Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to jest spowodowane tym ze nie było metalizacji gdzieś czegoś nie zalutowałeś od góry - to było moje pierwsze zamówienie w firmie - nie wiedziałem gdzie zamówić żeby było igła i tak wyszło .

Znajomy zamówił w drukowane i jest zadowolony też 407 - tylko nowsza wersja pcb - tylko z metalizacja i opisem .

W poniedziałek są do odebrania pcb do 450 - powinny być też gites .

Ja ostatnio sie bawie moim uniwersalnym modułem - mam złożone stopnie wejsciowe z modeli 407 406 oraz 308-408 i mam niezły dylemat który lepszy - już każdy przełożyłem po 20 razy hehe, ale muszę to jeszcze raz potraktować z generatora i na oscyl - bardziej sie temu przyjrzeć , jak ten wzmak się zachowuje na każdym module .- każdy sie od siebie znaczaco rózni konstrukcyjnie .

Przyznam że projekt zrobiłem dla jaj ale wyszedł w działaniu rewelka - gra to elegancko - po wymianie stopnia wejsciowego wystarczy lekko dostroić prad spoczynkowy . Zero przydzwieku - układ mas dzielony jak oryginalnie odpowiednio połaczony , zero problemów z odpaleniem i wzbudami . ..

Zaprojektowałem 3 rodzaje pcb do E-550 . trzecia wersje skroiłem na wzór oryginału - musze ją jeszcze dopiescić - tylko troszkę przestawiłem kondensatory na dole w filtrach - tak stwierdziłem ze jest lepiej - i troszke jest niższa - stwierdziłem że tak lepiej .

...

wszystkie trzy służą do budowy tego samego układu .

Tak wyglada jedna z tych wersji po złozeniu - teraz już te moduły sa zabudowane w moim big wzmaku .

tamte rozebrałem w celu udoskonalenia na te moduły ,hehe

..

Ale to sie na razie nie chwale jak to wyglada .

Zacząłem jeszcze projekty przedwzmacniaczy słuchawkowych accu - ale to tez musze dokonczyc .

Wiem ze sporo osób jest tym zainteresowana - mysle ze cos z tego bedzie .

poddaję się , sfajczyłem przed chwilą jeden kanał, bo próbowałem go pomierzyc i ręka mi drgnęła i poszedł dym, przyczyną problemów chyba sa tranzystory ze stanów. różnice napięć na rezystorach 4,7 K w stopniu napięciowym to oo 1,65 - 3,35 V , to wiadomo ,że dalej wszystko się rozjeżdża.

rany to mnie doprowadza do pasji. k**wa nie kończę tego , bo mam dość !!!!

Bogdan , jeżeli ci to nie przeszkadza to odeślij mi to ja ci odpalę i odeśle tak będzie najlepiej , sam jestem ciekaw co było przyczyną - dla mnie bardzo dziwne że nie ruszyło od kopa .

jaskiniowiec - różne cuda. Chyle czoła za podejście. Podobnie jest z E-406, mi ruszył od kopyta a dużo osób miało problemy. Nie ukrywam, że miałem dużo szcześcia - bo przypadkowo mierząc rezystory chyba dla blomina u siebie na płytce, wykryłem jeszcze przed odpaleniem, że były zwalone :)

System gra dobrze, albo nie....

dziękuję za propozycję i wsparcie od początku do końca :-) odezwę się na priva po weekendzie , bo nie chcę głowy teraz zawracać. coś musiałem sknocić lub mam niepewne elementy, cholera wie. tymczasem udanej zabawy i wszystkiego dobrego w nowym roku !!!!!

Tak to wyglądają na oscyloskopie prostokąciki na uniwersalnym module na tym którego foty wstawiłem wcześniej .

pierwszy układ z E- 407 . na działkę jest 20 volt - pierwsze zdj 1khz drugie 20 khz - obciążenie jbl p-1022

- 4 om i do prawie do max hehe .

. .

na drugim zdjęciu widac przyciecia na rogach - jest to wpływ pojemności kompensujących układ .

E-406

. .

E-408-308

..

więcej fot nie bedę wstawiał bo nie robiłem , moim zdaniem najlepiej wypadł podwójny stopień nap z modelu E-408-308 ,

Takie same pojemności kompensujące , jakby wywierały mniejszy wpływ na układ , z takim stopniem .

Widać też że te uklądy ze sprzężeniem prądowym mają lepszą szybkość narastania napięcia na wyściu niż moduł z E-406 .

zmniejszenie odpowiednio poj kompensujących zniwelowało by te przycięcia na rogach - ale i tak prostokąta nikt nie słucha , he .

Bez jakiegoś spadku nap o jak można je dociągnać do 100 kHz - wiadomo wtedy są większe zniekształcenia spowodowane poj kompensującymi , - filtr dolnoprzepustowy .

Ciężko co na ten temat powiedzieć bo złożyłem na razie jeden kanał tego uniwersalnego modułu 407 które miałem z zamówienia - jedna parę poszły do ludzi i 307 też .

Róznica jest w brzmieniu pomiędzy 406 i 407-308,408 i do tego nie trzeba być audiofilem żeby usłyszeć , po wymianie tych stopni słychać różnice nawet jak to mam na biurku podłączone na mono na byle jakim okablowaniu - na korzyść tych wzmaków z prądowym sprzęż . 406 ma bardzie suche brzmienie a te ze sprzęż prą bardziej energiczne , mięsiste , słodsze - przyjemniej się ich słucha . A pomiędzy 407 , 408-308 w takiej postaci nie słyszę żadnej różnicy . Złożę drugi kanał - to może pod koniec stycznia to postaram się porównać w gronie kilku osób .

złoże jeszcze stopień wejściowy z 307 oraz modelu 350 te stopnie napięciowe jeszcze inaczej są zbudowane , i na tym samym stopniu końcowym spróbuje to porównać .

Znów się wtrącę - jaka jest tajmnieca lepszego brzmienia wzmacniaczy ze sprzezeniem pradowym? Lepiej usuwa okreslony typ znieksztalcen? Tim sa mniejsze? Wiekszy SR? Bo to juz nie pierwszy przypadek jak czytam ze "z pradowym brzmi lepiej".

El sueño de la razón produce monstruos.

Witam , wiesz też bym chciał wiedzieć jak to dokładnie jest tylko materiałów na ten temat jak na lekarstwo . Możliwe że chodzi o zawartość harmonicznych w sygnale , i odbiór tego przez ucho.

Ja zawsze się zastanawiam dlaczego takie rozwiązanie sprzężenia jest stosowane tylko w modelach flagowych różnych firm , w rzadkich modelach sony można spotkać np - sony TA-N1 -identyczny stopień wejściowy co w acuuphase . NAD - M3 . W diy na ruskich forach także spotkałem podobną konstrukcję - i też wychwalali pod niebiosa , wzmak QBa - tylko w tym wzmaku , należało by rozwalić schemat - na razie nie mam - jest utajniony he . Zwykle co czytam opinie na temat takich wzmaków to są dobre lub bardzo dobre .

Płyteczki do 450 są już porozsyłane wyszły dobrze .

.

Dodam dla tych 5 osób które pisały się na 450 że masy są dzielone jak w oryginale , kondensatorki oznaczone jako cx -to są dodatkowe kondensatorki mkt w filtrach - które można pominąć - albo zalutować wedle uznania . Dwa takie są także przy wzmacniaczach operacyjnych - odsprzęgające przy wyprowadzeniach - do masy . A przy C-9 oraz C-12 są także dwa kondensatorki oznaczone jako cx - to są miejsca na kondensatorki kompensujące do zasilania - oryginalnie są do masy - zalutować tak jak jest w opisie . Tych cx w tym miejscu nie lutować . Te kondensatorki zapobiegają wzbudzaniu i opcjonalnie można je zalutować do zasilania lub do masy - i sprawdzić jaki to ma wpływ na dzwiek -he . Tak samo jest miejsce na dodatkowe elektrolity w filtrze oznaczone jak cx . A kondensatory oznaczone jak c21 i c22 oryginalnie 22 uf to to są te duże po bokach - troszkę zwiększyłem tą pojemność (: - to są kondensatory przed tranzystorami mocy . Reszta opis jak w dokumentacji .

diody .

ma165 -in4148

Hz153l zenerka 15 volt

1z15a zenerka 15volt 1wat

hz8a2l zenerka 8,2 volta

hz6a1l zenerka 5,1 volta

1ss83 np bav20 .

reszta 1 amperowe wedle uznania .

Czuje że lutownica będzie spalona w najbliższym czasie .he

W najbliższym czasie będę zamawiał jeszcze PCB do E-550 skrojone na wzór oryginału , ze zdjęcia z postu wyżej .

gdyby któraś z osób które znam, z tego forum była zainteresowana to pisać na PW .

W następnym tygodniu tak czy siak puszczę zamówienie na to . Cena za 2 sztuki będzie w granicach 160 zł tak jak za E-450 , z przesyłkami już . Te pcb nie mają żadnych ulepszeń , opis 100 proc zgodny z dokumentacją .

Co do sprzężenia prądowego kłania się szybkość takiego wzmacniacza, szersze pasmo i brak przesunięcia fazowego. Może to właśnie tutaj jest haczyk.

@Jaskiniowiec - a którą werjsęz tych zielonych? Może dałbyś tam radę wcisnąć miejsce na 4 parę tranzystorów wyjściowych? W tym pierwszej wersji spokojnie by się zmieściły. Chicałbym zrobić E-550, tyle że na 40W w A klasie...

Tak tą pierwszą pcb do E-550 zamówię , chociaż nie uważam że jest najlepsza te dwie pozostałe są lepiej zrobione pod względem optymalizacji połączeń - ale najwierniejsza oryginałowi . Dwóch znajomych - miejscowych audiofili audio maniaków się na to napaliło , ja już mam zrobione swoje wersje .

Można by dołożyć od spodu 1 parę - tylko wysokość tej pcb zwiększyła by się - teraz jest 13 cm wys na 17 cm .

W tym zamówieniu raczej nie chciał bym tego modyfikować pod względem mocy - jest kilka powodów dla których nie pasuje mi to .

Chyba że sam zamówisz , lub z jakimś znajomym - to ci podeśle projekt .

Najbardziej się opłaca zamawiać ok 10-14 sztuk w drukowane - wtedy są ceny śmieszne - nie opłaca się termotransferem robić .

Najdroższy jest pierwszy egzemplarz wtedy dochodzi opłata 70 zł za przygotowanie dokumentacji produkcyjnej .

Te pcb do E-450 wyszły elegancko - naprawdę aż szkoda ich lutować - hehe .

.

A czy tych 450-tek da się użyć pod P-4100? Miałem taki plan z E-408, ale tam była jedna mała korekta potrzebna. Serwisówki masz na pewno to mógłbyś ocenić.

I jeszcze jedno pytanie jak sama końcówa z E-550 ma się do A-35? Płytki są bardzo poodbne w oryginale. (pomijając ten układ wzmacniacza instrumentacyjnego). Pewnie bym wziął komplecik ten do E-550 (miedz 70um?).

Pozdrawiam,

M.

Oczywiście że miedz w 450 jest 70 um , i takie zamówię w tych E-550 .

Nie za bardzo P-4100 ma wejście zbalansowane na pcb jest to przełaczane na osobnej pcb na balans i unbalans i jeszcze jest przełączane wzmocnienie .

Nie zrobiłem tego projektu stopnia wejściowego - jeszcze .

Jak robiłem projekty pcb to wystarczyło tylko lekkiego kopniaka w programie zrobić żeby pierwszy projekt przerobić na inny .

To jest pcb pod P-4100 .

oryginał .

Dok do A-35 nie kupowałem , stwierdziłem że nie ma sensu .- bo to to samo .

Jak chcesz to możemy strzelić pod zamówienie i ten projekt p-4100 - raz się żyje -

Wystarczy dobrać pod zamówienie ze 2-3 osoby i można zamawiać .

Jak by ktoś chciał to i zasilacz - mam 8 projektów zasilaczy ale ten mi sie najbardziej podoba .

Jeszcze jedno diody d-21 , d19 , d20 , d18 , - this mark is not standard - są na pcb i na schemacie - jednak są oznaczone gwiazdką - nie lutować ich - nie trzeba .

Hej, no właśnie ja wstępnie myślałem o P-4100 i patrząc na serwisówki i PCB są mocno podobne. Wiem o tym zbalansowanym wejściu. Ale wystarczy dodatkowa płytka chyba i wtedy by się nie montowało dzielnika wzmocnienia w sprzężeniu (tego reza do masy). Płytka byłaby w 99% zgodna z oryginalnymi i do tego tylko dodatkowy moduł do balansu. Pisałbym się na takie coś.

P-4100 ma wejście zbalansowane. Chodzi na Chinch oczywiście, ale do tego jest właśnie ta dodatkowa płytka. Oczywiście da się go przerobić tak aby był na chinch bezpośrednio, ale to już nie będzie to.

Zresztą pomimo gorszych parametrów SNR, spotkałem się z kilkoma opiniami (w tym w High Fidelity), że te układy Accu z wzmacniaczem instrumentacyjnym grają lepiej w większości przypadków i są mniej zależne od źródła.

Co jest oczywiste, patrząc do czego jest właśnie ta wersja wejścia. SNR też da się trochę podciągnąć dając lepsze opampy.

P-4100 ma wejście zbalansowane. Chodzi na Chinch oczywiście, ale do tego jest właśnie ta dodatkowa płytka. Oczywiście da się go przerobić tak aby był na chinch bezpośrednio, ale to już nie będzie to.

@ barmanekm,dziękuję za wyjaśnienie,pzdr

Witam ja bym tego pcb mojego projektu do P-4100 nie zmieniał , parę drobiazgów można tam dopieścić . Ten układ stopnia napięciowego zastosowałem projekcie E-550 wersją 2 którego zdjęcie wstawiłem powyżej , oraz układ masy - nie ma nawet szmeru związanego z przydżwiękiem , czy szumu itp . Tylko zmieniłem nieco układ filtrów pod siebie . Jak to testowaliśmy z moimi znajomymi z reala to byli pod wrażeniem , i to sporym .

Podobny układ zrobiłem w 450 - tylko zmodyfikowałem pcb o różnice w które w tym modelu występują .

Tak samo jest zrobiony p-4100 -tam jest nawet identyczny układ tranzystorów co oryginalnie ,

Skrojenie tego na wzór 100 proc oryginału jest nie możliwe - na razie jasnowidzem nie jestem .

Można by wprawdzie porozmieszczać elementy tak jak oryginalnie i jakoś to połączyć - ale dla mnie to nie ma żadnej istoty i sensu .

W takim układzie są te połączenia zoptymalizowane i trzyma się to kupy ,

A ten stopień wejsciowy balans unbalans - to nie ma problemu zrobić . Jedno po południe i gotowe

Własnie tak się zastanawiałem ze do tego P-4100 można zrobić jeszcze projekt przedwzmacniacza z modelu c-2810 w pełni zbalansowanego - i to by się świetnie trzymało kupy razem z p-4100 .

Troszkę polutowałem jeden kanał 450 - na razie czekam na dostawe twoich tranów barmanekm .

.

Jak by ktoś jeszcze pertraktował na pcb do E-550 to do niedzieli - Tylko osoby z nowo założonymi kontami lub pustymi na AS itp , nie będę uwzględniał .

A tego p-4100 to jeszcze można rozważyć co i jak , przecież się nie śpieszy .

jaskiniowiec - dzisiaj (twoją część, niepoparowaną) je wysyłam. U mnie agencja pocztowa w poniedziałek i wtorek jest w takich godzinach, że nie miałem szans zdążyć z pracy.

Dajcie mi trochę czasu i ja się zajmę pre. Zrobię to z AAVA a nie tylko stopnie wejściowy i wzmocnienia. Niestety czas mam dopiero po 28.01. Teraz mam trany na głowie, później kolumny (robie mały test), no i mam 2 egzaminy w tym miesiącu.

barmanekm - jak to widzisz zamawiamy te pcb do P-4100 czy olewamy to z tego co widzę wychodziło by 8 sztuk - jeden komplet dla siebie bym sobie zamówił - to masz cenę 80 zł za sztukę - jak to przeliczyłem . To się już kalkuluje .

Ten pre żeby go skroić w całości - to nie jest tak łaps - No ale jest to realne tylko troszkę - sporo godzin wyciętych z życiorysu .

Tzn. mi tak na prawdę zależy tylko na AAVA, przestudiowałem trochę tą dokumentację i nie jest to wcale aż takie trudne. Trzeba troszkę poprogramować ale algorytm nie jest jakiś skomplikowany. W sumie bufor i wyjście możecie robić. Mi zależy głównie na AAVA i wtedy moża testować różne moduły pre na tym (Borbely, Accu etc.)

Będziemy zamawiać - dam Ci znać jutro lub pojutrze czy wezmę E-550/P-4100 czy obydwa na raz.

Ostatnio sie bawiliśmy w porównywanie wzmaków różnej maści - pare osób -taki zlocik - niektórzy byli na targach AUDIO SHOW 2011 , Lampa ws pass X ,ws klon accuphase E 550 i inne wzmaki .

Mój pass X trafo ponad 2,5 KW oraz 260000 uf filtr LC na kanał - pobór ciągły 400 wat z hakiem na kanał z tego samego zasilacza zasilony e-550 .

Kolumienki na tang-bangach , drugie na vifach .

Wzmak lampowy YAQIN tylko wywalona cała chinszczyzna łacznie z lampami - kompletnie przerobiony czyli właściwie tylko obudowa z niego została .

Na razie próbne testy - bez wydziwień , możliwe że beda testy na znacznie lepszych kolumnach -

Powiem krótko Pass X - przynajmniej ten mój , brzmienie , muzykalność gra instrumentów , scena - bez problemu zagrał lepiej od tego lampiaka , tylko musi mieć odpowiednie zródło żeby tak było - i to jeszcze ten wzmacniacz lampowy miał wymienione lampy na nowe do testów na znacznie droższe , niby lepsze- i dogrzewane itp - w lampach mało siedze .

Rozwalił go - inaczej sie nie da tego określić - jednoznacznie .

a 550 bez problemu mu dorównała - temu lampiakowi . A z buforem lampowym zagrała lepiej od samego lampowca - i tutaj ten układ ma szerokie pole do popisu .

Jednak żeby 550 zagrała lepiej od passa X - niestety .

Znajomy słuchał oryginału 550 i stwierdził ze ten klon lepiej gra od fabrycznego . Zresztą na takiej baterii kondensatorów grał 1,5 minuty na wyłączonym zasilaniu - własciwie można by powiedzieć że zasilanie było stabilizowane .

Stwierdzenie osób które były na tych targach było takie , że gdyby ten wzmak wziąść na te targi , to wzmaki firmowe za grube setki tysięcy , poległy by .

a to nie był szczyt możliwości tego wzmaka , znacznie można by to udoskonalić .

I oryginał 550 - tez by poległ.

Zeby grać na passie x trzeba miec klimatyzację .

Właściwie to jeszcze nie skończyłem budowy tego pieca .

Potem jeszcze poszły z diy pod testy ugoda , abox , klony accu 406 -407 408-308 , Tutaj bym powiedział ze wyższość pokazał układ ze stopniem wejściowym z 408 , reszta wypadła i zagrała tak sobie .

Jeszcze jedna uwaga , przy lutowaniu 450 z firmy gama -drukowane - u nich prawdopodobnie proces technologiczny jest taki że wpierw robia cynowanie całego laminatu a nastepnie na to nakładaja solder maski .

Powoduje to to że podczas lutowania przy większym podgrzaniu pinu cyna dostaje się pod solder maskę , pin scieżka - i ona łuszczy się odchodzi .

jak ktoś ma wprawę to da się to polutować bez problemu nie uszkadzając w najmniejszym stopniu solder maski .

Ot pytanie czy zamawiać u nich czy gdzie indziej bo chętnych jest wystarczająco dużo i na 550 i na p-4100 .

Cena w gamie była by bardzo atrakcyjna - a gdzie indziej już nie wiem - jak to wyjdzie .

450 po jeszcze nie pełnym zlutowaniu wygląda tak i podobnie będzie się prezentował 4100 .

tylko 3 pary końcówek . w nast tyg odpale to . Brakuje mi paru dziwnych wart rezystorów i jeszcze tych tranów .

.

Sprawdz cenę w prototypach przy tej ilości. Mają kalkulator online. Powyżej jakiejś ilości jest też możliwość indywidualnej wyceny.

W gamie wychodzi za pcb do 550 - 64 zł za sztuke

w prototypy pl wychodzi 152 zł za sztukę .

Za 22 sztuki .

UWAŻAM LISTE ZA ZAMKNIETA , więcej osób nie przyjmuje - nie chce mi się .

Do tego należy doliczyć kuriera i przesyłki , załatwianie z mojej strony - bo dopłacac do tego nie bede - i na Browca z tego też muszę mieć .

W gamie 150 zł za komplet .

W prototypy 325 za komplet .

O ile się coś nie zmieni .

Moim zdaniem jakość w gamie jak za tą cenę jest wystarczająca .

Wysłałem każdemu zainteresowanemu , meila na pw , chciałbym o ostateczne potwierdzenie , udziału w zamówieniu na 550 . Jeżeli ktoś się wykruszy to robię nową wycenę . I wtedy cena wzrasta minimalnie dla ogółu .

Na stan dzisiejszy laminat 2mm , 70 um miedzi , solder maska niebieska .

170 zł - całość z wysyłkami - i takie zamówię - o ile się coś nie zmieni - i będą mieli taki na stanie w drukowane .

Chyba że laminat 1,5 mm wtedy 150 zł .

Układ będzie wyglądał tak , sam układ końcówki jest identyko jak w oryginale nawet opis wartości i układ ścieżek , zmieniłem tylko troszkę układ przy kondensatorach w filtrach ,

oraz dołożyłem w lewym rogu dodatkowy przekażnik i potencjometr - żeby można było zwiększać prąd spoczynkowy - przełączać prąd spoczynkowy za pomocą tego przekażnika .

Wtedy załanczając ten przekażnik układ będzie można podkręcać do głębszej klasy A , wedle upodobania , za pomocą tego drugiego potka będzie można ustawić drugi bias dla układu .

Jeżeli komuś nie będzie odpowiadać to po prostu nie zalutuje tam nic .

Co do p-4100 projekty są gotowe tylko dopieścić i sprawdzić - ale to gdzieś w następną sobotę zamówię ,

także lista aktualna . Bo by mi się to wszystko zmieszało .

Hej, mam dwie uwagi:

1) Czy dałoby się pary wejściowe - te co powinne być sprzężone termicznie dać jeszcze ciut bliżej siebie? Będzie je łatwiej je złączyć bez potrzeby jakiś gumek etc.

2) Czy mógłbyś tam gdzie jest konektor IN dodać jeden (- IN) lub lepiej dwa (-IN i dodatkowy GND) piny? Wygląda, że miejsce jest. Chodzi o to, że wtedy Ci co chcą mieć końcówkę z E-550 robią wszystko bez zmian, a Ci co chcą mogą sobie dorobić płytkę unbalance-balance i zrobić sobie końcówkę tak jak A-35. Czytałem wiele opinie, że te końcówki w układzie wzmacniacza instrumentacyjnego (zbalansowany stopień wejściowy) mają jednak lepsze brzmienie i są mniej wrażliwe na pre.

Tak an prawdę nic to nie zmienia w płytce, dla tych co nie chcą a dla pozostałych daje szerokie pole do manewru. Do dorobienia tak na oko 1 cm ścieżki. Zresztą looknij na porównanie A-65 i E-550 bo masz serwisówki. A-35 ma takie samo wejście jak A-65 tyle, że zbudowana jest na bazie E-550. Ten pin -IN musiałby mieć cm ścieżki do sprzężenia zwrotnego jak dobrze patrze to jest ta równoległa do R33 (zaraz przy złączu wejściowym). Wtedy po prostu nie montowałoby się rezystorów sprzężenia a sprzężenie szłoby z tej dodatkowej płytki wejściowej. Oczywiście tylko Ci co chcą, pozostali montują wszystko normalnie i nawet nie wiedzą o istnieniu tego dodatkowego pinu. Jak rozumiesz o co chodzi, to to zauważysz od razu jak nie to pytaj.

Pozdrawiam,

M.

• Pokaż nowe odpowiedzi