Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Auris z Audio-Akustyka - okazja do posłuchania

ks_ks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wcale mnie to nie dziwi,że wzmacniacze Accu poległy przy tej lampie.Accu to nie jest żadna rewelacja.Sam kiedyś byłem użytkownikiem dwóch starych wzmacniaczy Accuphase'a i zastąpiłem je lampą:)

Witam

Wcale mnie to nie dziwi,że wzmacniacze Accu poległy przy tej lampie.Accu to nie jest żadna rewelacja.Sam kiedyś byłem użytkownikiem dwóch starych wzmacniaczy Accuphase'a i zastąpiłem je lampą:)

A ja dodam tylko tyle , że tak Amplifon WT 40 II jak i Yaqin B 100 Brzmią znacznie lepiej od osławionego Luxmana L 550 A(kosztującego ok. 17 000 zł.)

Piotr

mac1977 atlasy napedzasz lampa?? wyobrazam sobie jak to gra. Moje pierwsze "prawdziwe" kolumny to Visatony CT173, mimo ze tylko na w250s (10 cali i nizsza polka niz TIW), do dzis pamietam ich dzwiek. Opisz troche dzwiek tiw400.

Pozdrawiam

VISATONY ATLASY mam modyfikowane przez p. Leszka i dostrojone do pokoju 20m2 bo w oryginale bas zabijał.Trzeba było bardzo utemperować głośniki gdyż demolowały mieszkanie.A teraz dźwięk jest potężny, szybki i jedynym ograniczeniem może być zapis na płycie.Jeżeli tak nie jest to bas schodzi do dna piekieł.Mały tiw podaje bas wielobarwny a duży tiw - moc,niesamowitą siłe i wykop.Czuć go po prostu całym ciałem.Najdziwniejsze jest to,że kolumna o wzroście i wadze dorosłego człowieka ma niesłychaną lekkość dźwięku, tworzy niewymuszoną przestrzeń i niesamowitą przejrzystość.Cudów nie ma-chcesz mieć swobodny, głęboki bas bez ograniczeń to musi być głośnik jak koło młyńskie i nawet gdyby była cała bateria małych głośników to nic nie zastąpi jednego a konkretnego -praw fizyki się nie oszuka.Albo modnie albo prawdziwie.Generalnie,ludzie którzy posłuchają u mnie Visatonów twierdzą, że takie basu,dynamiki i swobody to w życiu nie słyszeli.Kolega mój zrobił kopie Visatonów - niestety nie udało mu się zdobyć Tiwów, więc zastąpił je innymi Visatonami i muszę przyznać, że nagłaśnia nimi bez problemu pokój 70m2.

Mac 1977 a może umieściłby kolega kilka zdjęć tych osławionych kolumn oraz swego wzmaka byśmy popatrzyli jak to wygląda...

VISATONY ATLASY mam modyfikowane przez p. Leszka i dostrojone do pokoju 20m2 bo w oryginale bas zabijał.Trzeba było bardzo utemperować głośniki gdyż demolowały mieszkanie.A teraz dźwięk jest potężny, szybki i jedynym ograniczeniem może być zapis na płycie.Jeżeli tak nie jest to bas schodzi do dna piekieł.Mały tiw podaje bas wielobarwny a duży tiw - moc,niesamowitą siłe i wykop.Czuć go po prostu całym ciałem.Najdziwniejsze jest to,że kolumna o wzroście i wadze dorosłego człowieka ma niesłychaną lekkość dźwięku, tworzy niewymuszoną przestrzeń i niesamowitą przejrzystość.Cudów nie ma-chcesz mieć swobodny, głęboki bas bez ograniczeń to musi być głośnik jak koło młyńskie i nawet gdyby była cała bateria małych głośników to nic nie zastąpi jednego a konkretnego -praw fizyki się nie oszuka.Albo modnie albo prawdziwie.Generalnie,ludzie którzy posłuchają u mnie Visatonów twierdzą, że takie basu,dynamiki i swobody to w życiu nie słyszeli.Kolega mój zrobił kopie Visatonów - niestety nie udało mu się zdobyć Tiwów, więc zastąpił je innymi Visatonami i muszę przyznać, że nagłaśnia nimi bez problemu pokój 70m2.

POtwierdza to moje doswiadczenia z visatonami. Moje byly strojone na 25Hz, objetosc basu z tego co pamietam okolo 170 litrow. testowalem je wowczas z kolega generatorem czestotliwosci, i rzeczywiscie 27HZ bylo jak na dloni, 25Hz tez tyle ze wowczas drzwi wejsciowe wpadaly w rezonans i obijaly sie o futryne :) bardzo ciekawe doswiadczenie. Visaton niestety w naszym kraju nie jest chyba zbyt popularny, a szkoda bo nie jest to droga firma, za to jakosc za oferowana cene jest wysoka no i ilosc projektow prawie ze nieskonczona..

• 2 lata później...

>Witaj 23031970

Mój Primus jest wersją II( obecnie produkowaną) i jest na lampach EL34,ma także 6 trybów pracy jak w Aurisie które opisywał Kolega Lutek, z kolei Obywatel Piszczyk ma Primusa na diabełkach,więc 23031970 nie musisz się obawiać o dostępność lamp.Auris również jest na EL 34.Konstruktor w taki sposób zaaplikował lampy EL34, że połączył dynamikę tranzystora, twardy, potężny i kontrolowany bas z bardzo rozdzielczym a zarazem ciepłym środkiem pasma oraz górą mieniącą się szczegółami. Moje kolumny są bardzo wymagające i potrzebują dużo dawki prądu aby zagrać, ale wzmacniacze Audio-Akustyki ( słuchałem wszystkich )wyprawiają z nimi co chcą.PIERWSZE WERSJE Primusa miały trafa Ampifona lecz dźwięk był mało szczegółowy, przygaszony i generalnie brakowało w nim energii.Producent więc opracował i wyprodukował własne trafa głośnikowe -nie posiłkuje się zewnętrznymi dostawcami ani producentami traf) i teraz naprawdę to gra.

PRIMUSA MKII+ cd Nakamichi omd7 z wyjściem lampowym porównywałem z Accuphase 408+cd Accuphase DP78,okablowanie Albedo Monolith, kolumny JM LAB diva utopia BE i okazało się,jak sam stwierdził właściciel zestawu Accuphase, że przy zestawie Audio -Akustyka jego zagrał jak by miał nałożony koc na kolumny.Zaznaczam, że porównanie było robione w domu właściciela Accu... gdzie pokój jest specjalnie przystosowany do odsłuchów, na oryginalnych krążkach CD - wszystkie płyty właściciela Accu który jest wielkim melomanem i audiofilem.Uważam więc, że jego opinia była bardzo bezstronna z czym zgodzili się i potwierdzili przybyli na odsłuch goście.

Drugie tak poważne porównanie dotyczyło zestawu lyngdorfa 2200+ lyngdorf cd-1 ale już u mnie w domu na Visatonach Atlasach.Lyngdorf zagrał beznamiętnie, osuszonym sterylnym i bardzo technicznym dźwiękiem.Szczerze mówiąc nastawiłem się na kupno w/w zestawu i bardzo zawiodłem się(nowy ze sklepu z pełną gwarancją producenta za ok 50% ceny)gdyż spodziewałem się,że rozjedzie zestaw Audio-Akustyka ja walec, lecz stało się inaczej. Grało to czysto szczegółowo lecz nie BYŁO NAJWAŻNIEJSZEGO-MUZYKI W MUZYCE.

Nadmienić muszę, że posiadam także przetwornik THETA DSP PRO PRIME który został także całkowicie zmodyfikowany przez firmę Audio-Akustyka -tor lampowy na wyjściu - oczywiście 6n30p super tube po jednej na kanał,którym także się posiłkuję.Świadczy to tylko o ogromnej wiedzy konstruktora w aplikowaniu różnych typów lamp.

Witaj mac 1977 piszesz że słuchałeś Primusa z diva utopiami, bardzo mnie to zainteresowało bo mam te kolumny i szukam wzmacniacza który je wysteruje. Proszę o Twoją opinie, lub nr tel. chętnie bym wymienił doświadczenia.
  • 4 miesiące później...

Witam

Pojawiła się okazja obejrzenia wzmacniacza Audio-Akustyka Auris od środka.

Ostrzegam: tylko dla ludzi o mocnych nerwach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ech, wzruszające. Przypomina mi się od razu, jak miałem może 7-8 lat i ojciec pozwalał mi się bawić lutownicą i lutować jakieś kabelki, bateryjki, żaróweczki i silniczki elektryczne. Miałem przy tym kupę zabawy i mniej więcej podobne luty mi wychodziły...

018.jpg

Wszystko jest dobrze do czasu... to już najgorsze DIY lepiej wygląda o bezpieczeństwie juz nie wspominam ale co tam pare złotych zostanie w kieszeni-zgroza!!!

Gość traxman

(Konto usunięte)

Tak wygląda większość wzmacniaczy, jedyne co można zrobić to wyciąć całość i poskładać od zera, jak zrobił Piotr.

Mam za sobą kilka takich renowacji, czasem nawet ze zmianą obudowy... z tym, że właściciel nie konicznie musi być zadowolony, bo płaci dwa razy za to samo...

Warto sprawdzić co się kupuje, a zasłanianie się nietypowymi, autorskimi rozwiązaniami, przeważnie jest podyktowane - makaronem w środku.

Tak wygląda większość wzmacniaczy, jedyne co można zrobić to wyciąć całość i poskładać od zera, jak zrobił Piotr.

Mam za sobą kilka takich renowacji, czasem nawet ze zmianą obudowy... z tym, że właściciel nie konicznie musi być zadowolony, bo płaci dwa razy za to samo...

Warto sprawdzić co się kupuje, a zasłanianie się nietypowymi, autorskimi rozwiązaniami, przeważnie jest podyktowane - makaronem w środku.

Bez przesady - większość wzmacniaczy jest dobrze zrobiona, a właśnie tacy "twórcy" robią krecią robotę innym uczciwym firmom. Najgorsze jest to, że człowiek kupując wzmacniacz raczej nie ogląda go od środka (większość ludzi nie ma o tym pojęcia, ani wiedzy - i nie musi jej mieć). Z tego faktu korzystają domorośli spece (mówiąc dosadniej oszuści) robiąc potencjalnie niebezpieczne dla życia urządzenia i pal diabli jeśli to robota DIY dla samego siebie, ale sprzedawać takiej jakości urządzenie i to za ok 7500 zł powinno być karalne (chyba, że ktoś to sam przerabiał w tak umiejętny sposób).

Słucham tylko muzyki.

Z opisu wynika, że "modyfikacje" wykonał producent wzmacniacza. Natomiast niektóre kwiatki, takie jak "kwadratowe otwory" pod podstawki musiały posiadać takie niezwykłe cechy od początku istnienia tej konstrukcji.

• 1 miesiąc później...

Ze strony producenta : "AUDIO-AKUSTYKA jest producentem wzmacniaczy lampowych skonstruowanych z myślą o zaspokojeniu potrzeb najbardziej wymagających użytkowników. Wzmacniaczami lampowymi zajmujemy się od 1999 roku. Specjalizujemy się w budowie lampowych wzmacniaczy zintegrowanych pracujących w klasie A. Stosujemy własne rozwiązania konstrukcyjne, nowoczesną technologię oraz wysokiej jakości podzespoły, aby wydobyć z techniki lampowej to, co najlepsze. Nasze produkty wyróżniają się niezawodnością, wysoką jakością, oryginalnym wzornictwem oraz atrakcyjną ceną. Używamy elementów najwyższej jakości m.in. transformatorów toroidalnych o dużej mocy osobnych dla każdego kanału, własnej konstrukcji ręcznie nawijanych transformatorów głośnikowych oraz rezystorów metalizowanych."

A recenzji Aurisa na highfidelity.pl już nie znalazłem ... a może jej tam nigdy nie było ? ;)

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

• 2 lata później...

Ukryta Zawartość

Masakra.

Ten opis idealnie pasuje do twojego linku.. hehh

Zhttp://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=27452

e strony producenta : "AUDIO-AKUSTYKA jest producentem wzmacniaczy lampowych skonstruowanych z myślą o zaspokojeniu potrzeb najbardziej wymagających użytkowników. Wzmacniaczami lampowymi zajmujemy się od 1999 roku. Specjalizujemy się w budowie lampowych wzmacniaczy zintegrowanych pracujących w klasie A. Stosujemy własne rozwiązania konstrukcyjne, nowoczesną technologię oraz wysokiej jakości podzespoły, aby wydobyć z techniki lampowej to, co najlepsze. Nasze produkty wyróżniają się niezawodnością, wysoką jakością, oryginalnym wzornictwem oraz atrakcyjną ceną. Używamy elementów najwyższej jakości m.in. transformatorów toroidalnych o dużej mocy osobnych dla każdego kanału, własnej konstrukcji ręcznie nawijanych transformatorów głośnikowych oraz rezystorów metalizowanych."

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.