Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty wzmacniacz

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Troche się tu tego przewineło o rożnych mocach.. śmiało do wyboru do koloru.

Ukryta Zawartość

Hej przeczytałem ale tam już są konstrukcje które wymagają trochę wiedzy. Bo ja to się pewnie wyłożę na zamawianiu elementów. Jak znam życie jeszcze musiał bym parować tranzystory płytka do zakładu a chętnych pewnie zero. No i nie ma co ukrywać większość z nich to jedna wielka niewiadoma...

Pozdrawiam Arczi

Po co zakłady. Wytrawić można w domu. Nie kazda konstrukcja w tamtym temacie to jakis high end, nie trzeba parować tranow, w dzisiejszych czasach trafić na oryginalnego trana to jest coś ! Wiec o jakim parowaniu mówimy do prostego, poprawnie grającego wzmaka.

Jar1

Ja wiem że ten gainclone nie jest zły ale przy jego cenie to ja dokładam drugie tyle i mam ugody. Jakoś ciężko mi się oprzeć wrażeniu że przy ugodach (które będą grały na basie, bo będzie to aktywny system) gainclon będzie odstawał. Wiesz TDA to śmieszna kasa ale przy gainclonie już wsadzam "jakąś kasę" która się zmarnuje bo w tym konkretnym przypadku wolę poczekać i dołożyć, niż pakować się w gainclona. Stąd też można zauważyć że troszeczkę się miotam bo nie mogę znaleźć czegoś co nie zabiło by mocą i reprezentowało wysoki poziom.

Nawet zastanawiam się nad klonem Accuphase (jak sugerował Waldi) czy go nie wsadzić na bas a na mid dać ugody i szukać czegoś tylko na wysokie. Ale na obecną chwile ciężko się ze wszystkim ogarnąć.

Pozdrawiam Arczi

Rób, co chcesz. Będzie dobrze :)

Jesli nie masz jeszcze doświadczenia to ugody odradzam. Zacznij od prostych układów z niewielką liczbą elementów i tanich. Ten TDA też może nieźle grać.

Panowie ja ugody mam w domu poskładane i grają :). Grają bardzo dobrze jak na mój gust. Chińska lampa poszła do nowego właściciela za ich sprawą. Co oczywiście nie oznacza że to ja poskładałem tę ugodę :) bo pewnie bym wymiękł... Biorąc pod uwagę że w domu mam tylko lutownice (spawarkę) transformatorową to nie wiem czy ktokolwiek podjął by się lutowania nią ugody :) no i żeby grała. Bo podjąć to i ja się mogę:). No ale koniec żartowania.

Powiem tak co do scalaków wydaje mi się że są one montowane bo się nie grzeją... Bo nie wyobrażam sobie jak pogodzić monitor ze wzmacniaczem Passa w klasie A, żeby to wszystko ładnie zamknąć i nie zajmowało za dużo miejsca :).

Lecz mi przewody głośnikowe nie straszne to mogę mieć końcówki osobno na stoliku a kolumny rozmieszczone.

Więc wydaje mi się że jest to pewna forma kompromisu której ja nie muszę ulegać. Więc panowie czy nie ma czegoś co oddaje 30 Wat/8Ohm na stronę, jest sprawdzone i nie kosztuje kroci? Przewidywane głośniki do pracy to szeroko pasmowy głośnik. No i dla innej końcówki wstęga.

Pozdrawiam Arczi

MeloV8 masz w tym trochę racji :). W ogóle zapomniałem o tych orionach. Będę musiał poczytać co za elektronikę tam linkwitz proponuje. Prawda jest taka że chciałbym by grało to na tyle dobrze bym na jakiś czas mógł się zająć dopieszczeniem systemu a nie wieczną przebudową... A może taki nieszczęsny los w pogoni za króliczkiem.

Pozdrawiam Arczi

• 3 tygodnie później...

Zrobiłem pliczek PDF do wykonania PCB wg rosyjskiej strony Lincora - 6 szt na formatce 100x160mm. W sam raz na laminat światłoczuły albo termotransfer. Może ktoś skorzysta. Ja zamierzam jutro naświetlić sobie kliszki:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja tam wam kibicuje. ciekaw jestem jakie beda wnioski koncowe. ugody to bardzo przezierne wzmaki i chyba ciezko im jest dorownac ;) (wiem bo mam)

taki tda to z cala pewnoscia fajna zabawka jesli chodzi o moc i pewnie takze o jakosc dzwieku... ale skoro na lm'ach mozna to czemu nie na tda. takie rikeny i caddocki jak sie okazuje (TDA1543) tez potrafia zaskoczyc ciepla srednica wielobarwnoscia itp.

Miałem przed laty wzmacniaczyk Schneider'a na TDA 2040- grał całkiem przyzwoicie (porównując do 2 modeli Eltry. Całkiem niedawno natomiast przy kompie siedział wzm. na TDA 1516. Został wyparty przez "sub-sata" Logitech'a tylko ze względu na miejsce na biurku (a raczej jego brak).

Ja obecnie ciągle czegoś szukam do pogodzenia tego wszystkiego...

Nawet zastanawiam się czy nie kupić jakiejś "spawarki" 150 wat 8 ohm na kanał bo mam wrażenie że 30 ohm (tesla) dla ugody będzie za dużo... A tak będę miał na bas coś co nie zamula a i wysterowanie tesli to nie będzie problem bo to 150 * 8 = 1200 /30 = 40 watt. No i tym sposobem zyskam też wzmacniacz na średnice który jest moim zdaniem bardzo naturalny/neutralny.

Marosik powiedz proszę (jako użytkownik ugody) czy taki wzmacniacz na basie jest wstanie grać z ugodą na równym poziomie. Chodzi mi o to by nie było sytuacji, że bas zostaje w tyle bo ugody graja naprawdę "szybko". Końcówkę mam na oku która podobna gra nie za niskim basem ale podobno szybkim. Więc liczę na to że się to zgra w "tempie". Masz może porównanie z czymś sensownym?

pozdrawiam Arczi

• 2 tygodnie później...

ugody sa bardzo neutralne. wszystko zalezy co masz przed nimi. potrafia zagrac naturalnie z pieknym i soczystym basem ale tez potrafia byc szybkie i konkretnie zlokalizowane... jakie zrodlo taki dzwiek.

porownywalem je z a700 a720 i a 960II Yamahy. moim zdaniem ugody to inny poziom. ciezko porownywac. maja wszystkiego wiecej. wiecej gory detali basu lokalizacji na scenie itd itp. moja a960 lezy pod lozkiem ;) wyparta przez ugody.

O widzisz !! ja też miałem Yamahe A-960 dobry klocek choć faktycznie ugody dla niej to nie ta liga. Obecnie kupiłem (też na sankeneach jak A-960) kenwooda km-209 tylko że to wszystko ma grać w triampingu. Liczę że kenwood da sobie radę do około 300 Hz i nie będzie jakościowo odstawał od ugody. Bo ugoda będzie grała od powiedzmy tych 350 Hz do 5 KHz i ona będzie nadawać charakter zestawowi. No i do tego szukam jakiejś dźwięcznej końcówki w klasie A na górę. Yamahe pamiętam jako bardzo energetyczną końcówkę o ostrej górze i lekko nerwowym basie.

Pozdrawiam Arczi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.