Skocz do zawartości
IGNORED

Dość złożone pytanie

ŁukaszO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym aby ktoś rozwiał wszyelki wątpliwości w kilku kwestiach

1. Na jakie czętstotliwości kładą nacisk przetworniki w gramofonach (niskie,średnie,wysoki) fajnie jakby ktoś podał wartości w hz:)

2 Czy jest przetworzenie dźwięku cyfrowego tak aby wydobyć z niego "ciepło" analogowe? Mam na myśli tutaj stare kawałki z lat 60,70,80 które były wydawane na płytach winyloych i powinny posiadać właściwości dźwięku analogowego, mimo tego iż zostały przetworzone cyfrowo w późniejszych latach.

Wymyśliłem sobie iż puszczając dźwięk z komputera(karta dźwiękowa Esu 1808) przez analogowy stół mikserski (soundcraft spirit live 4 i różne inne kompresory) można tego dokonać.

Przepraszam jeśli moje pytania są bez sensowne ale jestem laikiem w tych kwestiach, a chciałbym się tego dowiedzieć ponieważ nie stać mnie na gramofon i dobre systemy (jak narazie)a taka wiedza by mi się przydała

Pozdrawiam dzięki z góry za odpowiedzi:)

Witaj

Pytanie złożone - odpowiedź prosta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czytać, czytać, czytać...

potem pisać.

Proszę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Chciałbym aby ktoś rozwiał wszyelki wątpliwości w kilku kwestiach

1. Na jakie czętstotliwości kładą nacisk przetworniki w gramofonach (niskie,średnie,wysoki) fajnie jakby ktoś podał wartości w hz:)

2 Czy jest przetworzenie dźwięku cyfrowego tak aby wydobyć z niego "ciepło" analogowe? Mam na myśli tutaj stare kawałki z lat 60,70,80 które były wydawane na płytach winyloych i powinny posiadać właściwości dźwięku analogowego, mimo tego iż zostały przetworzone cyfrowo w późniejszych latach.

Wymyśliłem sobie iż puszczając dźwięk z komputera(karta dźwiękowa Esu 1808) przez analogowy stół mikserski (soundcraft spirit live 4 i różne inne kompresory) można tego dokonać.

Przepraszam jeśli moje pytania są bez sensowne ale jestem laikiem w tych kwestiach, a chciałbym się tego dowiedzieć ponieważ nie stać mnie na gramofon i dobre systemy (jak narazie)a taka wiedza by mi się przydała

Pozdrawiam dzięki z góry za odpowiedzi:)

1 zalezy od firmy młody didzeju, ortofon - bass-rythm(tlerz) biala concorde dobra do technicsa. duzy diament (( sztuczny) związek bromu prawdopodobnie, szlifowane stozkowo (h*j), ciąłem kiedyś brom elektrodrążarką.

ad 2 sprzet audio i mixer wskazany (konwerter i preamp) dla uzyskania realizmu winyla, remastering nie zaszkodzi- stosuje na co dzien w kazdej chwili (exqsemua).

pozatym mam pullpusha, a to jest niedozwolo0ne

dobrebyby zeby wspolpracojacy sprzet byl z połowy czasu miedzy najnowszą jili@ 32 bit pci-x a winylem jako źródło. złoto na kablach. kolumnowe kable mit wg mnie ile sie moge napiąć...(...) coaxial lepszy niż toslink mimo mylnego cox+12 tos +48 po co??!! asymetryczny dac wskazany. osobne zasilanie dac wskazane. kompresja wskazana. pull - push (gebnerator fali)... tego powinni zakazać. (!!!)

wybaczcie panowie i panie tylko i oczywiscie kompresja audio tzw compressorami jak i soft tak i hard. a nie renderowanie i kompresja za pomocą foobara czy innego badziewia typu winamp.

i mind real audio

1 zalezy od firmy młody didzeju, ortofon - bass-rythm(tlerz) biala concorde dobra do technicsa. duzy diament (( sztuczny) związek bromu prawdopodobnie, szlifowane stozkowo (h*j), ciąłem kiedyś brom elektrodrążarką.

ad 2 sprzet audio i mixer wskazany (konwerter i preamp) dla uzyskania realizmu winyla, remastering nie zaszkodzi- stosuje na co dzien w kazdej chwili (exqsemua).

pozatym mam pullpusha, a to jest niedozwolo0ne

dobrebyby zeby wspolpracojacy sprzet byl z połowy czasu miedzy najnowszą jili@ 32 bit pci-x a winylem jako źródło. złoto na kablach. kolumnowe kable mit wg mnie ile sie moge napiąć...(...) coaxial lepszy niż toslink mimo mylnego cox+12 tos +48 po co??!! asymetryczny dac wskazany. osobne zasilanie dac wskazane. kompresja wskazana. pull - push (gebnerator fali)... tego powinni zakazać. (!!!)

wybaczcie panowie i panie tylko i oczywiscie kompresja audio tzw compressorami jak i soft tak i hard. a nie renderowanie i kompresja za pomocą foobara czy innego badziewia typu winamp.

i mind real audio

Ale o ccsso chodzi ???

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.