mi się odechciało po tym jak posłuchałem phonostage "Zagra" , RCM tylko ukląkł a i EAR przeprosił. O dysproporcji cenowej nie wspomnę. Poza tym ma to na pokładzie 3 phono ,dwa mc i jedno mm, regulację poziomu na wyjściu i wyjścia po rca i xlr. Jak dla ciekawości podpiąłem kolumny pod wyjścia to zagrało , po cichu ale zagrało. czyli faktycznie wydajne wyjścia.

Jedyne phono na lampach które fajnie grało to był stary { nie pamiętam modelu } Conrad J.z lat 70.

Yul - zamiast pisać o siusiakach napisz czy słyszałeś dobrze nagraną stara płytą analogową w którejś z zacnych amerykańskich wytwórni, odtworzoną na sprawnym gramofonie z epoki winyla, zwkładką ż epoki i pre lampowym zawierającym korekcje wymagane do odtworzenia płyt tej wytwórni - to daje dopiero odwzorowanie dźwięku analogu czyli "co poeta miał na myśli"

słucham niekiedy systemów analogowych konfigurowanych z najdroższych elementów z nowiutkich lśniących winyli i słyszę dźwięk zbliżony manierą do CD

dźwiękiem winyla zachłystują się w równym stopniu traktowani z pobłażaniem posiadacze Daniela

stąd proste moje pytanie - "co Ty wiesz o zabijaniu"

(niewiele jest pre na tranzystorach, których nie słuchałem ale nie po to wyrzucam opampy z daca żeby wkładać je do phono)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość vasa

(Konto usunięte)

Z phono na lampkach to już mi się odechciało po tym jak posłuchałem phonostage "Zagra" , RCM tylko ukląkł a i EAR przeprosił. O dysproporcji cenowej nie wspomnę. Poza tym ma to na pokładzie 3 phono ,dwa mc i jedno mm, regulację poziomu na wyjściu i wyjścia po rca i xlr. Jak dla ciekawości podpiąłem kolumny pod wyjścia to zagrało , po cichu ale zagrało. czyli faktycznie wydajne wyjścia.

Jedyne phono na lampach które fajnie grało to był stary { nie pamiętam modelu } Conrad J.z lat 70.

Jak to się dziwnie miesza wszystko. Miałem dwa pre Zagra Kulesza vel O-Audio i przez lata były nie do pobicia.

Niedawno przesiadłem się na w pełni lampowe pre, pierwsze które zdetronizowało powyższe :)

Mój wpis z wczoraj (18.12.2010 g 19.25) http://www.audiostereo.pl/nasze-analogowe-ustroje_64208.html/page__st__200

>Vasa

Też miałem wcześniej Zagra z przed roku , później RCM , później EAR , później krótko ze trzy phono z okolicy po 5 k pln top i znów mam potrójny Zagra. Nowy jest czymś z rodzaju gładkość , perlistość i piękny bas. Słucham głównie klasyki.Brzmienie bez przesady genialne , relaks i doznania podobne jak z sali koncertowej.

Na rodzimym rynku raczej trudno dostępne. Widziałem u ruskich jakiś przedwzmacniacz phono zbalansowany i integrę. Trzeba posłuchać aby zrozumieć. Reszta słów nie będzie potrzebna.

Na rodzimym rynku raczej trudno dostępne. Widziałem u ruskich jakiś przedwzmacniacz phono zbalansowany i integrę. Trzeba posłuchać aby zrozumieć. Reszta słów nie będzie potrzebna.

opisując

A wracając jednak do wcześniejszego pytania, czyli co to jest, gdzie i za ile można go kupić ?

pozdr, donic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.