Skocz do zawartości
IGNORED

Mój Garrard 301 ;)

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ipad przez pewien czas robil w moim zestawie jako radio internetowe ale zastapilem go Rotelem RDG-1520

Tak w tle mocno przerobiony Roksan ktory juz jakichs czas temu znalazl nowy dom jak rowniez oba garrardy 401

Na chwile obecna pracuje nad kilkoma nowymi projektami (zdjecie ponizej) i tak wyglada moj systemik na dzien dzisiejszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27673-0-70361300-1304240888_thumb.jpg

post-27673-0-44947400-1304240900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Slicznie...

Ladny ten classic Roksan... Przygarnalbym ;)... A jakie to ramie?

Dzieki :)

Ramie to Grace G 545 F, Origin Live Advanced power suply i silniczek, modyfikowana plyta nosna calosc oklejona bubinga i lakierowana dwuskladnikowym lakierem na wysoki polysk

A ja rozkochańy w swoim 301. Chociaz przyznaje, ze wczoraj podlaczylem Roksana do roksanowego preampa phono i poplynela muzyka (tylko okablowanie zamowilem w Auditorium23 - swoja droga POLECAM kable auditorium23!!!!!!) ... Dotychczas Xerxesa mialem podlaczonego do RCM Sensora i było bardzo dynamicznie i mocno i w ogole. Ale nie wiem czy "wciagajaco". Jak wpialem phono Artexerxes to nagle sie uspokoilo, wygladzilo, ale i jakos zniklo nerwowe napiecie muzy hifi na sterdyach... Hmmm....

• 5 tygodni później...

Żyjecie jeszcze ?

Napiszcie coś dajcie zdjęcia, bo na tym forum to tylko PJ vs Technics i jaki gramofon do 500 zł.....

Ja ciągle czekam na obudowę bo stolarz ma napięte terminy, a nie chcę go popędzać - więc gram na ohydztwie w którym przyjechał (delikatnie doohydziłem to własnoręcznie wyrzynarką w piwnicy :) )

Pewnie zamieszczę zdjęcia w celach poglądowych.

Chwilowo zająłem się gromadzeniem części zapasowych i w trakcie przesiadki do nowej obudowy planuję renowację cz 2

nabyłem tarczę hamulca (bo moja lekko bije - spróbuję wyprostować a zawsze lepiej gdy ma się zapas)

kólko idlera (NOS jeszcze w opakowaniu)

zestaw gumek i sprężynek (drogie to cholerstwo)

Mam nadzieję że po wymianach ww zagra nie gorzej :)

Piszcie coś od czasu do czasu.

Nawet trochę tylko zahaczającego o Garrardy bo nuda tu na tym forum..

Witam wszystkich.

Mam do sprzedania kilka gramofonow

1 - Garrard 301 - gramofon jest w idealnym stanie zarowno mechanicznym jak rowniez kosmetycznym

2 - Garrard 301 - idealny stan mechaniczny kilka odpryskow lakieru

3 - Garrard 401 - idealny stan mechaniczny jak rowniez lakier zostal odrestaurowany wiec jest jak nowy

4 - Thorens TD 124 idealny stan mechaniczny (silniczek zostal wyslany do servisu)

Do powyzszych gramofonow potrzebny jest osprzet czyli ramie jak rowniez plinta

5 - linn sondek lp 12 valhalla power suply + linn ittok LVII ramie

6 - roksan xerxes Piano black stan idealny + Rega RB 300 ramie

7 - Linn AXIS bez ramienia (cos moge znalezc :))

8 - Rega Planar 2 + Rega RB 200 ramie

wiecej informacji na Mail-a : [email protected]

pozniej zlacze zdjecia

Pozdrawiam D.

• 2 tygodnie później...

Garrardowcy łączmy sie ;)

Moj 301 przyjechal ze mna do Wawki, zamowilem stoliczek w Ostoji co by mogl godńie sobie stanąc gramofonik. No i gra. Tor bez zmian: DL103R, ic Auditorium23 do mc stepup Auditorium23' dalej kabelkiem do wejscia MM w preampie Lebena. Piknie to gra, piknie. Az sie chce na te wszystkie hi-endy machnac ręka. Roksan xerxes.20 stoi jeszcze nierozpakowany - jakos nie chce mi sie, ale wkrotce trzeba bo gramiak kurcze zacny i dzwiekowo wymiata. Pre RCMi toi na polce - pewnie poswiece kilka letnich wieczorow na odpowoedzenie sobie na pytanie czy go w ogole potrzebuje - pamietam, ze z Garrardem zupelnie i nie podszedl. Ciekaw jtestem jakby mi teraz pasowal lampowy phono Klimo Viv, mialem kiedys i kurcze sprzedalem ;(

Aaaa.. Mate Loricrafta kupilem, niezla, ale Harmonix moim zdaniem lepiej...

Sorry za literowki - na ipadzie pisze...

• 5 miesięcy później...

Minęło kilka miesięcy. Postępy audiophilia nervosis oczywiście są, ale chyba w dobrym kierunku. Roksan Xerxes poszedł w świat do UK, Garrard 401 sprzedany. Ostatecznie zostałem z Garrardem 301 z ramieniem SME 3012 II, wkładka ostatecznie to EMT JSD5, a dalej sygnał poprzez step-up A23 do Shindo Aurieges/Montille. No i gra muzyka....

I tylko nosi mnie po ścianach bo wiem, że za kilka dni na ebayu pojawi się Shindo Garrard 301 w najlepszej wersji za ok 8tys euro... ech, boli ;(((

• 1 rok później...

Po prawie dwóch latach odkopuję wątek.

Mój Garrard wreszcie w ostatecznej plincie :

Ukryta Zawartość

post-10079-0-30007400-1380490226_thumb.jpg

post-10079-0-28810800-1380490247_thumb.jpg

WŁAŚCICIELE GARRARDÓW - ŁĄCZCIE SIĘ! ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piękny 401!

a jaki to oouterring pasujący do 401ki? tez bym może sobie sprawił ;)

i jeszcze pytanie o matę - bo mam ten korek z Loricrafta też ale zawsze jakoś wolałem matę Harmonixa - porównywałeś z innymi matami?

i gdzie mozna taki fajny napis "Garrard" metalczany dostać ;)

Po prawie dwóch latach odkopuję wątek.

Mój Garrard wreszcie w ostatecznej plincie :

Ukryta Zawartość

post-10079-0-30007400-1380490226_thumb.jpg

post-10079-0-28810800-1380490247_thumb.jpg

WŁAŚCICIELE GARRARDÓW - ŁĄCZCIE SIĘ! ;)

No fajnie wyszło, jeśli można, z jakiego drewna? bo o ile się nie mylę to poszła bejca,

a u mnie też po dłuższym czasie biorę się do roboty za swoją skrzynie,bo to też się wlecze już sporo czasu :|

Dedykowana pod skorniczałego Thorensa :D

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cieszę się, że się podoba.Plinta jest inspirowana konstrukcją Loricrafta.Boki to lity dąb ( tak mi się przynajmniej wydaje :)) góra i spód to sklejka, na wierzchu fornir dębowy i całość bejcowana pod kolor mebli :)

Napis to trochę kombinacji. Kupiłem plastikowy oryginał (z jakiegoś starego Garrarda) i dałem do powielenia w stali zaprzyjaźnionemu technikowi. Mam jeszcze 3 szt nieco różniące się wykończeniem. Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem proszę o priva. Na 12 calowym ramieniu wisi SPU Mono a na 9 - ZYX RS 30-02. Outerring kupiłem już dawno temu na alle (był nawet wątek na ten temat) to tzw. ring uniwersalny z szablonem do zakładania - nieco upierdliwe ale się przyzwyczaiłem. Podstawową jego zaletą przy zakupie była ludzka cena. Nie porównywałem zbyt wielu mat : oryginalna guma , sorbothanowa i Loricraft. Harmonix jest chyba droższy od mojego Garrarda :) Na pewno można by tu jeszcze sporo ulepszyć ale wierzcie mi jest fajnie, bardzo fajnie.

Specjalne podziękowania należą się dla adamgdansk bo to opis jego Garrardów skłonił mnie do zakupu, a to była najlepsza decyzja w moim "audiożyciu" :)

• 1 rok później...

Witam

Jezeli moge to chetnie sie przylacze z moim Garrard 301.

Pozdrawiam Darek

Witam. Mam nadzieję, że w dobrym miejscu się znalazłem. Moje zapytanie czy Garrard DD450 jest maszyną z której da się zrobić przyzwoity sprzęt? Cudu nie oczekuję ale zastanawia mnie czy jest szansa pobić takie hity jak Thorens trzysetki czy jakiś Telefunken s500/600.... Wiem co chcę usłyszeć ale nie wiem do końca jak to otrzymać.... Wydaje mi się, że w końcu trafiłem do specjalistów w tej dziedzinie:)

Serdecznie pozdrawiam

Radek

• 2 lata później...

Hej, odgrzebuję stary wątek:) Mam pytanie co do serwisu 401 - czy pod ośkę silnika należy użyć smaru do łożysk maszynowych, czy dać kroplę oleju?

Mam wrażenie, że obroty mogłyby być bardziej stabilne i zastanawiam się, gdzie mogą być przyczyny.

Łożysko talerza jest w dobrym stanie, nowiutki olej. Myślałem też o modyfikacji, ale póki co się wstrzymuję (chodzi o nową podkładkę z kulką z brązu). Kółko idlera w stanie bdb.

Póki co testuje różne ramiona, ale dźwiękowo Garrard nie porywa mnie tak jak zmodyfikowane Lenco...Taki trochę zbyt "leniwy" dźwięk ma, Plinta też jest nowym nabytkiem, więc dużo jeszcze pokombinuję:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na stronach vinylengine polecają olej do silników elektrycznych i to konkretnie ten "niebieski" :

Ukryta Zawartość

Jeżeli nie decydujesz się na rozbiórkę silnika to kropelka dwie igłą na oś silnika przez otwory w talerzyku hamulca

Niestabilne obroty to znaczy co ?

Kołysze czy przyspiesza po jakimś czasie ?

A z tym "leniwym" dźwiękiem to zagwozdka bo mój w porównaniu z thorensem to była istna petarda. Właśnie energetyczność brzmienia jest dla mnie główną jego zaletą.

Może zanadto wytłumiona plinta ?

Przykręcony na jakichś gumach ? spróbuj pokombinować.

Poczytaj wątki z vinylengine. Ja tam znalazłem sporo cennych informacji

Ukryta Zawartość

Tutaj teżznalazłem bardzo dużo inspiracji plus masa Garrardowych linków

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź:)

Obroty mają lekkie kołysanie, po dłuższym słuchaniu jest lepiej. Czyli ewidentnie smar zmienia temperature i przez to są zachwiania obrotów.

Silnik już raz otwierałem, tylko właśnie smarowałem smarem ośkę i łożysko silnika, teraz się zastanawiam, czy nie lepiej było użyć jakiegoś oleju. Szkoda, że to taka upierdliwa robota...

Gramofon wchodzi na obroty bardzo szybko, jakieś 1,5 sekundy do 33 RPM, więc łożysko talerza wydaję się być OK.

Wiesz, ja nie porównuję do Thorensa, tylko do Lenco i niestety to Lenco póki co wychodzi dźwiękowo lepiej. Muszę pokombinować z Garrardem, bo ten napęd MUSI mieć duży potencjał, pytanie czy tak duży jak Lenco.

A, to smarowania używam głównie olejów z "kitu Joel'a", uważam, że mają świetne właściwości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To niestety prawda. w związku z tym że w trakcie pracy zarówno silnik jak i łożysko główne się rozgrzewają - zmieniają się właściwości smarów i obroty stabilizują się dopiero po jakimś czasie. Różnie podają. U mnie po jednej stronie płyty jest już ok. Oczywiście w tzw, międzyczasie nie ma tragedii i ja nie słyszę żadnych niedoskonałości ale widać na stroboskopie że jest ciut za wolno. Co do potencjału napędu to niestety nigdy nie miałem Lenco ale sądząc z rozlicznych lektur potencjał Garrarda powinien być większy. Aczkolwiek skoro Lenco gra Ci lepiej to gra lepiej. Daj sprzętowi trochę czasu. Z mojego doświadczenia wynika że tzw. wygrzewanie sprzętu polega głównie na przywyknięciu do jego brzmienia. Po pewnym czasie zaczyna się słyszeć wszystko co trzeba :)

Zmotywowałeś mnie:) Parę godzin później i kilkaset przekleństw później jest lepiej.

Wymieniłem smar z ośki silnika na olej, zgodnie z tym przewodnikiem -

Ukryta Zawartość

Jest znaczna poprawa, po pierwsze jest dużo stabilniej, ogólnie kreski ze stroboskopu są nieruchome, po drugie regulacja obrotów działa lepiej i precyzyjniej no i nie jest teraz tak wrażliwy na rozgrzanie, aczkolwiek tak jak sam piszesz - to nieuniknione (sam twórca gramofonu o tym mówił).

Serwis tego gramofonu to katorga:)

Teraz będę walczył z plintą.

post-34919-0-97346500-1486597552_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomaszu mnie tylko zastanawia gdzie lepiej zainwestowałeś , Lenco to koszt 3 do 4 stówek a 401 :-)) minimum dwójka ale tysi ? Czym się kierowałeś przy zakupie ?

Akurat wyszło mi bardzo tanio - po odliczeniu innych rzeczy w zestawie napęd kosztował mnie jakieś 1500-1700zł.

No powiedz, że nie kupiłbyś za taką cenę;)

Wiesz,te gramofony to trochę jak kupno uncji złota. Dopóki oczywiście jest moda na analog. Ostatnio modele 401 chodzą już bliżej 1000 funtów (z aukcji) za sam napęd! Jakiś obłęd.

Muszę posłuchać dłużej i trochę się pobawić z plintą i detalami. Wtedy będę wiedział, czy na pewno.

Póki co Garrard ma mniej ciekawy bas i góre, natomiast środek 401 jest super. Oba napędy są bardzo ciche. Jeszcze czekam na "spacer" do SME 3009 - spokojnie zmieszczą się dwa ramiona:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.