Skocz do zawartości
IGNORED

.Kolekcjoner . Nasze . Kolekcje . Vintage .

MAG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kolekcjonerów miłośników sprzętu Audio Vintage

Chciałbym zaprosić wszystkich tych którzy mają wspaniałe kolekcje np Tunerów,Gramofonów,Wzmacniaczy,Przeróżnych żródeł dżwięku Odtwarzaczy CD ,Magnetofonów (Szpulowych, Kasetowych itp) Kolekcjonerzy Starych Radioodbiorników,Słuchawek,itp...

Mogą to być zestawy stereo z lat 70-80-90

Wszyscy Kolekcjonerzy nile widziani jest to temat zrzeszający ludzi kochających przede wszystkim Technikę .

Wklejajcie opisujcie jak najlepiej to co posiadacie , sam lubię technikę Audio lat 70-80-90 co nie znaczy ze nie można kolekcjonować czegoś starszego zapraszam wszystkich kolekcjonerów Audio oraz z pogranicza Audio .

Jako że założyłem ten temat obiecuję szybko coś wkleić może m się to uda zrobić jako pierwszemu .

Jestem kolekcjonerem Magnetofonów wklejam wspaniałą maszynę Tandberg TD 20A ASR Half Track/High Speed 15ips 4 Motor Pro

Profesjonalna wersja popularnego modelu TD 20

Witam wszystkich kolekcjonerów miłośników sprzętu Audio Vintage

Chciałbym zaprosić wszystkich tych którzy mają wspaniałe kolekcje np Tunerów,Gramofonów,Wzmacniaczy,Przeróżnych żródeł dżwięku Odtwarzaczy CD ,Magnetofonów (Szpulowych, Kasetowych itp) Kolekcjonerzy Starych Radioodbiorników,Słuchawek,itp...

Mogą to być zestawy stereo z lat 70-80-90

Wszyscy Kolekcjonerzy nile widziani jest to temat zrzeszający ludzi kochających przede wszystkim Technikę .

Wklejajcie opisujcie jak najlepiej to co posiadacie , sam lubię technikę Audio lat 70-80-90 co nie znaczy ze nie można kolekcjonować czegoś starszego zapraszam wszystkich kolekcjonerów Audio oraz z pogranicza Audio .

Jako że założyłem ten temat obiecuję szybko coś wkleić może m się to uda zrobić jako pierwszemu .

Dodam jeszcze że temat jest otwarty na wszelkiej maści kolekcje byleby nie odbiegały od Audio

Jestem kolekcjonerem Magnetofonów wklejam wspaniałą maszynę Tandberg TD 20A ASR Half Track/High Speed 15ips 4 Motor Pro

Profesjonalna wersja popularnego modelu TD 20

audiomagia.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/75657-kolekcjoner-nasze-kolekcje-vintage/
Gość Patrick

(Konto usunięte)

Zaraz znajdzie sie kilku oszolomow , ktorzy ci beda wciskac ze jakis sposob handlu ,promocji lub reklamy przed wystawieniem klockow na Allegro uprawiasz. Jesli faktycznie chcesz cos zadzialac jesli chodzi o Classic Audio i nie lubisz zderzac sie z dziwnymi zachowaniami ignorantow to tutaj jest takie miejsce =>

http://www.audiofilek.pl/

Admin dba o to zeby pospolitych handlarzy gonic a strona raczej dopiero czeka na swoje 5 minut.

Generalnie wychodze z zalozenia ze lepsza jakosc niz ilosc (mowa o userach) ale jesli cos jest slabo rozpropagowane to trudno o mnogosc tematow i wpisow tym bardziej ze tematy "autopromocyjne" sa gaszone.

Pozdrawiam.

Zaraz znajdzie sie kilku oszolomow , ktorzy ci beda wciskac ze jakis sposob handlu ,promocji lub reklamy przed wystawieniem klockow na Allegro uprawiasz. Jesli faktycznie chcesz cos zadzialac jesli chodzi o Classic Audio i nie lubisz zderzac sie z dziwnymi zachowaniami ignorantow to tutaj jest takie miejsce =>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Admin dba o to zeby pospolitych handlarzy gonic a strona raczej dopiero czeka na swoje 5 minut.

Generalnie wychodze z zalozenia ze lepsza jakosc niz ilosc (mowa o userach) ale jesli cos jest slabo rozpropagowane to trudno o mnogosc tematow i wpisow tym bardziej ze tematy "autopromocyjne" sa gaszone.

Pozdrawiam.

Nie uprawiam handlu nawet gdybym chciał od Pl dzieli mnie 2ts km wiec odpada założyłem ten temat dla Techno-maniaków Audio

Jeśli się nie przyjmie skorzystam z ww adresu dziękuję i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Witaj MAG.

Bardzo mnie cieszy, że powstał taki wątek. Jestem pasjonatem sprzętu z lat 70/80-tych, ale nie poprzestaję na wpatrywaniu się w moje nabytki, one muszą grać, mało tego grać jak przystało na epokę. Tak jak już się chwaliłem, ostatnim moim nabytym urządzeniem jest Szpulowiec Philips N4520. Bajka nie sprzęt, obecnie nagrywam, odtwarzam i cieszę się jak gówniarz, bo dźwięk jest kapitalny, opanowałem już praktycznie wszystkie funkcje (dzięki Kolegom z Magnetofonów Szpulowych, a konkretnie instrukcji). Mam trochę fajnych sprzętów, ale póki co muszę je sfotografować, a potem zamieszczę. W tej chwili słucham The Wall Floydów, z N4520, 38m/s, odjazd :-)

Pozdrawiam

Jacek

post-23607-044952300 1292775563_thumb.jpg

Wzmacniacz stereo Sanyo Expert 1631. Sanyo wypuściło w latach 70--tych taką linię Expert. Wzmacniacz o tyle ciekawy, że sprawdził się jako oryginalny Sanyo Expert a także był produkowany dla Saby. Wygląd jak na zdjęciach a dźwięk o wiele lepszy niż można by było się spodziewać. Dane techniczne i opinie na życzenie;-)

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Witaj MAG.

Bardzo mnie cieszy, że powstał taki wątek. Jestem pasjonatem sprzętu z lat 70/80-tych, ale nie poprzestaję na wpatrywaniu się w moje nabytki, one muszą grać, mało tego grać jak przystało na epokę. Tak jak już się chwaliłem, ostatnim moim nabytym urządzeniem jest Szpulowiec Philips N4520. Bajka nie sprzęt, obecnie nagrywam, odtwarzam i cieszę się jak gówniarz, bo dźwięk jest kapitalny, opanowałem już praktycznie wszystkie funkcje (dzięki Kolegom z Magnetofonów Szpulowych, a konkretnie instrukcji). Mam trochę fajnych sprzętów, ale póki co muszę je sfotografować, a potem zamieszczę. W tej chwili słucham The Wall Floydów, z N4520, 38m/s, odjazd :-)

Pozdrawiam

Jacek

sofistan

Gratulacje wspaniała maszyna mowę mi odjęło :) cieszę się że wątek będzie się rozwijał sam mam kilka wspaniałych urządzeń Vintage i bardzo mnie cieszy że są ludzi którzy dają nowe życie tym urządzeniom

sofistan czekam z niecierpliwością na więcej zdjęć:)

Wzmacniacz stereo Sanyo Expert 1631. Sanyo wypuściło w latach 70--tych taką linię Expert. Wzmacniacz o tyle ciekawy, że sprawdził się jako oryginalny Sanyo Expert a także był produkowany dla Saby. Wygląd jak na zdjęciach a dźwięk o wiele lepszy niż można by było się spodziewać. Dane techniczne i opinie na życzenie;-)

bluesboss

Bardzo ładny model sam mam podobny wzorniczo wzmacniacz firmy NIKKO zamieszczę zdjęcia niebawem

Ciekawy opis czekam na więcej z Twojej kolekcji i dziękuję za odzew

Chciałbym żeby wszyscy miłośnicy dobrego sprzętu mogli zamieszczać tutaj zdjęcia swoich urządzeń ja kocham technikę ciekawe rozwiązania więc mam nadzieję że znajdą się kolejni zakręceni pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Tuner Sansui TU-555 rok 1968. Czterdzieści lat i wszystko działa. Dla mnie to ponadczasowy model.

:)

Ukryta Zawartość

post-22995-081575400 1292783702_thumb.jpg

post-22995-035795400 1292783738_thumb.jpg

post-22995-089056100 1292783771_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tuner Sansui TU-555 rok 1968. Czterdzieści lat i wszystko działa. Dla mnie to ponadczasowy model.

:)

Wiktorze jestem pod ogromnym wrażeniem właśnie mam niezidentyfikowany uśmiech na twarzy jeszcze napisz że to w takim stanie dotarło szok!!!!

A no i teraz widzę boczki prosiłbym o zdjęcia owych w zbliżeniu pozdrawiam serdecznie z zimnego kąta północy:)

Marek

audiomagia.blogspot.com

Życzę wszystkim Spokojnych Zdrowych Świąt wspaniałych prezentów :)

Ciekawe co w tym roku ???? wielkie pudła i małe paczuszki pod choinką u nas już są śniegu dużo mrozik -20 na dzisiaj więc nie jest tak strasznie

Pozdrawiam z północnych stron globu

audiomagia.blogspot.com

Witam

Coś dla fanów firmy AKAI sprzęt z mojej kolekcji - z roku 1983 - pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-24346-091041600 1293126008_thumb.jpg

post-24346-016237500 1293126018_thumb.jpg

post-24346-080806300 1293126027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

U mnie na Akai GX 67 którego mam przejściowo (jednak wolę go niż GX 75 którego kiedyś miałem) śpiewa właśnie Paul Young - Come back and stay. Kręcą się hity lat 80-tych na TDK AD. Wesołych świąt!

Do swojego przedmówcy mam pytanie o symbole klocków Akai. Miałem kiedyś niziutkiego AM-U 210 na STK i grał zadziwiająco dobrze. Miałem też: decki GX 75 i GX 95 (krótko), wzmacniacze: AM 67 i AM 75 (oba rozczarowały), odtwarzacze CD 73 (wersja zwykła i po upgrade) oraz świetnego CD 79 (gra u mojej byłej).

PS Teraz już Ai no corrida - Quincy Jones'a :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco przewaliłeś pewnie z tone tego żelastwa, w tym mnóstwo Pioneera.

Może byś doradził monitory do wzmaka Pioneer SA 708,tak ze dwa, trzy modele.

Z Pioneera został mi już tylko PD 75 - odtwarzacz o którym marzyłem odkąd zobaczyłem go w katalogu wiele lat temu. Wspaniałemu wyglądowi towarzyszy naprawdę dobry dźwięk. Jakiś czas temu uznałem że dość tej pogoni, zresztą dobiegam 40-stki i zaczynam się starzeć pomału. Na forum jestem prawie 7 lat. Teraz jestem na etapie tworzenia kącika świadomego melomana - miłośnika dobrego dźwięku. Jeszcze wiele przede mną, w tym dobór odpowiedniego decka. Jak dotąd stałym elementem systemu jest wymieniony wyżej odtwarzacz CD i wzmacniacz. Kolumny pewnie się zmienią bo pomieszczenie będzie większe. Zostaje także tuner. Magnetofon kasetowy to spora zagwozdka. Biorę pod uwagę Pioneera, modele: CT 959, CT 979, CT 93 lub CT-S 820S/920S. Na CT 95 pewnie mnie nie będzie stać, podobnie z Tandbergiem i dobrym Nakamichi. Będę potrzebował jeszcze gramofonu analogowego (tutaj mam już duchowego przewodnika), szpulaka i cyfrowego DATa. Ten ostatni to niemal na pewno Pioneer D 05 (96khz). Nigdy nie przyglądałem się bliżej wzmacniaczom i amplitunerom z lat 70-tych więc nie mam Ci jak pomóc. Najstarszym klockiem jaki zrobił na mnie duże wrażenie był A 88x. W dobrym stanie potrafi zaskoczyć.

Disco przewaliłeś pewnie z tone tego żelastwa, w tym mnóstwo Pioneera.

Może byś doradził monitory do wzmaka Pioneer SA 708,tak ze dwa, trzy modele.

rydz

Mam monitory Pioneer HPM-70 i szczerze polecam s wręcz idealne do takiego wzmaka sam posiadam kilka zestawów Vintage więc wiem o czy piszę seria HPM jest naprawdę godna polecenia

Z Pioneera został mi już tylko PD 75 - odtwarzacz o którym marzyłem odkąd zobaczyłem go w katalogu wiele lat temu. Wspaniałemu wyglądowi towarzyszy naprawdę dobry dźwięk. Jakiś czas temu uznałem że dość tej pogoni, zresztą dobiegam 40-stki i zaczynam się starzeć pomału. Na forum jestem prawie 7 lat. Teraz jestem na etapie tworzenia kącika świadomego melomana - miłośnika dobrego dźwięku. Jeszcze wiele przede mną, w tym dobór odpowiedniego decka. Jak dotąd stałym elementem systemu jest wymieniony wyżej odtwarzacz CD i wzmacniacz. Kolumny pewnie się zmienią bo pomieszczenie będzie większe. Zostaje także tuner. Magnetofon kasetowy to spora zagwozdka. Biorę pod uwagę Pioneera, modele: CT 959, CT 979, CT 93 lub CT-S 820S/920S. Na CT 95 pewnie mnie nie będzie stać, podobnie z Tandbergiem i dobrym Nakamichi. Będę potrzebował jeszcze gramofonu analogowego (tutaj mam już duchowego przewodnika), szpulaka i cyfrowego DATa. Ten ostatni to niemal na pewno Pioneer D 05 (96khz). Nigdy nie przyglądałem się bliżej wzmacniaczom i amplitunerom z lat 70-tych więc nie mam Ci jak pomóc. Najstarszym klockiem jaki zrobił na mnie duże wrażenie był A 88x. W dobrym stanie potrafi zaskoczyć.

discomaniac71 trzeba wierzyć mocno w to ze marzenia się spełnią ja tak miałem i doczekałem się wielu wspaniałych wymarzonych klocków jeśli chodzi o audio Tandberg Nakamichi i inne trafiają się naprawdę trzeba tylko czekać

audiomagia.blogspot.com

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mag dzięki, będę się rozglądał za tym modelem, morzesz podać jeszcze coś czym warto się zainteresowac?

Masz jakieś wyrobione zdanie na temat SA 708.

Mój Vintage jest skromny, poza SA 708 jest jeszcze amplituner Sanyo JCX 2400 K w pięknym stanie wizualnym,

niestety występują trzaski w jednym kanale,szukam fachowca.

Jak dorwie lepszy aparat wrzucę fotki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Mam wątpliwości czy sprzęt, który chcę zaprezentować mieści się w tej kategorii audio vintage, czy bardziej nadaje się do muzeum. Jest jednak w pełni sprawny i dostarcza dużo satysfakcji szczególnie gdy słucham muzyki jazzowej. Jest to stereofoniczny magnetofon lampowy ROBERTS 720 (amerykańska wersja AKAI M7) Egzemplarz w stanie nieomal kolekcjonerskim. Jedynie pokrętło przełącznika przewijania jest nieoryginalne. Rok produkcji druga połowa lat 60. Elektronika jak widać wykonana systemem point to point.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pozdrawiam Henryk

post-23520-071628400 1293470909_thumb.jpg

post-23520-081951900 1293470944_thumb.jpg

post-23520-093906300 1293470975_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wątpliwości czy sprzęt, który chcę zaprezentować mieści się w tej kategorii audio vintage, czy bardziej nadaje się do muzeum. Jest jednak w pełni sprawny i dostarcza dużo satysfakcji szczególnie gdy słucham muzyki jazzowej. Jest to stereofoniczny magnetofon lampowy ROBERTS 720 (amerykańska wersja AKAI M7) Egzemplarz w stanie nieomal kolekcjonerskim. Jedynie pokrętło przełącznika przewijania jest nieoryginalne. Rok produkcji druga połowa lat 60. Elektronika jak widać wykonana systemem point to point.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pozdrawiam Henryk

Henryku

Jakże się cieszę że tutaj zawitałeś wspaniałe urządzenia z pod Twoich rąk wychodzą zabieraj te narzędzia i przyjeżdżaj tu do mnie na północ będziesz mógł mi trochę pomóc w niektórych przypadkach:) a i śniegu na narty wystarczy :)

Jeśli zdrowie pozwoli i czas to zapewne spotkamy się koło wiosny w Polsce adres masz ja mam nr tel więc się zdzwonimy

Studer na lampach stacjonarny o którym pisałem (sprawa w toku).

Poza tym czekam na Twoje Ampexy w tym wątku pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Henryku

Jakże się cieszę że tutaj zawitałeś wspaniałe urządzenia z pod Twoich rąk wychodzą zabieraj te narzędzia i przyjeżdżaj tu do mnie na północ będziesz mógł mi trochę pomóc w niektórych przypadkach:) a i śniegu na narty wystarczy :)

Jeśli zdrowie pozwoli i czas to zapewne spotkamy się koło wiosny w Polsce adres masz ja mam nr tel więc się zdzwonimy

Studer na lampach stacjonarny o którym pisałem (sprawa w toku).

Poza tym czekam na Twoje Ampexy w tym wątku pozdrawiam serdecznie

Dzięki Marku za tak ciepłe przyjęcie (obawiałem się żółtej kartki) Jak wiesz wątek o AMPEXach założony przez Korwina jest przepełniony moimi wpisami i zdjęciami ilustrującymi różne etapy przywracania do sprawności kolejnych zabawek pod nazwą AMPEX. Zanim w Twoim wątku wkleję zdjęcia moich (dla mnie najcenniejszych modeli) AMPEXsów mam jeszcze kilka innych magnetofonów "vintage", które moim zdaniem warto pokazać.

Henryk

Zestaw słuchawkowy Sennheiser Orpheus HE90/ HEV90 - rok 1992.

Wyprodukowano zaledwie 300 kompletów. Elektrostatyczne słuchawki oraz lampowy wzmacniacz. Ludzie mówią, że gra lepiej niż wygląda. Klasa sama w sobie.

;)

Wiktor

Ukryta Zawartość

post-22995-059369800 1293483084_thumb.jpg

post-22995-084066500 1293483094_thumb.jpg

post-22995-090632600 1293483103_thumb.jpg

post-22995-049056900 1293483124_thumb.jpg

post-22995-044280300 1293483175_thumb.jpg

post-22995-008626600 1293483184_thumb.jpg

post-22995-096778900 1293483195_thumb.jpg

post-22995-047908700 1293483216_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.