Skocz do zawartości
IGNORED

Densen De Magic - once again :))))

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w Bielsku - Białej kupiłem w końcu tą płytkę, o której swego czasu było głośno na forum. Mówiąc krótko: absolutna rewelacja !!!! Zdemagnetyzowałem cały "duży system" i małego sypialnianego "Pianocrafta". O cholewcia, naprawde nie spodziewałem sie takiego przyrostu jakości. System "duży"brzmi jakby kosztował 100.000 zł - wymaiatająca dynamika, bezkresna przejrzystość, scena na 2 hektary, super detaliczność bez jakiejkolwiek ostrości czy szorstkości, góra powiedziałbym jak z lampy za 50 kzł, jestem w siódmym niebie !!! Pianocraft też nigdy tak nie wymiatał. To najlepiej wydane 50 zł w moim życiu. Moja szczera rekomendacja !!! Polecam gorąco, naprawdę nie przesadzam !!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/7584-densen-de-magic-once-again/

Na płycie XLO/Reference Recordings też jest taki kawałek. Z tym, że tam sa chyba 2 do demagnetyzacji i jeden, 15 minutowy do wygrzewania sprzetu (burn-in).

W sumie to całkiem fajna płyta.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak, ale demagnetyzacja w przypadku XLO trwa w sumie coś ok. 2 min. (Densen - 3min.), poza tym płytka XLO jest znacznie droższa (choć zawiera więcej pozycji) i mniej znana. Densen DeMagic to jednak legenda :)

zyzio-Używałem parę razy tej płytki,coż po czterdziestce traci się chyba trochę słuch.Tak dużego wrażenia wynalazek Densena na mnie nie zrobił.Gratuluję tak wybujałej wyobrazni,pewnie ma zdecydowanie więcej niż dwa hektary.

Ps.-Kupić warto ze względu technicznego:odmagnesowanie całego toru raz na jakiś czas nie zaszkodzi,a może pomóc.

Pozdrawiam

-> rogus

Płytkę można kupić np w HiFi Clubie na Kopernika (jakiś rok temu ja zapłaciłem ok. 50 PLN).

Jeśli przed zakupem chcesz przetestować działane płyty Densena i jesteś z W-wy, to mogę Ci ją pożyczyć - kontakt w "o mnie".

Na moje ucho płyta działa i rzeczywiście poprawia brzmienie systemu, jednak odkąd mam płytę fadeovera, rzadzej używam płyty Densena; Aczkolweik po ostatnich entuzjastycznych wpisach bedę musiał przeprowadzić doświadczenia i ocenić, która z nich działa lepiej ;-) Na korzyść płyty fadeovera przemwia jednak ścieżka "burn in" do wygrzewania toru... czegoś takiego Densen nie opracował - jest tylko 3-minutowy przebieg demagnetyzujący.

Powiem szczerze że mam mieszane uczucia co do działania obu płyt. Tzn. "wydaje" mi sie że jest lepiej, aczkolwiek brak mozliwości ponownego powrotu do stanu przed demagnetyzacją celem dokładniejszego porównania, zawsze budzi we mnie obawę o opieraniu sie na autosugestii.

Tak czy inaczej, co pewien czas sobie puścić na pewno nie zaszkodzi, 50zł nie majątek.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witajcie, to nie autopsja ani wymysl. Dla mnie uzycie pluykt Densena co 2 tygodnie to juz prawie rytual.

Poprawie ulega przede wszystkim detalicznosc i czystosc wysokich tonow, lepsza jest przestrzen, bardziej punktowy bas. Roznica jest jak zalozenie 2 klasy lepszego interkonektu.

Tak płyta ma 1 track 3 minutowy, mozna ją kopiować bez strat efektu demagnetyzacji, 50-60 zł kosztuje w sklepach, na Allegro "chodziła" po coś ok. 30 zł. To że działa nie mam najmniejszej wątpliwości, nie może tu być mowy o autosugestii. Z dźwięku znikła niewidzialna kurtyna - pojawiła się niespotykana do tej pory detaliczność, ogólna czystość przekazu, dynamika i właśnie piekny punktowy bas co daje w efekcie dźwięk pochodzącuy jakby z innego zestawu !!!!

Demagnetyzację warto przeprowadzać raz w tygodniu, jeśli ktoś chce może nawet codziennie. Magia nie magia spróbować warto - mnie efekt powalił na kolana.

Dodam jeszcze, że pozytywny efekt nastąpił zarówno na moim "dużym" sprzęcie, jak i na Pianocrafcie -stąd wniosek, że płytka działa niezależnie od klasy i rodzaju sprzetu.

Pozdrawiam i namawiam do wypróbowania, w końcu troszkę magii nikomu jeszcze nie zaszkodziło :)

Będzie za minutę na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (8MB). Po rozpakowaniu RARa, przed wypaleniem ścieżki trzeba plik APE zdekompresować do WAV za pomocą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.