Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

MPC71 są rezystorami drutowymi, ale jak mój poprzednik zauważył bezindukcyjnymi. Materiał oporowy jest w nich wykonany z taśmy i nie jest nawinięty na dielektryku, a ułożony na płask obok siebie dzięki czemu ma bardzo małą indukcyjność.

Szczerze, to moim zdaniem jest tego wystarczająco, a zwłaszcza wzmacniaczy.

Z resztą chyba nikt inny nie będzie organizował akcji precyzyjnych klonów, by się na to łaszczyć.

Ale jeśli ty jesteś zainteresowany jakimś konkretnym, upatrzonym modelem, to nikt nie broni jego zakupu.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Witam czy jest ktoś w pobliżu Warszawy lub z Warszawy kto ma odpaloną 550 . Ja mam pewne problemy które chciałbym skonsultować . Za pierwszym razem odpalałem na pewniaka i miałem pokaz sztucznych ogni w domu he. Zabezpieczenie zwarciowe napewo nie zadziałało.Następnym ostrożniej z żarówkami odpaliłem ale zwarcie jak holera . To przeglądam i przeglądam i nic wsio oki . Elementy sprawdzone wszystko oki . Zwarcie nadal. Przeglądam dalej wszystko oki. Po dalszym dociekaniu doszedłem że gdy odłączę colektor c3902 (środkową nóżkę) idzie ona na dzielnik do reg. biasu zwarcia brak ale układ ma stałe napięcie na wyjściu . Co dalej ?

Witam czy jest ktoś w pobliżu Warszawy lub z Warszawy kto ma odpaloną 550 . Ja mam pewne problemy które chciałbym skonsultować . Za pierwszym razem odpalałem na pewniaka i miałem pokaz sztucznych ogni w domu he. Zabezpieczenie zwarciowe napewo nie zadziałało.Następnym ostrożniej z żarówkami odpaliłem ale zwarcie jak holera . To przeglądam i przeglądam i nic wsio oki . Elementy sprawdzone wszystko oki . Zwarcie nadal. Przeglądam dalej wszystko oki. Po dalszym dociekaniu doszedłem że gdy odłączę colektor c3902 (środkową nóżkę) idzie ona na dzielnik do reg. biasu zwarcia brak ale układ ma stałe napięcie na wyjściu . Co dalej ?

Uważajcie na chińskie tranzystory !!! moja 550 gra :) I jakie niskie tony piękne.

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...

Cześć,

czy do płytki protektora mogę użyć cewek 10uH 4.6A ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A możesz podpowiedzieć gdzie kupić te odpowiednie?

Czy też łatwiej będzie nawinąć je samemu. Tylko nie wiem z jakiego drutu i ile uzwojeń ma mieć taka cewka.

Będę wdzięczny za wskazówki.

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Mam pytanie do osób, które zamówiły PCB do e550 od Tomka. Czy komuś z Was udało się uruchomić wzmacniacz bez żadnych modyfikacji płytki? Czy może znaleźliście jakieś błędy? Może ktoś z was sprawdzał zgodność PCB ze schematem albo z płytkami od jaskiniowca i chciałby podzielić się spostrzeżeniami?

Pozdrawiam

A coś więcej? Chciałbym porównać z moimi spostrzeżeniami. Teraz rozumiem, dlaczego prośby do Tomka o schemat to jak grochem o ziemię.

grzesiek dodawał schemat do płytki, a to to samo

Prosze wziasc pod uwage ze schemat do E-550 jest nieco inny w rzeczywistosci. A nie brnac w ciemno w to.

To znaczy mam na mysli wersje papierowa sporawadzona do E-550, gdyz ogladalismy ja u nabywcy tego Accu. Inaczej jest tej niby serwisowce w pdf, bo tak trzeba na to patrzec. Bo chyba o tym jest mowa.

W bezposrednim porownaniu sa inne watrtoscii elementow w coniektorych punktach. Moze to jakas wresja wstepna. Dlaczego takie rozbierznosci tu pojawiaja sie same znaki zapytania.

jaskiniowiec dawał schemat do swoich płytek.

Oczywiście schemat jest ten sam ale chyba nie działał razem z Tomkiem przy projektowaniu pcb.

...i właśnie to jest sedno, bo jaskiniowca płytki działały !!! i zgodne były z tą "niby serwisówką"

::))

Czy ktoś z Was analizował dokładnie płytki od jaskiniowca, czy są zgodne z dostarczonym przez Niego schematem?

550 jeszcze nie robiłem chociaż zerkałem co nieco:)

ale 407 prześledziłem bardzo dokładnie, oraz polutowałem i jest perfekt wg schematu dołączonego

550 pewnie też bo mam ją porozrysowywaną , gotową do zamawiania elementów w swoim czasie::))

do 407 w toroidach nawijają teraz już pewnie pierwotne uzwojenie/w audio podobno wtórne idą jako pierwsze::)), także lada moment zmierzę się z nią w uruchamianiu

mówimy tutaj oczywiście o jaskiniowca płytkach, Grzesiek całą serię opanował perfect i nie będzie z jego płytkami problemu

Ja rozrysowałem schemat na podstawie płytki od Tomka. Jeżeli ktoś ma pewność, że PCB od jaskiniowca jest zgodna z jego schematem i uruchomiony wzmak działa, zamieszczę swój schemat tutaj i będę prosił o podanie różnic.

Tak naprawdę, to chyba w d... mam, że może nie powinienem tego robić. Tomek wykonując PCB mógł się przyłożyć i nie było by teraz problemów. A same płytki nie kosztowały też 100PLN.

Jeżeli ktoś z szanownych osób powiązanych z PCB produkcji Tomka uważa, że złym pomysłem jest umieszczanie tutaj schematu (narysowanego przeze mnie na podstawie płytki), bardzo proszę o zabranie głosu.

Bardzo proszę również o potwierdzenie od osób, które sprawdziły ich zgodność ze schematem, że wzmak na PCB jaskiniowca działa.

Edytowane przez avs

Ja rozrysowałem schemat na podstawie płytki od Tomka. Jeżeli ktoś ma pewność, że PCB od jaskiniowca jest zgodna z jego schematem i uruchomiony wzmak działa, zamieszczę swój schemat tutaj i będę prosił o podanie różnic.

Tak naprawdę, to chyba w d... mam, że może nie powinienem tego robić. Tomek wykonując PCB mógł się przyłożyć i nie było by teraz problemów. A same płytki nie kosztowały też 100PLN.

Jeżeli ktoś z szanownych osób powiązanych z PCB produkcji Tomka uważa, że złym pomysłem jest umieszczanie tutaj schematu (narysowanego przeze mnie na podstawie płytki), bardzo proszę o zabranie głosu.

Bardzo proszę również o potwierdzenie od osób, które sprawdziły ich zgodność ze schematem, że wzmak na PCB jaskiniowca działa.

Wzm. na płytkach od Jaskiniowca działa perfekt,żadnych problemów z umówionymi terminami i wysyłką.Człowiek wysyła porządny schemat i opis,wszystko w jak najlepszym porządku-profesjonalnie.

Wzm. na płytkach od Jaskiniowca działa perfekt,żadnych problemów z umówionymi terminami i wysyłką.Człowiek wysyła porządny schemat i opis,wszystko w jak najlepszym porządku-profesjonalnie.

To chciałem wiedzieć. Wielkie dzięki. Może ktoś jeszcze potwierdzić, czy płytka od jaskiniowca jest zgodna ze schematem z seriwsówki?

Tomek uruchamiał na swoich płytkach i z tego co pisał na forum był jeden błąd z rezystorem na wejściu. Z tego co tu napisaliście wynika że jest tego więcej.Też próbowałem zrysować schemat z pcb ale poległem. Jeszcze nie złożyłem swojego swojego w całości i zaczynam się martwić czy mi się nie zaświeci przy uruchomieniu.

Jest błąd z rezystorem na wejściu opisany wcześniej w wątku. Drugi błąd to kond. C8 i drugi - powinny być połączone jak na zdjęciu dsc00916small.jpg

Mój działa dzięki Tomkowi, Tylko bias mam na 20mV bo strasznie gorąco teraz :)

@rafals: Zaproponowane przez tomka rozwiązanie jest poprawne tylko w przypadku, że zamiast C27 masz zworę.

Ale po kolei. Poświęciłem kilka dni na narysowanie schematu na podstawie PCB. Dzięki pomocy jednego z forumowiczów, doszedłem do wniosku, że płytka jaskiniowca jest w 100% zgodna ze schematem. Jaskiniowiec to fachura:)

Definicje:

-42V - anoda D9, minusy C15 i C17, rezystor R47

+42V - katoda D10, plusy C16 i C18, rezystor R48

AGND - masa sygnału wejściowego

GND - masa

Błędy na płytce od tomka do których doszedłem:

1. R39 jest wpięty równolegle do C2. POWINNO BYĆ: R39 wpięty jedną stroną pomiędzy C1 i R38, drugą do AGND.

2. C1 jest plusem do wejścia. Ma odwróconą polaryzację. POWINNO BYĆ: C1 minusem do wejścia.

3. Kondensatory C25 i C26. Na przykładzie C25. JEST: C25 pomiędzy -BR1 a VDC-. POWINNO BYĆ: C25 pomiędzy -BR1 a GND. Analogicznie C26.

4. Kondensatory C7 i C8. Na przykładzie C7. JEST: C7 pomiędzy -42V a kolektorem Q17. POWINNO BYĆ: C7 pomiędzy kolektorem Q17 a AGND. Analogicznie C8.

5. Na płytce brakuje kondensatorów 100nF. POWINNY BYĆ: -42V a AGND. Drugi analogicznie +42 a AGND. (pytanie do osób, które polutowały płytkę od jaskiniowca: Wlutowaliście te dwa kondy 100nF?)

6. Kondensatory C19, C21, C20 i C22. Na przykładzie C19 i C21. Są pomiędzy -BR1 a GDN. POWINNY BYĆ: pomiędzy -BR1 a VDC-. Analogicznie C20 i C22. Powinny być pomiędzy +BR1 a VDC+.

To tyle co zauważyłem. Jeżeli w którymś z punktów nie mam racji, bardzo proszę o korekcję. Ale wydaje mi się, że jest ok. Jutro sprawdzę jeszcze raz.

Projektującego płytki powinno się wychłostać. Albo ktoś to już zrobił i dlatego milczy. W sumie to dość duża liczba osób zamawiała od niego PCB. Większe prawdopodobieństwo, że się trafi na kogoś nerwowego.

Temat trochę ruszył ale szkoda że przyczyną tego jest sporo błędów na płytkach E-550 a nie zachwyt nad brzmieniem tego wzmacniacza. Było by dużo przyjemniej. Ale nie ma takich płytek których nie można pociąć i doprowadzić do porządku.

Właśnie zastanawiałem się co tam na płytkach z modelu 7100 i już widzę w sąsiednim wątku.

Ja mam płytki 550 od jaskiniowca. Zostało mi kilka elementów do obsadzenia i uruchomienie.

Jeśli ktoś ma wątpliwości co do przebiegu ścieżek w e550 to chetnie pomogę na tyle na ile będę potrafił.

avs zrobił sporo dobrej roboty.

• Pokaż nowe odpowiedzi