Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w zakupie pierwszego KD

Darmo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje zakup w niedalekiej przyszłości KD do około 10tys. zł.

Pokoj okolo 22m/kw., wys. standardowa w bloku. Tv na scianie krótszej szer. 5m.

Kino/muzyka 50/50

Słucham: rock, pop, chillout, muzyka filmowa i elektroniczna + koncerty.

Chciałbym zobaczyć wasze propozycje, a później zaprezentować ewentualnie swoje i coś z tego wybrać.

Dziękuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/75742-pomoc-w-zakupie-pierwszego-kd/

przychylam sie do propozycji kolegi. Najpierwwybierz glosniki najepeij posluchaj ich sam w stereo w kinie na pewno bedzie lepiej.

Z mojej strony glosniki warte uwagi:

klipsch F2/C1/B2 badz S2 + sub 10 (badz Magnat sub 301)

Klipsch RF 52 (bede pisal tylko fronty bedzie wygodniej

Tannoy V4 do kina koniecznie z subem

Wharfedale diamond 10.x

Magnat Quantum 605 badz 606

Monitor audio Rx

Canton z serii Chrono (ale wedlug mnie do kina przecietne malo skuteczne)

to tak na poczatek. wybierz dla sieie glosniki pozniej zdecyduj co w glosnikach chcial bys zmienic. Dodac dynamiki, ocieplic, uagresywnic, badbic ktores pasmo. W ten sposob dobierzesz do nich glosniki. Natomiast jelsiszukasz sprzetu nowego. Ja zmienil bym troszke proporcje wydania ceny gdyz kolumny z wyzzej polki do srednego amplitunera zagraja gorzej niz srednia klasa do sredniej klasy.

Tak tylko czy na pewno będzie to 50/50 kino/muzyka. Bo w wielu przypadkach okazuje się że muzyka jednak przeważa nad kinem.

Ja zastanowił bym się na twoim miejscu nad połączeniem stereo z kinem...

Najbliższa przyszłość to 3D

1 Wchodzisz w to czy nie kręci cię to cz 2D ci wystarczy

2 Napisz co masz zamiar kupić bo nie jest to jasne dla mnie czy cenę wliczasz TV czy potrzebujesz tylko ampli + 5.1 + zródło + kabelki

3 Pytanie zasadnicze. Wydajesz 1000 zł kupujesz wszystko na raz i ani grosza więcej na przyszłość już nie pakujesz w sprzęt czyli raz kupujesz i więcej cię nie obchodzi czy zamierzasz konsekwętnie rozbudowywać system

4 Jakie są w twojej okolicy możlowości odsłuchu ewentualnego sprzętu

5 Interesuje Cię by był to sprzęt jednego producenta

6 Czy masz jakieś doświadczenia z sprzętem audio

Harman kardon avr 660 za resztę dobre głośniki w liczbie 5 szt, sub kiedyś. Do koncertów i muzyki nie potrzebny z takim ampli.

Masz wybór albo świetne głosniki albo świetny ampli, koledzy proponowali lepsze głośniki ja proponuję lepszą elektronikę ponieważ w muzyce stereo i koncertach właśnie amplitunery dają ciała i mało jest takich co potrafią zgrać jak przyzwoity wzmacniacz, avr660 choć niestety cholernie drogi będzie mega dobrą bazą do uzyskania jakościowego kina i spektaklu muzycznego.Gdybym miał na nowo składać swoje kino to jego bym własnie wybrał i na początek dobre przody potem konsekwętnie dalej Udanych zakupów życzę

Budżet masz wysoki,wiec myślę że z doborem sprzetu nie powinno byc problemu. Zwróc szczególną uwagę na głośniki Magnat Quantum 605. Do tego dobierz odpowiednie kolumny i myślę że efekt oraz jakosc dźwięku będzie bardzo dobra.

Witam.

Dziękuję za rady. Odsłuchałem Klipsch F3 set + onkyo 808 nie bardzo mi się podobało.

Słuchałem też tylko frontów Rx8, niestety też z onkyo 808, ale wypadły według mnie lepiej. Chciałem posłuchać H/K 460 lub 660, ale niestety nie mieli :( Słuchałem jeszcze doradzone przez sprzedawce Dali Ikon 2 mkII, troszkę gorzej niż Rx8.

Do ultrasoniaka: raczej chce kupic sprzet raz na kilka lat, bo pozniej nigdy nie wiadomo jak to bedzie z gotowka ( rodzina ), do tego jeszcze podłączona ma być N-tv, a tv jak narazie mam 2D, ale chyba będę zmieniał sam nie wiem :/

Teraz tak budzet moze byc przekroczony, nie jest sztywny.

Co myślicie o takich zestawach: H/K 460 + rx8 + central rx + dwa zagłówki MA BR5 + BD konsola PS3, czy może (chciałem mieć kompa podłączonego) popcorn hour c200 z bd + sub voledyne cht-10q.

Drugi zestaw: Tannoy Revolution Signature DC6T set reszta jw.

Niestety nie mam okazji za bardzo jak posłuchać tych zestawów w komplecie :/ - brak czasu :(

Co o tym myślicie, ewentualnie jakie zmiany możecie wprowadzić?

Dziękuję.

przychylam sie do propozycji kolegi. Najpierwwybierz glosniki najepeij posluchaj ich sam w stereo w kinie na pewno bedzie lepiej.

Z mojej strony glosniki warte uwagi:

klipsch F2/C1/B2 badz S2 + sub 10 (badz Magnat sub 301)

Klipsch RF 52 (bede pisal tylko fronty bedzie wygodniej

Tannoy V4 do kina koniecznie z subem

Wharfedale diamond 10.x

Magnat Quantum 605 badz 606

Monitor audio Rx

Canton z serii Chrono (ale wedlug mnie do kina przecietne malo skuteczne)

to tak na poczatek. wybierz dla sieie glosniki pozniej zdecyduj co w glosnikach chcial bys zmienic. Dodac dynamiki, ocieplic, uagresywnic, badbic ktores pasmo. W ten sposob dobierzesz do nich glosniki. Natomiast jelsiszukasz sprzetu nowego. Ja zmienil bym troszke proporcje wydania ceny gdyz kolumny z wyzzej polki do srednego amplitunera zagraja gorzej niz srednia klasa do sredniej klasy.

Z klipsch-y nie polecam serii F... kaszanka. RF gra dużo lepiej, ale za krótko słuchałem (i w dodatku w markecie), żeby powiedzieć czy dobrze czy źle. Jeśli chodzi o wafle to nie polecam 10.6 na fronty. Średnica taka troche nie teges. Ja mam 10.7 i jak dla mnie są okej.

Do założyciela wątku: Ja polecam kupić używany ampli, jakiś wysoki model. Sam kupiłem Denona AVC-10SE za 1300 w idealnym stanie z oryginalnym kartonem, pilotem itd a Harman avr 630 od pierwszego właściciela z dokumentami mi poszedł sprzed nosa za 1600 czy 1700. Również 10 miesięczny Marantz SR6003 sprzedał się można powiedzieć godzinę przed moim tel. za 1690. Tak więc można coś fajnego przyswoić za znacznie mniejsze pieniądze niz nowke, tylko trzeba trochę poobserwować aukcje. Uzywki jeśli sa w idealnym stanie nie są w zadnym stopniu wg mnie gorsze niz nowe i tym sposobem mozna wiecej kasy wydac na kolumny.

do Ultrasoniak-a: a co masz teraz? Pytam bo w "o mnie" nic nie masz.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Fakt trzeba uzupełnić dane

U mnie gra Harman 255 z zestawem Heco Metas 500+300+central(wmienione okablowanie wewnętrzne)+sub Heco z kompletu , zródło Pionek Lx 71 Tv Pionek Lx 5090 kable Chord Odysey 2 hdmi alphard

W drodze jest Dodatkowy dac StyleAudio Sapphire dla wsparcia stereo

Jakoś to gra, wiadomo chciało by się więcej i lepiej

mysle ze powiedzenie ze seria "F" to kaszana jest mocno nadwyrezone. Faktycznie RF reference gra inacej czy lepiej? To juz bardziej od indywidualnych kwest zalezy. Uwazam ze obecne glosniki Klipscha zasluguja na przesluchanie. Jesli komus po odsluchu 15 minutowym powiedzmy stwierdzi zr to kategorycznie nie to to oczywiscie ja to rozumiem. Natomiat uwazam ze glsniki godne uwagi. Bardzo dobrze wykonane solidne 5 letnia garancjai uniwersalne pod kino i stereo

mysle ze powiedzenie ze seria "F" to kaszana jest mocno nadwyrezone. Faktycznie RF reference gra inacej czy lepiej? To juz bardziej od indywidualnych kwest zalezy. Uwazam ze obecne glosniki Klipscha zasluguja na przesluchanie. Jesli komus po odsluchu 15 minutowym powiedzmy stwierdzi zr to kategorycznie nie to to oczywiscie ja to rozumiem. Natomiat uwazam ze glsniki godne uwagi. Bardzo dobrze wykonane solidne 5 letnia garancjai uniwersalne pod kino i stereo

To jest moja subiektywna opinia. "F" się jak dla mnie mocno drze. rf porównywane bezpośrednio pod tym samym ampli wypadło jak dla mnie duzo lepiej. Faktem jest że było to w saturnie i warunki były jakie były no i może eFy zagrały by jakoś przyzwoicie w domu, ale tak jak napisalem, w porównaniu bezpośrednim, obie pary miały tak samo złe warunki, RF-y jak dla mnie zwycięzyły i to bez najmniejszego zająknięcia mogę poweidzieć.

A do Ultrasoniak-a, no ja też jeszcze nie uzupełniłem ale zaraz to zrobię ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

porownujac dwa modele to sie z toba zgodze. RF gra inaczej leepij ale jest duzo drozzy. Glsniki "F" nie bez podstawy sa nizsza tansza seria. Jednak jak na piniadze prezentuja bardzo dobra jakosc dzwieku i ciekawa konstrukcje

Ale jeśli o mnie chodzi, kupuję coś dopiero wtedy, gdy stać mnie na cos co przedstawia zadowalający mnie poziom. To co mam jest jak dla mnie najtańszym zestawem na którym mogę słuchać muzyki. myślę że nie warto kupować czegoś dla tego że jest tanie i dobre w swojej klasie cenowej, tylko dla tego że nam odpowiada i nas zadowala. Ja dopóki nie mogłem sobie pozwolić na to co kupiłem, sluchalem na słuchawkach (zenki hd555). Wszystkim którzy chcę słuchac muzyki reprodukowanej w "dobrej" jakości a nie mają zbyt wiele dolarów na sprzęt chyba polecałbym zacząć od słuchawek. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.