Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon, wkładki, ustawienia, temat rzeka....

Bartoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kilka nurtujacych i niedających wytchnienia pytań na temat gramofonów.

Minowicie.

Jestem szczęśliwym posiadaczem 2 x SL 1210mk2 - klasyki, w bardzo dobrym stanie, prawie w ogóle nie uzywane, produkcja coś pod koniec lat 70, są braćmi - numer seryjny po numerze.

Sprzęt ten długo stał nieużywany, miałem kiedyś zaciecie DJeskie, ale to mi przeszło.

Niedawno jakies pół roku temu wpadała mi w rączki potężna kolekcja płyt, głównie polskie, głównie seria polish jazz.

Kolekcje dostałem w zamian za przegranie około 50 płyt na CD - wiem profanacja, ale się zgodziłem.

Od tego momentu zaczynaja się cieżkie pytania.

Po pierwsze wkładka. Oryginalnie były 2 x stanton 520 - typowa DJska wkładka, klasyk - gra bardzo stłumionym brzmieniem, głównie bas i środek góra bardzo zamulona i wycofana - trochę wina zużytych igieł troszkę właściwości samych wkładek (przenoszą wg producenta do 17 khz). Jedyny plus to to, że trzyma sie płyty jak nic chyba innego, tak jak by była przylepiona.

Postanowiłem zmienić na coś co dałoby frajde ze słuchania i ogólnie zobaczyć ile osiągnę ze zmiany, bez konsultacji niemalże w ciemno kupiłem "Grado Prestige Black".

Po lekturze - prawidłowe ustawienia, gramofony, igły wkładki z przeróżnych źródeł - wkładka została zamontowana. Wykorzystałem szablon, wagi nie mam ale mniej więcej nacisk jest ok (tolerancja około 0.2g), VTA - tu był największy problem, ramie było maksymalnie opuszczone, a wkładka i tak była niżej - rozwiązałem to chałupniczo dodając jeszcze jedna slipmatę - jest w miarę dobrze.

Tu jest pierwsze pytanie do ludzi tutaj - jak to jest z tym VTA i technicsem, dlaczego mając standardowa slipmate nie jestem w stanie ustawić VTA na ramieniu tylko musze kombinowac z podkładkami?

Co do brzmienia Grado - różnica kolosalna w stosunku do Stantona, W końcu jest góra (nie taka jak bym chciał niestety) bas jest lepiej kontrolowany, szbszy bardziej impulsywny i jest go (niestety) duużo. Brzmienie na pewno na plus, jednak wysokie wydają mi sie sztuczne, i to też w zależności od płyty, lepiej brzmią stare niż nówki (w kontekście miksu chyba), można tu poczynić małą korekcję dociażając nienacznie nacisk z zalecanych 1.5 do 1.8 - jest mniej syku ale więcej basu :(

Wpadła mi wczoraj w łapki wkładka AT11 - niestety z nieco zniszczona igłą (generalnie brzmi chyba ciekawiej ale sa przestery na średniowysokich i wysokie troche giną) - więc czekam na nowa igłę i zobaczymy efekty.

Pytanie które mnie nurtuje to zamienne igły do wkładek. Czy można np do grado Black włożyć igłę z Blue i teoretycznie cieszyc sie lepszym dźwiekiem?

Podobne pytanie do wkładki Audio Technici AT11, czy można założyc igle z AT11E (eliptyczna zamiast sferycznej), albo Shibatę z AT13, czy to ma prawo wogóle działać? Jak bardzo wkładki sferyczne maja wpływ na wycieranie rowków na winylu, czy jest to o wiele bardziej zauważalne w praktyce niż szlify nowsze?

Czy jest sens kupowac dociążenie zakładane na płytę, pewnie jest - jaka cena i co polecacie.

Na razie tyle w temacie. Z góry dzięki za wskazówki.

"dlaczego mając standardowa slipmate nie jestem w stanie ustawić VTA na ramieniu tylko musze kombinowac z podkładkami?"

Pewnie masz filcową cieniutką matę

oryginalnie jest grubaśna gumowa, i tam podkładać nic nie trzeba żeby uzyskać poprawne VTA

"Brzmienie na pewno na plus, jednak wysokie wydają mi sie sztuczne,"

Grado szczególnie Black, tak gra, bas, środek i wycofana góra, ale masz nauczkę, trzeba było poczytać na forum jak gra Grado Black (pisałem o tym wiele razy)

"Czy można np do grado Black włożyć igłę z Blue i teoretycznie cieszyc sie lepszym dźwiekiem?"

Tak można, ale imho nie warto , bo góra i tak nie będzie taka jak np. w AT440

"czy można założyc igle z AT11E (eliptyczna zamiast sferycznej), albo Shibatę z AT13, czy to ma prawo wogóle działać?"

W większości przypadków igły pasują wymiennie

"Czy jest sens kupowac dociążenie zakładane na płytę, pewnie jest - jaka cena i co polecacie."

przy Technicsie 1210 wchodzi w grę tylko clamp np z KAB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy jest sens kupować, to nie wiem, ale na pewno nie jest to pierwsza potrzeba

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Dzięki za info, z tym grado to rzeczywiście dałem plamę - pewnie pójdzie na allegro po nowym roku.

co do slipmat, rzeczywiście to co mam to jakies cieniutkie filcowe stantony - mocno sie slizgaja i to chyba jest do skretchu. Gdzie zakupic taka gruba gumowa o której piszesz, ewentualnie może pokusić sie o korek.

Chce miec w końcy spokój z VTA i robic to po bożemu ( w tej chwili ten dzyndzel co opuszcza i podnosi ramie praktycznie nie zdaje egzaminu - ramie w każdej pozycji leży na płycie).

PZDR

"Gdzie zakupic taka gruba gumowa o której piszesz, ewentualnie może pokusić sie o korek."

zdarzają się na ebayu, ostatnio widziałem używaną za 14$, tu też mają

Ukryta Zawartość

korkowej nie próbowałem, ale też zapewne nie będzie na tyle gruba (wysoka) co gumowa technicsa

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

>>>Waluch, Bartoo,

"...Grado szczególnie Black, tak gra, bas, środek i wycofana góra, ale masz nauczkę, trzeba było poczytać na forum jak gra Grado Black (pisałem o tym wiele razy)..."

Obaj Koledzy opisujecie typowy objaw niedopasowania tej wkładki do pre gramofonowego. Proszę jej zadać niższe o rząd wielkości obciążenie, tak rzędu 4-5 kOhm, spory gain (np. 40 bB) i niską pojemność, to usłyszycie jak gra Grado Prestige.

Igły do Grado można inne pozakładać, ale z uwagi na identyczny szlif we wszystkich 6-ciu "kolorowych" modelach serii Prestige o wyraźny postęp w brzmieniu trudno.

Pozdro,

Yul

>>>Waluch, Bartoo,

"...Grado szczególnie Black, tak gra, bas, środek i wycofana góra, ale masz nauczkę, trzeba było poczytać na forum jak gra Grado Black (pisałem o tym wiele razy)..."

Obaj Koledzy opisujecie typowy objaw niedopasowania tej wkładki do pre gramofonowego. Proszę jej zadać niższe o rząd wielkości obciążenie, tak rzędu 4-5 kOhm, spory gain (np. 40 bB) i niską pojemność, to usłyszycie jak gra Grado Prestige.

Igły do Grado można inne pozakładać, ale z uwagi na identyczny szlif we wszystkich 6-ciu "kolorowych" modelach serii Prestige o wyraźny postęp w brzmieniu trudno.

Pozdro,

Yul

Pewnie masz rację, mój preamp to to co oferuje luxman l410 - więc o jakis manualnych ustawieniach czegokolwiek można zpomnieć.

Marzy mi sie jakas lampa na pre ale to na razie sfera marzeń (pieniędze).

Jaki preamp do 500 zł da mi możliwośc docenienia tej wkładki???

Pozdrawiam

Jedyny do 0,5kzł to CA640, następy to już PJ PBII SE ale to zdaje się już około 0,7kzł, jednak nie radzę w ciemno musiałbyś posłuchać jednego i drugiego. Tylko ten drugi ma możliwość regulacji. Szkoda że tak późno niedawno sprzedałem roczne CA640 za około pół ceny.

Pozdrawiam, Pawel

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

>>>Waluch, Bartoo,

Pozdro,

Yul

Dlaczego Grado Black źle gra ze zwykłym, typowym przedwzmacniaczem i trzeba się nakombinować, aby zagrało w miarę normalnie?

Specjalnie kupiłem l-410 bo miał miec niby wybitną jak na integrą sekcje phono.

Właśnie dlaczego nie zagra dobre pytanie?

skoro CA640 nie ma możliwości regulacji, a wkładka tego wymaga to jak to jest?

Dlaczego Grado Black źle gra ze zwykłym, typowym przedwzmacniaczem i trzeba się nakombinować, aby zagrało w miarę normalnie?

>>>markam,

Bo Grado Prestige Black i inne "kolorowe" z tej linii to są wkładki MI (Moving Iron), a nie MM (Moving Magnet), o czym się dość powszechnie zapomina. Żeby chciały grać pełnym pasmem trzeba trochę pokombinować z ustawieniami parametrów w pre. Nawiasem mówiąc, mi osobiście się te Grado dość podobają, bo mają takie przyjemnie relaksujace brzmienie, całkiem inne od szklisto-sykliwego grania AT-440 ML. Powiedziałbym, że opinie o Grado Prestige są raczej podzielone, niż jednoznacznie negatywne. Ale to w dużej mierze rzecz gustu.

>>>Bartoo,

O sekcji phono w integrze Luxmana nic nie powiem bo nie słyszałem. Jest niewykluczone, że z dobrze dobraną do niej wkładką zagra ładnie, a z inną nieładnie.

Pozdro,

Yul

A to jest tak że jeden przedwzmacniacz kosztuje tyle i ma takie możliwości a drugi tyle i możliwości ma inne, to tak jak z samochodami których nie lubię ale muszę mieć, jeden kosztuje tyle a drugi tyle jednym można jeździć a drugi jest niebezpieczny dla otoczenia i środowiska :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Mam serwisówke do L-410.

Sekcja phono jest rozbudowana i niemal każdy parametr podlega regulacji, jedynie trzeba się dostac do potencjometrów na płycie.

Dzisiaj powalczę :)

ten CA640 gra dobrze z Grado czy jak jest w końcu???

PZDR

Grado ma tez coś takiego jak PH 1 phono amp - słyszał ktoś?

Mam serwisówke do L-410.

Sekcja phono jest rozbudowana i niemal każdy parametr podlega regulacji, jedynie trzeba się dostac do potencjometrów na płycie.

Dzisiaj powalczę :)

ten CA640 gra dobrze z Grado czy jak jest w końcu???

PZDR

Grado ma tez coś takiego jak PH 1 phono amp - słyszał ktoś?

Moim zdaniem Grado z Cambridge Audio 640P gra ładnie. Rzecz w tym, że jak w pre gramofonowym poprzestawiasz parametry to zagra inaczej, a kto wie czy nie lepiej.

Dobrze prawi, i raczej taką drogę obierz przynajmniej pierwsze Twoje pre może będzi na trochę dłużej, ja mam na razie trzecie i też nie wiadomo czy na rok czy, trochę dłużej w każdym razie po trzecim pre czas na inny gramofon.

Serię Prestige "przerobiłem" nie na przykładzie jednego przedstawiciela lecz trzech. Mam: Black, Green i Pro-Jecta K-6 który odpowiada Grado Prestige Gold, bo był przed kilku laty OEM-owo wykonywany dla P-J przez Józia Grado. To nie są na pewno neutralne wkładki, mają swój "charakterek" i swoje narowy. Należy spróbować je poskromić doborem lekkiego ale sztywnego ramienia, staranną kalibracją w ramieniu oraz eksperymentami z ustawieniami elektrycznymi. Amerykanie zamawiają do nich specjalizowane wersje pre gramofonowych Audio Research'a, wartych kilkunastokrotnie więcej niż same wkładki. Na Grado Prestige oparty jest także Music Maker - wkładka MI kosztująca około 6000 zł. Obecnie jest to chyba najdroższa wkładka nie należąca do grupy MC. Nie wydaje mi się aby totalna krytyka Grado Prestige i odsądzanie tej wkładki od czci i wiary, jaka miała mniejsce na tym najwspanialszym forum świata, jakim jest jak wiadomo audiostereo.pl, miała rzeczywiście mocne podstawy.

Yul;

Dzięki za rzeczowe wyjaśnienie. Znaczy to, że MI wymaga innych parametrów pre niż MM. Produkuje ktoś pre przystosowane do MI, tak aby nie wyrabiać sobie od razu złych opinii o tych wkładkach? Pamiętam też, że ktoś kiedyś pisał o nadzwyczajnej podatności Grado na zakłócenia od silnika.

Yul

>>>>> "Obaj Koledzy opisujecie typowy objaw niedopasowania tej wkładki do pre gramofonowego. Proszę jej zadać niższe o rząd wielkości obciążenie, tak rzędu 4-5 kOhm, spory gain (np. 40 bB) i niską pojemność, to usłyszycie jak gra Grado Prestige. "

Zapewne masz rację, słuchają Grado Black jak również Gold ustawiłem parametry pre zgodnie z zaleceniami producenta, nie miałem pojęcia ,że można 'lepiej' / inaczej a na eksperymenty jakoś nie miałem chęci

ale to tak na marginesie :)

audiokarma.org

To nie chodzi o to że to wkładka MI czy MM czy MC. Chodzi o parametry elektryczne przetwornika. Kilka lat temu pisałem o tym tu i ówdzie.

Więcej:

Ukryta Zawartość

Przeczytać i zapamiętać ... dlaczego warto mieć preamp z możliwościami zmian dopasowania.

K

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam, mam pytanie. Być może głupie, ale chciałbym, aby ktoś postarał się na nie odpowiedzieć, bardzo mi na tym zależy.

Chciałbym się dowiedzieć jaki jest wpływ magnesu, trochę silniejszego od tego "lodówkowego" na płyty winylowe oraz sam gramofon? Z góry dzięki za odpowiedź.

Bo Grado Prestige Black i inne "kolorowe" z tej linii to są wkładki MI (Moving Iron), a nie MM (Moving Magnet), o czym się dość powszechnie zapomina.

Yul,a nie jest przypadkiem odwrotnie?

To są wkładki typu MM.

pozdrawiam

MUSIC NON STOP

Bo Grado Prestige Black i inne "kolorowe" z tej linii to są wkładki MI (Moving Iron), a nie MM (Moving Magnet), o czym się dość powszechnie zapomina.

Yul,a nie jest przypadkiem odwrotnie?

To są wkładki typu MM.

pozdrawiam

Nie jest odwrotnie, ani przypadkiem, ani nie-przypadkiem.

Pozdro,

Yul

L3VY, dzięki wielkie. Chciałbym po prostu zmontować klapę do gramofonu, która trzymana byłaby za pomocą magnesu. Bałem się, że będzie to miało podobny wpływ jak na inne urządzenia rtv. Bliżej wkładki magnes będzie, gdy klapa będzie zamknięta, a gramofon wyłączony, więc chyba nie będzie miał on negatywnego wpływu. Jeszcze raz dzięki.

Coś wspominałeś o VTA - nie wiem jak u siebie ustawiałeś ale należy to zrobić tak by headshell był równoległy do płyty po opuszczeniu na nią ramienia. Często błędem jest sugerowanie się rurką ramienia ....

Coś wspominałeś o VTA - nie wiem jak u siebie ustawiałeś ale należy to zrobić tak by headshell był równoległy do płyty po opuszczeniu na nią ramienia. Często błędem jest sugerowanie się rurką ramienia ....

W teori wiem jak to ma wyglądać.

Jak to ustawić w praktyce?

Kartkę w kratkę lub w linie zginasz pod kątem 90*. Kładziesz jednym bokiem na płycie za ramieniem. Opuszczasz ramię i patrzysz z drugiej strony. Korygujesz i masz. Najtańszy i najprostszy sposób.

Możesz taki 'przyrząd' kupić. Tanie nie jest ale jakie audiofilskie. No i pewnie 'lepszą' równoległość uzyskasz ;-)

W teori wiem jak to ma wyglądać.

Jak to ustawić w praktyce?

Można kupić małą poziomicę typu oczko taką, aby mieściła się na główce ramienia (gotowce na ebay ale można sobie kupić przykrywkę stopki lampy błyskowej z poziomicą do aparatu i poprostu wyjąć 'oczko').

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.