Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a w brzmieniu słyszysz różnicę pomiędzy 2SA1943-2SC5200

oryginalnie zastosowane zasadniczo mają większą pojemność złącza (co wcale nie oznacza gorszego brzmienia, chociaż cyferki przemawiają za 2SA1943-2SC5200) i co ważne większą moc rozproszenia

brałeś większą ilość tych tranzystorów, czy tylko na potrzeby jednej końcówki, jak ma się parowanie tych tranów

na chwilę obecną nie mają 2SC5949

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Slawo10

Trochę OT ale to jedyny temat w którym czuję się bezpieczny :)

Już tradycyjnie będę brał trochę obudów do spakowania swoich wynalazków(min.accu e450,pre VolcanO) z włoskiego modu:

np.taka do spakowania pre:

Ukryta Zawartość

Jeśli któryś z kolegów chce dołączyć to będzie to z korzyścią dla wszystkich-niestety droga(ale pewna) przesyłka...i przy zakupie 3 szt tego samego asortymentu jest korzystny rabat

Nie będę zakładał osobnego tematu i o szczegóły proszę pytać na PW.

Zamawiam ok.15 czerwca.

pozdrawiam

...coś dziwnie działa forum ostatnio

Ukryta Zawartość

Jeżeli jest jeszcze ktoś jest zainteresowany to mam już gotowe sterowniki w wersji v-2 ,

Układ zapewnia kompletny pakiet zabezpieczeń , zdalne sterowanie wszystkim , manualne sterowanie za pomocą przycisków i przełączanie wzmocnienia na pcb wzm instrumentalnego za pomocą enkodera .

Ma tylko jedna wadę ze jest stosunkowo drogi . Działa to rewelacyjnie .

Układ zrobiłem typowo do obsługi moich klonów, np-7100

Fotki w temacie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

od 3 godzin gram w klonie accu P7100 na musesach 02 i na razie jestem pod wrażeniem - one otworzyły przestrzeń, i deczko rozjaśniły górę , a tego bardzo potrzebowałem

włączyłem non-osa na cs8412 i tda1543 ( ze 2 lata leżał nieużywany ) i nie mogę oderwać się od muzyczki :-)

Bogdan że zapytam - wygrzałeś go do odsłuchów ::))) .

Te układy maja to do się że zaraz po uruchomieniu nowych egzemplarzy , graja dobrze ale muszą się wygrzewać przez min 1 tydzień najlepiej 2 tyg ciągłej pracy , żeby wszystko się ułożyło , i układ zaczął grać jak powinien .

Przyznam ze kiedyś mi podgrzałeś ciśnienie zaraz po uruchomieniu porównywałeś go do sure .

Ja też popełniłem błąd że w zeszłym roku zabrałem nowy ledwo ukończony egzemplarz na wystawę audio show , który grał na ćwierć gwizdka możliwości .

Na razie z doświadczeń osób które mają te wzmaki eksperymentów i opinii , układ można podrasować dźwiękowo wzmacniaczami typu muses 02D , tych niższych modeli nie warto kupować - i tak każdy dąży do doskonałości :)

Następnie wymianą kondensatorów w zasilaczu z tych nipponów które są dosyć powszechne i przeciętne ale nie drogie na baterie mundorfów tak ze 4 - 6 szt - w zasilaczu głównym . Jest to spory koszt ale tworzy przepaść .

Jest jeszcze jedna opcja zmian ale na razie nie miałem okazji jej przetestować a mianowicie usunąć scalony wzmacniacz operacyjny - czyli tego musesa i wstawić dwa układy na elementach dyskretnych . I to one by tworzyły wzmacniacz instrumentalny, nie miałem czasu żeby to przetestować .

No i opcja apokalipsy totalnej , sygnał symetryczny i jeszcze należy mieć dwie takie końcówki i przełączyć je do pracy w mostku . Nie chodzi o moc ale o to ze dźwięk w takim układzie na tych końcówkach osiąga totalne apogeum .

Bogdan to jak wiadomo:taka niepokorna dusza-ciągły poszukiwacz i tak wiedziałem ,że wróci do accu a przygoda z sure to taka jego chwilowa słabość,skok w bok :)

I faktycznie ,Grzesiek-nie potrzebny był ten pośpiech na AS ,ale z tego co czytałem,chyba nie było tak źle z 7100...

Co do tych Muses to faktycznie przetestowałem niższe modele ale i tak ostatecznie czekam na 02 (będzie seryjna podmiana w kilku klonikach) , bo niby czemu nie może być jeszcze lepiej ?

2 tyg wygrzewania scalaka??...Tu chyba trochę przesadziłeś :) ale jak podmienię to biorę urlop,zapas żarcia i sprawdzam !

Nie proponowałbym jednak podmiany na opki dyskretne,z tego co słyszałem od kolegi:ktoś z tematu grał na Bursonach i jednak wrócił do Muses 02-po prostu :nie pasują do 7100-szczegółów nie znam,ale mogę dopytać.Najlepiej sprawdzić osobiście ale to już nie takie proste i tanie.

W swojej sztuce 7100 mam właśnie te legendarne Mundorfy-po 94000/100 i faktycznie , parametrami porażają(tylko dlatego je kupiłem) ale porównywałem je bezpośrednio z klonami na Nipponach i...szczerze:w ślepym teście raczej nie odróżnisz,nie wiem ale głowy bym za to nie dał.W ekstremalnych warunkach,na pełnej mocy są nie do zajechania.Pamiętam,że przy rozładowywaniu ,przy ok 4 V , z braku cierpliwości zwarłem jeden na szybko:)-upaliło cały śrubokręt grubości ołówka !

Pozostaje jedynie opcja "apokalipsy"-mostek ! Wiadomo,nie jest tu istotna moc ,bo chyba w filozofii Accuphase nie o to chodzi, ale dźwięk z takiej ilości tranzystorów musi porażać.Kto wie,może i tego spróbuję?

U mnie system ciut ewoluował:od paru godzin testuje DACa Stello Signature i jest duża zmiana na korzyść.Scena i rozdzielczość jest niesamowita...

Reszta to wiadomo : sam miód 7100.Wstawię jeszcze Muses02 i biorę urlop :)

Co do Bursona i Muses02 ,miałem oba zostal Burson , to nie jest tak ze nie pasują , opinia co do Bursona była zbyt szybka .., sam układ potrzebowal sporo godzin grania aby pokazać na co go stać

02 gra szybciej i dynamiczniej , Burson ma piekna barwe , bardzoo wzciagajacy i nie meczacy dzwiek ,szerokość sceny ,głebia na korzyść Bursona ,wokale najlepsze jakie gdziekolwiek słyszałem

Mnie Muses02 jakoś męczył ,ostra i dominujaca górą.

Kilka dni temu wsadziłem 4580 i tak szybko jak go wstawiłem tak szybko ,trafił ponownie do pudełka

Całość idealnie zgrała sie ostatnio z DAC-iem Bufallona Sabre32 ,- kapitalne połaczenie

Ja sam mam p-7100 od Tomka

freedi to może weż sobie jeszcze jeden dzień urlopu ,a ja podeśle Ci na odsluch Bursona i niech muza gra , ja i tak jestem uziemiony na dwa tygodnie ze sluchaniem

To chyba pisałem właśnie o Tobie :)

Sorki ale tak działa głuchy telefon...

I nie kuś,bo postanowiłem już więcej nie gonić za zmianami !

Dzięki za propozycję i dobrze ,że Ci się wpasował w system.

Edytowane przez freedi

Ja sam mam p-7100 od Tomka

To poeksperymentuj i wsadź do Tomkowego 7100 pcb wejść Jaskiniowca.

Ponoć dużo lepiej gra (o szczegóły pytaj np. Rafalsa).

To poeksperymentuj i wsadź do Tomkowego 7100 pcb wejść Jaskiniowca.

Ponoć dużo lepiej gra (o szczegóły pytaj np. Rafalsa).

Wlaśnie sie to dzieje , PCB od Jaskiniowca prawie poskładane ,czekam na trafo z Toroidów i kilka rezystorów dlatego jestem uziemiony ze sluchaniem ,z Rafałem rozmawiałem i nie dlatego zmieniam to pcb ze żle grało .... jakośc uzytych elementów ,montaż i bledy na tej od Tomka zmusił mnie do jej utylizacji , pcb mocy u Tomka są git i ładnie poskładane

Niebawem wpadnie znajomy z p-7100 od Jaskiniowca wiec bede miał jakies zdanie co do tych takich samych a jednak odrobine różnych wzmacnaiczy

freedi zmiany musza być - ja też zawsze tak sobie mówie , ze to ostatna akcja :D

tu kilka zdań o Muses ,Burson ,Dexa i kilku innych ,opisanych przez kolege

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na których PCB lepiej składać Tomka czy Jaskiniowca?

Jakie macie doświadczenia w tej materii?

Nie lutowałem tej od Tomka( chociaż męczyłem pierwsze do e406) więc nie wypowiem się ale wolałbym od Jaskinowca,bo te pierwsze już od dawna nie mają żadnego wsparcia od ich autora :)

Indyk-znam to aż zbyt dobrze :)

Zapodaj linka skąd wziąłeś te Burson'a.

Edytowane przez freedi

Drugi dzień gram na musesach2 i jest masakra !!! Moje 4580 były chyba z jakiegoś odrzutu .... stąd moje wstrzemięźliwe oceny klona p7100.

teraz wiem, że to było wąskie gardło klona

Teraz pojawiła się przestrzeń , szczegóły, soczystość , delikatność i od dzisiaj potęga dołu, wszystko.... wybrzmienia, lokalizacja, barwa

Czekam na dac na wm8741, bo pcm czasem zagra ostro a muses przekaże wszystko, kiepskie nagranie da po uszach aż miło, a dobre cudnie popieści :-)

Z wm8741 przechodzę również na xlr....... oj będzie się działo !

Grałem po RCA jak i XLR , preamp lampowy wpełni zbalansowany ,- nie ma powrotu do RCA ,, na XLR to jak przesiadka z 4580 na 02

Samo p-7100 z Buffalo zagrało tak sobie , musi być pre

Regulacja wzmocnienia była juz w DAC-u wiec nie było problemu z podpieciem bez pre , hmm jako ciekawostke napisze ze ten DAC gral na ostatnim AS z P-7100 Jaskiniowca i chyba tylko autor tego DAC-a "muzg" slyszal oba P-7100 w akcji - ja zostawiam swojego CD CEC-a na transport i skladam kase na Buffalo -dac end ,idealne połaczenie w moim zestawie

Edytowane przez indyk9

Zigi powiem ci ze ta tą płytkę wejściowa od Tomka możesz wyrzucić , coś z nimi jest nie tak , parę osób już je wymieniło . Możliwe że jest typem zasilacza , w mojej ostatniej wersji jest regulator na elementach dyskretnych a tam zwykłe stabilizatory . Możliwe ze wersje drugie mojej wersji pcb w której był zasilacz na lm tez grają gorzej .

Po prostu gra to znacznie gorzej . Końcowe niby są ok ale na pewno te moje pcb są mniej problematyczne w złożeniu , projekt jest znacznie lepiej zrobiony .itp .

jestem na xlr z lampucerą na cs4397 - wyrzuciłem opampa i całą analogówkę i podłączyłem się przez pomarańczowe kondensatory Philipsa 1,5 uF do wejścia p7100 , tyle że nie mam na razie regulacji głośności , więc wykorzystuję cyfrową regulacje w dysku Trekstor movie station, który robi za źródło sygnału.

To podlączenie "oczyścilo" dźwięk, uporządkowało scenę i poprawiło kontrolę ( szczególnie basu ) oraz wyeliminowalo szumy.

Ja chyba nie bardzo przepadam za cs4397, bo dla mnie on jest jakiś bez życia , ale i tak gra dobrze, tylko ten dźwięk wydaje mi się zubożony, to może też być wina ściszania cyfrowo.

czekam na dac na wm8741 , który zamierzam podłączyć do trekstora z pominięciem spdif , czyli bezpośrednio po i2s, bo ten mój dac jest bez odbiornika spdif ( celowo ) i chciałbym jeszcze do regulacji głośności potek a najchętniej pga2311 - zobaczę jeszcze ....

a czy ktoś miał możliwość posłuchania klona p7100 z 4580 w wersji DD , bo takich używa Accuphase ?

na Ebayu są chyba wyłącznie podróby wersji DD

mam 2 szt. 4580DD !!!!!!!!!!!!!!!!!!

z demontarzu , ale co tam, ważne że oryginalne - dzisiaj i jutro nie dam rady ich posłuchać, ale w czwartek słucham cały dzień :-)

mam 2 szt. 4580DD !!!!!!!!!!!!!!!!!!

z demontarzu , ale co tam, ważne że oryginalne - dzisiaj i jutro nie dam rady ich posłuchać, ale w czwartek słucham cały dzień :-)

Małe,a cieszy ;)

To ja może zaraz sprawdzę...takie

Edytowane przez freedi

posłuchałem i oczywiście znów jest wybór:

4580 - równo, soczyście, z wypełnieniem ale bez tła i szczegółów

muses 02 - tło, przestrzeń, szczegóły, akustyka kosztem wypełnienia i swobody basu

jedyny ratunek to dopasować się do całości systemu i swojego gustu,

ja jestem w kropce i idę po uPC4570

na razie uPC4570 zostaje na dłużej , bo on łączy cechy 4580 i muses 02 i żałuję ,że go wcześniej nie spróbowałem,

ja ma te kości z wylutu z Yamahy, więc na 100% oryginały , grają pięknie w P7100 , wypróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami - dla super, a są tanie

po 15 min..........

zwariuje, glowa mnie boli , mam dość .....

wróciłem do musesów i one zostają za klimat , przestrzeń, smaczki, kontrolę, wyrafinowanie

czekam na dac na wm8741 i wtedy zadecyduję, ale z lampucerą mini bez analoga po xlr i dali grandami zostają musesy 02

Edytowane przez Bogdan

Dajesz popalić Bogdan !

Mnie też się nie chce dzisiaj kombinować z podmianą i tak gra zacnie na 8820.

I przy okazji:

Gdzie dostanę Muses02 ?

Potrzebuję 8szt z pewnego źródła , bo to które znamy z alle , ma urlop !

Dzięki z góry !

ponieważ przekładanie kostek chwilę trwa a potem słuch szybko przyzwyczaja sie do nowego dźwieku, wiec po wczorajszym dłuższym odsłuchu na musesach 02 doszedłem do wniosku , że odczucie zmniejszenia wypełnienia basu z musesami może być złudzeniem, ponieważ one "otwierają" górę i przestrzeń zmieniaja się odrobine proporcje, ale przez dodanie góry niż przez ubytek dołu, bo tego dołu napewno nie brakuje i chyba jednak nie ma go mniej , gdyby była szansa szybkiego przełączenia , to byłoby łatwiej.

jak juz wczoraj pisałem czekam na wm8741 i wtedy ostatecznie zadecyduję, ale od razu wiem , że nie chcę rezygnować z tego co wnosi muses02 chyba,

że nastąpi jakis cud i na 4580DD będzie z nowym dac lepiej.

Edytowane przez Bogdan

Ja mam 8820 i w/g mnie scena się poszerzyła, góra złagodniała, wokalista wyszedł przed kolumny.

Co do dołu to różnie bywa, raz jest go mniej, raz identycznie co 4580 a czasami nawet mam wrażenie jak by fazy się obróciły, na 4580 tego nie zauważyłem - zależy od utworu.

Sprawdzałem różne opampy, oprócz tych drogich i każdy ma jakąś zaletę lub wadę, ale na razie 8820 najbardziej mi pasuje choć mam chętkę na 02.

Ja czekam na 8820 i chcialbym się dowiedzieć jak je zmieniać. Jaka jest procedura?

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

• Pokaż nowe odpowiedzi