Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofile przed ekranem

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jakie jeszcze wskazówki dalibyśmy sobie nawzajem dla tej istotnej przecież sytuacji, gdy audiofil ogląda koncert muzyczny?

No na pewno "adekwatny" poziom głośności, bo oglądanie koncertu np. Rammstein na przykręconej gałce volume,

to jedno wielkie nieporozumienie i porażka jest. Stopa perkusji musi zgniatac klatę, a gitary wyciskac mózg przez oczodoły,

inaczej to szkoda w ogóle sprzęt odpalac ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Parantulla mnie świetnie rozumie (i ja Jego). I rzeczywiście koncerty z dvd słucha się średnio biorąc znacznie znacznie głośniej niż te z cd, w tym domu prawda.

Kiedyś - z 10 lat temu - Musical Fidelity nawet się wysilił dla tego segmentu potrzeb i wyprodukował swój pierwszy, ale i ostatni jak się okazało, odtwarzacz dvd...

Zrobił dwa modele ;) seria A i droższy nie pamiętam jak się zwał (kosztował 2 x więcej)..

Xniwax jak zwykle ma merytoryczną rację. 10 lat później, jak relikwie, chodzi toto nadal za ponad 1000zł na giełdach sprzętu...

;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8986-036038500 1293548359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Pamiętam jak ten wytrawny właściciel salonu audiofilskiego z pewnym takim niedowierzeniem sprzedawał parę lat temu taki odtwarzacz dvd (co mnie z kolei dziwiło bo to on a nie ja go oferował). Jakimś, charakterystycznym moim zdaniem dla środowiska audifilskiego - które tak jak to komputerowe - pisałem już tu kiedyś o tym - pełne jest osobników autystycznych pozbawionych empatii czyli inteligencji inetrpersonalnej - potrzeby audiofilów oglądających koncerty pozostawały generalnie niezauważone/niezrozumiane.

Taka szansa rynkowa...

Jeśli oglądam koncerty z DVD, to na aparaturze stereo. Długo z resztą nie wytrzymuję, bo do szału doprowadzają mnie realizacje. Jak można prezentować takie kwiatki, że np. perkusję widać po prawej stronie sceny, a słychać ją po lewej. Ostatnio wytrzymałem jakieś 10 minut koncertu Petera Gabriela (którego muzykę bardzo lubię). Stojący przodem do mnie Peter trzymał w ręku tamburyn. Gdy uderzył nim w swoją lewą nogę ja usłyszałem dźwięk, o zgrozo! też z lewej strony. W tym momencie wysiadłem. Fantazja realizatorów dźwięku jest niczym nie ograniczona:) W ten sposób zniechęcono mnie do oglądania koncertów DVD.

A co to znaczy; ten DVD?

To jedyny na jakim można pooglądać i posłuchać koncertów?

Już się zaczyna audiofilskie bredzenie…

;D

Aconitum:

Dokładnie. Jeszcze lepiej jest w kinie.

Dźwięk jest skojarzony raz z widzem, raz z bohaterem kadru, innym razem to tylko efekt bez składu i ładu…

Wiele koncertów na szczęście jest nagranych statycznie, a kamery nie szaleją zbytnio po scenie, pokazują tylko małe smaczki.

No myślę, że na pewno stereo, a nie tam jakieś 5 głosników wolimy? Ale jakie jeszcze wskazówki dalibyśmy sobie nawzajem dla tej istotnej przecież sytuacji, gdy audiofil ogląda koncert muzyczny?

Ponieważ lubię wydania cd+dvd mam w jednym pokoju zestaw stereo a w drugim kino.Założeniem do powstania kina było żeby dżwięk nie męczył i obsługa była w miarę prosta.Potem kupiłem ampli Denona+dvd Pioneer+ zestaw Tonsil Proton(chyba najbardziej niedocenione polskie kolumny),kable zostały pochowane za listwami.No i w pokoju 10m2 mam namiastkę kina,pełne 7.1.Kino w 2.0 to nie to samo.

Jak można prezentować takie kwiatki, że np. perkusję widać po prawej stronie sceny, a słychać ją po lewej. Ostatnio wytrzymałem jakieś 10 minut koncertu Petera Gabriela (którego muzykę bardzo lubię). Stojący przodem do mnie Peter trzymał w ręku tamburyn. Gdy uderzył nim w swoją lewą nogę ja usłyszałem dźwięk, o zgrozo! też z lewej strony.

Może kolumny masz podpięte na odwrót?:)

Ponieważ lubię wydania cd+dvd mam w jednym pokoju zestaw stereo a w drugim kino.Założeniem do powstania kina było żeby dżwięk nie męczył i obsługa była w miarę prosta.Potem kupiłem ampli Denona+dvd Pioneer+ zestaw Tonsil Proton(chyba najbardziej niedocenione polskie kolumny),kable zostały pochowane za listwami.No i w pokoju 10m2 mam namiastkę kina,pełne 7.1.Kino w 2.0 to nie to samo.

Gratuluje suba by Majkut ;)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Koncerty na DVD w stereo to świetna sprawa-wystarczy dobrze zestrojony system z odpowiednią stereofonią, efektywnością i tymi minimum dwudziestoma dwoma centymetrami na basie:)....zapominamy zupełnie o KD.

Ja mam 40" Toshiba 40XV733 (bardzo dobry model) do tego mam kolumny Monitor Audio GS20 i Subwoofer Velodyne CHT12Q - wtedy koncerty i filmy są po prostu magiczne.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

swego czasu uzywalem quadro, nawet do muzy przod pull-pusz tyl unitra, wybuchy w miescie były szokujące (sumarycznie 500W nominalnej). teraz nniestety daca mam stereo, a kwadro ino coaxialem z kompa (juli@)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.