Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz do Paradigm monitor 3

thomason89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem wyżej wymienionych kolumn podstawkowych. Obecnie posiadam wzmacniacz Sony TA- F190.

Według mnie jest on za słaby ponieważ kolumny mają 100wat 89db i 8omów, lecz nie narzekam na jego przekaz natomiast chciałbym go zamienić na coś lepszego . Kolumny maja lekko wycofana średnice oraz wysokie tony a wiec zależy mi na tym aby góra była przyjemna , bas pełny i głęboki no i wokale wyraźne. Pokój jaki posiadam ma niespełna 11mkw lecz dobrze wytłumiony. Szczególną mam prośbę do posiadaczy tych kolumn żeby doradzili mi coś w przedziale cenowym od 400-450zł najlepiej allegro. Muzyki jakiej słucham jest różna klasyka rock rnb oraz wszelkiego rodzaju ballady.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/76282-jaki-wzmacniacz-do-paradigm-monitor-3/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - coś takiego proponuję poszukać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znajomy kupił po odsłuchach polecane w sklepie audio zestawienie Paradigmy monitor 3 razem z zestawem Cambridge Audio 500 i od wielu lat jest bardzo zadowolony .Słuchał na 8 m ,teraz ma 40m i sprzętu nadal nie chce zmieniać.

Czy oprócz wyżej wymienionych trzech marek wchodzą w grę np denon sony pioneer? Może miał ktoś taka konfiguracje i wypowie się jakie odczuł wrażenia.

Na moim sony Ta-f190 wadą jest słaba moc oraz delikatna góra natomiast bas jest ok. Dlatego zależy mi na wzmacniaczu o czystej górze przede wszystkim.

Z tego co wiele osób pisze na temat tych kolumn ma lekko wycofana średnice i zgodzę się dlatego chciałbym wyciągnąć jak najwięcej z tych skrzynek... w niedługim czasie będę kupował standy bo niestety jedna mam na szafie a drugą w samym rogu ściany.

Mam pytanie czy wchodzą w grę wzmacniacze firm sony denon pioneer? może miał ktoś taka konfiguracje z tymi kolumnami. chciałbym wyciagnąć jakn najlepszą górę i średnicę no i moc bo w moim sony tego niestety nie zauważam.

Rotel RA-921 to w tej cenie super bas, mocny i kontrolowany a i wokale są wyraźne, wysokie też ok, ale w połączeniu z Paradigm studio 20 przy głośniejszym słuchaniu (około godz 11) wyłącza się na kilka minut. Jak ostygnie gra muzyka dalej. Może Monitor 3 pociągnie.

Ewentualnie zostaje nie męczyć go zbytnio to nie dostanie zadyszki.

CA 500 bardzo ok, a mocowo daje rade nawet ze studio 20 to z Monitor 3 tym bardziej.

Jeśli NAD to w tej cenie np. 304, 314

ze starszymi Paradigm Monitor dobrze zagrają wzmacniacze Denona i Marantza

z tym pierwszym jest ekstra bas, dynamika choć przekaz może się wydać nieco agresywny, z Marantzem będzie ładne, wyrównane brzmienie, z niezłą przestrzenią ale bez tak dużej dynamiki

Rotel RA-921 to w tej cenie super bas, mocny i kontrolowany a i wokale są wyraźne, wysokie też ok, ale w połączeniu z Paradigm studio 20 przy głośniejszym słuchaniu (około godz 11) wyłącza się na kilka minut. Jak ostygnie gra muzyka dalej. Może Monitor 3 pociągnie.

Ewentualnie zostaje nie męczyć go zbytnio to nie dostanie zadyszki.

CA 500 bardzo ok, a mocowo daje rade nawet ze studio 20 to z Monitor 3 tym bardziej.

Jeśli NAD to w tej cenie np. 304, 314

Dawno temu słuchałem Rotelka 921 z Paradigmami Monitor 3 - Yello wymiatało na godz. 12-stej w salonie Panasa w Gliwicach :)

Dawno dawno temu miałem tego Rotelka w domu...dokładnie tak...góra pasma jest mocna, bas bardzo potężny w tych Monitor 3....Rotel RA-921 fajnie grał ze studio 20 żywy, dynamiczny, raczej gładki dźwięk, może troszeczkę twardy. Znając monitor 3 - powinno pasować...z NAD 304, 314 powinno być trochę cieplej, scena bardziej cofnięta

dzięki wielkie za te posty. Będę czegoś szukać.Podsumowując

Nad 304,314

Rotel RA-921, a co z Denonem i marantzem bądż yamaha pioneerem np A-676 A-447 A-616 mają jakąś konkurencje z "angielską" szkołą? nie słuchałem wielu wzmacniaczy. Na technicsie SU-V670 od kolegi była lepsza góra i na godzinie 10 było to samo co na mojej 12 ale to już zależało od mocy.

Może jednak pomoglibyście z wyborem coś z wymienionych przeze mnie firm. Podejrzewam że nie mieliście styczności z tymi kolumnami z japońską elektroniką ale ja myślę że może to będzie uniwersalne rozwiązanie ponieważ nie jestem osłuchany z wieloma zestawami tak więc nie mogę za bardzo wychodzić poza moją

niewiedzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.