Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze Hi-Fi

oiad

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zajrzyj tu, NAD i MA to dobra kombinacja. Na niskich głośnościach nie ma problemu z czytelnością, a jeśli męczyłby Cię dźwięk, co się czasem słyszy to wyregulujesz to kabelkami pokroju Chord czy Van Den Hul.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tanią Kodę bym się nie pchał, słyszałem właśnie takie budżetówki Kody i nawet na porządnym wzmacniaczu na pewno nie będziesz zadowolony z dynamiki, są rozlazłe, dźwięk jest płaski. Miałem kiedyś Quadrale QLX 180 i dynamicznie były lepsze od Kody czy Jamo S606, nie wiem jak się mają do nich Quintasy ale sadze że bardzo podobnie, konstrukcja praktycznie taka sama i przetworniki też podobne...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warte uwagi są też Missiony, lecz nie wiem jak z dźwiękiem nigdy nie słuchałem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

quadrale tez polecam, jesli pokoj max 20m2 to nawet qlx 165 wystarczą. powinienes trafić za ok 500 - 600 zł pare.

do tego wzmak np. soniak ES np. 570 czy cos w tym stylu lub nad c 350, do tego CD, np. nad 540, rotel 930 ax, rotel 950 i kabelki np. procab

jak dobrze pokombinujesz i poszukasz wydasz ok 1600 zł

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Wzmacniacz Rotel RA-04SE (1700 zł)i kolumny Monitor Audio - ale starszy model BR2 (1290 zł), który w mojej ocenie ma lepszy dźwięk od BX2. Odsłuchaj i jak odpowiada brzmienie to... brać!

nie zgodziłbym się że seria BR gra lepiej od BX, ta druga ma lepszy wysokotonowiec i to słychać

jak najlepsze podstawkowce w okolicach 2,5k (nowe/używane) + używany wzmacniacz za 500zł, w takie coś bym celował

jeśli koniecznie nowe to te BX2 mogą być (choć lepiej BX5) + do tego np Marantz 5003/5004/6003 i wystarczy

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

BR2 i BX2 słuchałem przed zakupem. Wybrałem BR2 ponieważ uznałem, że mają lepszy bas, mocniejszy i dobrze kontrolowany. Poza tym wydały mi się bardziej muzykalne. A słuchałem z tym samym piecykiem, z którym miały grać u mnie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Kody AV702F to nie jest zły wybór. Słuchałem tych kolumn przez kilka lat na pow. 22 m2 z Rotel: RC971/RB951(2x50W), RCD930AX i RT935AX oraz kablami DNM Reson. Grały muzykalnie, dynamicznie, z dobrze kontrolownym (choć nie najniższym) basem, dobrą średnicą i nie męcząca górą. Nowe można trafić już za ok. 700 zł.

Kolumny to podstawa. Proponuje wydac na nie najwiecej z calej kwoty. Z 1000zł. 500 na wzmacniacz i jakies CD powiedzmy min 150zł. A na kable potem se odlozysz i dokupisz.

?👈

na razie Cd nie potrzebuję, bo będę używał komputera jako transportu, rozejrzę się za DACiem.

Co do głośników, to podobają mi się te quadrale, ze względu na bass-reflex z przodu. Taga raczej pewnie z 30cm od ściany?

Czy ten wzmacniacz jest dobry : Sony TA-FE610R

Chce kupić system stereo i mam upatrzone wzmacniacz i odtwarzacz CD ale kolumny nie mam pojęcia jakie kupić mam pokój 21 mkw i chce słuchać przez te kolumny rocka i hard rocka lubię też muzykę klasyczną słucham czasami głośno. Sprzęt jaki zamierzam kupić to coś z tego:

- Marantz CD 5004 PM 5004 cena kolumn do tego zestawu max 1600 zł para

- NAD C 316 BEE , NAD C515 BEE cena kolumn do tego zestawu max 1200 zł para

- Rotel RA - 04 SE , RCD - 06 SE max 1200 zł para

- Xindak A - 06 , C - 06 max 1500 zł para

- Advance A. MAP 101 , MAD 200 max 1600 zł para

A kolumny jakie do tego mam kupić to nie wiem interesują mnie tylko nowe kolumny.

Proszę o pomoc Robert

Zamierzam skompletować zestaw stereo od początku.

Pozbyłem się wszystkiego co miałem, został jedynie kolumny Eltax Symphony 6.3.

Teraz chcę skompletować wzmak + Cd, który z tymi kolumnami zagra ciepło, z nieostrą górą i porządnym dołem.

Muzyka to głównie metal (thrash) i hard rock.

Mogę dać za wzmak tak do 700 zł, a Cd do 500 zł.

W grę wchodzi także zamiast wzmaka amplituner, który sprawdza sie doskonale w stereo.

Nie do końca wiem jak Ci doradzić, bo mam takie sprzeczne wrażenia dotyczące tej sytuacji. Z jednej strony chcesz słuchać metalu, z drugiej masz do tego kolumny które raczej się do tego nie nadają. Mimo chęci słuchania ostrego rocka szukasz zestawu grającego ciepło. Może Twoja poprzednia konfiguracja grała zbyt jasno i ostro i chcesz tego uniknąć ? Ponieważ masz kolumny które grają dosyć ciepło boję się że kolejne ciepło grające elementy zmulą Ci dźwięk. Podam Ci więc co możesz kupić do słuchania rocka, ale nie są to sprzęty grające "ciepło" tylko dobrze.

W tej chwili masz na allegro :

Wzmacniacze

Onkyo 9711 - 700 zł

Onkyo 8870 - 510

Kenwood KA7090R - 650 zł

Yamaha AX 700 - 699 zł

Yamaha AX 750 - 649 zł

Sony TA-FB 940RQS - 659 zł

Odtwarzacze CD

Marantz CD-63SE - 379 zł

Creek CD43mkII - 490 zł

Sony CDP-XB720QS (z filtrami zmieniającymi brzmienie) - 360 zł

Jeżeli na pewno chcesz dźwięk ocieplić (i wiesz to na 100 %)to możesz spróbować Yamahę CD880 za 425 zł która trochę zmuli i ociepli Ci dźwięk, lampowego Luxmana D103u za ok. 500 zł (aukcja)lub Kenwoody 7050 lub 7060.

Moze, źle się wyraziłem. Wlasciwie chodzi mo bardziej o to, żeby wysokie nie kłułu uszu. Żeby był wyraźne, ale nie metaliczne, bez sybilantów itd. A co do moich kolumn to pasuje mi ich brzmienie i bas. Lubie jak płyty metalowe brzmią lekko zamulone ciż ostro i jaskrawo.

Do 700zł trafisz Marantza PM68 (78). Do rocka jak znalazl. Do tego CD, moze cos z Denona. Np: DCD-1450AR choc teraz z ich cenami to przegięcie. I masz fajny, dynamiczny zesataw.

?👈

Kup jakikolwiek wzmacniacz NAD i będziesz zadowolony, serio

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

co można jeszcze rozważyć do 1tys zł z kolumn?

bo póki co jednak celuję w Kodę lub Mission'y

chciałem, też zapytać czy wzmacniacze mają funkcję sleep, bo często też zasypiam oglądając mecz NBA, a to by była druga funkcja, 10% użytkowania takiego zestawu jako nagłośnienie w filmach.

Takie kolumny jak

wafle pacific PI-20 lub Diamond 9.4, Eltaxy liberty 5+, celestion F30, rubicon RT-2f

są coś warte?

W stosunku do Kody av702?

Jak w temacie, poszukuję jakiegoś sprzetu odtwarzającego mp3. Mianowicie chodzi mi o jakis tani sprzet. Chce poprostu zgrywac z kompa mp3 na plytki lub pen-drive i wkladac go do tego odtwarzacza ktory by mogl je odczytywac. Chcialbym aby ten odtwarzacz mial wejscia na glosniki/głosnik cos w stylu czinczow.

Z gory dzieki ; )

Jaki polecacie odtwarzacz CD do wzmacniacza harman/kardon HK6550? Przeznaczyć na niego mogę gdzieś maksymalnie 200zł. Fajnie jakby był z pilotem no i również HK, ale nie wiem czy i jakie modele z tej firmy są godne polecenia. Ewentualnie jakie odtwarzacze innych firm pasowałyby do tego wzmacniacza.

Spytam też od razu o taką sprawę. Otóż znajomy mówi mi, że jego odtwarzacz Technics'a rysuje mu bardzo płyty. Czym jest to spowodowane i jak ustrzec się takiego rysowania? Nie chciałbym aby odtwarzacz rysował mi płyty.

Jaki polecacie odtwarzacz CD do wzmacniacza harman/kardon HK6550? Przeznaczyć na niego mogę gdzieś maksymalnie 200zł. Fajnie jakby był z pilotem no i również HK, ale nie wiem czy i jakie modele z tej firmy są godne polecenia. Ewentualnie jakie odtwarzacze innych firm pasowałyby do tego wzmacniacza.

Do 200zl masz swietnego Denona DCD-980 (960). Czyta wszystko i naprawde dobrze gra jak za taka smieszna kwote, ale nie wiem czy zgra sie z twoim HK.

?👈

Dlaczego nie polecacie mniej doświadczonym kolegom kompletującym swój pierwszy zestaw hifi Yamahy Pianocraft z seri 810/410.

Chociaż jeżeli hifi to powinna być mowa o 410 bo ma CD które gra lepiej sprawniej czyta płyty.

Za ok 1300-1400 zł można wyrwać na allegro komplet w idealnym stanie. I do tego kable ze świata pro ProCab/Klotz/Kordial i gra to jak nowe sprzęty za który trzeba by zapłacić 2-3 razy więcej.

Ma pilota nie tak jak stary vintage, odtwarza mp3, ładnie wygląda i mamy dobrze zestrojony ( przez ludzi z Yamahy ) zestaw do 20 a nawet 25m2. Bo pamiętać trzeba że gra zestaw a nie poszczególne klocki z różnych bajek.

A jak ktoś dalej chce poprawiać jakość dźwięku to może zrobić to bardzo prosto:

- przez wytłumienie kolum matą bitumiczną i wymianę kabli w kolumnach

- ustawienie na standach kolumn

- jak komuś mało to może dokupić suba bo ampli ma wyjście na niego.

- dokupić dac-a z usb co poprawi źródło i umożliwi podłączenie kompa z bezstratnymi plikami.

I w ostatnim podpunkcie widnieje przewaga nad nowymi modelami bo nowe nie mają wyjścia cyfrowego z CD i nie można podłączyć daka. I do deto CD z Ampli jest połaczony jakis nietypowym przewodem którego nie można wymienić na lepszy.

Także wg Pianocraft 410 nawet z używek do 2000 PLN ( jeżeli liczymy wszystkie funkcjonalności ) a z nowych do 4000 PLN jest poza konkurencją.

Co wy o tym myślicie?

.

Do 200zl masz swietnego Denona DCD-980 (960). Czyta wszystko i naprawde dobrze gra jak za taka smieszna kwote, ale nie wiem czy zgra sie z twoim HK.

Niestety żadnego z tych modeli nie ma na Allegro, więc i tak ich nie kupię. Dziękuję jednak za odpowiedź i zainteresowanie moim postem i proszę o dalszą pomoc.

Ale czesto sie pojawiaja. Wystarczy poczekac.

Tu np byl niedawno:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.