Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze Hi-Fi

oiad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w Nowym Roku,

Mam pokój 15 m. kw. i planuję zakup wzmacniacza + kolumn.

Proszę o porady przy założeniach:

a) budżet całkowity 1000 PLN,

b) sprzęt markowy używany (żadnych nowych chłamów),

c) kolumny stojące podłogowe - najchętniej polskie Tonsile ale nie seria Altus bo nie lubię tego brzmienia,

d) muzyka rock + heavy metal,

e) odsłuch z CD z odtwarzacza oraz mp3 z komputera,

f) interesuje mnie sprzęt, który posłuży kilka lat (nie będzie eksploatowany codziennie i nie będzie katowany na maxa

bo mnie z domu wyrzucą).

Zastanawiałem się nad kolumnami Tonsila Bolero 200. Pamiętam jak były wystawione kiedyć w centrum Digital przy

moście poniatowskiego w W-wie. Bas zapierał dech. Wyczytałem jednak, że potrzebuję mocnego wzmacniacza.

Co o tym myślicie?

Dziękuję,

Michał

Odpowiedź masz na PW

Witam.

Od dwóch lat posiadam zestaw, który został kupiony bez głębszej refleksji:

- wzmacniacz Nikko NA-70

- kolumny Arcus TM66

- CD to zmodyfikowany Denon DCD 595

- jest jeszcze tuner Onkyo i gramofon Yamahy.

Słucham głównie rocka. Ostatnio pojawiła się myśl o zmianie jednego z elementów, czy odtwarzacz CD jest najsłabszym elementem tego zestawu? Mogę wydać kilkaset PLN na zmianę.

Mam świadomość, że zestaw jest niskobudżetowy.

Pozdrawiam

Witam

Posiadam 2 kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chcę do nich zakupić wzmacniacz.

Parametry zakupu:

• Cena - maksymalnie chciałbym przeznaczyć 400 zł (czyli coś używanego). Im mniej tym lepiej, około 300 zł byłoby ok ;)
  • Słuchana muzyka - hip-hop i dubstep, także zależy mi przede wszystkim tym, żeby był dobry bas
  • Odsłuch - całość podłączona do komputera. Obecnie laptop z zintegrowaną kartą, za jakiś czas stacjonarny z niedrogą dźwiękówką
  • Wielkość pokoju - około 20m2
  • Obecny wzmacniacz - Denon AVR-1705, jednak nie należy on do mnie. Podałem tak dla ewentualnego porównania
  • Jeżeli będę niezadowolony z basu, za jakiś czas być może zakupię subwoofer (również jakiś tańszy) - chciałbym, aby nie trzeba było kupować nowego wzmacniacza
  • Nie jestem audiofilem :)

Proszę o jakieś propozycje, jestem totalnym laikiem :) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na allegro jest tyle wspaniałych komponentów hi-fi, które po kilku latach użytkowania kosztują grosze. Dlaczego wszyscy początkujący upierają się żeby kupować różne śmieci, płacąc za nie jakieś straszne pieniądze ?

Witam wszystkich

Dojrzałem do kupna zestawu stereo, ale nie mam zielonego pojęcia na co zwrócić uwagę

Myślałem o zakupie wzmacniacza CREEK i głośników Audiowave 141 se co o tym sądzicie, czy to w miarę przyzwoite głośniczki, a może za podobny budżet zaproponujecie coś innego , lepszego.

Doradźcie mi w jakie źródło mam się zaopatrzyć do tego zestawu, oczywiście w rozsądnych pieniążkach

Pozdrawiam

Witam.

Od dwóch lat posiadam zestaw, który został kupiony bez głębszej refleksji:

- wzmacniacz Nikko NA-70

- kolumny Arcus TM66

- CD to zmodyfikowany Denon DCD 595

- jest jeszcze tuner Onkyo i gramofon Yamahy.

Słucham głównie rocka. Ostatnio pojawiła się myśl o zmianie jednego z elementów, czy odtwarzacz CD jest najsłabszym elementem tego zestawu? Mogę wydać kilkaset PLN na zmianę.

Mam świadomość, że zestaw jest niskobudżetowy.

Pozdrawiam

Wymień wzmacniacz - za 350 zł już coś dobrego wybierzesz. Do kolumn dokup subwoofer - pasywny za 90 zł lub aktywny za 200 zł.

Witam. Chcę złożyć zestawik audio za ok 1500zł. Może być lub używany. Choć wzmak np wolał bym nowy (jak coś można sprzedać i dołożyć kwotę do nowego) a głośniki to raczej używki i nie mam z tym najmniejszego problemu.

1. Będzie używany w małym pokoju (chyba nawet 2x4m - do kompa. Z tego względu kolumienki czy raczej monitory - zwał jak zwał nie mogą mieć dużej głębokości - optymalnie ok 20cm. 25 to już max i to najlepiej z bassreflexem z przodu...

2. Karta dźwiękowa Prodigy HD2, kiedyś może Essence ST/STX - preferuję raczej słuchawki - mieszkam w bloku, ale chce mieć też jakieś fajne audio.

3. Nie wiem czy nie lepiej kupić multimedialne bose companion 3 - bo sprzęt będzie używany do filmów, muzyki i w najmniejszym stopniu grania... (z czego filmy i gry mają poprostu grać na jakimś poziomie).

4. W oko wpadł mi zestawik PianoCraft E730... Ma odpowiednie wymiary.

Witam,

Jestem nowy w temacie HI FI. Na początku chciałem kupić amplituner 5.1 i głośniki 5.1 ale później stwierdziłem, że jednak mniej oglądam filmów a więcej słucham muzyki i stwierdziłem że chce kupić amplituner stereo i dwie kolumny podłogowe do pokoju 18m kw. mogę na to przeznaczyć około 2 - 2,5 tys. zł. Czytam forum oglądam te sprzęty i sam nie wiem co wybrać, może mógłby mi ktoś poradzić co mogę kupić za te pieniądze? Aha chciałbym żeby amplituner miał wejście Aux na kabel żeby podłączyć np. ipoda, TV i PS3, płyty z muzyką myśle odtwarzać z PS3 muzykę lubię reggae, dub, dubstep, tance, ambient - generalnie lubię jak bas fajnie chodzi ale żeby też nie pierdział. Myślałem nad apli Yamahy - bo niskie modele są w miarę tanie i jakość chyba też nienajgorsza, a głośniki: Tonsil Maestro II 180 lub może coś tańszego ale nowego. Amplituner może być używany a głośniki nowe. Z góry dziekuję za odpowiedzi doświadczonych forumowiczów.

pzdr

Witam kolegów ;-)

Potrzebuję pomocy przy wyborze pierwszego zestawu. Nie chciałbym wydać więcej niż 6000 pln, a dodatkowe utrudnienie jest takie że tu gdzie mieszkam wybór jest kiepski (Dania). Oczywiście jak będę miał konkretne rekomendacje na sprzęt dostępny w Polsce to mogę przyjechać ale na kilka wycieczek 'odsłuchowych' nie mogę sobie pozwolić.

Obecnie zastanawiam się nad zestawem CD + wzmacniacz NAD bee albo Cambridge Audio Azur z kolumnami B&W CM1 - słyszałem te kolumny właśnie z mocniejszymi NAD bee i jest nieźle... chętnie poznam opinie.

Jeżeli chodzi o muzykę - szeroki wybór ;) rock, pop, jazz, indie itp..

Gdyby ktoś miał czas i ochotę przejrzeć dostępne tutaj pudełka byłboby super:

Ukryta Zawartość

Jak już jesteś w Dani,poszukaj coś z miejscowego rynku.Może Electrocompaniet norweski,może coś z Herning?Jakieś monitorki Avance,starszy model.Z drugiej ręki.Pozdrawiam PS. pracowałem koło Herning

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich na forum - mój pierwszy post i od razu prośba.

Prosto z mostu - NIE słucham Chopina, country, jazzu, disco, pop itp. - tylko muzyka dla twardzieli (Black/death, Death and Roll, Deathgrind itp.) nie dla "panienek"<rotfl>

I w związku z tym pytanie - jaki sprzęt ?

Miałem cieniznę (SONY QS wzmak STR DB=1080i cd DVP-NS905V + głośniki bo nie kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - ale teraz musi być coś OK - ale nie top hi-fi.

Jest już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do basu ale co dalej ?

Co na front (na razie), jaki wzmak albo ampli co dobrze zagra w 2.1 i cd - co polecacie do takiej dziwnej muzyki dla "rzeźniofila" ?

Lubię bardzo niskie tony "trzęsienie ziemi" - średnica wycofana - wysokie z przodu !!!

Kasa:

Fronty do 5-7 tyś. ampli-wzmak do 3-5 tyś.

pomieszczenie grube mury - 5x4, fronty na szer. 4 m wys 3,5 m

Bardzo dziękuję chętnym do pomocy i czekam na wszystkie propozycje

rzeźniofil

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich na forum - mój pierwszy post i od razu prośba.

Prosto z mostu - NIE słucham Chopina, country, jazzu, disco, pop itp. - tylko muzyka dla twardzieli (Black/death, Death and Roll, Deathgrind itp.) nie dla "panienek"<rotfl>

I w związku z tym pytanie - jaki sprzęt ?

Miałem cieniznę (SONY QS wzmak STR DB=1080i cd DVP-NS905V + głośniki bo nie kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - ale teraz musi być coś OK - ale nie top hi-fi.

Jest już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do basu ale co dalej ?

Co na front (na razie), jaki wzmak albo ampli co dobrze zagra w 2.1 i cd - co polecacie do takiej dziwnej muzyki dla "rzeźniofila" ?

Lubię bardzo niskie tony "trzęsienie ziemi" - średnica wycofana - wysokie z przodu !!!

Kasa:

Fronty do 5-7 tyś. ampli-wzmak do 3-5 tyś.

pomieszczenie grube mury - 5x4, fronty na szer. 4 m wys 3,5 m

Bardzo dziękuję chętnym do pomocy i czekam na wszystkie propozycje

rzeźniofil

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poszukaj, może to Cię usatysfakcjonuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poszukaj, może to Cię usatysfakcjonuje.

To chyba na dyskotekę - a ja takiej muzy nie słucham (gabaryty i wentylacja z tyłu - odpada)

A poza tym: muszą stać przy ścianie

Ale dzięki za sugestie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich użytkowników,

Zastanawiam się na zakupem pierwszego zestawu stereo/kina domowego.

Zestaw będzie mi służył w ok. 70% do słuchania muzyki [smooth jazz, chillout, salsa] reszta to kino.

Amplituner/wzmacniacz będzie współpracował z blurayem LG BD560 i tv panasonic tx p42x20e.

Jeśli chodzi o kolumny to jestem otwarty. Myślę o jakiś 2 podłogowych i z czasem może sub, bo jeśli ma też służyć do kina pewnie się przyda.

Wszystko w pokoju ok. 20m2

Budżet wyjściowy to ok. 1800zł.

Zdaje sobie sprawę, że w tej cenie będzie ciężko o coś nowego. Rozważam zatem zakup czegoś używanego ale w bardzo dobrym stanie.

Idealnym byłoby gdyby sprzęt przed zakupem mógł zobaczyć, stąd najlepiej aby sprzęt był dostępny w obrębie Łodzi, łódzkiego [jednak nie jest to konieczne].

Liczę na sugestię i z góry dziękuję za pomoc.

Wymień wzmacniacz - za 350 zł już coś dobrego wybierzesz. Do kolumn dokup subwoofer - pasywny za 90 zł lub aktywny za 200 zł.

Dziękuję za sugestie, zapadła decyzja o wymianie praktycznie wszystkich klocków, zacząłem od wzmacniacza, jedzie już do mnie Arcam Alpha 8, więc na moje potrzeby będzie chyba OK.

Witam wszystkich.

Namówiłem mojego kolegę na zakup jakiegoś sprzętu hi-fi, bo chłop słucha muzyki z jakiegoś taniego KD Panasonica, które nie zachwyca brzmieniem. Stwierdził, że chętnie by sobie kupił jakieś stereo, no i ja mam mu doradzić.

Do audiofilstwa mu bardzo daleko, mnie z resztą też, więc nie trzeba tu jakichś fajerwerków, no i budżet też nie jest powalający. Oczywiście szukamy sprzętu używanego, komponentów z tzw. "dużych wież", czyli nie midi lub mini, bo kumpel chce sobie na tym postawić gramofon :)

Zestaw ma się składać z odtwarzacza CD (tu liczyłem, że zmieścimy się w 120zł), wzmacniacza (nie musi być mocny, bo kolega ma mały pokój i z racji tego kolumny też będą skromne, myślę, że tak do 300zł coś się znajdzie), magnetofonu (to dam radę sam mu znaleźć) i kolumn głośnikowych o wielkości np. polskich ZG30C.

Wzmacniacz musi pasować do CD wymiarowo i kolorem, żeby to jakoś ze sobą współgrało, ale oczywiście komponenty mogą być różnych firm, z różnych lat.

Jeśli chodzi o CD to myślałem o Philipsie CD614 lub podobnym, ale może jest coś ciekawszego... zawsze lepiej zapytać ;)

Pzdr.

CD? hmmm z takich bardzo budżetowych to powiem szczerze że Sony CDP-XE220 przypadł mi do gustu :) Do tego taki CA

Ukryta Zawartość

Choć jeszcze wiele zależy od kolumn, jakiej muzyki słucha kolega? :)

Ukryta Zawartość

Głównie rockowej - Clapton, Dire Straits, Pink Floyd i tego typu klimaty.

W tej chwili masz na allegro kilka okazji :

Kolumny :

T+A PP120 - 249 zł

Mission 761 - 249 zł

Arcus TS100 - 249 zł

Wzmacniacze :

Kenwood KA-949 - 199 zł

Yamaha AX-550 - 290 zł

Odtwarzacz CD :

Denon DCD-910 - 99 zł

Teac CD-P3500 - 100 zł

Jeżeli koniecznie chciałby nową elektronikę, z gwarancją (ale gorzej grającą) - to w tej cenie tylko Tangent serii 50 - wzmak za 290 zł, Cd za 119 zł.

Justas jak zagra ten cidik denona ? (ten 910)

Obecnie mam prodigy hd2 i nie wiem czy by sobie nie sprawić takiego cdika niewielkim (jak widać) kosztem - będzie różnica ?

O to jest bardzo dobre pytanie ciekawe co o tym sądzicie - czy hd2 zagra lepiej od tego Denona? (FLAC w PC z HD2, org płyta w DCD 910 - ten sam utwór) :>

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.

Proszę o poradę doświadczonych forumowiczów.

W tej chwili jestem użytkownikiem wzmacniacza Audiolab 8000S, CD Harmana HD 970 oraz kolumn JBL E80 (te wkrótce zostaną wymienione)

Mam w tej chwili możliwość zakupu w baaardzo dobrej cenie CD Audiolaba 8000CDE i w związku z tym pojawiło się pytanie. Poprawiłby on brzmienie w stosunku do HD970, czy różnica będzie niezauważalna?

Nie mam jeszcze nowych kolumn, a odtwarzacz ze względu na atrakcyjną cenę musiałbym brać w zasadzie już, bez możliwości odsłuchu...

Chciałbym żeby grało to naturalnie, zrównoważonym w każdym zakresie, dynamicznym brzmieniem.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Darek

Witam,

O jakiegoś czasu poszukuje zestawu stereo. Interesuje mnie zakup kolumn (monitory) oraz wzmacniacza za kwotę około 2500 zł, max 3000 zł. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to najwyższy budżet, dlatego tez korzystając z waszych rad chciałbym zminimalizować ryzyko błędnego wyboru. Wiem, że zaraz odezwą się głosy w stylu "posłuchaj sam", "kieruj się własnymi preferencjami" itd... Zgadzam się,... ale chciałbym w pierwszej kolejności zawężyć zakres poszukiwań...a później w miarę możliwości udać się na odsłuch? Wie ktoś może gdzie w Gdańsku jest to możliwe??

Nie jestem żadnym audiofilem. Chciałbym...aby dźwięk (np. płyty Pink Floyd, Marillion itd.) był jak najbardziej naturalny. Nie zależy mi na mocnym basie, na że tak to ujmę agresywnej grze kolumn. Chciałbym, aby był czysty, "nie męczący". Pomieszczenie w granicach 16 m2, odsłuch średni i średnio głośny.

Kolumny wstępnie wybrałem: MA BX2.

Wzmacniacz: no właśnie... a może CA 550a?

Witam,

zestaw chce złożyć do ~1600zł to podstawowa informacja.

Słucham muzyki przeróżnej, głównie RAP, bądź bardzo dynamiczne kawałki (nie żadne techno). Czasami coś w stylu acoustic, gdzie przoduje wokal, ale jak podkreślam przedewszystkim pełna energii muzyka. Uwielbiam jak jest dobra separacja instrumentów, i nie krzykliwy ale wysunięty nieco do przodu wokal.

Celowałem póki co w coś podłogowego, typu KODA av702 która wcale taka zła chyba nie jest. I wzmacniacz polowałem na Sony TA-F3000ES, ale coś go ostatnio nie ma allegro.

Co byście sugerowali?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.