Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli będą powstawały jednocześnie p-7100 lub A-65, to bym miał ciężki orzech do zgryzienia co wybrać.

I tak zrobię tego i tego będą do wyboru .Zrobię wersie p-7100 ale z mniejszą liczbą tranów czyli p-5000 .wszelkie dane do budowy mam więc nie ma problemu tylko ciekawe co chińczyki i Japończyki na to co my tu robimy :)

Trzeba zrobić jakieś dobre źródło dźwięku bo co z tego jak będziemy mieli dobre wzmacniacze a gdzie reszta????

Co do źródła to jestem zgodny na 100%.

Jeśli będzie kiepski początek, to wzmacniacz tylko powieli to co otrzymał na dzień dobry ........ niestety ale tak jest

Co do źródła to jestem zgodny na 100%.

Jeśli będzie kiepski początek, to wzmacniacz tylko powieli to co otrzymał na dzień dobry ........ niestety ale tak jest

Święta racja .No i jeszcze kolumny maja coś tu do powiedzenia co nie.

Teraz mamy schematy do praktycznie każdego ich wzmacniacz wiec można dyskutować i wybierać co zrobić.

A zaczęło sie niewinnie od kogutaudio i e-406

Edytowane przez tomek0104

Mówisz, że schematu blokowego wynika iż troche jest inaczej rozwiązana. W 7100 oprócz zupełnie innego układu MCS (nowsze opracowanie z +) są jeszcze nie wiem poco dołożone jakieś układy wzmaków w stopniu wejściowem. W 5000 tego nie ma, w dodatku jest jeszcze operacyjny do dc-svero.

Te wzmaki, tworzą razem w samym głównym wzmacniaczem, układ wzmacniacza instrumentacyjnego (instrumentation - pomiarowego chyba jest określenie),

co pozwala na pracę w trybie zbalansowanym. Bez tych buforów nie byłoby to możliwe, ponieważ wejście ujemne ma całkiem inną (wiele razy) mniejszą impedancję wejścia niż nieodwracające. Jeżeli się tego nie wykorzystuje można nie montować. Zyskuje się wtedy kilka decybeli na szumach.

To samo można zrobić we wzmakach serii A i chyba 560 (550 nie pamiętam).

System gra dobrze, albo nie....

tomek0104

W sumie co do tego 7100, ale na 6-ciu parach to faktycznie bardzo dobra alternatywa. I jesli ten projekt powstanie, to jak najbardziej uważam że ten model można by było wykonac.

barmanekm

Faktycznie, masz racje. Nie wziąłem pod uwagę że sygnał można prowadzić symetryczny, tylko tak na szybko. ;-)

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

W sumie co do tego 7100, ale na 6-ciu parach to faktycznie bardzo dobra alternatywa. I jesli ten projekt powstanie, to jak najbardziej uważam że ten model można by było wykonac.

Faktycznie, masz racje. Nie wziąłem pod uwagę że sygnał można prowadzić symetryczny, tylko tak na szybko. ;-)

mozna .Dobra pomyślcie jakiego daca zrobić oczywiście zmodyfikowanego chodzi mi o zasilanie itp>

Edytowane przez tomek0104

Zdecydowanie tegoDP-67. Chyba że niektórych przerasta 4x po AD1955 pod wzgldem skomplikowania jak i ceny. To równie dobry jest DP-400 na PCM1796, co ma dokladne odpowiedniki konfigurowane herdware'owo w postaci PCM1798.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

AD1955 można kupić bezpośrednio u producenta, ale trzeba wziąć 47sztuk. Potrzeba by wtedy było 12-tu chętnych :). Jaki mikroklocek tym steruje w DP-67? i w DP-400?

czy ktos wzial/ma tego dp-67 ?

Podobno Tomek ma ją zamówić.

pomyślmy jednak o M-6000 :-) Na mosfetach jest miś puszysty i to mi się podoba :-)

Bez przesady, to mamy klonować monstrum który jest w dodatku tylko monfoniczny ?

Nie przesadzajmy, byle było.

Nie wiem, ale ja, jak i większość forumowiczów ma na co wydawać pieniądze, a nie pchać się byle jak najdrożej i najpotężniej.

W dodatku nie widzę sensu robić dwie ogromne płytki składające się na jedną koncówkę jako DIY, które jeszcze trzeba spinać odpowiednim preampem. Teraz liczyć że to pojdzie berz problemu i po to, aby mieć dopiero wzmak jednokanałowy.

Poza tym tamte koncówki (7100, 5000) sprawdzają się na poteżnych, trudnych jak i na łatwiejszych kolumnach. Są uniwerslane. Te na fetach grają wybiórczo z danymi głośnikami.

Ale "zmniejszona" 7100 jak ustalaliśmy będzie również świetnym wyborem.

Edytowane przez Robertus

pomyślmy jednak o M-6000 :-) Na mosfetach jest miś puszysty i to mi się podoba :-)

Wojtek M-6000 to jakby dwie końcówki a-65 razem połączone w mostek. trzeba źródło zrobić a wzmacniacz to swoją drogą .

Wojtek M-6000 to jakby dwie końcówki a-65 razem połączone w mostek. trzeba źródło zrobić a wzmacniacz to swoją drogą .

Skoro już elektrownie chcecie konstruowac to czemu nie takie :P

Czyli jedna końcówka monofoniczna. Właśnie tak wykonana, że jeszcze strasznie porozdzielana na niby dwie "połowki" które z wbudownym preampen tworzą dopiero monofoniczną całość.

bendix101

Bo napisałem, że to ma praktycznie same wady dla nas, oporócz tego, że jest monstrum ?

Elektrownia elektrownią, no ale podstawowa logika też musi wchodzić w gre :-)

Edytowane przez Robertus

też już mam serwisówkę P-7100 i szczerze mówiąć odechcialo mi sie skladać coś słabszego, ale E407 muszę dokończyć.

chętnie wymienię się z kimś na dokumentację P-5000 za P-7100

Edytowane przez Bogdan

też już mam serwisówkę P-7100 i szczerze mówiąć odechcialo mi sie skladać coś słabszego, ale E407 muszę dokończyć.

chętnie wymienię się z kimś na dokumentację P-5000 za P-7100

Wywal 4 pary mocy i bedziesz miał to czego szukasz zapewne :-)

Każdy z tutaj wtajemniczonych ma swój udział .

Czekam jeszcze kolega kupował ja na dok - nie mam konta na ebay

Do M-8000 nie potrafiłem sobie go odpuścić (::::

E-250 . Także tych modeli też nie brać .

P-5000 jeszcze nikt nie kupił .

Można zrobić kolekcję schematów tych wzmaków . Chociaż sporo modeli jest bardzo podobnych (: .

Mnie ten interes już kosztował niecałe 400 stówki .

To jaki wziąć wzmak/dac na wymiane? Mnie interesuje E-407/E-450/A-45 a z DACow DP-67 or DP-801. Jak ma ktos cos na wymiane, albo chce sie dorzucic to PW.

Powaznie nie ma co wybulac kasy, tylko lepiej zrzuty. Jak kto ma wspomniane wzmaki, to np. ja lub wiecej chetnych moze przeslac komus swoj udzial w zamian za PDFy.

Pozdr.

To jaki wziąć wzmak/dac na wymiane? Mnie interesuje E-407/E-450/A-45 a z DACow DP-67 or DP-801. Jak ma ktos cos na wymiane, albo chce sie dorzucic to PW. Powaznie nie ma co wybulac kasy, tylko lepiej zrzuty. Jak kto ma wspomniane wzmaki, to np. ja lub wiecej chetnych moze przeslac komus swoj udzial w zamian za PDFy. Pozdr.

Wywal 4 pary mocy i bedziesz miał to czego szukasz zapewne :-)

Ten wzmak ma inną budowę, inaczej rozwiązane stopnie. To co ty powiedziałeś to można odnieść przy P7100 do P4100.

Dac będzie definitywnie DP-67, ale z ulepszonym zasilaniem. Trzba tylko pomyśleć nad tymi AD1955 jak są skonfigurowane.

Edytowane przez Robertus

Już są do

E-307

E-308

E-350

E-450

E-550

A-65

P-5000

P-7100

M-8000 he - to jest wyzwanie

407 ale nie pełna

dobrze że zrezygnowałem z E-250 .

p-5000 i M-8000 mają potrójne stopnie wejściowe .

Inaczej są zrobione .

No M -8000 fajny ciężki no i ma dużo tranów .ale najlepsze są kamienie poprawiające dźwięk .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tych dwóch idiotów z tej strony wierzy w moc tych kamieni hehehehe .Mają je wszędzie porozkładane.

A tu mu kamień na girę spadł hehe

post-22716-0-55168900-1321989382_thumb.jpg

post-22716-0-00437800-1321989681_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

No M -8000 fajny ciężki no i ma dużo tranów .ale najlepsze są kamienie poprawiające dźwięk .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tych dwóch idiotów z tej strony wierzy w moc tych kamieni hehehehe .Mają je wszędzie porozkładane.

A tu mu kamień na girę spadł hehe

Nie można pominąć faktu, że ułożone w ten sposób wydatnie poprawiają chłodzenie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Ej no to mamy jakieś 11 manuali. Wszystkie razem to ok 2000. Teraz zrobić listę chętnych. Pewnie zbierze się z 20 osób. I wyjdzie po 50 na łeb i będzie każdy miał całą bibliotekę. Oczywiście Ci co kupowali dostaną kasę proporcjonalnie ile wydali. Czy pasuje taki układ?

na ta chwile jest 6 osob ( z tego co wiem ) ktore maja swoj udzial w tej "bibliotece" ( zakupily schematy )

pzdr

no i Panowie po aukcji - usunieto uzytkownika i jego aukcje

Witam.

Nie pytajcie sie na PW odnośnie tego DP-67. Ludzie czytajcie forum, no przecież niedawno napisałem, że robimy go.

Już postanowione i robimy DACa na podstawie układu z DP-67.

Poza tym już mam rozplanowaną i ulepszoną koncepcje zasilania, dołozoną aplikacje odbiornika Spdif. Próbuje przeanalizowac ścieżki gdzie idą dane cyfrowe, odpowiednio ułożyc narazie w głowie jak i ggdzie mają się rozchodzić. Oraz jak konfiguracja AD1955 ma się do okreslonych wyjść analogowych (4 są w jednej kości, x4 kości)

Jest wtedy możliwość wykorzystania kości pracujących na domyslnych ustawiniach formatu. (inaczej niż Accu, bo choć jej nie ma na płytce analogu to jest jednak połączone z inna PCB i z prockami). Wtedy komplikacja płytki plus i konieczność zastosowania procesora nie będzie konieczna.

Co do końcówki to P-7100. Tymbardziej iż Tomek twierdzi, że płytka nawet jest prostrza niż np. A65 i łatwiej jest to faktycznie ukazane w serwisowce jak lecą scieżki. Nie trzeba się tak bardzo domyślać i świetnie rozplanowana masa. Analizowałem właśnie schemat P-7100. Nie możemy sami wdepnąć w bagno, bo to będzie kosztowny projekt.

Lecz dajmy Tomkowi czas, to by wymaga nie tylko cholernego poświęcenia,analizy schematu, ale i masę czasu.

• Pokaż nowe odpowiedzi