Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Bez urazy,co prawda nie jestem zaangażowany bezpośrednio w temat 550 ale widzę panowie,że niezły burdel tu się robi!Może i dyskusja jest pouczająca i porusza istotne aspekty(czyt.kasa) ale zaśmieca wątek i nic do niego nie wnosi...AS raczej nie jest forum prawniczym.

pozdrawiam

Witam panowie chce się włączyć w dyskusje bo sądzą że nie wszyscy mają racje albo źle to rozumieją. A wiec ja bardziej przychylam się ku racji kolegi "barmanekm" ponieważ mogę legalnie zrobić kopię zapasową oryginalnej płyty co lepsze mogę grać z tej płyty gdzie kolwiek a org. mieć zostawiony w domu pod warunkiem że płyta nie ma sastrzeeżonych praw autorskich do publicznego odtwarzania bo jeśli ma to muszę wykupić licencję. Wiec idąc tym tropem jeżeli wzmacniacz accuphase e 406 został stworzony z genialnie poukładanych wcześniej już znanych patentów to ja nie widzę tutaj problemu, poza tym Panowie nie zapominajmy że każdy wykonuję tego klona na własny użytek aby cieszyć się i uczyć, nie czerpie z tego żadnych korzyści finansowych po przez sprzedawanie gotowego produktu. Oryginalny accuphase jest tylko jeden produkowany w Japoni wiec jeżeli chciałbym kupić ten wzmacniacz i miał na to pieniadze to na pewno bym nie kupił nawet najlepszej podróbki z polski czy chin bo accuphase to prestiż wiec ja tutaj nie widzę żadnego spadku sprzedawanych egzeplarzy przez firmę accuphase z racji takiej że wykonujemy klony.

jedno zastrzeżenie: jeśli to nie ląduje na all... czy podobnie,albo nie jest robione na zamówienie

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Niestety, już były sprzedawane, produkcja jest "lekko masowa", robiony jest na zamówienia itd... :), org projektach accuphasa :). Ja może się nie znam, nawet mi to AZ tak nie przeszkadza ( choć przeszkadza ), ale jak ludki piszą, podziękowania i brawa dla autora za to co zrobił, no to to już jest z Lekka wręcz chore. Najbardziej to mnie dziwi, że AS to akceptuje.

pzdr. Łukasz

Jeżeli na sama topologię (rozwiązanie układowe )nie ma patentu - to wystarczy w układzie pcb zmienić troszkę układ ścieżek , zmienić troszkę niektóre wartości rezystorów z 1k na 999 om , zmienić jeden typ tranzystora itp .

W taki sposób żeby właściwośći układu pozostały takie same lub lepsze .

I można sprzedawać to pod logiem Akupchase na alegro i ebay jak własne .

I pozostaną bezsilni przy takim procederze , przez to nie ujawniają schematów jak robią to inne firmy (nie wszystkie ), żeby uchronić się przed takim procederem .

Te wzmacniacze to są klasyczne układy bez żadnych dziwactw - które mogły by być opatentowane ,

A nazwać to można różnie .

wracajac do tematu - jutro proba odpalenia :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23966-0-36608400-1321124451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mar_70

Moim zdaniem dopóki robimy to na własny użytek, to raczej nikomu nie dzieje się krzywda, inaczej to wygląda kiedy zaczyna się handlowanie wzmacniaczami na podobieństwo Accuphase, to już zaczyna pachnieć nieładnie - każdy sam dokonuje wyboru.

Kolego Łukaszu przenieś się do tematu DIY AUDIO CD skoro w zakładce "o mnie" masz napisane, że preferujesz: "kopie bezpośrednio z orginałów na AUDIO CD".

Kolego Łukaszu przenieś się do tematu DIY AUDIO CD skoro w zakładce "o mnie" masz napisane, że preferujesz: "kopie bezpośrednio z orginałów na AUDIO CD".

faktycznie, no i wylizło szydło o koledze "nie dla kopii", plytki owszem czemu nie ale szprzet ni chooja.

Wróciłem z Audioshow główa mnie boli ale jestem zadowolony że zbytnio nie odbiegam dźwiękowo sprzętem od tego co słyszałem .Było kilka fajnie grających zestawów reszta jakiś chlam .Oczywiscie odwiedziłem chłopaków z AS nieźle to zagrało na pewno lepiej niż o wiele droższe systemy na AShow i spotkałem Robertusa spoko gość.Dużo by było pisać ale Accuphase z dynaaudio nie zagrało jakoś to nie brzmiało jak należy jak na taką konfiguracje . . Ale jeden system jak dla mnie powalił mnie na kolana z pokoju 416 a zwłaszcza kolumny Magico V2 .Dźwięk nie do opisania było go pełno stereofonia i przestrzeń pierwsza klasa. ciężko mi to dziś opisać

Ukryta Zawartość

post-22716-0-30597000-1321137841_thumb.jpg

post-22716-0-83984600-1321137850_thumb.jpg

post-22716-0-85630300-1321137859_thumb.jpg

post-22716-0-42373900-1321137890_thumb.jpg

post-22716-0-25765800-1321137905_thumb.jpg

post-22716-0-97786400-1321137916_thumb.jpg

post-22716-0-56073900-1321137934_thumb.jpg

post-22716-0-94629500-1321137946_thumb.jpg

post-22716-0-60917000-1321137959_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Szkoda, że Was nie spotkałem chłopaki. Niestety muszę zgodzić się z Tomkiem, Accu A-65 można było co najwyżej pooglądać. Słychać tą gładkość klasy A, ale tylko to pewnego poziomu. Później akustyka i i być może gust wystawcy, odnośnie łączenia z Dynaudio (jest spora grupa, która lubi ten typ prezentacji) sprawiał, że zaczynała boleć głowa.

Zresztą na tej wystawie, większe znaczenie ma temperatura w pokoju, ilość osób i akustyka niż sam sprzęt. To bardziej do pooglądania niż słuchania, ale kilku wystawców pokazało, że można... Napiszę więcej moich spostrzeżeń w innym wątku.

Pozdrawiam

System gra dobrze, albo nie....

faktycznie, no i wylizło szydło o koledze "nie dla kopii", plytki owszem czemu nie ale szprzet ni chooja.

To było z czasów gdzie główne AUDIO u mnie było to CAR AUDIO, i żeby nie niszczyć org płyt, na potrzeby MOJE WŁASNE robiłem kopie. Co nie oznacza, że nie kupowałem oryginalnych płyt.

Generalnie inna mentalność, i rozumienie pod pojęciem przegrywania, jako forma ochrony oryginałów przed warunkami w samochodzie, bo może spaść itp.

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz

Nie jestem pewniem czy już o tym gdzieś wczesniej nie było ale znalazłem drobny błąd w schemacie e550 - diody zenera 5,1V wpięte są w punkcie połączenia rezystorów 100 R i emiterów 2sa1145/2sc2705 a powinny być spięte z zasilaniem, czyki po drugiej stronie 100R - drobiazg łatwy do skorygowania.

Nie jestem pewniem czy już o tym gdzieś wczesniej nie było ale znalazłem drobny błąd w schemacie e550 - diody zenera 5,1V wpięte są w punkcie połączenia rezystorów 100 R i emiterów 2sa1145/2sc2705 a powinny być spięte z zasilaniem, czyki po drugiej stronie 100R - drobiazg łatwy do skorygowania.

dokladnie

pzdr

To dlaczego działa w już odpalonych końcówkach?

Dlatego że PCB są dobre. Schemat zawierał błąd.

Edytowane przez bendix101

Hi, it`s normal than on the 330 ohms resistors, 3 watts , to be a voltage drop by 8 volts ? Electronically speaking , it`s so strange. Of course, the stages after use almost 26 mA , so it`s perfectly normal , but anyway, why didn`t put they a good stabilizer, even with only one transistor, to keep the dropout low and in the same time, high ripple rejection? Who knows...

Also , for who don`t like the mosfet output and the class A ,is good to know that P 3000 use almost the same schematic, with minor difference like smaller quiescent current and bipolar transistors for output , and is much easier to find it(2sa1294/2sc3263 from Sanken or 2sa1986/2sc5358 from Toshiba ).The power is much higher 75/150w for 8/4 ohms .

Even more, for who want to make it in smd version , the input transistor (2sa970/2sc2240 from Toshiba) can be replaced with 2sa1312/2sc3324 ,smd version with the same characteristics, also from Toshiba .

For who is interested , I did some little tests to see what is about with the pure class A :

If we have 30vdc for power and 42vdc for control , with the total quiescent current of 810 mA (270 mA/transistor), the output power will look like :

for 4 ohms , not less than 8 W RMS in class A (8 V Peak / 5.6 V RMS ,and 1,4A RMS /2 A I Peak )

for 8 ohms , even more so 16 W RMS in class A (16 V Peak /11.2 V RMS ,and 1,4A RMS /2 A I Peak )

That`s really surprising.

in idle state the power used is 49.2w /channel (24,6w+24,6w, all the time)

with audio signal , for 8w/4ohm or for 16w/8 ohm,the maximum power for class A , it is neccesery 60w totaly/channel , but all this power will be absorbed from only one power supply at one moment.(59,9w+0,1w /0,1w+59,9w , after the signal , pozitive or negative)

without A class :

U out max =26 V Peak

so, for 8 ohms , the power will be =41,4 W RMS (84,5 W Peak) , and the current I=3,25 amps

for 4 ohms , the power will be =82,8 W RMS (169 W Peak) , and the current I=6,5 amps

Hm...so it`s look like the 30w/8 ohms and the 60w/4 ohms from the papers are only in class AB . The reality is not so good , we have to be happy with just 8 watts / 16 watts In pure class A .

Anyway , at least you have a lot of reserve power, more than 11,4 watts for 8 ohms, and no less than 22,8 watts for 4 .

Interesting ,the power running in pure class A is double for 8 ohms speakers than for 4 ohms speakers.That is a funny thing , indeed!

Edytowane przez dinupatriciu

Niestety suma sumarum gostek ma swieta racje ze accu sciemnia na maxa i wcale nie sa to jakies cudne uklady. Zwykle aplikacje ale na dobrych elementtch stad niezle grają. Ale jakies megawypał typu mark levinson to to niejest :-)

@Dinupatriciu

Hi Dinu,

Did you measure original accuphase? To achieve first 30 watts in pure class A (on all load impedances 8,4ohm), we need at least 450mA per mosfet (1.35A per channel). An it will make idle power about 85 watts per channel. And this should be it, as the same values states in their brochure (200W idle power consumption). Just take preamplifier, display, transformer efficiency into account.

Cheers,

M

@bendix101

Właśnie Accu to są genialne układy moim zdaniem. Solidna aplikacja, i świetnie dobrane tranzystory we wszystkich stopniach (popatrz na ich parametry). Do tego różnego rodzaju triki, jak odpowiednie napięcia zasilania i nie potrzeba nic więcej. Ale chętnie bym posłuchał takiej dotuningowanej wersji np. z regulowanym napięciem na IPS i VAS, źródłami prądowymi i etc.

Edytowane przez barmanekm

@bendix101

Właśnie Accu to są genialne układy moim zdaniem. Solidna aplikacja, i świetnie dobrane tranzystory we wszystkich stopniach (popatrz na ich parametry). Do tego różnego rodzaju triki, jak odpowiednie napięcia zasilania i nie potrzeba nic więcej. Ale chętnie bym posłuchał takiej dotuningowanej wersji np. z regulowanym napięciem na IPS i VAS, źródłami prądowymi i etc.

Dokładnie. Dało by się to dopieścić :-) Aż się prosi. Te filtry w zasilaniu czesci napięciowej to aż się prosi żeby to wywalic i zmienić. Źródła prądowe - przynajmniej tr-led też się prosi. Ale grają to fakt. Pewnikiem wynika to głównie z dużego zasilacza i bardzo szybkich tranzystorów wyjsciowych - zwłaszcza.

@olkowski Fischer - sprawdzone i jakośc wykonania wyśmienita... Warto brac w kilka osób bo jest jakaś tam zniżka.

Powoli rusza się w sprawie tranów 2sc2240/2sa970BL

Dostałem ofertę na oryginalne TOSHIBY 2sa970BL (0.65USD/szt netto oznaczenie DC95+ lub 0.83EUR/szt oznaczenie DC05+). Nieco drogo, także czekam na te co dostane z ebay i z allegro (z allegro na 100% ponoć oryginalne i na taśmach, ale GR) i je pomierzę, to zobaczymy co dalej.

Będę też zamawiał tranzystory z Japonii z Kashinoki prawdopodobnie (też sprawdzony osobiście sklep) i mają także inetresujące nas trany. Wychodzą po 83gr (netto). Ale to bym

zamawiał niejako przy okazji, więc sprawa wyklaruje się za kilkanaście dni dopiero (wcześniej będę wiedział coś więcej na temat pozostałych źródeł)

Can someone tell me what should be the tension in the test point?

For 60 mV , the quiescent current will be 0.060V/2x0.22 ohm=0.136 A for each one, total current 0.408 A

How can be an amplifier, any amplifier (even an hiend one like in this case), a pure class A amplifier, with only 408 mA total quiescent current? The power consumed for that will be only 60V x0,408A x2= 49watts.

Anyway, for 180 watts continuous consumed in idle state, we should see at the test point 220 mV .

But I really doubt that we can dissipate 180 w inside the case, with so tiny radiators. But who knows...

I=180watts/2/60V=1,5 Amp . For each transistor 500 mA .

U (tp)=0,22 ohm x2 x0,5 A= 220 mV

Can someone tell me what should be the tension in the test point?

For 60 mV , the quiescent current will be 0.060V/2x0.22 ohm=0.136 A for each one, total current 0.408 A

How can be an amplifier, any amplifier (even an hiend one like in this case), a pure class A amplifier, with only 408 mA total quiescent current? The power consumed for that will be only 60V x0,408A x2= 49watts.

Anyway, for 180 watts continuous consumed in idle state, we should see at the test point 220 mV .

But I really doubt that we can dissipate 180 w inside the case, with so tiny radiators. But who knows...

I=180watts/2/60V=1,5 Amp . For each transistor 500 mA .

U (tp)=0,22 ohm x2 x0,5 A= 220 mV

Yes. We know. Earlier was a discusion about it here. It is only marketing gimmick of Accuphase. We know that all AB class amplifiers work in class A at low power.

Regards

I don't have this part of the circuit in front of me, but you can easily calculate proper voltage. This is simple voltage divider. Just to set 0.45A per branch. You need at least 0.3-0.35K/W heat-sink to work safely inside the case. It will reach temperature for about 30-35 Celsius degrees above the ambient.

@bendix - Accu chodzi w klasie A do 30W na wszystkich impedancjach. Później jest AB i to nie zawsze w mocy ciągłej. Trafo nie wyrabia i impulsy sa pobierane z zasilacza. Ten radiator co jest w Accu jest dosyć spory i wystarczajacy.

@Dinu - Accu works in 30W class A on all load impedances and in class AB above 30W. But don't try to run this way when you do not have sufficient heatsink.

@bendix - Accu chodzi w klasie A do 30W na wszystkich impedancjach. Później jest AB i to nie zawsze w mocy ciągłej. Trafo nie wyrabia i impulsy sa pobierane z zasilacza. Ten radiator co jest w Accu jest dosyć spory i wystarczajacy.

To my wiemy przecież. Zostało to policzone - tylko nie pamiętam czy to było rzeczywiście 30W? Nie mniej? Już mi się nie chce tego liczyć drugi raz.

Sztuczka accu polega na tym ze podali 30W pure class A amplifier - a w rzeczywistosci ma wiecej mocy. Ale jezeli dziala do 30W w klasie A to mieli prawo tak napisac i nie jest to klamstwo tylko rodzaj sztuczki :-)

co miales na mysli piszac to:

Później jest AB i to nie zawsze w mocy ciągłej. Trafo nie wyrabia i impulsy sa pobierane z zasilacza.

Mozesz rozwinąc myśl bo nie łąpię do końca?

Trafo ma 430VA, nie ma szans zasilić 240W/kanał przy 1 ohmie. Ale teraz zobaczyłem, że dla 1 ohma, pisza że chodzi tylko o sygnał muzyczny a nie ciagly. Wiec wszystko jest OK. Zreszta podobnie w mostku.

Trafo ma 430VA, nie ma szans zasilić 240W/kanał przy 1 ohmie. Ale teraz zobaczyłem, że dla 1 ohma, pisza że chodzi tylko o sygnał muzyczny a nie ciagly. Wiec wszystko jest OK. Zreszta podobnie w mostku.

O to Ci chodziło. Nie wpadłem na to że piszesz o 1 ohmie obciążenia :-) Ja dałem trafo 650VA - więc mój by dał radę :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi