Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Planuje ktoś zbiorowy zakup do e-407 ? tranów , transformatorów , radiatorów ?? jak coś to ja bym się podłączył zawsze parę groszy taniej .

A jak ktoś jest chętny to mam namiar na uszkodzony sprzęt , gość przywozi z Niemiec szczególnie onkyo . Dzisiaj proponował mi modele thx-807 ,906, 3007 .

To ostatnie kompletne ale rozkręcone całe transformator 1070 wat !!! , reszta modeli działa przełączają się funkcje ale brak sygnału na wyjściach głośnikowych .

Sprzęt jak z pudełka tylko zepsuty . Złożyłem zamówienie na paczkę z jakiegoś stereo to możne tylny panel się zaadaptuje.

Ciekawe kiedy moje onkyo siądzie? ;0

LISTA NA Przedwzmacniacz z modelu E-408

1.kw - 1szt.

2.mirfak - 1kpl.

3.deuter - 1kpl.

4.martin78- 2kpl.

5.omirp - 1kpl.

6.boguwoj- 1kpl.

7.jurek- 2kpl.

8.jacel_l - 1kpl.

9.crossover64 - 1kpl.

10.Wieslawa - 1 kpl.

11. Rick - 1 kpl.

LISTA NA E-350

1.martin78

Ale to pcb do budowy układu wzmacniacza accuphase P-5000 zamówię gdzieś początkiem marca , także bez pośpiechu , Na razie muszą przetrawić obecne zamówienia a jest tego trochę .

Także tutaj bez pośpiechu , dotyczy to także E-350 - o ile zamówię pcb do tego wzmaka , do tego czasu będzie lista aktualna .

Trany które można zastosować w kompensacji termicznej tych wzmacniaczy zamiennie to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oryginały

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Rożnica w cenie 12 krotna .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LISTA NA Przedwzmacniacz z modelu E-408

1.kw - 1szt.

2.mirfak - 1kpl.

3.deuter - 1kpl.

4.martin78- 2kpl.

5.omirp - 1kpl.

6.boguwoj- 1kpl.

7.jurek- 2kpl.

8.jacel_l - 1kpl.

9.crossover64 - 1kpl.

10.Wieslawa - 1 kpl.

11. Rick - 1 kpl.

12. Yasioo - 1kpl

Witam listy zamówień są już zamknięte dla E-450 , P-4100 , E-550 , E-407 , E-408 , oraz tego przedwzmacniacza z modelu 408 , zresztą już też jest zamówiony .

I zamówień na pewno szybko nie będę wznawiał o ile kiedyś .

Jedynie można się dopisać oficjalnie lub nieoficjalnie na pw .

Na projekt p-5000 - mam wystarczająco chętnych żeby zrobić zamówienie ale to zamówię dopiero gdzieś za miesiąc jak pisałem , jak przyjdą mi pcb do 407 oraz 408 oraz 550 druga tura .

Płyteczki do p-4100 mam już gotowe , niebawem pokarze jak to wygląda po złożeniu ,

Wyszły standardowo '' zielono '' hhee . . W następnym tygodniu porozsyłam .

P-5000 oraz E-350 .

P-5000

1. Bogdan - 1 komplet

2. martin78-1 komplet

Witam , muszę tego 4100 doskładać zabrakło mi kilku wartości rezystorów takich specyficznych wartości które siedzą w sprzężeniu na pcb wejścia ,

Potem będzie można coś na ten temat powiedzieć , Jak wszystko odpalę na to wtedy roześle pcb , I opisze co i jak .

Mam wszystko zamówione już .

Tak to mniej więcej wygląda .

Jedynie mam dylemat jakie kondensatory dać na wejściu oryginalnie siedzą elektrolity 25uF / 25 volt .

Do 450 wsadziłem black gate tutaj może coś innego , muszę wymyślić co a potem będę porównywał .

jak będą grały obydwa układy .

Witam , muszę tego 4100 doskładać zabrakło mi kilku wartości rezystorów takich specyficznych wartości które siedzą w sprzężeniu na pcb wejścia

jaskiniowiec, gdzie zaopatrujesz się w te specyficzne rezystory?

Ukryta Zawartość

Tutaj , wystarczy napisać mu spis z wartościami oraz ilością i wysłać mailem , dopisać że chce się najlepsze rezystory jakie posiada o takich wartościach i tyle (: . Zwykle odpisuje iż wszystko posiada oaz cenę i nr konta - wpłacasz dostajesz .

Takie wartości jak 464 om , 412 om , 3,83 k , 1,27k , 23,2 k , 4,42 k , 309om , itp . normalnie takie dziwadła a posiada je .

Ukryta Zawartość

Witam , ogólnie to tak przyszły mi już pcb do 550 są bezbłędnie zrobione itp . pcb do 407 i 408 tez mam ,

P-4100 jeszcze nie złożyłem i nie odpaliłem , miałem za mało tranzystorów końcowych i nie potrafiłem dobrać nawet 3 parek .

Muszę to wszystko zweryfikować przed wysyłką i pomierzyć przez to jeszcze nie wysłałem ,

Ten wzmacniacz składa się z 3 schematów z dokumentacji i zrobie jeszcze opis na tym forum co i jak .

Podrukować wszystkie schematy i spisy itp .

Postaram się opisać , co i jak jeszcze w ten weekend .

Tak to wygląda mniej więcej .

. .

Poskręcało by mnie jak bym dzisiaj czegoś nie polutował , ale tylko jeden kanał 407 , na wejście dałem trany te od Barmanka czyli 2sa1376 oraz 2sc3478 , Jutro podłącze volty i powinno działać od kopa .

No Jaskinia,ale żeś to poupychoł ! jak mi sie coś nie zmieści,to adres znam !

Zajebiście-ale już z góry wiadomo było,że płytka zahacza o minimum,no chyba żeby smd ).A co to za rezy emiterowe?

Tak,bo w 407 mogą być tylko i wyłącznie MilitaryDale?Wytłumacz nam,bo jest jasno 0,22R ale skorao dale cośtam to może mieć i 4K7 ?

Bez urazy-nie tedy chyba droga.

Witam , mały opis co i jak w projekcie układu p-4100 , pcb pod względem połączeń są zrobione bezbłędnie , uruchomienie ogranicza się do poprawnego zlutowania , ze sprawnych elementów , podania voltów oraz ustawienia prądu spoczynkowego , Najlepiej sobie zmierzyć w układzie dzielnika rezystor-owego w zabezpieczeniu zwarciowym , na schemacie jest to oznaczone .

Kondensatory oznaczone jako cx nie figurują na schemacie , jest ich 12 szt mkt oraz dwa elektrolity , można zalutować po 100 n/ 100 volt , oraz dwa elektrolity oznaczone tez cx w filtrze są one wpięte pomiędzy zasilanie a masę , oryginalnie pierwszy kondensator jest pomiędzy szynami zasilania stopnia końcowego a napięciowego i jest tu wykorzystana różnica potencjałów zasilania w filtracji .

Tak tez jest zrobione na pcb . Także filtry można zrobić w postaci oryginalnej albo rozbudowanej .

Mostek prostowniczy oznaczony na pcb d9 , jest zrobiony na diodach pojedynczych .

Rezystorów oznaczonych jak R34 oraz R32 nie ma , jest to połączone z przekaźnikiem na protektorze który jeszcze zmienia głębokość sprzężenia . Jak będę miał chęci to może zrobię ten protektor i tam to uwzględnię

Sa dwa drobne błedy w opisie na pcb czyli rezystor opisany na pcb

R33 to jest na schemacie r35

oraz Q2 na pcb - tran 2sa1145 to jest na schemacie Q21

Reszta opisu 100 proc zgodna z dokumentacja .

Co do tranzystorów i zamienników już wszystko opisałem wcześniej przy poprzednich końcówkach

ma165 - in4148 .

hz153l zenerka 15volt 1,3 wata

hz9a2l zenerka 8,2 volta

hz6a1L zenerka 5,1 volta

1ss83 np bav20 .

pozostałe diody jakieś in4007 albo jakieś schottky jak tam kto woli .

Tych d16 i d11 d7 d5 nie lutować one są gwiazdka oznaczone .

Blok wejścia tam wszystko należy połączyć tak jak jest opisane czyli plus z plusem a minus z minusem ,

gniazda wejść zbalansowanych należy połączyć po bokach przewodami .

Zasilacz jest taki jak w org . tranzystory 2sa1507 i 2sc3902 ja zamiennie za nie dałem 2sa1930 oraz 2sc5171 , na wyjściu powinno być równe ok 15 volt . C6 oraz c5 można dać w dwóch miejscach albo na bloku wejścia albo na zasilaczu . Oryginalnie zasilanie leci przez protektor symetryczne 24 volty jest to bardziej rozbudowane , tutaj jest miejsce na podwójny mostek i dwa kondy , należy zastosować o wart 2200/25 volt min , Tam mam drobny błąd w opisie powinny być opisane jak CX a powtórzyłem opis c6 c5 - dwa razy .

Należy to zasilić z dwóch uzwojeń po ok 17 -18 volt

Obok są dwa stabilizatory lm7815 oraz lm7805 po to żeby zbić napięcie dwustopniowo do zasilania tych przekażników oraz jakiegoś procka który tym będzie sterował , można sobie oczywiście zrobić manuala za pomocą przełącznika . Myślę ze to jest oczywiste .

Przekaźniki takamisawa są polaryzowane i plus jest tutaj wspólny jest to przystosowane pod uln 2803 i jeżeli ktoś takie zastosuje to diody przeciwprzepięciowe należy zalutować odwrotnie niż na opisie pcb .

Jeżeli się zastosuje zwykłe niepolaryzowane to wtedy może sobie zrobić minus wspólny . uln ma te diody wbudowane w strukturze

Normalnie kiedy te przekaźniki nie są włączone wzmocnienie jest minimalne , jeżeli się je kolejno włącza wzmocnienie rośnie , Regulacja wzmocnienia jest poprzez sprzężenie tego wzmacniacza pomiarowego . Ma to wpływ na dźwięk .

Te pcb można sobie przeciąć wejście - zasilacz tego .

Nie ma nawet szmeru związanego z przydźwiękiem , a zasilacz główny stanowią tylko dwa kondensatory po 4700 uf -- mówię o formie testowej jak na fotce .

Także myślę ze wszystko napisałem

Odpalone na jednej parze .

.

Pcb do 550 z poprzedniego zamówienia i te co teraz mam są także przystosowane pod to całe wejście zbalansowane wystarczy tylko nie lutować filtra wejściowego i zrobić zworkę zw-x i podłączyć taki blok wejściowy jak z końcówki P-4100 .

Tak samo można na pcb z 550 złożyć p-4100 wystarczy tylko zrobić zworkę zamiast R-10 , i włożyć tranzystory bipolarne ,

No i rezystory w 550 bramek -czyli 330 om zamiast ich wlutować 10 om - i cała filozofia . Oryginalnie bazy tranów mocy w p-4100 są połączone razem - jedyna różnica . Te układy są wręcz bliźniacze .

No i na pcb do 550 jest przy wejściu otwór opisany wej - . w oryginalnej postaci montażu tam nic nie przychodzi i jest to pod wyprowadzenie pod pcb do tego stopnia bal - unbal jak w 4100 .

0,1 mogą być?

Oryginalnie w p-4100 rezystory wyrównawcze tez maja taka wartość .

Tak,bo w 407 mogą być tylko i wyłącznie MilitaryDale?Wytłumacz nam,bo jest jasno 0,22R ale skorao dale cośtam to może mieć i 4K7 ?

Bez urazy-nie tedy chyba droga.

Takie kupiłem , moim zdaniem są to dobre rezystory , Troszkę żartowałem z tymi wojennymi - ale jak ich tak opisują , hhee .

Co słychać z płytkami PRE-408?

Termin realizacji jest na 24 lutego .

Pcb do 4100 i 550 roześlę już teraz w poniedziałek .

Także po kolei muszę to wszystko wytestować i popakować opisać , trochę roboty z tym jest .

408 - 407 później .

Oryginalne kondensatory w p-4100 to są elny w filtrach a nichikony Pw przed tranzystorami końcowymi .

Aaaa w pcb do 550 lutując tranzystory końcowe od góry -- ich wyprowadzenia - źródeł tych mosfetów .

Łączenie do szyny zbiorczej następuje poprzez otwór metalizowany , warto ten otwór metalizowany , wzmocnić kawałkiem przewodnika . To jest połączenie prądowe sygnału wyjściowego .

Edytowane przez jaskiniowiec

Witam mam spory problem , tego typu że przy odbiorze pcb w gamie nie policzyliśmy ilości i wychodzi na to że brakuje mi jednej płyteczki ze stopnia końcowego p-4100 ,

Akurat tak wypadło że osoba o inicjałach ( L . T . M - miejscowość Praszka ) Była na końcu listy ja wczoraj pakowałem to .

Prosił bym żeby się skontaktowała na PW .

Ogólnie spróbuje załatwić dorobienie tej jednej pcb - ale jak to wypadnie ot nie wiem .

No i tak wygląda ryzyko całego tej zabawy , które dla mnie jest największe .

Witam dzisiaj wysłałem wszystkie 550 i 4100 , i cześć 408 , wszystkiego nie poradziłem popakować muszę to wsiąść na raty , sam do tego jestem .

Oprócz tej jednej osoby z zamówienia na 4100 . Płytkę będę miał od kolegi tylko niech ta osoba da znak życia ponieważ też jak jedyna nie potwierdziła także adresu do wysyłki .

I tutaj drugi problem , gdzie to wysłać , także żeby potem nie miała pretensji .

Przy wysyłaniu na poczcie już mnie chcieli zlinczować na poczcie , ludzie co stali za mną w kolejce .. hheee .

Odpaliłem 408 i 407 i powiem że ci pisali się na te wzmaki nie będą zawołać nawet złotówki , tak to śmiga , gra to niemiłosiernie dobrze . jeden lepszy od drugiego . Tylko na razie mam dylemat który .

foty wstawię jak będę miał układy w pełnej krasie .

Odstąpie 2szt.pcb do accuphase E-450 po kosztach nielutowane.

Za dużo tych zabawek :)

Posiadam też w dobrej cenie ładne 4 radiatory pasujące do tej końcówki.

Witam , no a tak te 408 prezentują się po zlutowaniu

Tutaj jeszcze macie spis zamienników ,

Co do tranów proponuje wam kupić jeżeli ktoś będzie składał na 2sa970 to zakupić je w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . są po 40 groszy i można je idealnie dobrać 2sc2240 co są na allegro u Sebastian-1K i MARKG_2006 o ile już nie zostały wykupione , na stan dzisiejszy , idealnie zachodzą wzmocnieniem na siebie , praktycznie wszystko można dobrać idealnie .

Można także kupić u nich 2sa1376 po 20 groszy i są to trany z taśmy , sprawdzałem to samo co te z japoni nawet to samo wzmocnienie ,

szkoda że tych drugich nie maja .

oraz bardzo tanio 2sc5200 po 4,20 zł oraz 2sa1943 i te tranzystory są oryginał bosch -- już je kroiłem i sprawdzałem itp .

Taniej niż na allegro .

Ukryta Zawartość

Jakiej diody mogę użyć zamiast 1ss387?

Ukryta Zawartość

Odpaliłem słuchawkowca c2810 na częsciach oryginalnych elementach zgodnych z dokumentacją z wyjątkiem tej diody

(odpowiedzialna jest za ustawienia biasu) i wzmacniaczyk gra bardzo kiepsko.

Zamiast niej użyłem 1n4148.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Witam , no a tak te 408 prezentują się po zlutowaniu

Jak to gra? Jestem bardzo ciekawy. Masz może jakieś pomiary (prostokąt przy 20 kHz)?

----------------

barmanekm a znasz ceny tych traf?

Ja pytałem u Pana Lachowskiego i tak mi wycenił przy jednej sztuce

TS550VA PRI:230V SEC:

- 4 x 24V - 400 VA

- 4 x 32V - 100 VA

- 4 x 15V - 50 VA

AUDIO - 305,00 PLN netto + 23% VAT

TS550VA PRI:230V SEC:

- 2 x 24V - 400 VA

- 2 x 32V - 100 VA

- 2 x 15V - 50 VA

AUDIO - 255,50 PLN netto + 23% VAT

Wiesz co Jurek o tym sadzę wszystkim , te wzmacniacze operacyjne jrc4580D które są stosowane przez accuphase to jest rozwiązanie delikatnie mówiąc którego moja myśl przetrawić nie może , stosują po kilka takich w torze sygnałowym , w przedwzmacniaczach itp wszędzie gdzie się da .

We wszystkich tych nowych końcówkach budują na nich ten wzmacniacz pomiarowy itp .

Czyli to co jest w E-450 . p-4100 i innych .

Z tego co zauważyłem w recenzjach takich w miarę miarodajnych że 560 gra gorzej od 550 a jest to ten sam układ tylko wyposażony w ten wzmacniacz pomiarowy , i te ich całe ava .

Jakie można z tego wyciągnąć wnioski ??? .

Troszkę już eksperymentowałem nad tym czym te jrc zastąpić ale na razie poniosłem klęskę .

Na razie , ale to z powodu braku większego zróżnicowania droższych i nowszych wzmacniaczy operacyjnych .

Musi to być tez wzmacniacz o odpowiedniej wydajności prądowej .

Powiem wam tak że same te końcówki 407 i 408 i 550 zagrają lepiej od nowszych braci , Tylko dobry przedwzmacniacz i mocny zasilacz z elektrolitami w granicach 47000 uf 100v .

A gwarantuję że to co będzie się działo na wyjściu , przyprawi nie jednego o świetliki w oczach ,

W integrach sygnał leci przez te ich jrc i całą stertę korekcji co degraduje dźwięk

przykład stopnia wejściowego z 408

Moje zdanie jest takie że tylko taka a nie inna budowa samych stopni końcowych powoduje że te wzmacniacze graja bardzo dobrze i muzykalnie itp .Czysta przyjemność słuchania . A reszty to bym raczej nie naśladował i nie klonował .

Oprócz układów czysto tranzystorowych .

No i przez to korci nie bardzo jeszcze p-5000 żeby sprawdzić jak gra ponieważ w tej końcówce sygnał wejściowy nie biegnie przez to całe jrc .

Nie jest tak do końca... Ten układ co wrzuciłeś, to właśnie fragment tego słynnego wzmacniacza instrumentacyjnego. Zauważyłem, że pogarsza on tutaj nieco SNR (chociażby dlatego, ze same te wzmacniacze dodają już na wejściu kilkanaście uV szumu w całym paśmie (nie chce mi sie zaglądać teraz do datasheetów), ale za to mocno poprawiają CMRR, które w tych układach jest bardzo słabiutke i znacznie uzależniają końcówkę od źródła. Można je poprawić dając inne opampy i lepsze zasilanie. Ponadto poprawia to chyba też DF. Ogólnie chyba jednak więcej dobrego niż złego, bo SNR jaki mają te konstrukcję, do muzyki CD jest w zupełności wystarczający, nawet przy cichym słuchaniu. A mocniejsze konstrukcję (E-xxx, A-4x w góre) i tak nadrobią dynamikę mocą. Przy dobrze dobranym źródle, o niskiej impedancji wyjściowej, dobrych IC, poprawadzeniu wszystkiego, faktycznie lepiej może być jednak na starych konstrukcjach.

A co do słuchawkowca, to może po prostu słaba konstrukcja, albo coś pominąłeś. Pamiętaj, że Accu są projektowane wybitnie całościowo... (tzn, że cała konstrukcja, różne PCB i ich układ są bardzo mocno zależne od siebie i mają wpływ na końcowy rezultat).

System gra dobrze, albo nie....

To nie jest fragment tego wzmacniacza .

O szum bym się nie martwił , tylko o to jak brzmi i gra taki wzmacniacz operacyjny , sam w sobie . Ten 4580 nie powiedział bym że gra bynajmniej nawet dobrze .

CMRR, które w tych układach jest bardzo słabiutkie i znacznie uzależniają końcówkę od źródła

- nom .

Df - to raczej tutaj nie ma co poprawiać , ogólnie to te końcówki to są zamiatacze ja diabli , robią sobie z głośnikiem co chcą .

Jak tak sobie porównuje i przypominam jak grały inne wzmacniacze co miałem to to były pierdziawki , które tylko powodowały wychylanie się membrany , i dudnienie , poza tym nic więcej .

Edytowane przez jaskiniowiec

A co do słuchawkowca, to może po prostu słaba konstrukcja, albo coś pominąłeś. Pamiętaj, że Accu są projektowane wybitnie całościowo... (tzn, że cała konstrukcja, różne PCB i ich układ są bardzo mocno zależne od siebie i mają wpływ na końcowy rezultat).

Podejrzewam, że słuchawkowiec jako koncówka potrzebuje dostrojonego preampa.

Próbowałem różnych (m.in pre z e406) i cały czas grało słabo.

Ale z drugiej strony- w tym samym ukłdzie sam scalak (bez tranzystorów końcowych) zagrał bardzo dobrze.

Albo coś źle poskładałem, dioda nieodpowiednia lub "ten typ tak ma".

>jaskiniowiec

Nie jestem fanem opampów, ale myślę że panowe z accu nie są głusi. Z ciekawości porównałem dzwiękowo jako preampy: pre e406 i

scalak JRC dla końcówki mocy e210.

Scalak był dla mnie lepszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi