Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Temperatura radiatora po ok godzinie czasu 46 stopni

Bias trochę pływa,ale zobaczę jeszcze co będzie jak wsadzę to do obudowy

Zmierz napięcia pomiędzy padami tranzystorów mocy które są spięte z rezystorami 0,22 ohma a wyjsciem. Powinno być coś w okolicy 30mV. Jeżeli jest 80mV lub cos kole tego to znaczy że jest jak u mnie po wymianie rezystorów na poprawne z serwisówki - napiecie na PP 60mV a na tranzystorach 2,5 raza tyle. Na 100% powinno być na tranzystorach okolo 30mV. Nie doszedłem o co chodzi ale w jednym kanale po wymianie rezystorów 25k - 15k, 2,2k na 160 ohm i potencjometru na 200 i rezystora przy nim na 270 ze 160 jak było w prototypie coś sie skopało z napięciem w PP. Przy 60mV jest za DUZY prąd spoczynkowy tranzystorów. Prawdziwy prąd mierzy sie na rezystorze 0,22 ohma i tam ma być 30mv na tranzystor - czyli zeby był łatwy dostep do pomiaru to pomiedzy wyjsciem i polaczeniem tr mocy z rezystorem.

Jaki masz u siebie tranzystor od stabilizacji biasu?

2SC3420 ale to chwilowo jeszcze, niedługo zmieniam na oryginalne.

Jeśli 30mV na rezystorach 0R22 to byłby chyba zimniejszy. Ale ja mam zdekompletowany na razie.

Hej.

Poprawcie mnie jak się mylę. Powoli zaczynam składać swojego dziada, zrobiłem symulację i trochę pomyślałem na układem. Jeżeli napięcie na rezystorach 0R22 będzie 30mV, to prąd w gałęzi wyjdzie ~136mA. Strasznie mało jak na klasę A. Ale zakładając niniejszy prąd 30mA, można wyliczyć pobór mocy przez dwie końcówki około 50W. Producent podaje 200W. Więc trochę za mało. Jeżeli spadek napięcia na 0R22 będzie wykosił ~90mV, wtedy wszystko się zgadza. Również w symulacji przy prądzie ~430mA napięcie w PP jest 60mV.

Ja u siebie wstawiłem wszystkie elementy zgodnie z serwisówką, a nie ze spisem od tomka

Zmierz napiecie na pojedynczym rezystorze 0,22 - powinno byc okolo 30mV. Upewnij sie ze tyle masz.

Hej.

Poprawcie mnie jak się mylę. Powoli zaczynam składać swojego dziada, zrobiłem symulację i trochę pomyślałem na układem. Jeżeli napięcie na rezystorach 0R22 będzie 30mV, to prąd w gałęzi wyjdzie ~136mA. Strasznie mało jak na klasę A. Ale zakładając niniejszy prąd 30mA, można wyliczyć pobór mocy przez dwie końcówki około 50W. Producent podaje 200W. Więc trochę za mało. Jeżeli spadek napięcia na 0R22 będzie wykosił ~90mV, wtedy wszystko się zgadza. Również w symulacji przy prądzie ~430mA napięcie w PP jest 60mV.

Mierzysz spadek napiecia na 3 galeziach na raz - czyli jedna galaz ma 0,44 ohma to 3 galezie maja 0,44/3 = 0,15 ohma

I = U/R

I=0,06V/0,15 ohma = 0,4 A plynie w 3 galeziach

czyli w jednej 0,4/3 = 0,14 A

No to spadek napiecia na jednym rezystorze 0,22 ohma wyniesie odpowiednio U=I*R czyli 0,14A*0,22ohma = 0,03A

Co do 200W które podaje producent to inna moc jest pobierana w stanie jałowym a inna podczas pracy.

Edytowane przez bendix101

avs dobrze mówi. Mamy wtedy ok 0.4 A na gałąź i 1.2 A całkowitego prądu spoczynkowego. Czyli tyle i potrzeba. Zresztą już to wcześniej liczyłem, chyba nawet w tym wątku.

System gra dobrze, albo nie....

I=0,06V/0,15 ohma = 0,4 A plynie w 3 galeziach

Ale w tym wzorze masz 60mV, które jest na TP1, a TP1 zbiera to napięcie przez dzielnik złożony z trzech 1k i 160R. Wygląda, jakby przez ten dzielnik różnica była dwukrotna. Mój, jak był jeszcze kompletny, pobierał około 200W z sieci w spoczynku przy 60mV na TP1.

A czy w klasie A myk nie polega na tym, że pobór jest właśnie wysoki niezależnie od tego czy, co i jak gra?

Tak, ale spieramy się dyskutujemy :) ile ma być tego prądu.

E-550 to nie jest czysta A.

Edytowane przez rafals

Czysta nie, ale trochę watów w tej czystej tam szło. Pamiętam (w tym zresztą wątku się to działo), że był już o to niezły spór, swojego czasu :-)

Więc tak... 60mV jest na rezystorach 160Ohm. Więc dla dodatniej gałęzi: 30mV na rezystorze 160Ohm

Ur160 = 30mV

Ir160 = 30/160 = 0,1875 mA

i jest to suma prądów płynących przez rezystory 1kOhm, więc

Ir1000 = 0,1875 /3 = 0,0625mA, co daje

Ur1000 = 0,0625 * 1000 = 62,5mV

Ponieważ:

Ur022 = Ur160 + Ur1000

więc

Ur022 = 30mV + 62,5mV = 92,5mV

Tranzystor Q20 (2SC3478) jest normalnie zatkany, ponieważ Ube = Ur160 = 30mV.

Edytowane przez avs

Więc tak... 60mV jest na rezystorach 160Ohm. Więc dla dodatniej gałęzi: 30mV na rezystorze 160Ohm

Ur160 = 30mV

Ir160 = 30/160 = 0,1875 mA

i jest to suma prądów płynących przez rezystory 1kOhm, więc

Ir1000 = 0,1875 /3 = 0,0625mA, co daje

Ur1000 = 0,0625 * 1000 = 62,5mV

Ponieważ:

Ur022 = Ur160 + Ur1000

więc

Ur022 = 30mV + 62,5mV = 92,5mV

Tranzystor Q20 (2SC3478) jest normalnie zatkany, ponieważ Ube = Ur160 = 30mV.

Odszczekuje wszystko co napisałem. Cały czas miałem wrażenie że pomiar jest na 0,22 a tam jest dzielnik 330/160 wiec jak wychodzimy od 60mV na PP to jak najbardziej ma to być tyle ile piszesz czyli 1,2A na 3 gałęzie. Ale to już wtedy należy chyba stosować podkładki kaptonowe itp bo to się nieźle gotuje. U mnie to było czuć zapach elektroniki po 30 minutach.

Ja to u siebie jednak zostawię na 1/3 bo jest bardzo dobrze przy takim biasie a i tak się grzeje.

Z tego co kiedyś było liczyłem Z Wojtkiem (Bendixem) to e-550 pracuje a klasie A do ok 15Wat dalej przechodzi w AB .A co do trana Q20 to w tych wzmacniaczach ten typ tak ma .Nieważne czy to e-550 czy p-7100 czy m-8000 (2sc4685) Musi pływać.Miałem oryginalne trany wszystko jak należny a i tak bias po wyregulowaniu zmienia się .W serwisówkach pisze jak byk (regulować bias po upływie ok 15 minut grając na nim z mocą od 1-10Wat ) Nic na to nie poradzicie!!!wiem Co mówię

Z tego co kiedyś było liczyłem Z Wojtkiem (Bendixem) to e-550 pracuje a klasie A do ok 15Wat dalej przechodzi w AB .A co do trana Q20 to w tych wzmacniaczach ten typ tak ma .Nieważne czy to e-550 czy p-7100 czy m-8000 (2sc4685) Musi pływać.Miałem oryginalne trany wszystko jak należny a i tak bias po wyregulowaniu zmienia się .W serwisówkach pisze jak byk (regulować bias po upływie ok 15 minut grając na nim z mocą od 1-10Wat ) Nic na to nie poradzicie!!!wiem Co mówię

A to normalne bo on własnie poprzez sprzężenie termiczne (ten sam radiator) właśnie to reguluje, jednak sprzężenie termiczne ma dużą bezwładność (duzy radiator i odlegllosc tego tranzystora od tranzystorów mocy) powoduje ze to zawsze bedzie pływało. Tak ma być.

8 Ohm, ale mogłem się walnąć:)

Szacowalem że przy 8 jakies 8W ale to w pamięci więc też mogłem się walnąć. I tak to ma małe znaczenie bo przy 5-6W to juz jest głośno w domu a jak słuchasz bardzo glosno na imprezie to i tak nic nie usłyszysz. Zresztą przejscia przez zero pilnuje NF sprzężenie więc to już prawie voodoo :-)

A jak to policzyć? Jakoś U2*R ;-)))))

Z moich obliczeń wychodzi, że prąd w jednej gałęzi musi być około 480mA, żeby było te 30W/8R. Czyli w punkcie pomiarowym trzeba ustawić jakieś 68mV.

Znacznie większym dyskomfortem będzie podwyższona temperatura pomieszczenia niż te zniekształcenia ;-))))

Znacznie większym dyskomfortem będzie podwyższona temperatura pomieszczenia niż te zniekształcenia ;-))))

Możliwe. Znajomy ma dwa Marki 100W/8R w klasie A, to mówi, że jest odczuwalnie wyższa temperatura w pokoju, gdzie stoją kloce. Kiedyś liczyłem także maksymalne Rth radiatora dla 550tki i o ile dobrze pamiętam wyszło mi trochę poniżej 0,3K/W. Dlatego moje przyszłe radiatory mają 210x300 mm. Producent podaje Rth 0,21K/W.

Edytowane przez avs

Możliwe. Znajomy ma dwa Marki 100W/8R w klasie A, to mówi, że jest odczuwalnie wyższa temperatura w pokoju, gdzie stoją kloce. Kiedyś liczyłem także maksymalne Rth radiatora dla 550tki i o ile dobrze pamiętam wyszło mi trochę poniżej 0,3K/W. Dlatego moje przyszłe radiatory mają 210x300 mm. Producent podaje Rth 0,21K/W.

Podkladki z kaptonu - ja kupilem jeszcze kilkanascie sztuk. Ale jakos cieżko ostanio dostać :(

Aha i jeszcze jedno - raczej nalezy oszlifowac brzegi tranzystorów żeby nie przeciely podkladek.

Zastanawia mnie czy ten kapton czyms smarowac czy nie...

Podkladki z kaptonu - ja kupilem jeszcze kilkanascie sztuk. Ale jakos cieżko ostanio dostać :(

Aha i jeszcze jedno - raczej nalezy oszlifowac brzegi tranzystorów żeby nie przeciely podkladek.

Zastanawia mnie czy ten kapton czyms smarowac czy nie...

Ja stosuje podkladki Kaptonowe i niczym nie smaruje .Przewodzą idealnie ciepło nawet bez pasty.

Gdzie można kupić takie podkładki (kapton) kupić?

Kiedyś były tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale wykupilem wszystkie i zostały tylko na TO3 - może da się z nich wyciąć odpowiednie.

Ukryta Zawartość

Gdzie można kupić takie podkładki (kapton) kupić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i poszukać "kaptonowa"

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi